Cele mai noi 7 filme dupa Agatha Christie pe care să le vezi

0
11153
top filme agatha christie

Cum vremea friguroasă, de stat în casă cu o pătură și o cană de cafea sau ceai este din ce în ce mai aproape, ne-am gândit să vă oferim o listă cu ultimele șapte filme dupa Agatha Christie. Sunt adaptări contemporane ale unora dintre cele mai misterioase romane polițiste scrise vreodată. În câteva dintre ele, personajul principal este faimosul detectiv Hercule Poirot, care rezolvă cu fler și inteligență orice crimă…

Cu toții am auzit de britanica Agatha Christie, dar puțini îi știu povestea. Christie (1890-1976)  a scris prima poveste cu detectivi în urma provocării primite de la sora ei. Cu timpul, a început să scrie din ce în ce mai mult de plăcere, până când o editură la care și-a trimis manuscrisul a decis să o publice. Așa a început aventura Agathei Christie. Pe parcursul carierei sale a fost invitată să ia masa alături de regina Elisabeta a II-a, care i-a acordat în 1971 titlul de Dame of British Empire, o distincție nobiliară ce recunoaște meritele și contribuția la onoarea națiunii. După moartea sa, cărțile ei, alături de ecranizările și piesele de teatru aferente au devenit elemente de patrimoniu cultural.

Numai bună pentru o seară leneșă sau un weekend de binge watch, lista noastră de filme cuprinde ecranizările unora dintre cele mai incitante povești scrise de autoare.

  1. The Pale Horse (2020)

The-Pale-Horse-filme agatha christiePrimul film dupa Agatha Christie din lista noastră a fost lansat chiar anul acesta, in 2020. The Pale Horse, tradus în română Calul Bălan, urmărește povestea lui Mark Easterbrook care tocmai s-a mutat în Chelsea. Totul decurge normal până când, într-o zi, istoricul este chemat la secția de poliție. O listă de nume a fost descoperită în posesia unui cadavru. Care este legătura bărbatului cu persoana decedată? De ce apare pe acea listă plină numai de victime? Ce legătură are cultul vrăjitoarelor cu tot ceea ce urmează să i se întâmple? Privit dintr-o perspectivă contemporană, filmul ne poartă printre frământările lui Mark în încercarea de a dezlega misterul.

De ce ți-l recomandăm? Pentru că e mai mult decât un film detectivistic, de tip whodunit. Este și un film psihologic, datorită conflictului psihologic pe care îl trăiește Mark Easterbrook. Deși om de știință, el se găsește în situația în care îi este greu să mai distingă între vis și realitate, între vrăjitorie și știință. Conflictul e accentuat de conștiința că el poate fi următoarea victimă, fiind constant contra cronometru.

Această adaptare după Agatha Christie e o producție BBC în parteneriat cu Amazon Prime. BBC deține, de altfel, o parte din drepturile de autor pentru ecranizarea cărților Agathei Christie. Deoarece, așa cum am spus mai sus, operele autoarei sunt recunoscute ca o contribuție la patrimoniul cultural al Regatului Unit.

Filmul The Pale Horse, sau mai bine spus mini-seria, este alcătuit din două părți, a câte 60 de minute fiecare. Găsești aici trailerul The Pale Horse.

2. The ABC Murders (2019)

the abc murders filme agatha christieThe ABC Murders (Ucigașul ABC) e una dintre poveștile detectivistice ale Agathei Christie care îl are în centru pe Hercule Poirot. În această adaptare, Hercule Poirot este jucat de nimeni altul decât John Malkovich, a cărui interpretare a fost apreciată de critică.

Retras la pensie, fostul detectiv primește numeroase scrisori semnate ’’ABC’’. Semnatarul scrisorilor îl provoacă pe Hercule Poirot la dezlegarea unor serii de crime. Deși par doar o glumă, povestea ia o întorsătură sinistră. Telegramele se dovedesc a fi reale, atunci când încep să apară victime ucise în ordine alfabetică. Oare cât de repede va reuși detectivul belgian să înțeleagă codul după care funcționează aceste crime? 🙂

Filmul merită văzut nu doar pentru șarmul lui John Malkovich, suspansul și misterul poveștii. Ci și pentru că este unica serie în care statutul de imigrant al lui Hercule Poirot este scos în evidență. Acesta e cercetat de poliție, care îl bănuiește de complicitate la planificarea crimelor. De asemenea, este singura ecranizare în care Poirot nu are bine cunoscutul accent belgian. 😀 Ceea ce poate sugera încercarea detectivului de a se adapta la cultura engleză și la cultura locală.

