7 Filme SF noi surprinzătoare și captivante de văzut

0
5932
top filme sf noi

V-am pregătit mai jos lista noastră de filme SF noi. Sunt 7 filme, multe din categoria horror-SF, sub-genul care a dominat în 2020 filmele SF. Ne-ar fi plăcut să vă recomandăm cel puțin 10 producții SF noi, dar a fost imposibil, având în vedere amânarea mai tuturor lansărilor de producții pentru 2021.

1. The Vast of Night

the-vast-of-night-filme sf noiDacă vrei să vezi un film original și un film SF nou interesant, The Vast of Night e una dintre recomandările noastre. Povestea lui se învârte în jurul ideii de OZN și apariția de sunete de origine extra-terestre undeva în Statele Unite. Un DJ de radio local și o operatoare telefonică încearcă să dezlege misterul.

Deși un debut regizoral, noul film SF The Vast of Night reușește să te prindă bine în atmosfera lui stranie, în dialogurile rapide și prin modul extrem de intim în care sunt filmate scenele. Sau tocmai pentru că The Vast of Night este debutul unui regizor, reușește să fie atât de original în modul în care construiește povestea, folosindu-se de sunet, unghiuri ale camerei de filmat și modul original în care este depănat scenariul.

2. Sea Fever

Sea-Fever_filme sf noiE un thriller SF horror care pendulează între film monștri și film de pandemie. Siobhan, o cercetătoare marină, însoțește o expediție de pescuit pe un vas irlandez de pescuit. Cei șase membri ai echipajului descoperă cu stupoare că Siobhan e roșcată, semn de mare ghinion pe mare. Și, într-adevăr, ghinionul e pe urmele lor.

Dacă vrei o stare mai apăsătoare și claustrofobă, de situație fără de ieșire pe mare și în adâncuri, Underwater, alt film SF nou pe care îl găsești mai jos, e mai potrivit. Sea Fever e un film SF cu buget mic care reușește să se transforme într-un thriller mocnit și îndrăzneț, deși nu are multe elemente pe care să le pună în valoare.

3. Color Out of Space

color-out-of-space-filme sf noi


Color Out of Space e genul de film gândit la intersecția dintre film SF și film horror. Așa că poate fi inclus cu succes și într-o listă cu filme SF noi, dar și într-o listă cu filme de groază noi. 🙂 Noi am hotărât să-l includem mai degrabă în lista cu filme SF noi, pentru efectele speciale și efectele fizice ciudate produse de meteoritul căzut în curtea casei familiei Gardner. Dacă ți-a plăcut serialul Stranger Things, Color Out of Space e cu siguranță de încercat.

Familia Gardner, Nathan – jucat de Nicolas Cage – și Theresa, împreună cu cei trei copiii, devin martorii și actorii a mai multor efecte fizice supranaturale, după ce un meteorit se prăbușește în curtea lor. Întreaga lor viață este dată peste cap, iar existența le este și ea pusă în pericol de manifestări stranii de care este însoțit meteoritul.

4. Underwater (2020)

Underwater-filme horror noiDacă îți plac filmele SF horror cu creaturi înfricoșătoare, atunci îți recomandăm un film science-fiction nou, lansat în 2020 fără mare succes în State. Dar comparativ cu marea masă de filme apărute anul ăsta, Underwater e o capodoperă 🙂

Dacă ți-a plăcut Alien, sunt șanse mari să-ți placă și Underwater. Doar că acțiunea nu se petrece în spațiu, ci în adâncurile Gropii Marianelor. Cam așa începe acest film SF de groază și de acțiune în care senzația de claustrofobie te apasă. Cine va scăpa din această cursă contra cronometru pentru supraviețuire din cei 6 membri ai echipajului? Într-un centru de forare în adâncul oceanului, un cutremur aproape distruge întreaga baza de cercetare. Kristen Stewart și Vincent Cassel sunt doi dintre supraviețuitori, care se luptă să găsească o soluție pentru a ieși la suprafață înainte de colapsul întregului centru. Doar că supraviețuitorii nu știu că se mai confruntă cu cineva: un monstru hidos care se pare că trăia nederanjat în adâncuri până la acest cutremur…

Underwater e un film SF nou care, poate paradoxal, nu vine cu ceva nou. 🙂 Sună de multe ori destul de familiar, mai ales cu Alien și atmosfera de acolo. Actorii joacă foarte bine și îl fac destul de credibil, dar asta nu reușește să insufle filmului originalitate. Dar, așa cum spuneam, merită văzut ținând cont de penuria de filme reușite în 2020.


