Salate de Paște- rețete ușoare și gustoase

0
233

Vrei să gătești ceva ușor și rapid în perioada sărbătorilor pascale? Rețetele cu salate sunt favoritele mele atunci când vine vorba de timp cât mai puțin petrecut în bucătărie. Aceste 8 salate de Paște sunt perfecte pentru a găti legumele care sunt în sezon care dau o culoare vibrantă meselor de Paște. Chiar dacă vreți să faceți niște rețete de Paște mai sănătoase sau pur și vă trebuie o inspirație pentru o garnitură gustoasă de Paște, atunci o salată de Paște din aceste rețete sigur veți găsi.

Salatele de Paște sunt garnitura perfectă pentru o masă plină de sărbători. Voi include  în acest articol atât rețete de Paște tradiționale cât și rețete mai puțin tradiționale pe care le puteți pregăti în avans. Am pregătit rețete cu diferite brânzeturi, legume de sezon, măsline și multe altele. Desigur, nimeni nu vă oprește să gătiți aceste salate și în afara perioadei de sărbători. Salatele sunt foarte sănătoase și o metodă ușoară de a servi cina sau prânzul.

Salata Caprese- salată de Paște cu mozzarella și roșii

Acest tip de salată de Paște este foarte versatilă și ușor de preparat. Unele rețete de salată Caprese se fac cu anumite fructe, cum ar fi căpșunile sau prunele. Puteți schimba acest sos din rețetă cu un sos pesto care ar fi la fel de gustos. Salata de Paște Caprese are numai câteva ingrediente care o fac să fie așa de grozavă: roșiile, mozarella, uleiul de măsline, busuiocul proaspăt și câteva mirodenii. Puteți folosii roșii de culori diferite dacă este la îndemâna dumneavoastră (roșii și portocalii) pentru un aspect și mai atractiv. Aceasta cred că este rețeta mea favorită dintre toate pentru că are puține ingrediente, dar poate fi ornată foarte ușor și frumos. Desigur, un alt motiv pentru care o iubesc ar fi cantitatea de mozarella din această salată :).

Aproximativ 4-6 porții

Timp total de preparare: 13 de minute

Ingrediente: (cât mai proaspete cu putință)

3 sau 4 roșii proaspete de mărime medie, feliate
1 bilă de mozzarella proaspătă (poate să fie și mozzarella light), feliată
Frunze proaspete de busuioc
Ulei de măsline extravirgin, pentru a pune peste salată
Sare (după gust)
Piper negru proaspăt măcinat (după gust)

Variante opționale pe care le puteți adăuga în salată:
Oțet balsamic sau pesto pentru sosul deasupra salatei de Paște
Frunze de mentă
Felii de avocado

Mod de preparare:

Tăiați în felii de aproape aceeași mărime roșiile și mozzarella. Aranjați într-o farfurie plată roșiile, mozzarella și frunzele de busuioc. Stropiți cu ulei de măsline sau cu alt sos menționat mai sus și presărați sare de mare/ sare normală și piper negru proaspăt măcinat. Dacă doriți, adăugați alte ingrediente din lista de variante de mai sus și serviți această salată cu orice friptură sau rețetă de Paște.

Salata Orientală de post

O salată de Paște pe care familia mea o pregătește în fiecare an. Cred că această tradiție este valabilă pentru multe persoane. Dar, poate ai uitat anumiți pași din salata aceasta de Paște sau poate e prima dată când o faci și vrei să vezi cum anume. Atunci citește mai departe pentru a face această rețetă de Paște delicioasă. Veți folosi ingrediente la îndemână și destul de ieftine. Aceasta poate fi servită singură ca un aperitiv sau împreună cu alte rețete de Paște preferate de dumneavoastră. Această rețetă este făcută fără ouă, dar credeți-mă că este la fel de gustoasă. Dacă vreți să adăugați nu este nici o problemă. Doar fierbeți cantitatea de ouă necesară (2 sau 3 ouă ) și adăugați-o la salată. Puteți pune ce murături doriți la această salată : gogoșari sau castraveți murați. Eu una prefer castraveții murați, dar alegerea depinde de preferințele fiecăruia.

