80 de carti noi de citit in aprilie 2021

0
4923
feature image: The Reader (painting) by Felix Vallotton,1922/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:F%C3%A9lix_Vallotton,_1922_-_La_liseuse.jpg

Aprilie aduce multe noutăţi editoriale, dar și reeditări ale unor clasici. Lista noastră cuprinde 80 de cărţi noi de citit. Vei găsi thrillere, cărţi de dragoste, romane istorice, volume de proză scurtă și cărţi de psihologie.

Cărţi despre actrieţele preferate, de citit în aprilie 2021

1. Ieri, azi, mâine – Autobiografia Sophiei Loren 

Cinefilii vor putea citi și în limba română autobiografia actriţei Sophia Loren, un simbol al cinematografiei italiene atât de cuceritoare. Titlul cărţii autobiografice le va aminti de unul dintre cele mai îndrăgite filme în care apare actriţa: Ieri, azi, mâine. Viaţa marii actriţe s-a suprapus peste marile schimbări din societatea italiană. Vei citi despre niște amintiri precum un film italian: pline de pasiune, luminoase, uneori triste, dar nelipsite de acea poftă de viaţă molipsitoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Olandeza de Robert Matzen 

Dacă îţi plac si filmele în care Audrey Hepburn a strălucit, poţi alege și cartea Olandeza. Vei descoperi o altă ipostază a divei asociate cu personajul chic din Mic dejun la Tiffany. Cartea Olandeza amintește de anii în care actriţa a luptat în Rezistenţă. Diva cu aer de femeie delicată, fragilă, a fost una dintre cele mai curajoase vedete de la Hollywood. Cartea se bazează pe descoperirile făcute în urma consultării unor documente oficiale, desecretizate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pentru fanii muzici rock, de citit în aprilie 2021 

3. Eu sunt Ozzy de Ozzy Osbourne 

Ozzy Osbourne a devenit un simbol pentru multe generaţii de rockeri. Fanii lui pot citi o autobiografie care să reflecte stilul său plin de energie. Eu sunt Ozzy îţi va da impresia că vezi un film despre peripeţiile unui puști născut într-un orășel industrial dezolant. Pentru a evita o viaţă plină de sărăcie, dar și pușcăria, se apucă de muzică. Devine astfel una dintre cele mai apreciate prezenţe de pe scena muzicii rebele.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

4. Acid pentru copii (de Flea) 

Pentru cei ce și-au petrecut adolescenţa ascultând formaţia Red Hot Chili Peppers, cartea basistului Flea va fi o lectură captivantă. Acid pentru copii este o carte autobiografică despre copilăria și adolescenţa petrecute în Australia, New York și Los Angeles. Vei afla și despre artiștii care l-au influenţat pe Flea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Romane pentru cei dependenţi de literatura rusă contemporană

5. A fost doar ciumă de Ludmila Uliţkaia

Acum mulţi ani, Ludmila Uliţkaia a scris un scenariu, care a stat ascuns din cauza aprigei cenzuri. Scenariul s-a transformat în cartea A fost doar ciumă. Vei descoperi o poveste extrem de actuală, desi acţiunea are loc în anii ’30. În acea perioadă, un cercetător genial inventează un vaccin pentru ciumă. Din păcate, ciuma nu-l ocolește. După ce autorităţile află că a fost și el infestat, încep o anchetă epidemiologică. Doar că miza nu este depistarea bolnavilor. Autorităţile bolșevice vor să afle și tainele acestora.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

6. În amintirea memoriei de Maria Stepanova 

Literatura contemporană din Rusia nu încetează să ne uimească, mai ales datorită scriitoarelor talentate. Una dintre aceste scriitoare este și Maria Stepanova. Comparată cu Şeherezada, autoarea derulează istoria complicată a unei familii. Cartea În amintirea memoriei este un hibrid de genuri literare. Îmbină ficţiunea cu scrierea autobiografică, eseul și jurnalul de călătorie.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Femeile lui Lazăr de Marina Stepnova 

Femeile lui Lazăr este un roman despre legăturile de cuplu influenţate de personaje feminine captivante. Aceste relaţii intens trăite se vor suprapune peste istoria Rusiei. În centrul romanului se află un om de știinţă pe nume Lazăr. El va povesti despre femeile care i-au șlefuit conștiinţa și mai ales universul afectiv.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

 


8. Lecţii de italiană de Marina Stepnova 

Autorea cărţii Femeile lui Lazăr (Marina Stepnova) te va impresiona și prin romanul intitulat Lecţii de italiană. Vei citi despre un medic de succes din Moscova, care decide să renunţe la viaţa stabilă. Își părăsește soţia pentru o seducătoare pacientă. Alături de ea hoinărește prin Europa occidentală. Se bucură de capodoperele Toscanei, de vinuri alese, de brânzeturi de lux, de poezie. Speră să-și vindece astfel rănile din copilărie și amintirile despre un accident. Însă, la un moment dat, noua lui iubită devine imprevizibilă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești

