7 rețete cu leurdă ușoare și gustoase

0
293

Pentru că această plantă este acum în sezon va invit să încercați 7 rețete delicioase cu leurdă. Poate că nici nu v-ați gândit la așa combinații până acum. De la o ciorbă aromată care să vă curețe organismul până la o placintă bună de weekend pentru când veți avea musafiri. Dar, ce este această plantă delicioasă de care tot vorbește lumea? Leurda are gustul similar cu cel al usturoiului. Ea este o plantă medicinală cu multe beneficii pentru organism și pentru a te menține sănătos. De asemenea, leurda poate fi înghețată și folosită pe tot parcursul anului!:)

 

Ciorbă cu leurdă

Pentru a face o ciorbă delicioasă cu leurdă este nevoie de mai multe ingrediente. Aceasta este una din rețetele cu leurdă care îmi plac cel mai mult pentru că nu este foarte greu de făcut și nu cade greu la stomac. 🙂

Aproximativ 4-6 porții

Timp total de preparare: 25-30 de minute

Ingrediente:
2 legături de leurdă
2 bucăți de morcov
2 cartofi
1 legătură ceapă verde
100 g smântână
1 gălbenuș de ou
6-7 felii de ardei iute
1-2 linguri ulei
sare și piper după gust
apă 1,5-2 l

Mod de preparare:

Prima dată se iau toate ingredientele și se pregătesc pentru a fi puse în ciorbă.Se spală leurda, cartofii, morcovul și se curăță. Se sparge oul și se separă gălbenușul de albuș. se pune o oală de mărime medie la foc și se lasă uleiul la încins. Se adaugă morcovii feliați și se amestecă până când aceștia par a fi gata. Se adaugă acum ceapa și sarea și se amestecă bine. Mai lăsați câteva momente toate acestea pe foc și amestecați în același timp. Adăugați apă în funcție de oala dumneavoastră. Adăugăm cartofii, punem capacul, amestecăm și lăsăm să  fiarbă aproximativ 15 minute. Adăugăm leurda și se lasă în continuare la fiert pentru încă 3 minute. Între timp amestecăm bine smântâna cu albușul de ou. Adăugăm un polonic de ciorbă în acest amestec și iar amestecăm cu o lingură. Turnăm în ciorbă și amestecăm bine în ea pentru a se omogeniza. Lăsăm ciorba să dea iar în clocot și adăugăm feliile de ardei iute. Puteți opri aragazul, ciorba este gata. Poftă bună!

 

Salată de leurdă

Ceva fresh și spicy? Această rețetă cu leurdă le are pe toate. Este sănătoasă si super ușoară de făcut. Salata cu leurdă este perfectă pentru o cină în familie sau chiar pregătită în avans pentru a o lua la pachet. E nevoie doar să te duci în piață și să gasești o legătură de leurdă frumoasă și celelalte ingrediente din listă. Mult spor!

Aproximativ 1-2 porții

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

1 legătură de leurdă proaspătă
ridichi
ceapă verde
ulei
oţet/ seamă de lămâie
crutoane

Mod de preparare:

Se spală bine leurda şi toate celelalte ingrediente și apoi se taie în bucăți mici fiecare. Într-un castron mediu/mare se amestecă şi se stropeşte cu ulei şi cu oţet/ lămâie exact înainte de a fi servită salata de leurdă. Se servește cu pâine prăjită sau crutoane. Crutoanele pot fi preparate cu puține condimente și ulei la cuptor. Puteți pune și alte ingrediente în această salată cum ar fi roșii cherry, castraveți, nuci sau orice legumă va place. Poftă bună!

Supă cremă de leurdă

Dacă nu vă plac ciorbele și doriți ceva mai consistent atunci o să adorați supa cremă de leurdă. Această rețetă cu leurdă necesită să aveți un castron mare, câteva legume și un  blender vertical. Puteți servi această supă cremă de leurdă cu niște bucăți de pui tăiate sau pâine crocantă. Spor la gătit!

Aproximativ 5-6 porții

Timp total de preparare: 35 de minute

Ingrediente:

leurda
4  morcovi de mărime medie
2 legături de pătrunjel proaspăt
1 ceapă albă medie
1/4 bucată  țelină
50 gramede unt
un varf de lingurita nucșoara
3 bucati cartofi
100 ml smantana lichida
1-2 linguri de ulei de masline
sare după gust
piper după gust

Mod de preparare:

Într-o oală medie se încing una sau două lunguri de ulei de masline si se călesc morcovii, rădacina de pătrunjel, cartofii, țelina, tăiate cuburi mari și ceapa. Se lasă în oală să se călească timp de 10 minute. Acest proces o să intensifice aromele legumelor și o să dea un gust aparte supei cremă de leurdă. În aceeași oală se adaugă peste legumele călite 1.5 l de apa și sare dupa gust. Se lasă să fiarbă tot la un foc mediu, potrivit și se acoperă cu un capac, timp de 15-20 de minute.

