12 carti noi aduse de octombrie in librarie

0
3178
pictura: Egon Schiele (Four Trees), 1917/www.wikiart.org/www.the-athenaeum.org/art

Poveşti din Mozambic şi din China (medievală şi contemporană). Istorii halucinante ce-ţi dau fiori, aduse din Argentina. Două femei unite de un tablou misterios. Tainele unei familii americane. Un roman scris de cel aflat în spatele serialului Downton Abbey. O istorie amoroasă a umanităţii. Toate se regăsesc în recomandările de lectură pentru luna octombrie.

 

Confesiunile leoaicei – Mia Couto

Editura Polirom, 2017

Cărţile scrise de Mia Couto sunt o călătorie plină de suspans în Mozambic. Unul dintre cele mai bune romane ale acestuia – Confesiunile leoaicei – te poartă într-o lume africană unde mitul şi realitatea coexistă. Acţiunea se petrece într-un sat din nordul Mozambicului. Aici, locuitorii trăiesc sub teroarea leilor care se apropie din ce în ce mai mult de case. Poveştile halucinante ale satului îţi sunt relatate de Marimar, una dintre locuitoare, şi de vânătorul care trebuie să alunge leii.

Literatura portugheză din spaţiul african a devenit foarte apreciată de cititori şi critici, judecând mai ales după notorietatea unor autori precum Jose Eduardo Agualusa şi Mia Couto. S-ar putea ca numele scriitorului născut în Mozambic, Mia Couto, să-ţi sune cunoscut datorită romanului Veranda cu frangipani.

 

 E-un rege nebun în Danemarca

Editura Humanitas Fiction, 2017

Parafrazând, în titlu, o replică din Hamlet, Dario Fo scrie o satiră despre vremurile noastre, deghizată într-un roman istoric. Acţiunea romanului se petrece la curtea daneză, în secolul al XVIII-lea, al Iluminismului, dar şi al marilor libertini. În acest decor se desfăşoară povestea de iubire dintre Caroline Mathilde şi regele Christian al VII-lea, care decide să iniţieze nişte reforme considerate scandaloase în acea perioadă: interzicerea torturii, abolirea legării de glie şi a privilegiilor deţinute de nobili. Apogeul deciziilor excentrice îl constituie libertatea presei.

Totuşi, acest rege iluminat a suferit din cauza stigmatului căzut asupra celor având probleme psihice. Dar laureatul Premiului Nobel pentru Literatură face din acest rege un vizionar ca nimeni altul. Dario Fo susţinea că a fi nebun nu este neapărat un rău, ba uneori nebunii se dovedesc mai buni. E-un rege nebun în Danemarca vine să îmbogăţească într-un mod tragicomic galeria de personaje istorice pline de mesaje satirice, după romanul dedicat Lucreziei Borgia – Fiica papei.

 

 Belgravia

Editura Nemira, 2017

Fanii serialului Downton Abbey au parte de o surpriză. Creatorul serialului, Julian Fellowes, a scris un nou roman ce readuce în prezent atmosfera unui film de epocă plin de intrigi, secrete de familie şi decoruri elegante. Belgravia te va introduce în culisele aristocraţiei britanice de la 1800. În această perioadă are loc balul fastuos al ducesei de Richmond, care va fi amintit drept unul cu final tragic. Balul este organizat chiar înaintea bătăliei de la Waterloo, iar o parte dintre participanţi vor ajunge din luxoasele saloane pe câmpul de bătălie. După 25 de ani, în centrul atenţiei ajunge familia Sophiei Trenchard, care se va muta în zona rezidenţială denumită şi Belgravia.

