9 seriale SF noi care te vor surprinde plăcut

0
13575
top seriale sf noi

Pentru că știm că întotdeauna sunteți în căutare de seriale reușite, v-am pregătit o nouă listă, de această dată cu seriale SF noi. Fie că ești pasionat de genul SF sau pur și simplu vrei să vezi un serial care te transportă într-o altă lume, aceste seriale SF noi nu te vor dezamăgi.

În cele mai multe dintre ele, componenta SF este foarte puternică: veți vedea lumi extraterestre sau viața pe planeta noastră, dar într-un alt timp, puternic tehnologizat și schimbat. Dar în câteva aspectul SF e doar un pretext pentru a explora cum se schimbă oamenii puși în situații care îi scot din zona de confort și îi pun în situații limită. În plus, veți avea parte și de câteva seriale post-apocaliptice, în care cei câțiva supraviețuitori încearcă să nu îngroașe rândurile celor care deja au dispărut.

1. Devs / Divizia de dezvoltare (2020)

devs-seriale sf noiE un serial SF diferit, pentru că nu pune accent pe acțiune, efecte speciale sau prezentarea unei lumi îndepărtate, ci e mai degrabă o meditație despre ce înseamnă să fii om, ambalată într-un serial SF.

Devs construiește și oferă mult în atmosferă și idei, având un ritm lent, care pe noi nu ne-a deranjat. A fost chiar o schimbare de ritm binevenită. Serialul urmărește căutările lui Lily. Ea, împreună cu iubitul ei Sergei, lucrează la Amaya, o firmă de quantum computing din Silicon Valley. Sergei dispare în chiar prima lui zi în care este promovat în cadrul Amaya. Misterul dispariției lui se adâncește de la episod la episod, odată cu întrebările legate de natura umană, libertate, cum poți depăși durerea și iertare.

Devs e o mini-serie Fx și Hulu lansată în 2020, pe care o poți vedea în România pe HBO Go.


2. The Rain (2018-2020)

the rain seriale sf noiE un serial danez post-apocaliptic produs pentru Netflix, care s-ar putea să-ți fi scăpat în marea de conținut oferită de gigantul de streaming american.

După o ploaie infectată care a omorât mare parte din omenire, doi frați – Simone și Rasmus – supraviețuiesc datorită tatălui lor. Acesta din urmă îi adăpostește într-un buncăr, ca apoi să dispară fără urmă.

Cei doi frați supraviețuiesc timp de șase ani împreună sub pământ. Vor reuși să iasă vreodată la suprafață să vadă din nou lumina zilei și să își găsească tatăl?

Mai mult decât o meditație asupra naturii umane, așa cum era Devs, The Rain bate mai mult în zona de thriller psihologic. Și reușește cu mijloace destul de minimaliste să creeze un suspans autentic.

3. Away (2020)

away seriale sf noi netflix

Un serial SF Netflix lansat în septembrie 2020, Away o are în rolul principal pe Hilary Swank. Super distribuția în frunte cu Hilary Swank reușesc să dea viață acestui serial, contribuind la construirea atmosferei de singurătate și neputință din spațiu față de rezolvarea problemelor de acasă. Dar și pentru problemele complicate ale colaborării în situații limită. Jocului actoricesc e marele atu al noului serial SF Away.

Away urmărește prima expediție umană pe Marte, cu conflicte mocnite între membrii echipajului, dar și conflicte rămase nerezolvate pe Pământ. Emma (Hilary Swank) este șefa misiunii spațiale ce va dura 3 ani și care are ca punct de plecare Luna. Soțul și fiica au rămas acasă, dar au nevoie de ajutorul și susținerea ei. În timp ce echipajul pestriț, cu backgrounduri și motivații diferite, nu cred în puterea leadership-ului ei.

4. Into the night / În negura nopții (2020)


Into-the-Night-seriale sf noiPrimul serial belgian produs pentru Netflix este un serial apocaliptic în care aproape că uiți că urmărești un SF și ești transpus total într-un thriller pur sânge și această cursă contra-cronometru cu Soarele. Da, cu Soarele, a cărui lumină a devenit ucigașă și a exterminat deja mare parte din omenire. Printr-un concurs de împrejurări, mai mulți pasageri într-o cursă aeriană ajung să fugă de soare, zburând în jurul Pământului pentru a se păstra mereu în noapte.

Conflictul este la ordinea zilei între supraviețuitori și lipsa de încredere unul în altul îi conduce la erori care îi costă viața pe unii dintre ei. Vor reuși să găsească o soluție pentru a se opri din această cursă care pare fără sfârșit?

5. Snowpiercer (2020)

snowpiercer seriale noiVrei să vezi un serial nou care te transportă într-o cu totul altă lume? Serialul SF post-apocaliptic, Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume, din 2013, al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood.

Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta.

Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal. Pentru identificarea lui este adus din rândul călătorilor clandestini un fost detectiv de poliție. Atmosfera este construită cu mare grijă la detalii, practic Snowpiercer e o lume în sine, ceea ce este cu adevărat fascinant.  Rolurile principale sunt jucate de Jennifer Connelly și Daveed Diggs. E o producție TNT deja reînnoită cu o a doua serie, dar îl poți vedea în România pe Netflix.

6. Star Trek: Picard (2020)


star trek picard sfNu putea lipsi din lista noastră cu seriale SF noul Star Trek: Picard, lansat în 2020.

Pentru fani dar nu numai, Star Trek Picard e unul dintre acele seriale SF noi de urmărit. Pentru fani, pentru că e o nouă serie Star Trek. Iar pentru ceilalți, pentru că e un serial fain. Nu pare Star Trekul cu care ne-am obișnuit, e un film în toată regula. Dar cu aceleași probleme și dileme umane și filosofice. Acțiunea se desfășoară la 20 de ani după acțiunea din Star Trek: Nemesis, în care Picard trebuie să depășească sentimente foarte apăsătoare de vină și responsabilitate pentru cele întâmplate sub comanda sa în trecut. Picard e jucat de minunatul Patrick Stewart. Iar serialul își ia răgazul de a construi cu atenție personajele, ceea ce e un mare plus. Îl poți vedea pe Amazon.

7. Westworld – sezon nou în 2020

westworld seriale SF buneE un serial SF lansat în 2016, dar care a lansat un sezon nou în 2020. În Westworld, știința recreează ființe aproape perfect umane care să-ți fie partenere într-un joc de western. Practic mergi ca într-un fel de parc tematic în care totul este ca în Vestul Sălbatic, doar că personajele nu sunt actori, ci cyborgi. Cum ar fi să poți merge într-un astfel de loc și să îți pui în aplicare toate fanteziile? Află urmărind Westworld. Are o super distribuție. Povestea e foarte bine pusă la punct. Iar noul sezon, al treilea, a apărut în martie 2020 pe HBO.


8. Black Mirror – sezon nou în 2019

black mirror seriale SF super buneDacă nu i-ai dat încă o șansă, e musai. Cu prima serie apărută în 2011, Oglinda Neagră a ajuns în 2019 la 6 sezoane și toate la fel de bune și neașteptate. E un serial SF de antologie, în care fiecare episod tratează o altă poveste și enigmă. Ar trebui să așteptăm un sezon nou în 2020 sau 2021.

Nu e cel mai ușor de urmărit serial SF, pentru că pune întrebări incomode. Ce consecințe neașteptate poate avea tehnologia în viețile noastre? Cum ar fi practic ca întreaga noastră viață să fie condiționată de cât de apreciați suntem în social media? De popularitatea noastră să depindă job-ul nostru, prieteniile, accesul la finanțare și la o locuință. Acesta e un exemplu de episod, dar fiecare pleacă de la altă idee.

Cum spuneam, serialul britanic are 6 sezoane, toate la fel de incomode. Dacă ești în căutarea unui serial deștept, e greu să găsești ceva peste Black Mirror. În plus, o să-ți ofere subiecte de discutat la birou sau în call cu colegii. 🙂 Îl poți vedea pe Netflix.

9. Stranger Things – sezon nou în 2019

stranger things seriale horror de groaza netflixDacă vrei să vezi un serial SF horror pe Netflix, atunci Stranger Things e una dintre cele mai bune alegeri. Într-un mic orășel din statul Indiana, Statele Unite, se întâmplă fenomene paranormale. Un băiețel dispare într-o dimensiune paralelă. Prietenii lui îl caută, cu ajutorul unei fete cu puteri supranaturale.


Dacă ți-a plăcut E.T. când erai copil, trebuie neapărat să vezi Stranger Things. Pentru că acțiunea se petrece în anii ’80 și se inspiră din sensibilitatea și elementele vizuale ale filmelor lui Steven Spielberg. Iar dacă ești adolescent cu siguranță nu trebuie ratat. Pentru că e unul dintre cele mai bune seriale SF horror din ultimii ani. Serialul are deja 3 sezoane, ultimul lansat în 2019.

Aceasta e lista noastră de seriale SF noi de văzut. Ca să facem o recapitulare legată de platformele unde le găsiți. Următoarele seriale noi SF sunt pe Netflix: Away, Into the night, Snowpiercer. Iar Devs este pe HBO Go. Din serialele SF care au lansat sezoane noi în ultimul an, v-am recomandat și le găsiți pe Netflix: The Rain, Black Mirror și Stranger Things. Pe restul serialelor SF din listă le găsiți pe HBO sau Amazon.
Citește și

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here