Aproximativ 5-7 porții

Timp total de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

1 kg. cartofi
2 cepe roșii de mărime medie
210 gr. măsline fără sâmburi
220 gr. murături – preferabil gogoșari sau castraveți murați
5 – 6 linguri ulei de măsline sau orice alt ulei preferați
1 lingură oțet sau zeamă de lămâie
1 legătura verdeață – eu am folosit mărar tocat mărunt
sare de mare (după gust)
piper negru proaspăt măcinat (după gust)

Mod de preparare: 

Luați cartofii și spălații bine înainte de a-i folosi. Într-o oală mare puneți cartofii spălați și umpleți oala cu apă (atât cât să acopere cartofii). Lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se poate verifica dacă aceștia sunt gata cu o furculiță pe care o înfigeți ușor în cartof. Dacă intră ușor cartofii sunt gata. Se scurge apa din oală și se lasă la răcit. Între timp se curăță și se taie pe un fund de lemn sau plastic ceapa în felii subțiri. Într-un castron mediu/mare se adaugă ceapa feliată, se adaugă sare și se amestecă puțin pentru a se acoperi în mod egal. Se lasă castronul deoparte pentru a prepara restul de ingrediente pentru această rețetă de Paște. Cât timp vom face asta, ceapa se va înmuia un pic de la sare. Pe un fund de lemn puteți tăia acum murăturile în bucăți foarte mici și să îmărunțiți verdeața.

Asamblarea salatei orientale de Paște

Atunci când s-au răcit foarte bine cartofii, pentru a-i putea curăța fără să ne ardem mâna, puteți să începeți să desprindeți coaja ușor de ei pentru a-i pune la salată. Nu așteptați până ce aceștia sunt reci! Cu ajutorul unui cuțit special de legume sau un cuțit normal se răzuie petele negre sau alte imperfecțiuni pe care le mai vedeți la cartofi. Se taie cartofii în bucăți medii, în sferturi. Mai apoi se pun în castronul în care ați lăsat ceapa cu sare la înmuiat. Într-un recipient care se poate închide se adaugă uleiul de măsline, oțetul și zeama de lămâie. Se agită până aceste ingrediente sunt bine amestecate. Se toarnă acest amestec deasupra cartofilor și cepei. Se adaugă sarea și piperul după gust pentru a da un gust bun salatei. Cu o lingură de lemn se amestecă încet ceapa și cartofii. E important ca toate bucățile de cartofi și restul ingredientelor să fie acoperite de dressing și de condimente. Nu vrem să dăm de părți fără condimente atunci când mâncăm din ea. Se adaugă și restul ingredientelor: castraveții murați, gogoșari feliați subțire și măslinele. Dacă folosiți ouă, acum le puteți tăia și adăuga în salata de Paște pregătită. Este gata de a fi servită! Poftă bună! Se poate servi cu șnițel, grătar sau o friptură bună.

Salată grecească- salată de Paște cu brânză feta și măsline

Această salată de Paște în varianta grecească este o rețetă preferată de mine mai ales vara. Are doar 7 ingrediente și este foarte ușor de preparat. De asemenea, se poate servi așa simplă cum e sau cu o carne pe care o preferați. În acest caz, ea se poate servi cu preparatele pe care le veți face pentru masa de Paște. Această salată de Paște este plină de arome și o variantă sănătoasă de garnitură la mese. Nici dressing-ul/ sosul salatei nu este foarte greu de făcut. Adaugi doar câteva ingrediente alîturi de brânza feta, sare, piper și ulei de măsline. Desigur, puteți adăuga sau scoate ingredientele care nu va plac, dar vă sfătuiesc măcar o dată să încercați rețeta așa cum este (asta în cazul în care nu sunteți alergic la ceva din lista de ingrediente). Sper că o să iubești această rețetă le fel de mult ca mine! 🙂 Spor la gătit!

