10 carti interesante gasite in libraria franceza Kyralina

0
8757
foto: Tomo Minoda/pagina de Facebook a librariei Kyralina

Pe strada Biserica Amzei nr.10, într-o casă interbelică, poţi găsi raiul celor îndrăgostiţi de limba franceză. Aici se află Kyralina, una dintre librăriile preferate ale celor împătimiţi de lectură. De cum auzi sunetul clopoţelului prin care se anunţă intrarea unui nou cititor în librărie, începi să te simţi de parcă ai fi la Paris – micul şi marele Paris. Regăseşti acea tihnă chic a librăriei amenajate într-o locuinţă cochetă de altădată. Fiecare încăpere inundată de lumină ascunde comori din mai multe domenii, de la beletristică, psihologie, filosofie, sociologie, autobiografii şi istoria artei la cărţi pentru copii şi adolescenţi. Vei putea răsfoi multe cărţi noi apărute în Franţa, printre care şi titlurile de pe lista scurtă a marilor premii literare. Aşadar, vizitând librăria, vei putea vorbi de la egal la egal cu amicii francezi despre starea literaturii contemporane din ţara lor.

foto: pagina de Facebook a librariei Kyralina

În cazul în care nu găseşti o anumită carte în stocul librăriei, o poti comanda. Librarii amabili şi calzi sunt dornici de a te ajuta să ai cartea dorită. Preţurile variază între 10 şi 150 de lei. Ediţiile de buzunar ale romanelor apărute recent nu prea depăşesc 35-45 de lei. De asemenea, în fiecare an – iarna şi vara – librăria are o câte o săptămână de reduceri. În această săptămână vei descoperi titluri interesante al căror preţuri sunt reduse cu 30% – 50%. Îţi vei putea face şi un card de fidelitate, care îţi va oferi alte reduceri (la fiecare volum cumpărat, în afara perioadei de reduceri).

Poţi consulta şi lista de 10 cărţi alese de noi. Te vor purta în ţări îndepărtate sau în epoci pline de personaje cu poveşti seducătoare.

 

 Les dix enfants que madame Ming n’a jamais eus

Cărţile scrise de Eric-Emmanuel Schmitt îţi redau încrederea în bunătatea fiinţelor umane, iar Les dix enfants que madame Ming n’a jamais eus nu face excepţie. Întâlnirea celor doi protagonişti – un bărbat din Vest şi o femeie din China – se transformă într-o lectură de care te îndrăgosteşti. Vei descoperi povestea plină de tandreţe a unui bărbat aflat în plină criză existenţială după câteva relaţii de cuplu eşuate. Ajuns în China, în interes de serviciu, el o va întâlni pe doamna Ming, angajată la hotelul unde se cazează. Pentru a-i alina singurătatea, doamna Ming îi va spune poveşti despre fiecare dintre cei zece copii ai săi. Bărbatul occidental o consideră la început o mincinoasă, deoarece, în China pe care o ştie el, oamenilor le este interzis prin lege să aibă mai mulţi copii, pentru a opri suprapopularea. Plăcerea lecturii îţi va fi întreţinută, până la final, tocmai de această pendulare a bărbatului între suspiciunea faţă de sinceritatea femeii din China şi dovezile ambigue oferite de această mamă cu talent de povestitoare.

Les dix enfants que madame Ming n’a jamais eus are toate ingredientele ce transformă cărţile scrise de Eric-Emmanuel Schmitt într-un bestseller: o protagonistă plină de enigme, minciuni ce duc la un final neaşteptat şi mesajul optimist din spatele unor situaţii de viaţă dramatice.

Citeşte şi recenzia.

 

Chaque femme est un roman

Parte ficţiune, parte confesiune ghidusă, cartea lui Alexandre Jardin este greu de trecut cu vederea datorită titlului ademenitor. În această carte, autorul devenit narator povesteşte despre femeile ce l-au inspirat de-a lungul vieţii. Te vei întâlni cu nişte ipostaze feminine descrise în episoade pline de senzualitate şi nostalgie. Fiecare atrage printr-o poveste sau printr-o personalitate demnă de un roman pe care să nu-l mai laşi din mână.

Chaque femme est un roman redefineşte feminitatea în raport cu scrisul. Vocea naratorului din carte prezintă femeia drept o fereastră spre nonconformism. Retrospectiva prezenţelor feminine din trecut devine o declaraţie de iubire pentru cele ce-i învaţă pe bărbaţi – din ipostaza de mame sau de amante – să accepte dezordinea afectivă ca pe un dar. Cea mai bună lecţie predată de o femeie pentru scrierea unui roman este asumarea trăirilor şi acceptarea că viaţa nu este croită după reguli şi tipare, ci înseamnă alungarea temerilor faţă de imprevizibil.