 

 Acasă

Editura Litera, 2017

Acasă este un roman despre legăturile dintr-o familie, zdruncinate după ce fiul rătăcitor, pe nume Jack, se întoarce. Vei regăsi lumea tipică orăşelelor americane, a căror linişte ascunde multe secrete. Aceste secrete vor fi răscolite de un personaj masculin rebel, gata pentru a contesta din nou principiile unui tată conservator. Doar că sfidătorul Jack este doar o umbră a celui ce a fost cândva. După mai bine de douăzeci de ani de absenţă, Jack începe să vadă cu alţi ochi disensiunile apărute între el şi tată, apropiindu-se mai mult de sora lui, la rândul ei întoarsă acasă după relaţii eşuate.

Romanul lui Marilynne Robinson este considerat unul dintre cele mai bune, scrise în ultimii ani, despre universul familiei americane aflate între conservatorism şi nevoia de schimbare. A fost distins cu Orange Prize în 2009 şi finalist al National Book Award, în 2008.

 

Ce-am pierdut în foc

Editura Art, 2017

Povestirile din volumul Ce-am pierdut în foc te vor ajuta să o descoperi pe una dintre cele mai bune scriitoare argentiniene. Mariana Enriquez creează imaginea unei lumi populate de femei confruntate cu evenimente în care dramele iau o turnură suprarealistă. Nu lipsesc elementele sordide, gotice şi macabre, prin care autoarea vrea să reinterpreteze nişte evenimente reale, despre care a citit în presă. Realismul magic va căpăta în prozele sale aspecte înfricoşătoare, prin care autoarea vrea să îşi şocheze cititorul până la zguduirea conştiinţei. Nu degeaba criticii au considerat povestirile ei un amestec între Poe, Stephen King şi Julio Cortazar.

 

Muza

Editura Humanitas Fiction, 2017

Romanul scris de Jessie Burton promite un amestec între suspans, mister şi poveşti de viaţă fascinante. Personajele principale sunt două femei – o pictoriţă debutantă ce a trăit în Spania anilor ’30 şi o imigrantă din Caraibe, dornică de a deveni scriitoare în Londra anilor ’60. Cele două protagoniste sunt legate de un tablou enigmatic, redescoperit peste ani. Muza este lectură potrivită atunci când îţi doreşti o carte despre nişte personaje feminine emancipate, ce vin din perioade ce au schimbat lumea.

 

 Fata care citea în metrou

Editura Nemira, 2017

Romanul Fata care citea în metrou invită la genul de lectură pentru suflet, cu oameni frumoşi, evenimente surprinzătoare şi acel Paris la care visăm deseori. În centrul romanului  scris de una dintre cele mai citite autoare franceze (Christine Feret-Fleury) se află Juliette. Ea merge cu metroul în fiecare zi, la aceeaşi oră, spre job. Metroul îi dă ocazia de a vedea oameni citind. Imaginea acestora o captivează şi îi stârneşte interesul faţă de cărţi. Într-o zi, decizia de a coborâ cu două staţii înainte de locul unde lucrează îi schimbă viaţa.

 

 Iubire cu “i” mic

Editura Humanitas Fiction, 2017

Tot un roman pentru suflet este şi Iubire cu “i” mic. Este scris de un popular autor catalan, Francesc Miralles, cunoscut datorită unui duet literar cu faimoasa Care Santos, duet ce a dus la scrierea bestseller-ului Cel mai frumos loc din lume e chiar aici. Vei descoperi în noua carte tradusă –  Iubire cu “i” mico îmbinare între un roman inspiraţional şi o comedie romantică despre ieşirea din singuratate cu ajutorul unui prieten din lumea necuvântătoarelor. În cazul profesorului universitar Samuel, acest prieten este pisica Mishima. O pisică a nimănui, Mishima îi intră în casă, unde îşi face de cap prin lumea lui ticsită de cărţi şi de multe discuri, apoi îl obligă să se apropie de oameni cu vieţi interesante. Printre aceştia sunt o mare iubire din trecut, regăsită cu ajutorul pisicii, dar şi vecinii hazlii.