 

Cărţi pentru fanii lui Kate Morton

9. Grădina uitată

Kate Morton este considerată una dintre cele mai bune povestitoare. Cărţile ei te seduc datorită misterului ce învăluie personajele și locurile pitorești unde se pretrece acţiunea. Ai impresia că vezi un film de epocă având suspansul unui thriller. Povestea plină de secrete din Grădina uitată este strâns legată de un conac aflat într-o zonă asociată cu paradisul pentru cei îndrăgostiţi de Anglia rurală. Conacul a păstrat adevărul legat de identitatea personajului feminin central și a părinţilor săi.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

10. Casa de lângă lac 

Casa de lângă lac îmbină enigmele demne de cărţile poliţiste, secretele transgeneraţionale și calităţile vizuale ale unui film de epocă. Evenimentele au loc în perioada interbelică, la casa elegantă a unei familii respectabile. Exact când ar fi trebuit să se bucure de petrecerea anuală prin care marca bucuria de la începutul vacanţei de vară, familia își vede liniștea distrusă. Petrecerea nu se termină cum și-ar fi dorit. Cel mai afectat membru al familiei este o adolescentă în vârstă de 16 ani. Ea își dorea să devină scriitoare de romane poliţiste, urmând să citească prima ei povestire chiar în timpul petrecerii.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane cu personaje uimitoare, de citit în aprilie 2021

11. Barracuda forever de Pascal Ruter 

Un băieţel își însoţește bunicul aventurier. Acesta dorește să rescrie istoria. Pe bunic îl cheamă Napoleon și este considerat excentricul familiei. Ultima excentricitate: decizia de a divorţa…la optzeci și cinci de ani. În Barracuda forever vei citi și un manifest împotriva conformismului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

12. Distanţa dintre mine și cireș de Paola Peretti 

Distanţa dintre mine și cireș este povestea unei fetiţe care știe că boala de care suferă o va face să-și piardă vederea în curând. Ei îi place să joace fotbal și să admire cireșii. Romanul prezintă încercările ei de a se adapta la noua viaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro




13. Rezultatul Rosie de Graeme Simsion 

Rezultatul Rosie este continuarea bestsellerului internaţional Proiectul Rosie. Romanul continuă povestea personajului central, diagnosticat cu autism. Noul roman al seriei dedicate acestui personaj include încercarile sale de a fi un părinte cât mai bun pentru copilul său. De asemenea, el va încerca să-și salveze și viaţa de cuplu.

 

Cărţi despre femei nonconformiste

14. Împărătese, regine, prinţese și poveștile lor scandaloase de Philippe Delorme

Nu sunt puţini cei care afirmă că de fapt cel mai bun roman este istoria. Are personaje uimitoare, imprevizibile, absurde, enigmatice, seducătoare, aventuroase. Deși la putere s-au aflat mai mult bărbaţii, foarte multe dintre deciziile acestora au fost influenţate de femeile pentru care au făcut adevărate obsesii. Altele, mai tenace, au devenit ele însele conducătoare. În volumul Împăratese, regine, prinţese și povestile lor scandaloase vei citi despre femei precum Lucrezia Borgia, Messalina, Cleopatra, Ecaterina cea Mare a Rusiei, Christina a Suediei sau Margaret a Marii Britanii.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

15. Petronille de Amelie Nothomb

Petronille este un elogiu adus prieteniei. Această prietenie este strâns legată de pasiunea protagonistelor pentru șampanie. Vei călători alături de ele și o vei cunsoaște pe excentrica rebelă Petronille Fanto. Ea este una dintre marele fane ale scriitoarei Amelie Nothomb.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

16. Unghiul de repaus de Wallace Stegner

Câștigător al Premiului Pulitzer, Unghiul de repaus este un roman despre un bărbat care încearcă să redescopere viaţa unei femei captivante și aventuroase. Aceasta era bunica lui. Ea semăna cu personajele feminine dintr-un western. Viaţa ei se derulase chiar în Vestul sălbatic, în Sierra Nevada. Pe măsură ce descoperă secretele buncii sale, protagonistul romanului, un scriitor faimos, începe să-și pună întrebări despre propria viaţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane despre căutarea identităţii

17. Fată, femeie, alta de Bernardine Evaristo 

Câștigătoare a Man Booker Prize în 2019, cartea Fată, femeie, alta este un mozaic format din 12 povești de viaţă. Vei străbate 120 de ani de istorie alături de personajele cărţii. Vieţile acestora ne vorbesc despre emancipare, identitate, nonconformism, nevoia de apartenenţă și mai ales de acceptare. Personajele vin din medii și orașe diferite, fiind unite de idealurile umaniste.