După ce legumele sunt fierte (verificați morcovul și țelina dacă sunt într-adevăr fierte) se adaugă leurda tăiată. Mai apoi, se lasă totul pe foc timp de 2 minute. Se ia de pe foc și se lasă la răcit timp de câteva minute pentru următorul pas. Scoateți apă din oală în funcție de cât de groasă doriți să fie supa cremă. Dacă vă place mai lichidă atunci nu scoateți foarte multă apă. Dar, dacă vă place supa mai groasă atunci scoateți mai multă apă din oală. Peste supă se adaugă untul și se pasează tooată supa cu un blender vertical. Se adaugă smântâna lichidă, nucșoara, sarea și piperul după gustul dumneavoastră. Se pasează tot amestecul până veți ajunge la consistența dorită. Vă dorim mult spor și poftă bună!

 

Pesto de leurdă

Pentru a face niște paste delicioase ne trebuie cu siguranță un sos delicios. Pesto cu leurdă combină un gust fresh și delicios cu un gust aromat de usturoi. Cu această rețetă cu leurdă puteți folosi orice fel de paste. Eu am încercat și cele integrale și cele normale și ambele sunt la fel de bune. 🙂 Spor la gătit!

 

Timp total de preparare: 10-15 de minute

Ingrediente:

200 de grame de leurda
100 de grame de migdale crude (sau orice alt fel de nuci doriți, eu mai prefer și caju sau migdalele)
75 de grame de parmezan fin razuit
sare grunjoasa după gust
120 de ml de ulei de măsline extravirgin (sau alt ulei de bună calitate pe care-l preferați, de exemplu ulei de avocado)
opțional: zeamă de la 1/2 de lămâie

Mod de preparare:

Înainte de a găti, toate ingredientele trebuie curățate foarte bine. În această rețetăde pesto, leurda se spală bine sub un jet cald sau rece de apă. Se scutură bine frunzele și se lasă la scurs într-o strecurătoare până când o să avem nevoie de ele. Dacă vreți să fie mai rapid procesul,puteți usca frunzele cu două șervețele de bucătărie. Migdalele sau nucile pe care le folosiți se pun în blender impreună cu parmezanul fin răzuit. Se adaugă în blender sare după gust și frunze de leurdă. Adăugați treptat cantitatea mare de leurdă în blender. ingredientele se pot strivi și la mână, dar nu vă recomand pentru că v-ar lua mult mai mult timp. După ce ați adăugat toate aceste ingrediente pe rând în blender și ați amestecat bine se adaugă ulei pușin câte puțin.

Aveți grijă ca totul să fie bine înmărunțit înainte de a trece la acest pas! Mixați de fiecare dată când adăugați ulei pentru a obține o pastă. Pesto de leurdă este aproape gata. Acem rețeta cu leurdă este gata. Pentru a se păstra bine acest pesto delicios se va turna într-un borcan și se acopera cu ulei. Sosul se păstrează în frigider până la 6 săptămâni. Atunci când se scoate din el, tot amestecul trebuie să rămână neapărat acoperit de ulei. Acel strat de ulei ajută la păstrarea pesto cu leurdă pentru ca izolează rețeta de aer.

Pesto-ul se poate ambala în recipiente mai mici și se poate pune la congelator pentru mai multe luni. Acest sos poate fi folosit cu paste de orice fel. Cea mai bună combinație este pesto de leurdă cu ardei copți si paste integrale;). Oricum v-am pus mai jos o rețetă de paste cu leurdă, dacă vreți să încercați pesto cu leurdă chiar acum. Poftă bună!

Paste cu leurdă

După cum am zis mai sus, pastele cu leurdă sunt absolut delicioase și trebuie să le încercați. Pentru a vă apuca de această rețetă cu leurdă este necesar mai îtâi să faceți pesto cu leurdă. Este explicată chiar mai sus de această rețetă. Spor la gătit!

Aproximativ 2 porții

Timp total de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

200 g paste la alegere
4 linguri pesto de leurdă (din rețeta anterioară de rețetă cu leurdă)
caju/ migdale (în funcție de ce ați folosit și la pesto)
parmesan răzuit sau alt cașcaval răzuit – pentru servire

Mod de preparare:

Într-o oală medie fierbeți cele 200 de grame de paste după cum scire pe pachetul lor. Adăugați puțină sare în apa de la paste pentru a se fierbe mai repede. După ce pastele sunt fierte, scurgeți apa de la ele și amestecațile cu câteva linguri de pesto cu leurdă. Amestecați bine. Presărați peste paste parmesanul sau cașcavalul pe care l-ați ales pentru rețeta cu leurdă și caju înmărunțit sau orice altă nucă. Pastele cu leurdă pot fi servite acum. Poftă bună!