 

 O undiţă pentru bunicul meu

Editura Polirom, 2017

O undiţă pentru bunicul meu este o colecţie de povestiri ce surprinde viaţa cotidiană din China. Iubiri tulburate de frici, o întâmplare cu efecte neaşteptate, evenimente supranaturale şi amintiri din copilărie se amestecă bizar în lumea unuia dintre cei mai apreciaţi scriitori chinezi.

Volumul poate fi considerat o revelaţie pentru cei interesaţi de operele scriitorilor asiatici. După ce Mo Yan a câştigat premiul Nobel, cititorii şi-au îndpretat atenţia spre literatura chineză, dorind să afle mai multe despre autorii contemporani. Dar înaintea lui Mo Yan, a mai existat un scriitor chinez pe lista celor distinşi cu Nobel. Este vorba despre Gao Xingjian. Lui i-a fost decernat Nobelul în 2000. Spre deosebire de Mo Yan, Gao Xingjian a preferat calea exilului, transformând Parisul în a doua sa casă, unde este cunoscut şi în calitate de pictor.

 

 O istorie intimă a omenirii

Editura Nermira, 2017

Trăirile umane şi modul în care manifestarea lor au fost şlefuită de trecerea secolelor sunt analizate îndrăzneţ în cartea lui Theodore Zeldin, considerat unul dintre cei mai apreciaţi autori francezi. O istorie intimă a omenirii promite să ofere noi detalii care să nuanţeze întrebări vechi de când lumea. Sunt întrebările ce privesc relaţiile de cuplu, teama de singurătate sau diferenţele dintre bărbaţi şi femei. Vei regăsi o istorie a omenirii povestită altfel, cu mai multă savoare şi culoare.

 

Arta corpului

Editura Polirom, 2017

Noul roman al lui Don DeLillo (tradus în limba română) te ademeneşte printr-o poveste de iubire stranie. Protagoniştii sunt Lauren, un body artist, şi un vizitator ce pare a fi la jumătatea drumului dintre copil şi bărbat. Acesta îşi face simţită prezenţa în vila artistei, aflată într-o zonă de coastă aproape pustie. Apariţia misteriosului străin îi va alina suferinţa după sinuciderea soţului, apoi va schimba relaţia pe care Lauren o are cu arta ei.

 

Favorita

Editura Humanitas Fiction, 2017

Yasushi Inoue ştie cum să readucă în prezent nişte personaje feminine care au influenţat viaţa conducătorilor din Japonia sau China. După captivantul personaj feminin din Japonia medievală, întâlnit în romanul Nobila doamnă din Yodo, cititorii o vor cunoaşte pe concubina preferată a împăratului chinez Xuanzong, din epoca dinastiei Tang (considerată una de aur în istoria Chinei). Este vorba despre faimoasa Yang Guifei, devenită un ideal de frumuseţe în cultura chineză. Romanul Favorita îi este dedicat ei. Acţiunea se întinde pe o perioadă de 16 ani, cât a durat relaţia de iubire ce i-a inspirat pe artiştii dinastiei Tang, dar i-a îngrijorat pe apropiaţii împăratului, care se temeau de puterea unei femei asupra conducătorului.

Favorita este un roman care te va introduce în universul extravagant al curţii imperiale din timpul dinastiei Tang. Vei cunoaşte personalităţile unei perioade în care artele au înflorit sub privirea a doi dintre cei mai mari poeţi orientali – Li Tai-Pe (Li Po) şi Du Fu. Yasushi Inoue a scris un roman despre frumuseţea şi efemerul ce plutesc deasupra unei iubiri pătimaşe, din cercurile puterii. O iubire trăită de preferata împăratului sub amenintţarea fricii de a sfârşi tragic, din cauza intrigilor ce urmăreau eliminarea brutală a concubinelor influente.

Citeşte şi articolul 7 cărţi noi pentru începutul toamnei

10 cărţi interesante găsite în librăria Kyralina

7 carti noi pentru inceputul toamnei

10 carti interesante gasite in libraria franceza Kyralina

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here