Poţi comanda volumul de pe Elefant.ro

 

18. Acolo, chiar acolo de Tommy Orange


Finalistă a Premiului Pulitzer în 2019, cartea Acolo, chiar acolo spune povestea unor personaje care vin din comunitatea nativ-americană. Le vei urmări încercările de a se adapta la viaţa urbană și de a-și păstra identitatea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi scrise pentru a te alina

19. O chestiune de viaţă după moarte de Irvin Yalom și Marilyn Yalom 

Irvin Yalom a devenit un reper pentru cei dornici de a cunoaște mai bine psihologia și de a înţelege complexitatea naturii umane. A contribuit la vindecarea sufletească a multor oameni. Însă, la un moment dat, a fost nevoit să se confrunte cu propriile răni. Una dintre ele este legată de moartea soţiei sale, Marilyn Yalom. Au avut o relaţie de iubire cât o viaţă de om, începută încă din liceu. În cartea O chestiune de viaţă după moarte vei citi și despre cum poţi supravieţui psihologic după o imensă pierdere.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

20. Ce încredinţăm vântului de Laura Imai Messina 

Ce încredinţăm vântului este un roman despre iubire, pierdere și vindecare. Acţiunea se petrece în Japonia anului 2011, chiar în pitorescul loc afectat de tsunami. În timpul nemiloasei furtuni, o femeie își riscă viaţa pentru a salva o grădină devenită un simbol al regiunii, amintindu-ţi de cultul japonezilor pentru natură. Protagonista își pierde cele mai dragi fiinţe în timpul calamităţii. Va regăsi motivaţia de a-și continua viaţa abia după ce va întâlni un bărbat a cărui fiică refuză să mai vorbească.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

21. Nopţi albastre de Joan Didion

Joan Didion este o scriitoare emblematică pentru spaţiul anglo-saxon. Cititorii din România au descoperit-o datorită cărţii Anul gândirii magice. Noua carte tradusă în limba română, Nopţi albastre vorbește despre încercarea autoarei de a trăi după moartea prematură a fiicei sale. Amintirile iau forma unei reflecţii asupra condiţiei umane.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

22. În derivă de Trish Doller 

În derivă este un roman despre apariţia iubirii salvatoare. Iubirea se înfiripă între o tânără și un marinar care o ajută să-și încheie o călătorie. Tânăra plecase în această călătorie pentru a-și aminti de logodnicul pierdut. Recurge la ajutorul marinarului după ce micuţa ei ambarcaţiune este pe cale să se scufunde.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Cărţi despre femeile din Orient


23. Artista Henna de Alka Joshi 

Dacă îţi plac orașele istorice ale Orientului, vei dori să ajungi și în Jaipur, una dintre perlele Imperiului Mogul. În acest oraș este plasată acţiunea romanului Artista Henna. Romanul spune povestea unei adolescente care devine cea mai buna desenatoare de tatuaje cu henna. Ea scapă dintr-un mariaj aranjat și ajunge în Jaipurul anilor ’50. Aici, devine nu doar desenatoarea celor mai influente femei din oraș, dar și confidenta lor. Atunci când soţul ei începe să o caute, protagonista află un secret legat de trecutul ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

24. Dragă Zari. Povești nespuse ale femeilor din Afganistan de Zarghuna Kargar 

Dragă Zari face cunoscute poveștile unor femei cum rar întâlnești. Trăiesc în Afganistan și luptă împotriva prejudecăţilor. Fiecare are propria poveste legată de supravieţuire. Istoriile de viaţă ale acestora îţi amintesc și de personajele din romanele scrise de Khaled Husseini.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi precum niște filme de epocă despre București

25. Au fost odată două orașe de Mariana Neţ 

Cartea Au fost odată două orașe este o călătorie între București și New York. Schimbările din aceste două orașe reflectă evenimentele dintre anii 1865-1914. Vei avea impresia că vezi un film de epocă atent realizat. Străzile, scenele din viaţa cotidiană și personajele mai mult sau mai puţin mondene îţi vorbesc despre o perioadă fabuloasă pentru cei pasionaţi de explorarea istoriei urbanismului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

26. Prin cetatea lui Bucur. Trecutul viu de Pia Alimăneștianu 

Pia Alimăneștianu, mătușa lui Ion Pillat, a fost autoarea unora dintre cele mai frumoase texte cu parfum de epocă. Aceste texte, majoritatea nuvele și povestiri, au fost incluse în cărţile Prin cetatea lui Bucur și Trecutul viu. Ambele au fost reunite acum într-un singur volum. Vei descoperi scene vii, personaje expresive și farmecul unei lumi dispărute.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane captivante despre boemi

