5 filme care iti arata intr-un mod original problemele unor lumi putin cunoscute

0
5303
imagine: http://www.newdirectors.org/2017/films/wulu

Marile festivaluri de film îţi oferă posibilitatea de a cunoaşte problemele unor ţări îndepărtate sau ale unor medii sociale inaccesibile. Situaţiile politice, opiniile controversate şi prejudecăţile sunt reinterpretate. Noi îţi propunem 5 filme care ne-au impresionat şi ne-au făcut să vedem într-o lumină diferită subiecte despre care nu se vorbeşte decât sec şi în şoaptă.

Closeness – Un personaj feminin greu de uitat

foto: variety.com/2017/film/reviews
foto: variety.com/2017/film/reviews

Trei detalii îţi vor stârni curiozitatea legată de filmul Closeness. A fost unul dintre vedetele ediţiei din 2017 a Festivalului de la Cannes, fiindu-i decernat premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Este filmul prin care a debutat noul star al cinematografiei est-europene, Kantemir Balagov, ale cărui filme le vei aştepta nerăbdător. Datorită poveştii reale de viaţă, redată în film, vei ajunge să afli despre o lume ce ţi-ar fi rămas poate necunoscută. Din această lume vine însuşi regizorul. Este vorba despre lumea cabardienilor, din Caucazul de Nord.

Un thriller alert ce are la bază o răpire. Un film despre maturizare şi iubiri interzise din cazua prejudecăţilor şi a temerilor. O abordare ce îmbină candoarea şi cruzimea. Un personaj feminin memorabil, ce îşi ascunde vulnerabilitatea prin decizii socante şi acţiuni sfidătoare impetuoase. O interpretare actoricească năucitoare şi cuceritoare. Acestea sunt calităţile unui film despre care vei simţi nevoia să vorbeşti multă vreme de acum în colo.

Poţi citi şi recenzia.

Теснота (Closeness) by Kantemir Balagov - trailer

LYTE video

 

 Wulu – Un Scarface african

 

sursa imagine: www.indiewire.com
sursa imagine: www.indiewire.com

Filmul regizorului Daouda Coulibaly a fost considerat varianta africană a lui Scarface. Personajul central este un tânăr ce a intrat în lumea drogurilor pentru a-şi salva sora din lumea prostituţiei. El te va purta în lumea traficanţilor din Mali, strâns conectată la tensiunile politice din fostele colonii africane. Vei aprecia la acest film interpretarea actorului din rolul principal -- Ibrahim Koma -- şi devierea scenelor dure spre un lirism ce domoleşte sordidul. Realist, dar şi poetic, halucinant şi trepidant, Wulu este o alegere inspirată dacă nu te temi de partea sordidă (însă cât se poate ofertantă din punct de vedere cinematografic) a lumii.

Citeşte şi recenzia.

WULU by Daouda Coulibaly - TEASER

LYTE video

Clash – În mijlocul oraşului dezlănţuit

imagine: filmedefestival.ro
imagine: filmedefestival.ro

Regizat de Mohamed Diab, Clash este genul acela de film alert, care te ţine cu sufletul la gură dacă îţi pasă de soarta personajelor. De fapt, s-ar putea să uiţi de graniţa dintre ficţiune şi realitate. Vei avea impresia că asişti la o dramă surprinsă în timp real, deoarece este inspirat din situaţii reale – revoltele şi evenimentele tensionate declanşate de Primăvara Arabă în Cairo – şi este filmat într-un mod ce aminteşte de autenticitatea oferită de cadrele unui reportaj din infernul zonelor fierbinţi, ce pun în pericol viaţa jurnalistului. În acest film, iadul ce dă în clocot încape într-o dubă de poliţie ce duce spre nicăieri. Duba pare un cub de metal, aruncat în mijlocul revoltei. În drumul ei spre o destinaţie necunoscută, se opreşte pentru a fi urcate personaje din medii sociale incompatibile, cu opinii, credinţe şi prejudecăţi inflamabile .

În afara dubei are loc o coliziune între susţinătorii unor forţe politice având scopuri diferite. Înăuntrul dubei, vei vedea în schimb o nuanţare, o trecere de la conflict la solidaritatea favorizată de încercarea comună a personajelor de a evada. Minimalimsul şi decorul redus la dimensiunea claustrofobă a unei dube nu te va face să renunţi la acest film. Dimpotrivă, Clash poate fi considerat o alternativă inspirată şi plină de originalitate la filmele comerciale şi clişeistice despre ostatici şi curse infernale. Toate ingredientele unui film de acţiune sunt însoţite de un tablou psihologic al trecerii de la ura anarhică la acalmia solidarităţii umane. Filmul mai are o calitate: poate fi deturnat de cinefilii pretenţiosi spre zona parabolelor universale despre absurdul războiului civil.

