8 Locuri frumoase de vizitat toamna în România și la vecini

0
19482
locuri de vizitat in romania

Cu siguranță toamna e foarte frumos de călătorit, mai ales în locuri de vizitat cu păduri de foioase, care-și schimbă culorile. Sau în zona viticole, unde puteți fi martori la culesul viei și apoi degusta din vinurile zonei la una dintre cramele recunoscute. Dacă v-am convins, haideți la drum cu noi. 🙂

1. Stațiunea Slănic Moldova: trasee, relaxare, locuri de vizitat pline de istorie

slanic-moldova locuri de vizitat_La 4 ore de București, cam cât faci și până pe Valea Prahovei, se află stațiunea Slănic Moldova. Poate ați auzit de ea de la persoanele mai în vârstă din familie, care mergeau la băi acolo. Poate vă sună prăfuit din cauza asta, dar locul este minunat și merită descoperit.

Tocmai pentru că nu e aglomerația și nebunia de pe Valea Prahovei și pentru că vei găsi aici tot ce ai nevoie pentru o vacanță reușită la munte: trasee frumoase și diverse de munte, un loc fain unde să stai, aer curat și priveliști pe măsura. Iar iarna te așteaptă o pârtie cu dotări noi și moderne.

sursa foto ideipentruvacanta.ro

De vizitat și de admirat în Slănic Moldova

O plimbare prin centrul Slănic Moldova pentru a admira Cazinoul – De fapt, Slănic Moldova nu e stațiune comunistă. La fel ca și Băile Herculane, e o stațiune cu tradiție de dinainte de venirea comuniștilor. Are inclusiv un cazinou, la fel cum au mai toate locațiile mai răsărite de vacanță, ca de exemplu Monte Carlo :D. Sau la fel ca și Băile Herculane sau Constanța, de la noi. Cazinoul a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, în stil art nouveau. Așa că îți recomandăm să faci o plimbare pe lângă Cazinoul din Slănic Moldova, ceea ce include și parcul din fața cazinoului.

Nu departe de centrul Slănic Moldova se află un centru cultural de artă contemporană, Centrala Artelor. Se numește așa pentru că ocupă clădirea unei foste centrale termice 🙂 Aici se organizează în fiecare an un proiect de rezidență artistică internațională. De-a lungul anilor au fost invitați artiști din întreaga lume, inclusiv Brazilia și India. De aceea aici și în diverse puncte din Slănic puteți admira creații de artă contemporană realizate de invitații din anii trecuți. În 2020, din cauza pandemiei nu au putut ajunge artiști străini. Dar programul de rezidență l-a avut invitat pe artistul român Dan Perjovschi.

centrala de arta slanic-1
sursa foto culturaladuba.ro

Trasee Slănic Moldova – Traseul clasic în Slănic se numește 300 de scări. Noi nu l-am făcut, deși am ajuns de două ori în 2020 în stațiunea din Moldova. Asta pentru că avem un copil mic, de doi ani, și unii dintre cei care l-au făcut ne-au spus că e accesibil, iar alții că poate fi riscant. Ce e fain la el e că pleci și ajungi tot în Slănic, așa că nu trebuie să vă planificați și timpul de întoarcere. Am făcut în schimb alte trei trasee.

  1. Traseul de 2h spre Pârtia de schi Nemira. Traseul cred că are ca marcaj un triunghi albastru. Pornește din Parcul stațiunii, traversează strada principală, intră apoi pe o stradă cu câteva case. Chiar dintre case, la stânga, începe urcușul. Dacă la începutul verii nu era niciun marcaj clar de unde începe traseul, la sfârșitul lunii august când am ajuns din nou în Slănic, au apărut indicatoare foarte clare. Traseul apoi merge prin Valea Dobru până în punctul de sus al pârtiei de schi Nemira. Și merge în continuare la vale pe marginea pârtiei, până jos în stațiune. E un traseu lejer, de plimbare prin aer curat, fără să-ți taie respirația cu vreo priveliște de neuitat.