27. Iubiri meteorice de Eloise Cohen de Timary 




Iubiri meteorice este un roman despre iubirile incandescente înfiripate între boemii Parisului. Protagoniștii Marianne și Virgile se întâlnesc într-un bar clandestin. Ajung apoi să călătorească prin toată Franţa, bucurându-se de frumuseţea clipei și de o libertatea fără limite. Pasiunea lor se consumă pe versurile lui Patti Smith și ale lui Janis Joplin.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

28. O lume la îndemână de Maylis de Kerangal

O lume la îndemână este un roman despre un grup de studenţi preocupaţi de arta decorativă și a restaurării. Împreună locuiesc într-un apartament boem în care petrecerile și iubirile intense condimentează viaţa. Lumea lor este văzuta prin ochii Paulei. Amintirile Paulei te vor purta până-n Roma cineaștilor neorealiști și în regiunile unde au fost descoperite unele dintre cele mai vechi picturi.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Clasici mereu actuali

29. Anna Karenina de Lev Tolstoi 

Dacă preferi un clasic rus, poţi citi și Anna Karenina. Romanul lui Tolstoi a devenit un simbol. Personajul central naște și azi discuţii aprinse despre libertatea feminină, emancipare, ipocrizie și inegalitate.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

30. Middlemarch de George Eliot 

Middlemarch este un clasic mereu captivant. Romanul lui George Eliot spune poveste unei tinere din secolul al XIX-lea, care își dorește libertatea femeii culte. Oscilând între convenţiile sociale și lupta împotriva conformismului, va avea parte de o viaţă intensă. Iubirea secretă, pasiunea, rebeliunea și arta se vor împleti în această poveste de viaţă demnă de un film de epocă.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

31. În căutarea timpului pierdut – Swann. La Umbra fetelor în floare de Marcel Proust 

Marcel Proust a fost un deschizător de drumuri în literatură, un mare vizionar. A devenit cunoscut mai ales datorită romanelor din ciclul În căutarea timpului pierdut. Scrise la persoana I, aceste romane te vor plimba prin Parisul Belle Epoque. Vei intra în saloanele înaltei societăţi și în stabilimentele dedicate plăcerilor clandestine. Poţi începe să-l descoperi pe Marcel Proust prin volumul Swann. La Umbra fetelor în floare.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești




Cărţi pentru cei pasionaţi de Antichitate

32. Penelopiada de Margaret Atwood 

Margaret Atwood îi face dreptate răbdătoarei soţii a lui Ulise. Penelopiada este varianta acesteia la Odiseea. Te face să-ţi imaginezi ce a simţit Penelopa când Ulise a fost plecat și cât de revoltată a fost când a început să audă zvonuri despre aventurile lui și despre nedreptăţile împotriva femeilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

33. Spartanii de Andrew J. Balyss 

Istoria Antichităţii păstrează încă multe secrete. Unele sunt legate de Sparta. În cartea Spartanii vei descoperi informaţii inedite despre o lume asociată cu violenţa extremă și cu exterminarea celui ce nu poate deveni un bun războinic. Prin această carte ești invitat să te întrebi dacă nu cumva imaginea sumbră a Spartei este una falsă. Nu cumva atenienii, dușmanii spartanilor, au pus pe seama lor toate relele, folosindu-se de talentul de mari povestitori pentru a modifica adevărul?

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pentru cei pasionaţi de teatru

34. O lumină în inima nopţii de George Banu 

Cititorii pasionaţi și de arta teatrală vor dori să citească paginile din O lumină în inima nopţii. Transformând candelabrul într-un personaj încărcat de povești, George Banu te poartă din saloanele fastuoase ce amintesc de filmele de epocă turnate în decorurile marilor palate până în culisele teatrelor pline de regizori vizionari.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

35. Munca actorului cu sine însuși (Vol I) de Konstantin Sergheevici Stanislavski 

Stanislavski este considerat echivalentul lui Freud în lumea teatrului. Munca actorului cu sine însuși a devenit un reper pentru viitorii actori și o lectură fascinantă pentru spectatori. Cartea este plasată la intersecţia treatrului cu domeniile umaniste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro




Proză scurtă

36. Intepretul de maladii de Jhumpa Lahiri

Interpretul de maladii este colecţia de povestiri prin care Jhumpa Lahiri a devenit cunoscută. A fost distinsă cu Premiul Pulitzer în anul 2000. Prozele scurte incluse în această carte au consistenţa romanelor care vorbesc despre adaptarea la o nouă cultură, imigraţie, mozaicurile formate din mentalităţi diferite prezente chiar în aceeași familie și despre cupluri. Vei întâlni personaje aparte, care își transformă fricile și visurile în scene demne de un film original.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

