7 carti noi pentru inceputul toamnei

0
2200
pictura: Vincent van Gogh, Les Alyscamps: Falling Autumn Leaves, Kröller-Müller Museum/art-vangogh.com

Pentru mulţi dintre noi toamna este anotimpul apariţiilor editoriale ce anunţă cornul abundenţei de oferte de la târgurile de carte. Romanele unor autori despre care nu ai auzit, despre care ştii că au fost incluşi pe lista scurtă a marilor premii sau despre care ai citit în revistele internaţionale te ademenesc în librăriile preferate. Îţi recomand 7 romane ce te poartă din Istanbul până-n Chile, din Paris sau Londra până-n Africa de Sud.

 

Vorbeşte-le despre bătălii, regi şi elefanţi

Se spune că trebuie să vezi măcar o dată în viaţă Istanbulul la începutul toamnei. Pe Michelangelo însă l-a fermecat în primăvara anului 1506, când a părăsit Roma fără voia Papei, nimerind astfel în inima Imperiului Otoman. Mathias Enard, laureatul Goncourt, şi l-a imaginat pe Michelangelo acceptând oferta sultanului de a construi un pod gigantic prin care să unească malurile capitalei otomane. De fapt, închipuit este un cunvânt interpretabil, la fel cum sunt şi documentele ce atestă sau infirmă acest episod neştiut din biografia zeului renascentist.

Parcă nici nu mai contează dacă a fost o realitate istorică prezenţa lui Michelangelo la curtea sultanului, într-o perioadă în care Apusul catolic se temea de expansiunea Semilunei. Povestea călătoriei sale prin Istanbul te face să uiţi de certitudini documentare şi de verificări ale autenticităţii. Îţi va fi suficientă atmosfera în care vraja Istanbulului, ce invită la visare, se întâlneşte cu nişte personaje stranii, ce vor să arunce un pic de senzualitate poetică peste lumea geniului considerat un taciturn ursuz cu viaţă austeră. Vei fi impresionat de modul în care Mathias Enard introduce un personaj androgin ce avea să aminteasca de sibila din frescele Capelei Sixtine pentru a jongla cu zvonurile privind orientarea sexuală a lui Michelangelo. Vei mai descoperi pe lângă personajele evanescente precum o fantezie orientală, un protector din umbră – un poet ce a existat în realitate, venit din Pristina şi devenit favoritul sultanului.

Vorbeşte-le despre bătălii, regi şi elefanţi este un roman precum un vis plin de poezie, mister, melancolie ce se prelinge senzual, ademenire, fascinaţie şi întâlniri clandestine cu alteritatea deloc plină de stereotipuri ce ţin de reprezentarea facilă a exotismului din lumea musulmană (Mathias Enard are studii legate de cultura arabă şi musulmană). Vei descoperi o lectură perfectă pentru zilele în care vara se prelungeşte blând în toamnă şi te face să îţi imaginezi că te afli pe malul Bosforului.

Poţi citi şi recenzia.

 

 Sfârşitul

Voluptatea nostalgiei pe care uneori o asociem cu zilele de la începutul toamnei îi face pe unii dintre noi să îşi ia aparatul de fotografiat şi să cutreiere oraşul, revizitând locurile încărcate de amintiri. Personajul central din Sfârşitul, romanul unuia dintre cei mai apreciaţi scriitori maghiari (Attila Bartis), îşi incepe cariera internaţională ca fotograf dedicat artei tot într-un periplu citadin. El descoperă, într-un parc, un cuplu. Îi imortalizează momentele intime incandescente. Dar pentru el, fotografia este mai mult un refugiu într-o Ungarie aflată sub dictatură şi în singurătatea dintr-o familie destrămată. Vei descoperi astfel o poveste despre pasiune, erotism, disperare şi iubiri mai mult sau mai puţin efemere.

 

 Apple Tree Yard

Toamna aminteşte şi de începutul anului academic. Protagoniştii romanului cu aventuri, infidelităţi, crime şi suspans – Apple Tree Yard – vin din lumea cunoaşterii. Ea este o geneticiană de renume, el, un mare cercetător. O relaţie de cuplu bazată pe afinităţi intelectuale ai putea spune, însă destrămată de forţa devastatoare a trăirilor ce fac knockout raţiunea. Ea îl trădează cu un bărbat carismatic, iar legătura extraconjugală se va prelungi cu acuzaţia de crimă. Sigur vei mai auzi de romanul scris de Louise Doughty, o apreciată scriitoare de romane cu mistere şi crime, datorită ecranizării marca BBC, sub forma unui thriller în patru episoade.