Aproximativ 3-4 porții

Timp total de preparare: 15 de minute

Ingrediente:

Dressing:
¼ cană cu ulei de măsline extravirgin (sau orice alt ulei doriți)
3 linguri de oțet de vin roșu sau oțet normal
1 cățel de usturoi, tocat
½ linguriță oregano uscat, mai mult pentru stropire
¼ linguriță muștar Dijon
¼ linguriță sare de mare
Piper negru proaspăt măcinat după gust
Pentru salată
1 castravete englezesc, tăiat pe lungime, însămânțat și tăiat
1 ardei gras verde, tocat în bucăți mai mici
2 cani roșii cherry înjumătățite
brânză feta, tăiată în cuburi
⅓ ceașcă de ceapă roșie feliată subțire
⅓ cană fără măsline negre sau verzi
⅓ cană frunze proaspete de mentă

Mod de preparare:

Mai întâi se face dressingul pentru salata de Paște. Luați un castron mic și puneți în el uleiul de măsline, oțetul, usturoiul, oregano, muștar, sare și un pic piper după gust. Amestecați toate aceste ingrediente. Pentru a pregăti salata tăiați toate legumele din lista de ingrediente. O să aveți nevoie de un platou mare sau un castron în care o să aranjați castravetele, ardeiul verde, roșiile cherry, brânza feta, ceapa roșie și măslinele. Stropiți cu dressingul preparat de dumneavoastră și amestecați foarte ușor pentru a nu rupe bucățile de feta. Se presară cu câteva vârfuri generoase de oregano și se acoperă cu frunzele de mentă. Condimentează cu sare și piper după gust și acum puteți servi. Se poate servi o orice rețetă de Paște doriți. Poftă bună!

Salată beuf

Salata beuf este un preparat care nu lipsește de pe masă la nicio sărbătoare tradițională. Este un preparat delicios și dacă toate ingredientele sunt făcute în casă, acesta poate să fie și sănătos. Puteți să faceți două variante de salate de Paște pe care le alegeți în funcție de ce fel de carne preferați sau ce aveți la îndemână (pui sau vită). Rețeta de Paște de mai jos e cu pui, dar se poate înlocui cu vita. Dacă nu vă place un anumit ingredient din salata îl puteți omite sau înlocui.

Aproximativ 5-6 porții

Timp total de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

2-3 cartofi
un păstârnac
2 morcovi (fiert în supa de pui)
100 g carne (fiert în supa de pui)
3 castraveți murați
50 g mazăre
un gălbenuș
50-60 ml ulei
două lingurițe de muștar (Dijon sau orice alt muștar)
zeama de la 1/2 lămâie
câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor sare și piper după gust


Mod de preparare:

Într-o oală mare puneți legumele și carnea la fiert în supă de pui. După ce acestea sunt gata se lasă la răcit pentru a le pregăti la salata de Paște. Se toacă marunt toate legumele. Luați castraveții murați și stoarceții bine de zeamă pentru ca salata să nu iasă prea zemoasă. Se toacă și aceștia mărunt și se adaugă într-un bol cu legumele tocate anterior. Mazărea se pune într-o oală și se fierbe. Pentru a prepara maioneza se amestecă gălbenuș , muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei și se pune peste amestecul de Salată de Paște. Aceasta poate fi ornată cu gogoșari, catravete, măsline tăiate sau pătrunjel. Totul este gata de servit. Poftă bună! 🙂

Salată de leurdă

Ceva fresh și spicy? Această rețetă cu leurdă le are pe toate. Este sănătoasă si super ușoară de făcut. Salata cu leurdă este perfectă pentru o cină în familie sau chiar pregătită în avans pentru a o lua la pachet. E nevoie doar să te duci în piață și să gasești o legătură de leurdă frumoasă și celelalte ingrediente din listă. Mult spor!

Aproximativ 1-2 porții

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

1 legătură de leurdă proaspătă
ridichi
ceapă verde
ulei
oţet/ seamă de lămâie
crutoane

Mod de preparare:

Se spală bine leurda şi toate celelalte ingrediente și apoi se taie în bucăți mici fiecare. Într-un castron mediu/mare se amestecă şi se stropeşte cu ulei şi cu oţet/ lămâie exact înainte de a fi servită salata de leurdă. Se servește cu pâine prăjită sau crutoane. Crutoanele pot fi preparate cu puține condimente și ulei la cuptor. Puteți pune și alte ingrediente în această salată cum ar fi roșii cherry, castraveți, nuci sau orice legumă va place. Poftă bună!