37. Marile bucurii și marile tristeţi de Augustin Cupș

Cei ce preferă și proza scurtă și vor să descopere autori români contemporani pot paria și pe volumul Marile bucurii și marile tristeţi. Vor descoperi în povestirile scrise de Augustin Cupșa niște personaje ale căror gânduri și experienţe ar putea sta la baza unor scurt-metraje premiate la marile festivaluri.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

38. Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri de Iulian Tănase 

Situaţii de viaţă în care te vei recunoaște sau care ţi se vor părea ieșite din comun, relaţii încheiate brusc și reflecţii despre viaţa omului actual sau despre ceea ce ar fi putut fi. Le vei descoperi citind și prozele scurte din volumul Un animal necunoscut și alte patruzeci de povestiri, semnat de Iulian Tănase.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

39. Sirina și alţi monstri din Saad (Diana Geacăr) 

Cei ce preferă prozele scurte îmbibate de suprarealism, pot alege și cele douăsprezece povestiri din Sirina și alţi monștri din Saad. Legendele, miturile și temele de actualitate se îmbină într-un stil hipnotic și plin de alegorii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

40. Al doilea după nimeni de e.m.arion 

Textele din volumul Al doilea după nimeni vorbesc despre puterea amintirilor asupra clipei prezente. Povestea unui străbunic, impresiile despre o grădină din Palermo sau rămășiţele unei iubiri din facultate sunt readuse în timpul actual.

Poţi comanda volumul de aici.

 

Cărţi palpitante despre secretele unei familii

41. Jumătatea dispărută de Brit Bennett 

Jumătatea dispărută este considerată una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2020. Romanul spune povestea unor două gemene din sudul Statelor Unite. Drumurile acestora se despart după ce fug de acasă, în adolescenţă. Una se va reîntoarce în Sudul segregaţionist, alături de copilul ei. Cealaltă s-a căsătorit și trăiește în California. Soţul ei nu știe prea multe despre trecutul acesteia. Povestea gemenelor reflectă schimbările produse în societatea americană din anii ’60 până-n anii ’80.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

42. Small Fry. O poveste de viaţă și de familie de Lisa Brennan-Jobs 

O poveste de viaţă și de familie îi va atrage mai ales pe cei fascinaţi de personalitatea lui Steve Jobs. Însă, pe măsură ce vor descoperi viaţa fiicei acestuia – Lisa Brennan-Jobs, își vor da seama că volumul Small Fry. O poveste de viaţă și de familie este și un portret al unei epoci. Vor afla mai multe despre cum a devenit California anilor ’70 și ’80 un paradis al celor din IT.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

43. Lucrurile omenești de Karine Tuil 

Lucrurile omenești este genul de roman psihologic despre secretele unei familii considerate perfecte. Este familia devenită un model în ţările civilizate. Familia din roman este formată dintr-o mamă feministă, foarte apreciată în mediile progresiste, dintr-un tată devenit un jurnalist renumit și un fiu acceptat la o instituţie universitară de prestigiu. Liniștea familiei este spulberată când unul dintre bărbaţii familiei este acuzat de viol? Urmează linșajul mediatic. Este el vinovat? Răspunsul va fi descoperit abia după ce ies la suprafaţă vulnerabilităţile fiecărui personaj în parte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi despre cei deveniţi martorii trepidaţiilor din anii ’40

44. Mihail Sebastian. Jurnal, 1935-1944 

Jurnalul lasat de Mihail Sebastian devine una dintre cele mai bune mărturii despre Europa anilor ’40. Mihail Sebastian a surprins cu multă profunzime toate mecanismele care au dus la ascensiunea antisemitismului, mai ales în România. Nu poţi înţelege istoria Romaniei și a Europei fără a-i citi și jurnalul.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

45. Annelies. Povestea lui Anne Frank continuă (David R. Gilham)

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă Anne Frank ar fi supravieţuit războiului? Cum ar fi perceput ea viaţa din nonconformistul Amsterdam postbelic? Şi-ar fi regăsit jurnalul? Sunt câteva întrebări la care încearcă să răspundă și David R. Gilham prin  romanul Annelies.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

46. Arhitectul parizian de Charles Belfoure 

Arhitectul parizian este povestea unui bărbat pasionat de artă, care încearcă să proiecteze o ascunzătoare pentru o familie de evrei. Familia trăia în coșmarul Parisului ocupat de naziști. Încercarea arhitectului devine un strigăt pentru libertate.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești


47. În timp ce Parisul dormea de Ruth Druart 

În timp ce Parisul dormea este un roman despre fantomele trecutului. Personajele centrale sunt un bărbat refugiat în California și o femeie care încearcă să fugă din calea naziștilor. Vieţile acestora se vor intersecta imprevizibil.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

