Recenzie – Conversatii cu prieteni – Un roman al zilelor noastre

0
607

Înainte de a cuceri milioane de cititori datorită poveștii de iubire din Oameni normali, Sally Rooney a devenit o voce a noii generaţii de scriitori datorită romanului Conversaţii cu prieteni.

Un roman al studenţiei din zilele noastre

Conversaţii cu prieteni este un roman al tinerilor din zilele noastre. Te vei regăsi în fiecare dialog și în fiecare trăire a personajelor dacă ţi-ai început studenţia după anul 2005. Personajul central, Frances, trece prin emoţiile bulversante și euforia îndrăgostirii de la 21 de ani.

Scris la persoana I, Conversaţii cu prieteni captează efervescent frenezia, vitalitatea și trecerea de la entuziasm la agonia dezamăgirii specifice anilor din postadolescenţă. Viaţa protagonistei Frances se derulează între cursurile universitare din Dublin, lansări de carte, intershipul de la o editură și peregrinările prin barurile unde recită versurile scrise chiar de ea. Integra aceste versuri într-un performance alături de cea mai bună prietenă, Bobbi, care i-a fost și iubită.

Apariţia bărbatului irezistibil (și însurat)

Ritmul existenţei și priorităţile i se schimbă după ce îl cunoaște pe Nick, un actor considerat irezistibil. Nick este însurat cu scriitoarea devenită noua amică a lui Bobbi. Așadar, Frances va începe să penduleze între tentaţiile și frustrările oferite de relaţia cu un bărbat niciodată disponibil în totalitate.

Lagătura dintre Frances și Nick devine un joc al emailurilor trimise la ore târzii sau al dialogurilor bine ţintite, însă cu efecte nebănuite. Se tachinează erotic, se impresionează prin replici incitante ori se rănesc reciproc prin aluzii tăioase.

Frances pare victima perfectă a egoistului imatur, obișnuit să fie râvnit de toate femeile din jur. Totuși, Sally Rooney evită dramatizarea excesivă și desfășurarea previzibilă, implicând-o pe Frances într-un alt tip de relaţie, la fel de intensă. Este relatia dintre ea și Bobbi, una extrem de fluidă, mai ales când se aduce în discuţie bisexualitatea lui Frances.

Prietenie feminină cu suișuri și coborâșuri

Relaţia dintre Frances și Bobbi este presărată cu dialoguri ce îmbină lejeritarea adolescentină și profunzimea unor subiecte serioase. Adesea, discuţiile serioase ajung muniţie verbală sub forma unui sarcasm înţepător. De cele mai multe ori Frances devine ţinta ironiilor lui Bobbi.

Sarcastica Bobbi nu vede cu ochi buni legătura dintre Nick și Frances. Aruncă săgeţi otrăvite ori de câte ori are ocazia. Nu se sfiește nici să o pună de Frances în situaţii jenante la întâlnirile mondene, unde apare și Nick împreună cu soţia lui.

Farmecul unor conversaţii

Conversaţiile sunt esenţiale pentru cele două personaje. Din cauza lor, tensiunile se acumulează destabilizant. Alteori, tocmai datorită conversaţiilor sunt dezamorsate acele tensiuni ce ar putea produce explozii.

Majoritatea conversaţiilor par a fi unele degajate, cu profunzime diluată, mai degrabă imature. Genul de conversaţii începute pentru a umple timpii morţi de la o petrecere, în momente stânjenitoare, la cinele în compania necunoscuţilor sau la evenimente mondene. În clipele tensionate, conversaţiile devin fie usturătoare, fie evazive. Totuși, în ciuda simplităţii, impactul emoţional este unul puternic, implicându-l intens pe cititor.

Înșelătoarea simplitate

După cum a demonstrat și-n romanul ce i-a adus popularitatea – Oameni normali – Sally Rooney are un stil înșelător. Sub stratul de lejeritate fluidă a frazelor și a imaturităţii personajelor se ascund revelaţii adânci despre societatea occidentală.

Deși par să nu ia viaţa prea mult în serios, fiind mai degrabă detașate asemenea tinerilor din generaţia millennials, cele două protagoniste își pun întrebări serioase despre lumea în care trăiesc. Ar putea fi considerate de fapt vocea tinerilor de azi care, sub aparenta nonșalanţă, observă lucid inechitatea din societatea occidentală, instabilitatea economică, lipsa unor oportunităţi pe măsura studiilor absolvite.

Istoria se repetă (?)

Conversaţii cu prieteni a fost scris într-un stil despre care te face să-ţi imaginezi că tinerii din filmele anilor ’60, cu acţiunea în Parisul Nouvelle Vague, s-au reîncarnat în Dublinul actual. Îţi amintește de acei tineri datorită unei camuflări a profunzimii într-o nonșalanţă care pare ireală în momentele dramatice. Asemenea tinerilor din anii ’60, personajele descrise de Sally Rooney (doar) mimează lipsa responsabilităţii vecine cu superficialitatea.

Vei redescoperi la personajele lui Sally Rooney aceeași tendinţă de a masca, prin detașarea celui blocat în adolescenţa prelungită, acea vulnerabilitate a tinerilor care, asemenea celor din anii ’60, trăiesc în mijlocul unei perioade cu schimbări majore. Ai putea spune că Sally Rooney se încăpăţânează să demonstreze că preocupările rămân de fapt aceleași, indiferent de generaţie.

Dacă ţi-a placut recenzia, poţi cumpăra acest roman de pe Curtea Veche, Libris, Cărturești sau Elefant.ro

Citește și recenzia despre cartea Simetria dorinţelor

Recenzie – Simetria dorintelor – Prietenia, cea mai frumoasa relatie

 

 

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here