Salată de ton cu păstăi

salata pastai cu ton mâncăruri rapide și ușor de făcut

Cea mai simplă rețetă pentru salată de Paște din listă. Nu suntem adepții conservelor. Dar câteodată vrem ceva gustos fără să depunem niciun efort în bucătărie. Chiar și atunci când avem de gătit pentru sărbători. Această salată de Paște poate să fie foarte ușor servită ca aperitiv. Mai ales dacă doriți să mâncați ceva mai light de Paște :).

Aproximativ 1-2 porții

Timp total de preparare: 10 de minute

Ingrediente

  • O conservă de ton
  • o conservă de păstăi
  • jumătate de lămâie
  • 2 linguri de ulei
  • 1 cățel de usturoi

Mod de preparare:

Scoatem din cămară o conservă de ton și una de păstăi de fasole. Le scurgem de zeama/uleiul în care s-au conservat cele două ingrediente și le amestecăm într-un bol. Adăugăm ulei de măsline, dacă nu era deja tonul în ulei, zeamă de lămâie după gust și un cățel de usturoi pisat sau tăiat foarte fin. Dacă avem un fir de usturoi verde, și mai bine. Va fi și mai aromată salata. Iar contrastul de culori va fi mai apetisant.

E o rețetă prea ușoară ca să avem tips & tricks. Nu are ce să meargă prost la ea. 🙂 Poate doar să fie prea grasă sau acră, deci nu exagerați cu vinegreta pentru că veți omorî gustul păstăilor, deja anesteziat puțin în conservă.

Salată couscous- salată de Paște ușoară cu roșii și couscous

O salată de Paște care poate fi preparată la fel de ușor ca celelalte rețete. Este un mix fresh de couscous cu roșii cherry, feta, boabe de năut și mirodenii. Este perfect ca aperitiv dar și ca o garnitură mai fresh și sănătoasă pentru masa de Paște.

Aproximativ 3-4 porții

Timp total de preparare: 25-30 de minute

Ingrediente:

4 căni roșii cherry, (jumătate pentru prăjire, jumătate crude)
Ulei de măsline extravirgin
1 cană cușcuș israelian uscat
¼ linguriță boia
1 lingură suc de lămâie (opțional)
1 cățel de usturoi, tocat
Frunze de la 6 ramuri de cimbru proaspăt
1½ căni de năut prăjit
¼ cană de busuioc proaspăt (opțional pentru garnitură)
2 castraveți, tăiați subțire
⅓ cană brânză feta sfărâmată sau tăiată în bucăți mici
Sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Puneți la cuptor 2 căni de roșii cherry înjumătățite cu puțin ulei de măsline deasupra. Aliniați-le pe o hârtie de copt și lăsați-le la cuptor timp de 2-3 ore. Acestea pot fi făcute în avans și le puteți pune la frigider pentru câteva zile înainte de a le folosi. Gătiți couscousul în funcție de ce este scris pe ambalajul lui. Scurgeți apa și lăsați-l deoparte.Prajiti 2 cani de rosii cherry conform acestei retete. Acestea pot fi făcute în avans și depozitate la frigider pentru câteva zile.
Gatiti cuscusul conform instructiunilor pachetului pana la al dente, aproximativ 9 minute. Se scurge și se lasă deoparte să se răcească. Într-un castron mare, combinați 1 lingură de ulei de măsline, sucul de lămâie, usturoiul, cimbru, ¼ linguriță de sare și piper negru după gust. Adăugați couscousul răcit și amestecați. Tăiați restul de roșii cherry crude în jumătate și adăugați-le în castron cu roșiile prăjite, năutul, busuiocul, castraveții și feta. Acoperiți cu mai multe ierburi proaspete și ulei de măsline. Condimentează după gust. Poftă bună!

 

Acestea au fost cele 8 salate de Paște pe care le puteți pregăti pentru familia sau oaspeții dumneavoastră. Sper că ați găsit câteva rețete care vă plac și dacă știți că cineva s-ar bucura de ele atunci dă un share rețetei mai departe :).

Vezi și rețete cu leurdă

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here