48. Binevoitoarele de Jonathan Littell 

Binevoitoarele este considerat unul dintre cele mai bune române franceze contemporane. A fost distins cu Premiul Goncourt și cu Premiul Academiei Franceze. Romanul este destăinuirea unui afacerist considerat un stâlp al comunităţii. Dar în spatele familistului convins, pasionat de artă și îmbogăţit datorită fabricii textile se ascunde un complice al naziștilor. El a fost de fapt un ofiţer nazist și un criminal fără pic de remușcări. După război, își derulează viaţa, invitându-ne să ne punem întrebări despre natura umană.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

49. Capesius, farmacistul de la Auschwitz (Dieter Schlesak)

Capesius, farmacistul de la Auschwitz este un roman-document despre complicii naziștilor. Unii erau chiar angajaţi ai lagărelor de concentrare. Mulţi dintre acești angajaţi aveau meserii inventate pentru a le face bine oamenilor. Din păcate, în lagărul de concentrare farmacistul trimitea, la rândul său, oameni spre camerele de gazare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pentru cei pasionaţi de literatura contemporană din România

50. Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu 

Sonata pentru acordeon este un roman emblematic pentru literatura română contemporană. Radu Aldulescu scrie portretul unei generaţii înghesuite în cartierele de la periferia Bucureștiului.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

51. Isus din întuneric de Radu Găvan

Isus din întuneric este un roman inspirat din istoria artei. Îţi promite o lectură intensă, răscolitoare, cu scene trepidante. Radu Găvan îmbină suspansul, dragostea și halucinantul, amintindu-ţi de picturile unor artiști precum Caravaggio sau Bosch.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești


52. America de peste pogrom de Cătălin Mihuleac 

Cătălin Mihuleac este unul dintre cei mai buni scriitori români contemporani. Mulţi l-au descoperit și datorită romanului Deborah. În romanul America de peste pogrom vei descoperi episoade mai puţin cunoscute din istoria modernă a ţării noastre, relatate printr-un stil în care dramele se îmbină cu un tip de umor inteligent care amintește de romanele scriitorilor evrei.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

53. Tot înainte de Ioana Nicolae

Tot înainte este un roman prin care scriitoarea Ioana Nicolae vorbește despre modul în care femeile au trăit ultimii ai comunismului. Personajul central feminin își pune întrebări despre ceea ce va deveni în viitor și despre posibilitatea de a-și îndeplini visurile. De asemenea, încearcă să își explice de ce există o prăpastie atât de mare între discursul oficial, despre o Românie înfloritoare, și realitatea cenușie pe care o trăiește alături de mamă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

54. Perestroika Boys (Dinu Guţu) 

Dinu Guţu face parte din rândul autorilor actuali care au reușit să redea schimbările suferite de generaţiile aflate între comunism și libertatea democraţiei de tranziţie. Noul său roman, Perestroika Boys, este un portret al noii generaţii de tineri din Chișinăul anilor 2000.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

55. Simfonia animalieră de Veronica D. Niculescu

Simfonia animalieră are farmecul unui poem în proză delicat. Veronica D. Niculescu ne oferă un roman precum o bijuterie de ţinut în palmă în vremuri dificile. Vei descoperi niște personaje stranii, alegorice, pline de candoare.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești

 

56. În umbra ei de Simona Antonescu 

Romanele Simonei Antonescu sunt așteptate ca pâinea caldă oferită celor dependenţi de romanele istorice. Scriitoarea și-a câștigat mulţi cititori fideli datorită interesului acordat unor evenimente din istoria României, reinterpretate din perspectiva micilor istorii. Noul său roman se numește În umbra ei. Promite să fie la fel de palpitant precum romanele anterioare.  

 

57. Paralel de Mihai Buzea

Cărţile scrise de Mihai Buzea sunt bine înfipte în problemele societăţii actuale. Au dinamism și personaje imprevizibile. Noua sa carte se numește Paralel și este așteptată cu mult interes de catre cei dornici de a lua pulsul literaturii române contemporane.


58. Amintirile unui spălător auto (Dorian Dron) 

Amintirile unui spălător auto poate fi considerat un roman de actualitate. Este reprezentativ pentru viaţa multor tineri nevoiţi să accepte mitocănia semenilor pentru a-și păstra locul de muncă. Personajul central este un student la Facultatea de Litere care, în timpul vacanţei de vară, se angajează la o spălătorie auto. Impresiile sale despre clienţi, patroni și colegi reflectă o lume pestriţă.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești

 

59. Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020 de Mihai Iovănel

Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020 este una dintre cele mai așteptate apariţii editoriale din ultimii ani. Va fi primită cu entuziasm și curiozitate. Va naște multe dezbateri necesare. De asemenea, va atrage din nou atenţia asupra scriitorilor actuali și temelor abordate de aceștia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane pentru cei dependenţi de genul fantasy