2. Un traseu scurt de 20 minute, până la un punct de belvedere al stațiunii Slănic Moldova. Îl găsiți pe site-urile specializate cu denumirea Platoul de sub Vârful Cerbu. Acest traseu cu marcajul cerc roșu, urmează același drum ca și primul traseu. Doar că, în pădure, acesta cotește la stânga la un moment dat. E un traseu extrem de scurt, dacă vreți o plimbare de seară de exemplu și vreți să admirați stațiunea de sus.

3. Traseu ale cărui denumire și marcaj nu le-am reținut, dar este cel mai frumos și mai puțin aglomerat dintre cele trei prezentate. Traseul este pe versantul celălalt al stațiunii, față de cele două trasee de mai sus. Pornește de undeva din josul stațiunii cam la câteva sute de metri de drumul de acces spre locul de cazare La Kuburi. Practic pornește din drumul principal, pe o stradă care se împunge în drum. Aici este și un birt. Veți vedea un indicator în dreptul lui. Traseul cam de 2h dus întors te duce prin fânețe și apoi începe urcușul. La un moment dat devine destul de abrupt, ceea ce pentru noi a fost mai complicat la coborâre, pentru că ne fugeau picioarele pe pâmântul galben amestecat cu pietre mici. După urcuș urmează o plimbare printre copaci răsfirați și ajungi apoi la o stâncă de unde te poți relaxa privind o bucățică de stațiune. Noi ne-am oprit la 100m de stâncă, pentru că atât la intrarea pe traseu, cât și lângă stâncă eram avertizați de un indicator că putem da nas în nas cu vipere. 😀 Dar toamna, riscul probabil este mult mai mic.

Plimbări: Dacă nu vreți să faceți trasee, dar vreți să vă plimbați, avem trei recomandări pentru voi. Una constă în drumul pe care intrați pentru primul traseu (spre pârtia Nemira). Dar în loc să virați la stânga de pe această stradă ca să începeți urcușul, continuați să mergeți tot înainte. După ce se termină casele acest drum forestier se continuă în pădure pe lângă o apă. Noi la un moment ne-am întors, așa că nu știm unde duce drumul, dar a fost o plimbare frumoasă. 🙂


Un alt traseu care probabil e foarte frumos dar ai nevoie de o logistică specială este Valea Uzului. Îți trebuie cam 9-10 ore să pleci din Slănic Moldova și să traversezi munții până în Valea Uzului. Aici ar trebui să te aștepte cineva cu mașina ca să te întoarcă în Slănic, dacă ești cazat acolo. Noi ne-am propus să facem traseul acesta în 2021. Așa că anul acesta Valea Uzului a însemnat pentru noi doar o plimbare. Adică am mers cu mașina în Valea Uzului, unde la un moment dat drumul asfaltat se termină și te plimbi nestingherit (pe jos sau cu mașina) până unde vrei tu. Cel mai fain aspect: poți să faci plajă pe niște pietre mari superbe, pe malul apei. Trebuie doar să fii atent unde se găsesc astfel de locuri, unde te poți bucura de apă, soare și priveliște. Drumul aici e aproape pustiu, se pare că turiștii nu prea știu de Valea Uzului. Trec doar din când în când câteva mașini de-ale locului.

A treia plimbare, una foarte frumoasă, duce de jos din strada principală la un restaurant de munte, Ferma Stâna Dacilor, și la Mănăstirea Ștefan Cel Mare. Practic veți merge pe un drum pietruit, care șerpuiește și urcă pe lângă case, fânețe, prin pădure, pe lângă apă până mai sus la restaurant și la mănăstire. N-am mâncat la Stâna Dacilor, nu părea să fie nimeni și arăta cam kitschoasă, dar copiii s-ar putea să fie încântați de animalele de la Stână: iezi, un pui de căprioară (care probabil a crescut între timp 🙂 ) și păuni.