La fel ca și Pale Horse, și această adaptare după Agatha Christie este o producție BBC în parteneriat cu Amazon Prime. În The ABC Murders îl puteți vedea și pe Rupert Grint (cunoscut din seria Herry Potter unde îl juca pe Ron), în rolul inspectorului Crome.

Această ecranizare, care este de fapt o mini-serie, cuprinde trei părți a câte 60 de minute. Vezi aici trailerul The ABC Murders.

3. Ordeal by Innocence (2019)

Ordeal by Innocence filme dupa agatha christie

În anul 1954, de Crăciun, Rachel Argyll este ucisă la moșia sa, Sunny Point. Imediat, suspiciunea cade asupra fiului ei vitreg, Jack Argyll, care este arestat. Bărbatul pledează nevinovat. Dar oare cum poate fi achitat cineva fără un alibi? A treia colaborare între BBC și Amazon pentru adaptarea poveștilor Agathei Christie are o distribuție care se ridică la înălțimea așteptărilor și reușește să mențină constant suspansul. Singura critică pe care a primit-o această adaptare se referă la o oarecare confuzie pe care o creează modul în care e spusă povestea, prin trecerile dese la diferite momente în timp.

Pentru că am menționat distribuția, vă spunem și că două dintre roluri sunt interpretate de Bill Nighy și Matthew Goode.

Filmul de tip mini-serie are trei părți a câte 60 de minute. Vezi aici trailerul Ordeal by Innocence.

4. Crooked House (2017)

crooked house seriale agatha christie

Charles Hayward, fost spion devenit detectiv, este chemat de către fosta sa iubită la moșia familiei pentru a rezolva o crimă. Bunicul ei tocmai a fost omorât, iar amestecul poliției în afacerile familiei ar putea da la iveală prea multe secrete. Crooked House (Casa Strâmbă) este una dintre cele mai încâlcite povești ale Agathei Christie, cu un final pe măsură.

Aceasta este o producție Sony Pictures, cu memorabila Glenn Close (pe care cu toții o știm din Atracție Fatală) în rolul lui Lady Edith de Haviland.

Filmul are o durată de 115 minute. Vezi aici trailerul Crooked House.

5. The Witness for the Prosecution (2016)

The Witness for the Prosecution filme agatha christie

Emily French, moștenitoarea unei averi considerabile, este găsită moartă în apartamentul ei din Londra. Toate dovezile îl indică drept făptaș pe Leonard Vole, un tânăr oportunist căruia îi este lăsată toată averea femeii. Menajera victimei depune mărturie pentru acuzare, enumerând toate motivele pentru care Leonard i-ar fi omorât șefa. Dar oare depoziția ei este întemeiată?

The Witness for The Prosecution este o producție BBC, în parteneriat cu Acorn Media Enterprises și A+E Studios, avându-l în distribuție pe super actorul britanic Toby Jones, cunoscut din filme precum The Hunger Games (unde îl joacă pe Claudius Templesmith) și Captain America (în rolul lui Dr. Arnim Zola), dar nu numai.

Această nou film dupa Agatha Christie, de tip mini-serie, are două părți a câte 60 de minute. Vezi aici trailerul The Witness for The Prosecution.

6. And Then There Were None (2016)

And Then There Were none adaptari agatha christie

And Then There Were None este una dintre cele mai captivante povestiri a Agathei Christie. Titlul original al cărții și al filmului a fost 10 negri mititei, care, la rugămintea nepotului Agathei Christie, a fost schimbat, din motive de corectitudine politică.  Povestea prezintă 10 oameni necunoscuți ce sunt invitați pe o insulă de către un/o misterios/misterioasă persoană ce se semnează U.N.Owen. Din motive personale, fiecare acceptă invitația, fără a ști cu siguranță motivul chemării lor sau ce îi va aștepta pe insulă. Rămași izolați de uscat, încep să moară pe rând.