60. Nocturna de Maya Motayne 

Nocturna este un roman cu suspans, iubire și magie, pentru cei ce preferă genul fantasy. Vei citi despre o tânără care trăiește din furtișaguri. Ea mai are și puteri magice, pe care le poate piarde oricând. Pentru a le salva, acceptă să fure o comoară din Palatul Regal. Astfel, îl va întâlni pe marele prinţ moștenitor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

61. Corabia nebună vol. 2 – Înălţarea dragonului (Robin Hobb)

Fanii genului fantasy vor avea parte și de al doilea volum din trilogia Corăbiile însufleţite. Vor afla ce se va întâmpla cu personajele care trebuie să înfrunte piraţi sau fiinţe având puteri magice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi biografice dedicate unor personalităţi ce au marcat istoria culturii sau care au inspirat scrierea unui roman celebru

62. Erasmus de Stefan Zweig

Stefan Zweig a fost și un mare autor de biografii. Una dintre ele îi este dedicată lui Erasmus din Rotterdam. Cartea Erasmus le este recomandată mai ales celor dornici de a înţelege evoluţia culturală a Europei.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești

63. Nabokov în America de Robert Roper 

Viaţa scriitorului Vladimir Nabokov ar fi putut deveni un roman. Robert Roper îţi dezvăluie detalii inedite despre anii petrecuţi de autor în căutarea stabilităţii. Marile prietenii literare și peregrinările boeme ale lui Nabokov sunt amintite în cartea Nabokov în America.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

64. Dumas. Contele negru. Povestea adevăratului Monte-Cristo de Tom Reiss 

Personajele din romanele scrise de Alexandre Dumas-tatăl ne-au încântat copilăria. Puţini știu însă că toate aceste personaje curajoase au fost inspirate de viaţa trăita de tatăl scriitorului. Generalul Alex Dumas a fost fiul unui conte francez și al unei sclave africane aduse în Haiti. El a dus o viaţă plină de aventuri. Îi vei descoperi biografia datorită unei corespondenţe nepublicate până acum și unor documente de arhivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pentru ce dornici de a cunoaște mai bine un trecut îndepărtat

65. Curiozităţi bizantine de Anthony Kaldellis 

Imperiul Bizantin i-ar putea inspira pe mulţi regizori preocupaţi de partea stranie și absurdă a psihicului. Documentele consultate de profesorul universitar Anthony Kaldellis dezvăluie niște cutume și legi care pot stârni uimirea și râsul. Vei descoperi o altă faţă a imperiului citind și volumul Curiozităţi bizantine.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

 

66. O istorie a Bibliei de John Barton 

Pasionaţii de istoria religiilor vor fi curioși în legătură cu paginile din cartea O istorie a Bibliei. Autorul ei, John Barton, este un specialist în studii biblice. Interesul său este legat mai ales de textele Vechiului Testament.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

67. Amurgul Evului Mediu de Johan Huizinga 

Amurgul Evului Mediu este o carte esenţială pentru cei dornici de a înţelege trecerea de la Evul Mediu la Renaștere. Analiza lui Johan Huizinga se concentrează asupra multor aspecte. Vei citi despre artă, ritualurile vieţii cotidiene, simboluri sacre și mituri legate de iubire și de moarte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi despre istoria recentă a Estului

68. Viaţa trece ca un glonţ. Memoriile unui reporter BBC (Dorian Galbinski)  

Jurnalistul Dorian Galbinski a fost martorul unor evenimente care au schimbat istoria recentă. De asemenea, a cunoscut mari personalităţi. Amintirile, impresiile și întrebările sale despre ceea ce a trăit vor fi primite cu mult entuziasm de cei pasionaţi de jurnalism. Viaţa trece ca un glonţ. Memoriile unui reporter BBC reflectă și evenimentele din ţara noastră, deoarece Dorian Galbinski a fost cel mai longeviv membru al redacţiei în limba română a postului BBC World Service. Plecat din Constanţa, străbate lumea, dar se întoarce mereu la ţara natală, pentru a o înţelege.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

69. Dosarele mamei mele de Andras Forgach

Un fiu descoperă un secret greu de iertat despre o mamă pe care o divinizase. Aceasta fusese o colaboratoare a regimului comunist. Încercările fiului de a investiga trecutul mamei transformă cartea Dosarele mamei mele într-un amestec inspirat de ficţiune, documentar și însemnări autobiografice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro




70. Campania anilor 1916-1918 de Ion Dragu

Cei dornici de a înţelege modul în care Primul Razboi Mondial a influenţat unificarea teritoriilor ce alcătuiau România Mare pot alege și volumul Campania anilor 1916-1918. Paginile sunt considerate un document esenţial deoarece au fost scrise ca urmare a clipelor trăite pe front.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