palatul stirbey din dărmănești locuri de vizitat romania_
sursa foto https://editiadedimineata.ro/

Salina Târgu Ocna, Palatul Știrbey și Palatul Ghika

După atâta munte, dacă vreți să încercați altceva, puteți ieși din Slănic Moldova pentru a face o vizită la Salina Târgu Ocna. Iar dacă vreți niște experiențe mai culturale, puteți vedea două palate: Palatul Știrbey din Dărmănești și Palatul Ghika din Dofteana. Ambele sunt superbe și sunt la doar 30-40 minute de mers cu mașina de Slănic Moldova. Ceva mai departe vă așteaptă casa memorială George Enescu de la Tescani, un muzeu cu un farmec deosebit. Cu puțin noroc, puteți fi spectatorii unui concert live de muzică clasică. Așa că verificați înainte de vizită site-ul casei, pentru a vă putea sincroniza vizita cu un astfel de eveniment.

palatul ghika dofteana

Cazare la Slănic

la-kuburi-slanic-moldova-2Unde am stat în Slănic Moldova: La Kuburi. Este un complex de 6 căsuțe de lemn construite în stil minimalist, unde ai bucata ta de verdeață, vederea este minunată și ai la dispoziție un grătar unde să pregătești tot ce ai poftă. Nouă ne-a plăcut și am mers deja de două ori, chiar dacă nici ei nu sunt perfecți (ba te trezești dimineața că nu curge apa că s-a oprit hidroforul și trebuie să dai telefon, ba miroase a fosă septică, ba se apucă vecinii să taie iarba cu motocoasa în capul tău 3 zile la rând…). Prețul cazării este ok (200-250lei/noapte la kuburile medii ca marime), pentru condițiile oferite: o casă individuală cu cameră, un mic living cu terasă, baie și bucătărie proprie. Perfect pentru pandemie, când vrei să limitezi riscurile infectării și vrei să fii cât mai autonom.

sursa foto wildadventure.ro

2. Podgoria Drăgășani – Crama Avincis

podgoria dragasani locuri de vizitatÎn Oltenia, pe malul râului Olt, te așteaptă să le faci o vizită dealurile și viile podgoriei Drăgășani. În această zonă se află mai multe crame și case de vinuri, iar la unele te poți și caza. Nu de alta, dar cred că vreți să faceți și niște degustări. 🙂 De la București faceți cam 3-4 ore.

Între ele, vă puteți deplasa cu bicicleta sau cu un taxi local (vă pot aranja cei la care stați). Asta ca să nu se sacrifice șoferul :). Vă dăm doar câteva nume, pe care iubitorii de vinuri cu siguranță le știu: Crama Bauer, Crama Știrbey, Casa de Vinerui Isărescu, Crama de Vinuri Iordache, Crama Avincis (oferă și cazare), Domeniul Drăgași (oferă și cazare).

Cazare în Podgoria Drăgășani

avincis_dragasani_dobrusa_06
sursa foto https://www.nwradu.ro/

Cel mai fain loc pentru a petrece câteva zile aici, pentru a vă plimba printre vii, a sta de vorbă cu oamenii și a bea un pahar de vin bun este Crama Avincis. Crama este construită într-un stil minimalist contemporan superb și are mai multe unități de cazare. Chiar deasupra cramei, sunt trei case moderniste absolut superbe, care îți amintesc de Pavilionul Mies Van Der Rohe din Barcelona. Apropo, chiar au scaune Barcelona în interior 🙂

Calitatea materialelor folosite, calitatea arhitecturii și a designului interior sunt de neegalat. Nu te simți turist, simți că te-ai mutat în casa unui arhitect cu moșie și podgorie 🙂 Prețurile de cazare în cele trei case sunt pe măsură. Noi am dat anul trecut cam 600-700 lei/noapte. Dar merită cu vârf și îndesat. La tot ce am spus mai sus, se adaugă o priveliște absolut minunată, cum nu te-ai aștepta din vârful unui deal, nu munte 🙂 Dacă vi se pare prea mult, există și o variantă mai accesibilă de preț – cazare la camere cu baie individuală. Aici cazarea cred că e undeva în jur de 200-300lei.