Recomand această ecranizare în primul rând pentru modul reușit în care a fost adaptat scenariul inițial al poveștii pentru televiziune, fără a pierde nimic din încărcătura inițială. În al doilea rând, îl recomand pentru plăcerea poveștii, pentru surprinderea de la final în care realizezi că totul a fost în fața ta de la bun început. Este prima adaptare care respectă finalul scris de Agatha Christie.

7. Murder on the Orient Express (2017)

Murder on the Orient Express filme agatha christieAdunați laolaltă de călătoria cu Orient Expressul, șapte necunoscuți devin suspecți de crimă. Oricine poate fi făptașul. Dar, spre norocul lor, unul dintre călători este însuși Hercule Poirot, renumitul detectiv belgian. Filmul urmăreşte ancheta celui mai popular detectiv din literatură – Hercule Poirot. Acesta va pune cap la cap detaliile şi indiciile pentru a descoperi cine l-a ucis pe milionarul american urcat în luxosul Orient Express.

Noua ecranizare a romanului Murder on the Orient Express te ademeneşte cu o distribuţie de zile mari, ce include nume cu mare succes la public (dar şi la critici). Judi DenchPenelope CruzJohnny DeppWillem DafoeMichelle Pfeiffer sau Daisy Ridley sunt actorii pe care mizează regizorul Kenneth Branagh pentru a readuce pe marele ecran intriga detectivistă inventată de Agatha Christie.

Filmul are 1h 54 minute. Vezi aici trailerul Murder on The Orient Express.

După succesul înregistrat cu Murder on the Orient Express, casa de filme 20th Century Fox va lansa anul acesta, în octombrie, noua ecranizare a cărții Agathei Christie Death on the Nile. Rolul lui Hercule Poirot va fi și de data aceasta jucat de Kenneth Branagh. Pentru cei curioși să arunce o privire, las aici link-ul de la trailerul filmului Death on the Nile.

Pentru iubitorii de mistere polițiste, avem două extra recomandări de filme dupa Agatha Christie de tip serial. Sunt adaptări ale romanelor Agathei Christie devenite clasice:

BONUS 8. Agatha Christie’s Hercule Poirot (1989-2013, 13 sezoane)

Aceasta e una dintre adaptările clasice după Agatha Christie. Probabil ați văzut cel puțin câteva episoade din ea. Dar vrem să v-o reamintim, pentru calitatea divertismentului pe care îl oferă prin mixul perfect de mister, umor și suspans. De asemenea, pentru modul cum urmărește îndeaproape personalitatea lui Hercule Poirot, cu excentricitățile sale, încrederea nemăsurată în talentul lui detectivistic și nevoia de control a tuturor aspectelor din viața sa. Dar v-o reamintim și pentru calitatea interpretării rolului lui Hercule Poirot de către actorul David Suchet. Acesta a devenit pentru mulți dintre noi imaginea personajului celebru al Agathei Christie.

Pe lângă toate acestea, e de notat și melodia tematică a seriei care te prinde și rămâne cu tine pentru mult timp, la fel ca expresia little grey cells. Vezi aici trailerul.

BONUS 9. Agatha Christie’s Marple (2004-2013, 6 sezoane)

Asemenea actorului David Suchet în rolul lui Hercule Poirot, Julia McKenzie se potrivește mănușă în rolul lui Miss Marple. Ajunsă fată bătrână, Miss Marple reușește să se găsească mereu în situația unor mistere și crime de rezolvat. La fel ca seria cu Hercule Poirot, Agatha Christie’s Marple surprinde tot ce e mai englezesc în termeni de arhitectură, cultură, societate și prejudecăți. Dacă vrei să rezolvi mistere detectiviste, bucurându-te în același timp de fiecare cadru de viață britanică al seriei, Agatha Christie’s Marple e perfect pentru tine.

Acestea sunt cele mai noi mini-serii și filme dupa Agatha Christie, dar și două dintre ecranizările clasice dupa cărțile Agathei Christie, care nu trebuie ratate. Și cine dintre noi ar spune nu unui mister detectivistic bine închegat? Și nu oricum. Un mister care așteaptă să fie dezlegat, în timp ce ne bucurăm de complexitatea personajelor și de o bucățică autentică de viață britanică?

Citește și

21 filme polițiste bune de neratat

35 de thrillere și filme psihologice de neratat

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here