Thrillere cu acţiunea în ţinuturi idilice

71. Enigma camerei 622 de Joel Dicker 

Joel Dicker a devenit unul dintre cei mai citiţi autori de thrillere. Noua sa carte tradusă în limba română se numește Enigma camerei 622. Vei citi despre evenimentele stranii din jurul unei crime petrecute într-un elegant hotel din Alpii elveţieni. Crima a continuat să înspăimânte mulţi turiști cazaţi în hotel. Anchetatorii nu au reușit să descopere criminalul. Investigaţia va fi reluată odată cu venirea unui scriitor dornic de a sta chiar în locul unde s-a petrecut crima. Acesta va începe să descopere păienjenișul de intrigi din jurul crimei, strâns legată de un triunghi amoros.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

72. Întunericul pe care îl știi de Amy Engel 

Întunericul pe care îl știi este un thriller inclus pe liste celor mai bune cărţi apărute în 2020. Evenimentele din roman se petrec într-un orășel liniștit din Missouri. Aici, localnicii au secrete întunecate. Unul este legat de o crimă zguduitoare. Pe urmele criminalului pleacă o mamă care și-a pierdut copilul. Ea va oscila între luciditate și instinctele ce-i amintesc de moștenirea transgeneraţională sumbră, de care a tot încercat să uite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Thrillere despre bărbaţi plini de secrete

73. Tunelul de Ernesto Sabato 

Ernesto Sabato este un scriitor emblematic pentru literatura sud-americană. Tunelul, unul dintre cele mai bune romane ale sale, relatează o poveste de iubire obsesivă. Este o poveste în care pasiunea pentru artă și crima se întâlnesc. Povestea este prezentată prin cuvintele personajului masculin. El își va analiza trăirile, amintindu-și de o poveste de iubire intensă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

74. Mai târziu de Stephen King 

Mai târziu este unul dintre cele mai citite romane scrise de Stephen King. Romanul îmbină thrillerul cu povestea despre adolescenţi și pierderea inocenţei. În centrul poveștii se află un băiat având niște calităţi speciale. Mama lui, care îl crește singură, îi spune că trebuie să ţină secrete aceste calităţi. Însă un detectiv află despre ele. Acesta va încerca să se folosească de adolescent pentru a captura un criminal în serie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

75. Ultima ei clipă de Shari Lapena 

Ultima ei clipă este un thriller despre secretele dintr-un cuplu. Vei citi o poveste plină de suspans despre un bărbat al cărui mariaj perfect este ameninţat de o femeie din trecut. Ea îl șantejează. Aceasta știe ce s-a întâmplat cu adevărat cu fosta soţie a bărbatului. Evenimentele iau o turnură imprevizibilă când actuala soţie începe să-l bănuiască de moartea primei partenere.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

76. Aripi de argint de Camilla Lackberg

Fanii scriitoarei Camilla Lackberg vor trece pe listă și romanul Aripi de argint. Romanul este o continuare a poveștii din Colivia de aur. Vei citi un thriller palpitant despre solidaritatea feminină, secrete dintr-un trecut care bântuie și răzbunare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi precum o invitaţie la călătorie

77. Arta de a călători de Alain de Botton

Alain de Botton te invită să-ţi explorezi nevoia de a călători. Să reflectezi la motive, temeri, visuri, dorinţe, curiozităţi, obiceiuri și ritualuri. În Arta de a călători amintește si de impresiile unor mari ariști precum Flaubert, Edward Hopper sau Vincent van Gogh.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

78. Răspunsuri scurte la marile întrebari de Stephen Hawking 

Cărţile lui Stephen Hawking ne ajută să înţelegem cum știinţa poate răspunde la întrebări despre viitorul omenirii și despre cucerirea spaţiului cosmic. Răspunsuri scurte la marile întrebări este o carte dedicată celor ce se uită spre orizont pentru a cuprinde secretele Universului.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

79. Ești pe punctul de a face o greșeală teribilă de Olivier Sibony 

 

Ești pe punctul de a face o greșeală teribilă este o carte pentru cei dornici de a înţelege mecanismele care influenţează luarea unei decizii. De ce luăm decizii proaste, uneori? De ce ne dăm seama că decizia corectă s-a bazat pe o iluzie, pe o interpretare greșită? Cât de raţionali putem fi în luarea deciziilor? Sunt întrebări la care va încerca să răspundă Olivier Sibony, profesor asociat al Universităţii Oxford.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

 

80. Cum să nu-i faci la cap de Oliver James 

Cum să nu-i faci la cap le este adresată în primul rând părinţilor ai căror copii au mai puţin de trei ani. Oliver James nu dă lecţii, ci își propune să-i liniștească pe cei ce se tem de greșeli, de a nu fi la înălţimea imaginii ideale a unui părinte.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here