Degustarea de vin în zonă costă în jur de 60-70 lei (în funcție de ce vinuri și câte încercați), dar nu vinurile sunt cele mai interesante, ci discuțiile din jurul lor cu cei care vă vor ghida aceste experiențe. Sunt persoane specializate, fie cei care chiar au gândit și creat vinurile respective (oenologii cramelor), fie persoane care sunt implicate în activitatea de zi cu zi a cramelor și știu foarte multe de la procesul de creștere, îngrijire și culegere a viei la transformarea în vin a producției de struguri.

Veți învăța foarte multe despre vinuri și va fi o călătorie cu un farmec cu totul aparte. Mai ales că, la noi, genul acesta de turism este încă la început și nu te simți turist, te simți cu adevărat special, pentru că ți s-a oferit privilegiul de a fi inițiat în tainele vinului. Nu te vei simți parte a unui turism de masă, în care ți se povestește ceva despre vin 30 minute și apoi ești trimis acasă 🙂

Asta e partea bună a acestui gen de turism. Partea mai puțin plăcută e faptul că nu se organizează la fel de ușor ca orice altă călătorie. Nu vei găsi cramele pe Booking, unde să rezervi și mâine să pleci spre locație. Nu. Trebuie să cauți contactele fiecărei crame, să îi suni să discuți când au disponibilitate pentru cazare și chiar și pentru degustare. La unele crame există un număr minim de persoane pentru care se organizează o degustare. Poți avea de asemenea surpriza să ți se spună că nu este prezent în cramă oenologul și deci că nu poate să ți se ofere experiența degustării… Dar, din nou, experiența în sine merită aceste pregătiri mai laborioase.

De asemenea, dacă vă cazați la Avincis, întrebați înainte pe unde să mergeți, pentru că s-ar putea ca Google Maps să vă dirijeze greșit, așa cum am pățit noi…

3. Băile Herculane

Baile-Herculane-3-700x300
sursa foto spremunte.ro

Nu putem spune că am văzut toate stațiunile din România, dar pentru noi Băile Herculane au fost o revelație. Este cea mai elegantă și culturală stațiune din România, la cealaltă extremă ca frumusețe și distincție față de kitschul litoralului românesc. Păcat că de abia acum se fac eforturi pentru a-i fi restaurată frumusețea. Pentru aerul cosmopolit, pentru stilul aristocratic (chiar dacă în decădere din cauza lipsei de întreținere), pentru clima submediteraneană și priveliștile minunate, vă recomandăm să puneți pe lista voastră pentru următoarea călătorie Băile Herculane!

În plus față de clădirile minunate, aici vei găsi niște priveliști ca niciunde. Efectiv vezi versantul muntelui din cameră. Dar nu oricum, ci scăldat în soare mare parte din zi. Pentru că asta e alt aspect fain la Băile Herculane, stațiunea nu e așezată într-o vale care se întunecă rapid când soarele trece de un anumit punct. Nu, e luminoasă și plăcută. Și dacă mai ai nevoie de un argument în plus, aici nu te vei întâlni cu umezeala specifică muntelui, pentru că are o influență sub-mediteraneană, de unde și flora specifică. Te vei simți oarecum ca pe Riviera Franceză, unde muntele se întâlnește cu marea.

Și aici, la fel ca și la Slănic Moldova, te vei întâlni cu trasee frumoase de munte. Și, la fel ca și acolo, va trebui să aveți grijă să nu vă întâlniți cu vipere… Dar dacă mergeți toamna, riscul probabil este mult mai mic. În general traseele încep direct din stațiune.


Dacă vreți doar o plimbare, puteți admira clădirile istorice ale stațiunii, mergând spre izvoarele stațiunii și până la statuia lui Hercules, cel care dă numele locului.