5. The Invisible Man / Omul invizibil (film nou din 2020)

the invisible man filme noi

Dacă ar fi să alegem un singur film din lista asta cu filme SF noi din 2020 pe care să îl revedem, atunci acesta ar fi. Filmul pleacă de la premisa romanului SF de groază clasic al lui H.G. Wells, Omul invizibil, din 1897. Dar acțiunea se petrece în zilele noastre. O femeie este ținută captivă de soțul ei într-o casă enormă. Dar într-o noapte reușește să fugă, în ciuda riscurilor de a fi prinsă. După o perioadă de timp, îngrozită și mereu cu senzația că el este pe urmele ei, Cecilia află că Adrian Griffin, soțul ei, a murit. În loc să se simtă ușurată, Cecilia e și mai speriată, mai ales că în jurul ei încep să se întâmple tot felul de fenomene ciudate.

Ar mai fi de adăugat că filmul n-ar fi funcționat atât de bine fără o actriță de primă mână, precum Elisabeth Moss, în rolul principal.

The Invisible Man a fost foarte bine primit atât de public (este al cincilea film după încasări în State până acum, în 2020) și, de asemenea, foarte lăudat de critica de film. Așa că nu ratați Omul invizibil și adăugați-l pe lista cu filme SF noi de văzut.

6. The Platform (2019)
E un thriller distopic nou spaniol pe care-l poți vedea pe Netflix. Filmul e înțesat cu scene violente, grotești, cu mult sadism, dar și cu dovezi ale altruismului uman. E filmul perfect de văzut în pandemie. Ne arată limitările, atât în bine, cât și în rău. E o parabolă pentru natura umană și cum ne schimbăm într-o criză.

…Un film SF-horror care se vrea în esență un film de critică socială. Un horror SF și thriller, în același timp, care spune povestea unor rezidenți dintr-un fel de bloc. Aici, cei care au norocul să stea la etajele superioare mănâncă pe săturate. În timp ce restul rezidenților, în mod special cei de la nivelele cele mai de jos, practic mor de foame. Pentru că singurul sistem prin care primesc hrană este “platforma”. Aceasta e înțesată cu mâncare, dar pe măsură ce coboară de la etaj la etaj mâncarea se transformă în resturi. Până când nu mai rămâne deloc.

A fost lansat pe Netflix în martie 2020.

7. Tenet – rulează acum în cinematografe

tenet filmNoua producție a originalului Christopher Nolan e una dintre puține producții majore care nu a fost amânată pentru 2021. Cunoscut pentru drame întunecate și deștepte precum Memento, The Prestige, Inception, Interstellar sau Dunkirk, Nolan a scris și regizat pentru 2020 un nou film care are în centru, la fel ca și alte filme ale sale, călătoria în timp. Astfel, un agent secret trebuie să se întoarcă în timp pentru a împiedica izbucnirea unui al Treilea Război Mondial.

E un film exploziv, cu multe răsturnări de situație, care te va pune cu siguranță pe gânduri. Înarmează-te cu răbdare și, eventual, mergi să-l vezi de două ori 🙂 It’s that complicated. 🙂


Acestea sunt câteva filme SF noi care ne-au plăcut. Se pare că nu traversăm doar o pandemie, ci și o penurie de filme noi. Mai toate producțiile au fost amânate pentru lansare din 2020, în 2021. Așa că a fost dificil să ajungem la numărul magic de 10 titluri.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here