Mâncare de leurdă scăzută

Când eram mică uram această mâncare. Nu înțelegeam niciodată cum puteau bunicii și părinții să mănânce cu așa pofta ceva care era foarte verde și avea un gust „subtil” de usturoi. Dar, când am crescut treptat am început să mânânc această rețetă cu leurdă și chiar să o și gătesc. Nu pot spune că este prefrata mea din listă, dar se numără printre primele. Mult spor la gătit!

Aproximativ 4 porții

Timp total de preparare: 40-50 de minute

Ingrediente:

60 g unt nesărat
sare grunjoasă după gust
2 bucăți de ceapă tăiată mărunt
2 linguri de faină de grau alba
600 ml lapte integral
praf de nucsoară ( un vărf, nu prea mult)
1 lingurită mărar verde și proaspăt tăiat mărunt
300 g leurda spălată si tăiata după plac
piper negru proaspăt măcinat (pus după gust)

Mod de preparare:

Într-o oală medie/ mare puneți unt și lăsați să se încină. Puneți ceapa în uleiul încins și căliți-o la foc mediu timp de 15-20 de minute. Puneți făina și amestecați bine. Mai lăsați amestecul un minut. Turnați laptele, puneți praful de nucșoară și mărarul înmărunțit. Amestecați încontinuu până când sosul pentru această rețeta de leurdă se îngroașă. Desigur, adăugați leurda și mai lăsați 4-5 minute la foc mic și apoi opriți aragazul. Puneți sare și alte condimente în funcție de gustul dumneavoastră și serviți cu ou prăjit. Se poate adăuga pentru un gust mai bun câteva felii de bacon sau slănină. Poftă bună! 🙂

Plăcintă cu leurdă și brânză

Orice fel de plăcintă este extrem de bună, dar plăcinta cu leurdă este la alt nivel. Ea se poate face în mai multe moduri, dar eu o sa vă las mai jos metoda clasică pentru a face plăcintă la care o să adăugați niște leurdă :). Această rețetă cu leurdă este perfectă pentru a fi luată la pachet sau mâncată de dimineață. Dar, ea poate fi foarte bine servită și ca aperitiv pentru oaspeții dumneavoastră. Spor la gătit!

Aproximativ 7-9 porții în funcție de cum tăiați plăcinta cu leurdă

Timp total de preparare: 50 de minute

Ingrediente:

6 foi de placintă (de la orice brand doriți)

Umplutură:

350 gr telemea de oaie ( aveți grija sa nu fie prea sarata)
150 gr branza tare maturată de oaie (din nou, nu contează de unde luați branza)
100 gr leurda (4 legaturi mai mici)
1 lamaie verde, lime
2 ouă
piper negru (după gust)

Sos pentru uns foile

150 gr iaurt grecesc (10% grasime)
100 ml lapte
5 linguri ulei
1 ou mare

Mod de preparare:

Într-un castron se rade telemeaua și brânza. Se spală leurda, se taie codițele și se toacă. Se mixează în bol ( cu lingura sau cu un robot) brâna, telemeaua și ouăle. Se amestecă până când compoziția este amestecată bine. Se condimenteaza cu puțin piper în funcție de gustul fiecăruia, coaja rasă de la lime și sucul de la ea. Se adaugă leurda și se amestecă. Pentru sos: se amesteca intr-un bol iaurtul cu laptele, uleiul si oul.

Se pune hartie de copt pe fundul unei tavi de 30 x 20 cm sau un pic mai mică de atât. Dar, aveți grja să nu fie prea mică pentru că altfel o să vă rămână multă compoziție în plus. Se ia câte o foaie de plăcintă și se unge cu 2-3 linguri de sos pe jumătate de foaie. Se pliază în două și se așează foaia în tavă. Se ung alte 2-3 linguri de sos deasupra ei și se mai repetă procesul cu încă o foaie. Ar trebui să aveți 4 straturi (pe care urmează sa mai punem4) în tava cu sos intre fiecare. Întindeți deasupra lor jumătate de umplutură  de plăcintă cu leurdă. Așezați peste toate acestea încă 4 straturi de foi unse cu sos, exact la fel cum ați procedat înainte. Deasupra ultimei foi turnati restul de sos.Lasati placinta sa stea pana se incalzeste cuptorul la 200C, timp de 30-40 de minute. Poftă bună!

 

Acestea au fost câteva rețete cu leurdă pe care să le încerci în acest sezon. Trimite mai departe articolul unei iubitoare de leurdă!:)

Vezi și rețete cu broccoli

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here