Băile Herculane au o poveste ca “stațiune” balneară care începe încă de pe vremea romanilor! Pe când era parte a Imperiului Austriac, stațiunea începe o dezvoltare rapidă, în stil baroc. Băile Herculane au tratat regi și regine, care au fost de-a dreptul îndrăgostiți de acest loc. Împărăteasa Sisi citea și scrie poezie aici vara, făcând plimbări pe munte cu aghiotanții săi. În timp ce Împăratul Austriei Franz Joseph I o considera de departe cea mai frumoasă stațiune de pe continentul european!

Cazare la Băile Herculane

hotel versay baile herculane

sursa foto booking.com

Pentru un asemenea loc special, avem și un hotel special unde vă puteți caza, Hotel Versay. Este o vilă restaurată, chiar în Băile Herculane. Este amenajată cu foarte mult bun gust, ceea ce te va face să te simți ca la un hotel din Monte Carlo. Noi am ajuns acolo când se deschisese doar de o lună și nu ne-a venit să credem că am găsit o astfel de cazare în imperiala, dar decăzuta stațiune Băile Herculane. Te vei simți turist în afară, asta până când un ospătar nu-și va permite să te pună la punct de exemplu că ești ultimul care ai ieșit să iei micul dejun. 🙂 Și altele asemenea. Din păcate astea sunt riscurile turismului în România oriunde ai merge, de la mare, la munte, de la nord la sud, de la est la vest… Cazarea aici costă în jur de 400 lei/noapte.

4. Un weekend plin de istorie și aer curat lângă București, spre Pitești

Dacă sunteți din București și vreți să vă bucurați de liniște și aer curat, fără să faceți patru ore până pe Valea Prahovei, atunci vă recomandăm un weekend în zona de dealuri Ștefănești-Argeș. Super bonus, pe lângă liniște și aer sănătos, veți avea parte și de arhitectură frumoasă, istorie și vin bun.

Domeniul Brătienilor – Vila Florica

locuri de vizitat langa bucuresti conacul bratienilor vila floricaVă propunem acum să petreceți o zi-două în vestul Bucureștiului, ieșind din capitală pe autostrada spre Pitești. Domeniul Brătienilor se află în Ștefănești-Argeș. Brătienii au fost una dintre cele mai importante familii românești de politicieni. Vreți să vedeți unde și cum își petreceau timpul liber, relaxându-vă și voi în același timp? Atunci o vizită aici este foarte potrivită. Vă veți bucura și de liniștea naturii, pentru că Domeniul se află în inima podgoriei Ștefănești.

Povestea locului: Ionel Brătianu a fost foarte indrăgostit de acest domeniu. De formație inginer, Brătianu l-a extins în mai multe rânduri. Astfel, domeniul cuprinde un conac, o fermă, o capelă, cramă, o gară și chiar un observator astronomic. Dar cine a fost Ionel Brătianu? Prim-ministru de cinci ori, a avut un mare rol în declararea României ca stat independent. De asemenea a reformat statul român la multe capitole.

Muzeul Golesti și Muzeul Viticulturii și Pomiculturii 

locuri de vizitat langa bucuresti muzeul golesti

Tot în Ștefănești vizitați și Muzeul Golești, care înseamnă de fapt două muzee. Primul este conacul unor mari oameni de stat și nu numai, familia Goleștilor. Conacul a fost construit in secolul al XVII-lea. Aici și-a petrecut Tudor Vladimirescu ultimele zile înainte de a fi trădat, prins și ucis.

Al doilea muzeu, aflat în același loc, este etnografic. Pe aproape 10ha în aer liber veți putea admira gospodării din zonele viticole și pomicole din țară. Veți afla informații despre tehnici de vinificație vechi. Iar copiii vor fi încântați să se poată juca în voie. Tot aici, atât copiii, cât și voi, adulții, vă puteți bucura de ore de echitație. Sau de o tură cu tiroliana. Prețurile și orele de vizitare le găsiți aici.