 

 Celălalt pe care-l adoram

Ficţiunea şi experienţele personale se îmbină într-un roman dedicat unui bărbat care a fascinat-o pe scriitoarea Catherine Cusset. Thomas Bulot, protagonistul romanului Celălalt pe care-l adoram, este un bărbat de care s-ar îndrăgosti orice femeie pasionată de artă. Este un parizian şarmant, pentru care literatura, erotismul şi jazz-ul sunt adevăratul menage a trois. Finalul tragic al acestuia a rămas o enigmă pentru personajul feminin ce îi derulează viaţa într-un roman scris la persoana a II-a singular. Romanul poate fi considerat o declaraţie de iubire şi o încercare de a înţelege contradicţiile fiinţei umane sofisticate. Celălalt pe care-l adoram a fost nominalizat la cele mai importante distincţii literare franceze şi a fost alegerea studenţilor francofoni din România pentru Premiul Goncourt, în 2016.

 

 Suflete în noapte

Toamna îţi vine să te cuibăreşti alături de o carte bună, alungând neplăcutele seri mult prea reci prin candoarea unor personaje. Astfel de personaje pline de căldură sunt şi cele care formează cuplul din romanul scris de Kent HarufSuflete în noapte. Se întâlnesc pe ascuns în lungile seri pline de singurătate, deşi nu au nimic de ascuns. Ambii sunt văduvi şi au rămas cu adevărat singuri după ce toţi copiii lor au crescut şi au lăsat în urmă orăşelul de câmpie pentru a-şi face un rost în altă parte. Din vecini distanţi ei devin prieteni, apoi dragostea se înfiripă, trecând peste clasicile prejudecăţi ale unui oraş mult prea mic pentru a păstra secretele ce ţin de intimitatea securizantă a fiecăruia. Lectura nu îţi poate lua mai mult de una-două seri, dar s-ar putea să-ţi rămână în minte pentru toată viaţa.

 

 Femeia vieţii mele

Dacă nu îţi poţi imagina un anotimp fără literatura sud-americană şi vrei să descoperi noi autori contemporani, s-ar putea să fii curios în legătură cu noua revelaţie din Chile – Carla Guelfenbein. Romanele importante i-au fost traduse în limba română la Editura Litera. Cel tradus recent se numeşte Femeia vieţii mele. Acţiunea se petrece în Londra anilor ’80, oraşul cosmopolit prin excelenţă. Aici se întâlnesc un student britanic la Ştiinţe Politice, un tânăr exilat chilian şi o balerină fugită împreună cu mama ei din ghearele lui Pinochet, după ce tatăl a devenit unul dintre acei dispăruţi care vor bântui memoria colectivă a sud-americanilor multă vreme de la înlăturarea dictaturilor militare. Ei formează un triunghi amoros care le va schimba traiectoria în timpul căutărilor identitare aflate mereu între viaţa tihnită şi eroismul plin de riscuri.

 

 Iertare

În cazul în care preferi acele romane ce invită la discuţii despre umanitate şi inumanitate, s-ar putea să te intereseze şi Iertare. Cartea lui Patrick Flanery aduce împreună doi străini care descoperă pe parcurs că s-au mai întâlnit cândva, în alte împrejurări. Ea este o scriitoare ajunsă la apusul unei existenţe marcate de rasismul din Africa de Sud. El este un tânăr jurnalist ce vrea să-i scrie biografia. La rândul ei, scriitoarea lucrează la biografia fictivă a fiicei dispărute cu mulţi ani în urmă, după ce a fost acuzată de terorism. Interacţiunea dintre scriitoare şi jurnalist dezvăluie tragediile şi visurile unei ţări în care unii au fost complicii răului pentru a fi consideraţi dezirabili din punct de vedere social, iar ceilalţi s-au opus, riscând să fie incluşi în categoria anarhiştilor periculoşi.

Citeşte şi 3 cărţi dedicate visătorilor din cafenele

13 romane de dragoste apărute în ultimii ani, pe care să nu le ratezi

3 carti dedicate visatorilor din cafenele

13 romane de dragoste aparute in ultimii ani, pe care sa nu le ratezi

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here