3 carti dedicate visatorilor din cafenele

0
5694
foto: Robert Doiseau/http://izismile.com/2009/01/22/great_photos_of_robert_doisneau_27_pics.html

O cafea aromată într-un local chic sau boem-studenţesc şi o carte bună sunt două aliate ce pot combate rutina şi gustul amar lăsat de o zi proastă. Îţi propunem 3 titluri pe care să le iei cu tine în cafeneaua preferată.

 

Trenul M (Patti Smith)

Cafea distilată din boabe crescute pe înălţimi, îmbrăţişate de orhidee sălbatice şi pudrate cu polenul acestora – un elixir care nuntea extremele naturii. Patti Smith descrie astfel gustul cafelei din Veracruz, Mexic. William Burroughs i-a spus c-ar fi cea mai bună cafea din lume. Este o descriere poetică îmbietoare, în care poţi regăsi două mari pasiuni ale lui Patti Smith, pe lângă literatură: cafeaua şi periplurile în ţări îndepărtate.

Patti Smith este genul de artist ce îşi avea propria masă în cafeneaua preferată. După închiderea ei, fostul proprietar i-a dat voie să ia o piesă de mobilier ca suvenir. Trenul M îţi va merge la suflet dacă eşti dependent de cafea şi de cărţi, în special de cele scrise de Roberto Bolano, Yukio Mishima, Paul Bowles, Haruki Murakami, Jean Genet sau Rimbaud. Lor le închină Patti Smith multe ceşti de cafea.

Poţi cumpăra volumul de pe Libris, Cărtureşti sau Elefant.ro

Poţi citi şi recenzia.

 

Cel mai frumos loc din lume e chiar aici (Care Santos & Francesc Miralles)

Ce denumire îi poţi da unei cafenele unde se aude vocea lui Leonard Cohen? Răspunsul: Cel mai frumos loc din lume e chiar aici. Nu s-ar fi găsit un nume mai potrivit care să denumească locul de unde începe o nouă existenţă pentru o tânără ce renunţase în ultimul moment la o tentativă de suicid.

Romanul Cel mai frumos loc din lume e chiar aici are farmecul unui film de week-end, care te remontează. Personajele sale cuceritoare te fac să crezi, măcar pentru câteva ore, în acele întâlniri miraculoase, cu oameni ce vin să aducă mesaje potrivite pentru redarea poftei de viaţă. Romanul este precum o cafea bună, ce poate suspenda agitaţia cotidiană pentru o clipă de răgaz, pe care o dilată prin voluptatea aromelor.

Poţi cumpăra volumul de pe Libris, Cărtureşti sau Elefant.ro

Poţi citi şi recenzia.

 

În cafeneaua tinereţii pierdute (Patrick Modiano)

Nu-ţi poţi imagina o cultură a cafenelelor fără Parisul boemilor. Acestor boemi le-a dedicat Patrick Modiano unul dintre cele mai bune romane ale sale. În cafeneaua tinereţii pierdute este o evocare nostalgică a Parisului din anii ’60. Unele rânduri par să recreeze atmosfera din fotografiile lui Doisneau sau Bresson.

Asemenea tuturor cărţilor scrise de Modiano, acest roman este un omagiu adus unui Paris uitat. Acest Paris este suspendat în cărţile sale ca într-o bulă protectoare, unde timpul nu mai curge. Regăseşti astfel mitul eternei reîntoarceri spre un Paris personal, devenit al tuturor, datorită autorilor şi fotografilor celebri. Un Paris al femeilor misterioase care dispar fără să lase un mesaj, femei nelipsite din romanele lui Modiano.

Te vei îndrăgosti de acest mic roman, exuberant, duios, trist. În cafeneaua tinereţii pierdute este un roman aşa cum numai unul dedicat oraşului de suflet poate fi: despre frumoşii nebuni, despre efemer şi continuitate, despre legătura dintre iubire şi timp şi despre voluptatea nostalgiei.

Poţi cumpăra volumul de pe Libris, Cărtureşti sau Elefant.ro

Poţi citi şi recenzia.

 

Citeşte şi Poftă de ciocolată – Barcelona artizanilor sentimentali

Câinele-fantomă – Tăcerea developată în camera obscură

Pofta de ciocolata – Barcelona de altadata si artizanii ei sentimentali

Cainele-fantoma – Tacerea developata in camera obscura

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here