Casa memoriala Liviu Rebreanu

Tot în Ștefănești, scriitorul Liviu Rebreanu a avut o casă unde se retrăgea să scrie. Aici a scris marele lui roman Răscoala. Dar tot aici lucra via și producea un vin căruia îi pusese numele soției sale, Fanny. Astăzi un vin cu același nume e produs de Casa de Vinuri Ștefănești. Cu ceva noroc îl veți putea degusta, dacă luați legătura cu cei de la crama. Dar până la degustare, vizitați casa memorială Rebreanu.

Nu avem pentru voi o recomandare deosebită aici, la fel ca în celelalte locuri de vizitat pe care vi le-am recomandat, dar sunt multe pensiuni decente în zonă. Sau puteți chiar să vă întoarceți în aceeași zi în București.

5. Locuri de vizitat în zona Dealu Mare

Vinalia Conacul din Ceptura
Vinalia Conacul din Ceptura

Tot în apropierea Bucureștiului, vă așteaptă pentru a fi explorată zona viticolă Dealu Mare. Asta dacă vreți să combinați obiectivele turistice, cu o experiență nouă. Una legată de vin. Vă propunem așadar să mergeți în Podgoria Dealu Mare, lângă Ploiești. Este la aproximativ 80km de București, cei mai mulți kilometri putând fi parcurși pe autostradă.

Aici puteți vizita superbul Conac Bellu. Si apoi puteți continua cu una-două degustări de vin la crame. Dacă preferați să rămâneți peste noapte, găsiți cazare inclusiv la unele crame. Noi încercăm de ceva timp să ajungem la Vinalia – Conacul din Ceptura, dar nu prea găsim cazare disponibilă. 🙂 Localitățile o să-ți sune cunoscut pentru că le-ai văzut deja pe sticlele de vin 🙂 Valea Călugărească, Ceptura, Urlați, Tohani, Zorești. Și câteva crame despre care poate nu știți că sunt din zonă: Basilescu, Bolgiu, SERVE, Davino, Budureasca.


Amintim ce am spus și mai sus, în cazul mini-vacanței în podgoria Drășani. O astfel de călătorie necesită un timp de pregătire mai mare pentru că nu este turism de masă și trebuie planificată cu mai mult timp înainte. E nevoie să dați câteva telefoane, să stabiliți unde puteți merge să degustați și care sunt condițiile (de exemplu care e numărul minim de persoane pentru degustare). Dar satisfacțiile vor fi pe măsura pregătirilor.

Conacul Bellu

locuri de vizitat langa bucuresti Conacul_Bellu_din_UrlatiLângă Ploiești, vă așteaptă Conacul Bellu și o doamnă muzeograf foarte pasionată de istoria locului. A fost construit în mijlocul a 5ha de natură, de baronul Alexandru Bellu, in stil românesc vechi. Are o atmosferă prietenoasă. Iar în interior vă veți bucura să descoperiți obiecte decorative și de mobilier în stiluri diverse, inclusiv japonez. Conacul expune și cărți vechi rare și multe picturi.

Dacă v-a plăcut, vă recomandăm să mergeți într-un alt weekend un pic mai departe de București. Și anume în Podgoria Drăgășani (județul Olt), unde de asemenea vă puteți bucura de degustări de vin și peisaje superbe. Ca și aici, în zona Dealu Mare. Așa cum spuneam mai sus. Sau puteți continua cu zona Dobrogea, cu o degustare la crama Rașova, vedeți mai jos.

6. Vacanță la Cazanele Dunării, ca în Elveția

cazanele dunarii locuri frumoase de vizitatsursa foto http://ploaiadecuvinte.blogspot.com/

Dacă vrei să te simți ca într-o vacanță pe malul unui mare lac din Elveția sau ca în Bellagio, pe malul lacului Como din Italia, o vacanță la Cazanele Dunării poate fi o experiență de luat în considerare.