Citeşte şi recenzia.


LYTE video

 

Beyond the Mountains and Hills – Relaţiile interzise şi criza din civilie

imagine: Beyound the Mountains and the Hills/filmedefestival.ro
imagine: Beyound the Mountains and the Hills/filmedefestival.ro

Despre situaţiile social-politice din Israel afli din două surse. De la ştirile şi analizele despre confliectele dintre evrei şi palestinieni. Din cărţile unor scriitori precum Amos Oz, Zeruya Shalev sau David Grossman, care scot la suprafaţă nevoia de candoare şi apropiere umană, ce învaluie fiecare tentativă a personajelor de a-şi înţelege ţara, timpurile, istoria şi de a găsi un echilibru între propria existenţă şi provocările social-politice, zguduitoare uneori. În filmul regizorului Eran Kolirin găseşti atât referiri la conflictele dintre evrei şi palestinieni, cât şi povestea unei familii ce pare desprinsă dintr-un roman contemporan. Beyond the Mountains and Hills prezintă într-o manieră originală şi neaşteptată relaţia dintre fata unui soldat evreu şi un palestinian, infidelitatea unei soţii ce pare un personaj feminin din romanele scrise de Zeruya Shalev, dar şi modul în care noua generaţie de tineri percepe autoritatea statului.

Poate fi un film incomod pentru israelienii conservatori, uman pentru cei dornici de a vedea nuanţele, candid atunci când analizează crizele unei familii şi zguduitor datorită anumitor decizii ale personajelor. Este un film despre legăturile familiale, despre reintergrarea unui fost soldat în lumea civililor, despre adolescenţi răzvrătiţi, ce vor să afle pe cont prorpiu cum este de fapt cel considerat un duşman al statului, şi despre vara indiană a unei soţii visătoare, atrasă de unul dintre elevii ei.

Citeşte şi recenzia.

30IFF Program: Beyond The Mountains And Hills

LYTE video

 

Will Not End Here – Malena croată

Will Not End Here (thumbnail)Tot despre legăturile interzise dintr-o zonă a conflictelor etnice se vorbeşte şi în filmul Will Not End Here. Acţiunea se petrece în Balcanii de după dezmembrarea Iugoslaviei. Filmul are la bază un love story trepidant, deopotrivă duios precum un film de modă veche şi răvăşitor precum istoria recentă. Evenimentele sunt declanşate de obsesia unui soldat din tabăra croată pentru frumoasa nevastă a unui important comandant sârb, pe care îl urmărea cu ajutorul lunetei, pentru a-l lichida. Însă până să apară inamicul în bătaia puştii, soldatul o putea urmări nestingherit pe soţia acestuia, amintind puţin de puştiul din Malena. După încheierea luptelor, el devine un erou al ţării sale, iar sârboaica dorită în secret, o văduvă căzută în plasa unor interlopi, după ce îşi pierde minţile. Croatul îndrăgostit de fructul oprit va face orice pentru a o salva din lumea sordidă în care a nimerit. Lui îi va veni în ajutor un muzicant ajuns un actor de filme porno.

Filmul regizat de Vinko Bresan compensează drama cumplită prin delicaţetea protagoniştilor. Îl vei recomanda şi prietenilor datorită amestecului dintre neprevăzut, umor, suspans, o interpretare actoricească seducătoare şi oscilaţiei între fragilitatea salvatoare şi ferocitatea istoriei.

Citeşte şi recenzia.

Nije kraj, (Will Not End Here), Official Trailer

LYTE video

Recomandăm şi A Theory of Oblivion – Diamante, porumbei, enigme şi realism magic în Africa portughezilor

Congo Inc., le testament de Bismarck – Aventurile pigmeului devenit un idealist al globalizării

Le miel – O întâlnire tandră în Balcanii amari

A General Theory of Oblivion – Diamante, porumbei, enigme si realism magic in Africa portughezilor

Congo Inc., le testament de Bismarck – Aventurile pigmeului devenit un idealist al globalizarii

Le miel – O intalnire tandra in Balcanii amari

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here