 

Dernier voyage a Buenos Aires

Romanul scris de Louis-Bernard Robitaille îţi aminteşte de prima iubire, care schimbă modul de a privi lumea. Pentru Jefferson, un american ajuns la Paris datorită visului de a deveni un mare scriitor, prima iubire a fost o femeie misterioasă. Au trăit o poveste intensă, pe fundalul celebrelor cafenele din cartierele boeme la care visăm cu toţii, apoi ea a dispărut fără urmă din viaţa lui.

Peste mulţi ani, când Jefferson află că suferă de o boală gravă, decide să lase în urmă Parisul şi să plece într-o călătorie la Buenos Aires. Aici va căuta urmele femeii devenite marea lui iubire. Dernier voyage a Buenos Aires este povestea unui periplu vindecător, dar şi tulburător. În primele pagini descoperi şi povestea fascinantului Paris din anii ’60, aşa cum l-a cunoscut protagonistul în anii studenţiei. Venise din Statele Unite pentru a se pierde în Parisul visat, precum boemii din fotografiile lui Doisneau şi Bresson, ori precum rebelii din filmele Nouvelle Vague.

 

Le voyage d’Octavio

Tot despre un rătăcitor a cărui viaţă este schimbată de o femeie este vorba şi în romanul Le voyage d’Octavio. Doar că pentru Octavio, protagonistul lui Miguel Bonnefoy, prima femeie de care se îndrăgosteşte este şi prima lui profesoară…de alfabetizare. Până să o întâlnească pe Venezuela (femeia ce are acelaşi nume cu al ţării din care provine Octavio), protagonistul nu putea să descifreze un text scris. Întâlnirea cu Venezuela îl invită în două călătorii. Una duce spre lumea cuvântului scris, iar cealaltă spre adâncul ţării natale, ce poartă numele femeii iubite. Călătoria în inima ţării este una menită să-l vindece de suferinţa despărţirii de această femeie, după un jaf nereuşit a cărui ţintă a fost chiar apartamentul ei.

Romanul parizianului cu origini sud-americane a fost considerat o adevărată revelaţie literară în Franţa. Impresionează printr-un personaj ce îţi trezeşte simpatia încă de la primele rânduri şi prin unele scene în care îşi face apariţia realismul magic (strâns legat de universul sud-american).

Citeşte şi recenzia.

 

La blouse roumaine

România este prezentă în multe romane scrise de Catherine Cusset. Însă nu acea Românie apărută în ştirile despre hoţi, traficanţi şi cerşetori. Având un partener de viaţă român, scriitoarea franceză dezvăluie o Românie plină de sensibilitate şi de senzualitate, cu personaje încântătoare şi ademenitoare. Un astfel de personaj este şi Al, amantul protagonistei din La blouse roumaine (titlul face trimitere la celebrul tablou al lui Matisse, datorită căruia a devenit faimoasă ia autohtonă). El va perturba stabilitatea unui mariaj de zece ani şi o va arunca pe Alice, personajul central, într-un joc amoros plin de riscuri.

 

Dans le jardin de l’ogre

Infidelitatea feminină şi nimfomania sunt de fapt personajele romanului incandescent Dans le jardin de l’ogre. Ele vor căpăta nişte sensuri diferite în lumea lui Adele, protagonista inventată de Leila Slimani. În viaţa lui Adele, o jurnalistă ce pare să aibă familia perfectă, nimfomania este mai degrabă un simbol al nesupunerii faţă de ipocrizia înaltei societăţi decât o boală. Aventurile pasagere sunt bine ascunse, până în ziua în care soţul ei are un accident. Di fericire, el scapă cu viaţă, dar căsnicia lor bazată pe minciuni este avariată, obligându-i pe amândoi să ia nişte decizii surprinzătoare.

Despre scriitoarea Leila Slimani vei mai auzi. În 2016 a primit unul dintre cele mai importante premii literare – Premiul Goncourt. Romanul prin care şi-a câştigat notorietatea – Dans le jardin de l’ogre – îţi rămâne în minte nu neapărat prin scenele fierbinţi, cât prin interpretarea curajoasă oferită infidelităţii şi ninfomaniei. Acţiunile aparent necugetate ale personajului central dinamitează miturile femeii împlinite, cu statut înalt în lumea bună a societăţii franceze.

Citeşte şi recenzia.

 

Des inconnues

Cei fascinaţi de Paris îl vor (re)descoperi prin ochii a trei femei. Ele sunt personajele nuvelelor incluse în volumul Des inconnues. Sunt femei ce provin din lumi diferite, cu aspiraţii incompatibile şi existenţe paralele, însă unite prin dorinţa de a începe o viaţă nouă într-un Paris al emancipării. Una dintre ele este o tânără abia ieşită din adolescenţă, care ajunge la Paris după ce este respinsă la o selecţie de manechine pentru magazinul de lux din oraşul natal. Întâlnirea cu o straină unsă cu toate alifiile o va ademeni în lumea boemei rafinate. Al doilea personaj feminin este o tânără abandonată de mama ei într-un internat. Sătulă de normele rigide şi de educaţia oferită de maici, fuge. Încercând să afle adevărul despre trecutul controversat al tatălui, învăluit în mister, se trezeşte în situaţii-limită în drumul spre mult-visata libertate pariziană. Al treilea personaj este o londoneză. Ea cunoaşte Parisul după ce decide să accepte oferta unor prieteni de a avea grijă de apartamentul lor.