Din București, e ceva de mers, dar priveliștea care te va întâmpina la Orșova și chiar mai devreme, mergând direct pe malul Dunării, merită timpul petrecut în mașină. Dacă te cazezi apoi la o pensiune cu vedere spre Dunăre, chiar într-o zonă în care în apă se oglindesc malurile înalte împădurite, senzația de exotic și inedit pe care o vei avea va fi și mai puternică.

Nu miroase a mare și nu ai parte de plajele litoralului, dar priveliștea este peste cea de la Marea Neagră. Zona are un potențial turistic uriaș, care a început să fie descoperit în ultimii ani. Așa că vei găsi multe opțiuni de cazare aici. Nouă ne place în mod deosebit Briza, pentru calitatea design-ului interior.

briza cazare cazanele dunarii

7. O plimbare de o zi la Silistra sau la Veliko-Tărnovo

Tot la categoria inedit, vă propunem o zi la vecinii bulgari. Se ajunge foarte ușor: mergeți pe autostrada A2 o bună bucată de drum și apoi spre Călărași, la bac. Puteți lăsa mașina în parcare și apoi să traversați cu bacul până în Bulgaria. Practic după ce coborâți de pe bac mai mergeți puțin și ajungeți în Silistra.

E un orășel cochet bulgăresc, care nu iese în evidență cu ceva anume, dar vei simți totuși că ești în altă țară. Ceea ce poate fi o senzație pe care ți-o dorești, după atâta stare de alertă 🙂 Așa că poate constitui o alternativă de ieșire de weekend. Dați o raită prin magazine, care au prețuri mai mici ca în România, luați pulsul orașului, mâncați ceva bun și plimbarea e gata.


Dacă vreți să mai rămâneți o zi, vă așteaptă în zonă Domeniile Ostrov cu cazare și degustări de vinuri.

Dacă vreți ceva mai elaborat, vă așteaptă Veliko Tărnovo. Este una dintre cele mai faine destinaţii medievale din Bulgaria şi e doar la 3 ore de Bucureşti. În plus, este absolut minunat toamna. 🙂 Oraşul acesta de deal are de toate, o alee a artizanilor, preţuri mici la terase, posibilitatea plăţii în Ron, dar cel mai captivant aspect al oraşului este reprezentat de mai multe lucrări murale, în stil modernist, amplasate strategic pe zonele de promenadă.

8. Crama Rașova și un muzeu surpriză 

crama rasova locuri de vizitatDacă ți-e dor de mare și parcă te-ai duce tot spre litoral, deși e toamnă, îți recomandăm o vizită cu degustare la Crama Rașova, care e în drum spre mare la ieșirea Cernavodă. Clădirea e superbă, construită în stil contemporan, și este așezată strategic pentru a vedea întreaga deschidere spre vale și Dunăre.

Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă

Tot în zonă te așteaptă un muzeu surpriză, cel mai frumos și încântător muzeu de artă de comună din România. Comuna Topalu, găzduiește un muzeu de artă care rivalizează cu unele instituții de gen din București. Adună aproape 230 de opere de artă românească, de la Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, la Tonitza, Theodor Pallady și Gh. Petrașcu. Nu îl ratați!

El există datorită donației unui medic român, iubitor de artă. Acesta a donat primăriei întreaga sa colecție în amintirea celor doi părinți, locuitori ai comunei Topalu. Astfel, operele de artă sunt expuse în fosta casă părintească a medicului Gh. Vintilă. Iar muzeul se numește Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă. 🙂


Acestea sunt câteva din locurile de vizitat din România și aiurea când sezonul vacanțelor s-a cam terminat și nu mai avem la fel de mult timp liber și la fel de multe zile de concediu. Așa că v-am oferit câteva idei de escapade de weekend sau weekend prelungit, unde să vă bucurați de natură, dar și de artă, design și arhitectură deosebite (pe cât posibil). Dar și de venirea toamnei, cu culorile ei minunate.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here