Recenzie – Asimetric – Un debut in forta

0
213

Asimetric marchează un debut în forţă. Nu este exclus ca peste câteva decenii să intre în topul ce include marile romane americane devenite reprezentative pentru secolul XXI.

Lisa Halliday preia nemilos marile probleme ale omenirii, le oglindește apoi empatic și matur în relaţiile dintre personajele romanului și le dă o notă de originalitate necesară. În Asimetric este vorba despre două povești de viaţă paralele, dar influenţate de aceeași societate.

Două povești pe care nu le uiţi

Prima poveste este despre Alice, o tânără angajată a unei edituri. Alice începe o relaţie pasională, dar și intelectuală, cu scriitorul ei preferat. Cealaltă poveste este despre Amar. El este un tânăr irakian crescut în America, bănuit pe nedrept de acţiuni periculoase.

Viaţa lui Amar se complică brusc și inexplicabil atunci când rămâne blocat în Londra. Angajaţii aeroportului nu au încredere în el deoarece află despre intenţia sa de a se reîntoarce în Irak, pentru a-și vizita fratele mai mare.

Asimetric îţi confirmă bănuielile date de scurta prezentare de pe copertă. Este și tandru, și răscolitor, acaparant de bine scris, cu personaje imprevizibile precum contextul geopolitic din anii 2003-2004. Te va bântui, dar așa cum o fac mai ales romanele unui autor ce mizează pe oglindirea unei realităţi colectiv-globale în psihicul individual.

Drama personală, un lux

Vei descoperi nu doar o poveste despre două personaje care provin din culturi diferite. Lisa Halliday a scris despre modul în care nașterea într-o anumită parte a lumii îţi influenţează dreptul la intimitate. Iar acest drept la intimitate este direct proportional de distanţa dintre locul nașterii și o zonă de conflict.

Alice își permite luxul de a trece doar prin niște drame personale. Prima parte a romanului, dedicată ei, curge nostalgic-seducător precum o poveste în care dragostea târzie și pasiunea erotică se îmbină cu pasiunea pentru cărţi. De fapt, ai impresia că prima parte este precum un microroman cuceritor pentru devoratorii de cărţi. Dialogurile și întâlnirile amoroase dintre Alice și autorul preferat abundă în trimiteri literare.

Două Americi

Relaţia dintre Alice și autorul de succes are farmecul poveștii branșate la ritmul unei metropole în care se mai găsesc și oaze boeme. Vei descoperi astfel un New York al visătorilor care își petrec timpul între librării, apartamentul întâlnirilor și băcăniile având un aer vintage, supravieţuitoare glorioase ale vechilor cartiere.

Dacă prima poveste are acel ritm molcom-nostalgic, asociat unei ultime iubiri masculine, a doua te aruncă brusc în vârtejul unei existenţe alerte. Așa este și existenţa unui tânăr venit în Statele Unite alături de familia plecată din Bagdadul lui Saddam. Dramele sale nu sunt niciodată doar individuale. Ele înghit lacom toată degringolada lumii, toate crizele ce trec de la un continent la altul.

Amar își termină studiile, reușind să se adapteze. Are chiar și un doctorat în economie. Pare imigrantul de succes. Doar că ţara natală (Irakul) încă îl mai tulbură. După 2003, când armata americană îl înlătura pe dictatorul irakian, viaţa lui Amar este bântuită de ţara lăsată-n urmă.

Aeroportul absurdului

Dorinţa de a-și revedea fratele reîntors în Irak pentru totdeauna îl va arunca pe Amar în mijlocul unei situaţii bizare. Este vorba despre un control pe aeroportul din Londra. Controlul este desprins parcă dintr-o carte scrisă în tandem de Kafka și Orwell. Fiind ţinta suspiciunilor manifestate de niște angajaţi plini de zel ai aeroportului din Londra, Amar cunoaște absurdul zilelor noastre.

Procedurile de securitate ajung să ia forma unui delir coșmăresc. Ai impresia că vezi un film distopic, premiat la marile festivaluri. Povestea lui Amar începe să fie precum acel film plasat într-un spaţiu minimalist, devenit metafora barierei alienante dintre lumi.

Amintirile prizonierului

Întrebările angajaţilor suspiciosi activează memoria afectivă a lui Amar. Amintirile sale nu sunt expuse la întâmplare. Ele devin emblematice pentru lumea noastră, pentru istoria pe care o trăim chiar acum.

Fiecare amintire este expusă în pasaje memorabile, tulburătoare, demne de un debut literar impresionant. De fapt, aceste flashbackuri ale personajului irakian devin un pretext pentru a te face să conștientizezi o altă realitate din spatele realităţii.

Lisa Halliday reușește să facă prin Asimetric exact ceea ce vrea orice jurnalist care parcurge zonele considerate a fi periculoase. Fără pic de afectare tezistă, apropie lucid și empatic un cititor occidental de realitatea unui spaţiu aflat la mii de kilometri de el (și parcă la secole distanţă). Astfel, cititorul Lisei Halliday ajunge acolo unde au încercat să-l poarte activiștii pentru drepturile omului: la Celălalt, de care se temea, pe care poate l-a respins din cauza unor povestiri alarmante.

Dacă ţi-a plăcut recenzia, poţi comanda romanul de pe Curtea Veche, Libris, Cărturești sau Elefant.ro

Citește și articolul 5 filme despre lumi mai puţin cunoscute

5 filme care iti arata intr-un mod original problemele unor lumi putin cunoscute

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here