Fiecare dintre cele trei personaje feminine caută o lume în care să îşi regăsească libertatea. Parisul devine acea lume în care se pot ascunde, pentru a nu fi ajunse din urmă de un trecut sufocant. Este un Paris fotografic, al fugarilor visători. Acest Paris te face să iubeşti cărţile scrise de Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel în 2014.

Citeşte şi recenzia.

 

Cartier-Bresson. L’œil du siecle

Henri Cartier-Bresson este cunocut drept unul dintre cei mai importanţi fotografi. A devenit celebru datorită imaginilor ce surprindeau farmecul vieţi cotidiene din Paris. De fapt, Parisul a intrat în visurile multor străini tocmai datorită fotografiilor sale cuceritoare. Viaţa lui şi relaţia cu Parisul sunt analizate de scriitorul şi jurnalistul Pierre Assouline în Cartier-Bresson. L’œil du siecle. Vei descoperi o poveste demnă de un serial de mare audienţă, deoarece Bresson a trăit intens un secol tumultuos. A fost în mijlocul războaielor şi al revoltelor şi a devenit martorul expansiunii unor metropole importante după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bresson a fost considerat ochiul prin care mulţi au privit schimbările secolului XX. I-a cunoscut pe Gandhi şi pe marii artişti avangardisti, de la pictori, sculptori şi autori la cineaşti faimosi. Evenimentele din viaţa sa curg astfel încât să ai impresia că vezi un film ce redă evenimente despre care se va vorbi cu mult interes şi peste sute de ani.

 

Congo Inc., le testament de Bismarck

Ai tot auzit despre globalizare şi despre efectele colonialismului în ţările africane. Dar modul în care sunt privite în acest roman este unul care te surprinde prin originalitate. Congo Inc., le testament de Bismarck este o călătorie într-o realitate mai putin cunoscută. În loc să te înspăimânte încât să renunţi la roman, te va face din ce în ce mai curios datorită unui personaj central diferit de ceea ce te-ai fi aşteptat să găseşti într-o astfel de carte.

În centrul acestui roman este un pigmeu inventiv, cu visuri de antreprenor. Deşi este nepotul unui şef de trib, el nu dă doi bani pe moştenirea şi valorile străbunilor. Îşi părăseşte aşezarea din junglă pentru a deveni cineva la oraş, iar acest oraş este capitala statului Congo. Nu este un pigmeu ce poate fi considerat înapoiat. Ştie să utilizeze un computer şi este la curent cu oportunităţile oferite de globalizare. Ajuns în Kinsasha, va face slalom printre capcane şi locuitorii cu poveşti halucinante. Unii îi vor deveni prieteni, alţii îşi vor arăta ostilitatea faţă de aşa-zisul sălbatic venit din junglă, râzând în hohote de planurile lui de afaceri.

Congo Inc., le testament de Bismarck este un roman satiric prin care scriitorul In Koli Jean Bofane demontează rând pe rând stereotpurile din mintea cititorului. Deşi pleacă de la o imagine comună a unei Africi sărace, devastate de războaie civile, modul în care se derulează acţiunea este imprevizibil.

Citeşte şi recenzia.

 

Evariste

Viata unui matematician poate semăna cu a unui rock star descoperit la o vârstă fragedă. Poate fi trepidantă şi dezordonată, plină de excese de tot felul. Asta demonstrează cartea lui Francois-Henri Deserable.

Evariste îţi oferă plăcerea asociată unei lecturi despre viaţa unui aventurier inteligent, care a trăit intens fiecare clipă. Romanul este inspirat de biografia unui personaj real – un matematician precoce, ucis într-un duel. Este vorba despre matematicianul Evariste Galois, considerat un geniu al epocii sale şi care, la vârsta majoratului, a revoluţionat ştiinţa, dar odată atinsa promiţătoarea vârstă de 20 de ani, pasiunea şi înflăcărarea îi aduceau sfârşitul.

Evariste a devenit unul dintre cele mai vândute romane în Franţa. Autorul său, un fost hocheist, este considerat o vedetă a noii generaţii de scriitori. A fost premiat încă de la debutul prin volumul de povestiri despre Revoluţia Franceză – Tu montreras ma tête au people.

Citeşte şi articolul 7 cărţi noi pentru începutul toamnei

13 romane de dragoste apărute în ultimii ani, pe care să nu le ratezi

7 carti noi pentru inceputul toamnei

13 romane de dragoste aparute in ultimii ani, pe care sa nu le ratezi

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here