20 picturi celebre și detalii interesante despre ele

0
17513
picturi celebre

Bucură-te de 20 de picturi celebre, pentru că niciodată nu e o idee rea să vedem ceva frumos. Iar acum poate e nevoie mai mult ca oricând să ne bucure puțin frumusețea, astfel că merită să ne îndreptăm atenția spre unele din cele mai impresionante și faimoase picturi realizate de-a lungul timpului. Mai ales că turul acestora se poate face fără să ne deplasăm în diferite părți ale lumii, ci exact de unde suntem! Iată picturi celebre de care cu siguranță ai auzit, iar acum vei mai cunoaște câteva detalii despre ele: 

  1. Mona Lisa (1503-1519) de Leonardo da Vinci

1. Leonardo_da_Vinci_-_Mona_Lisa picturi celebre

Unde este expus: Muzeul Luvru (Paris)

E o surpriză faptul că cel mai faimos tablou din lume este acela al unei femei misterioase cu zâmbetul enigmatic? Nu cred. Cunoscută şi sub numele de „Gioconda”, a reprezentat o inovație în artă pentru acea vreme. Pictura este cel mai vechi portret italian cunoscut care se concentrează atât de atent pe model, într-un portret pe jumătate, conform Luvrului, unde a fost instalat pentru prima dată în 1804.

Înainte de secolul al XX-lea, istoricii spun că „Mona Lisa” era mai puțin cunoscută în afara cercurilor de artă. Dar în 1911, un fost angajat al Luvrului a furat portretul și l-a ascuns timp de doi ani. Furtul l-a adus în discuția publică, iar de aici a contribuit la consolidarea locului picturii în cultura populară de atunci.

 

2. Cina cea de taină (1495-1498) de același Leo

2. Cina cea de taină picturi celebreUnde este expus: Santa Maria delle Grazie (Milano, Italia)

Această lucrare celebră nu este expusă într-un muzeu, ci este pictată pe pereții bisericii Santa Maria delle Grazie din Milano. Pictată într-o epocă în care imagistica religioasă era încă o temă artistică dominantă, „Cina cea de Taină” descrie ultima dată când Isus a împărțit pâinea cu ucenicii săi înainte de răstignire. Pictura este de fapt o frescă uriașă – 4,6 metri înălțime și 8,8 metri lățime, ceea ce o face să fie măreață la propriu, dar mai ales la figurat.

Fresca a supraviețuit mai multor amenințări din timpul războaielor – trupele lui Napoleon au folosit peretele pe care a fost pictată fresca ca să exerseze trasul la țintă. Mai mult, a fost expusă câțiva ani când bombardamentele din timpul celui de-al doilea război mondial au distrus acoperișul mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milano. Din fericire nu a fost distrusă și poate fi admirată și astăzi.

 

3. Noapte înstelată (1889) – Vincent van Gogh

3. Van-Gogh.-Starry-Night- tablouri celebre

Unde este expus: Muzeul de Artă Modernă (New York City)

Pictura relativ abstractă este un exemplu al utilizării inovatoare și îndrăznețe a propriului stil ce l-a făcut celebru pe Van Gogh abia după moartea sa. Culorile izbitoare de albastru și galben ale picturii și atmosfera visătoare și învolburată i-au intrigat pe iubitorii de artă de zeci de ani.

Știați povestea acestei picturi celebre? Van Gogh trăia într-un azil din Saint-Rémy, Franța, fiind tratat pentru boli mintale, când a pictat „Noaptea înstelată”. El a fost inspirat de priveliștea de la fereastra camerei sale.

 

4. Fiul omului (1964) – René Magritte

4. The Son of Man, 1964 tablouri celebre

Nu este expus, face parte dintr-o colecție privată

Fiind una dintre cele mai recunoscute și faimoase picturi ale mișcării suprarealiste, pictura este atât simplistă, cât și ambiguă, cu semnificația lăsată pe seama interpretării privitorului.

Magritte a spus că pictura este despre umanitate: „Tot ceea ce vedem ascunde un alt lucru, vrem mereu să vedem ceea ce este ascuns de ceea ce vedem, dar e imposibil. Oamenii își ascund secretele prea bine… Există un interes pentru ceea ce este ascuns și ceea ce vizibilul nu ne arată. Acest interes poate lua forma unui sentiment destul de intens, un fel de conflict, s-ar putea spune, între vizibilul ascuns și vizibilul prezent. ”

De asemenea, s-a sugerat că pictura își propune să reflecte anonimatul omului de afaceri modern care își ascunde adevărata identitate pentru a se conforma. Modul în care mărul ascunde fața omului înseamnă că își ascunde adevăratul sine de ochii societății. Unul dintre cele mai fascinante și persistente aspecte ale Fiului omului este faptul că interpretările sale sunt nesfârșite – și exact acesta a fost scopul lui Magritte!
5. Crearea lui Adam (1508 – 1512) de Michelangelo

5. Michelangelo_-_Creation_of_Adam Unde este expus: Capela Sixtină (Vatican)

Cea mai faimoasă lucrare a renumitului artist Michelangelo acoperă o secțiune din tavanul Capelei Sixtine – trebuie să vă uitați în sus pentru a o vedea. Este una dintre cele nouă scene din cartea Genezei, toate fiind înfățișate în centrul tavanului capelei. Scena îl înfățișează pe Dumnezeu și pe Adam cu brațele întinse, degetele lor aproape atingându-se. Este una dintre cele mai replicate imagini din istorie.

Reprezentările de pe tavanul Capelei din Vatican reflectă credința fermă a lui Michelangelo că trupul ar trebui să fie sărbătorit ca o reflectare atât a frumuseții divine, cât și a frumuseții sufletului uman.

 

6. Țipătul (1893) – Edvard Munch

6. The-Scream tablouri celebre

Unde este expus: National Museum (Oslo, Norvegia)

Mai întâi, Țipătul nu este o singură operă de artă. Potrivit British Museum, există două tablouri faimoase, două pasteluri și apoi un număr nespecificat de tipărituri.

La fel ca în cazul „Mona Lisa”, furturile îndrăznețe (din 1994 și 2004) ale celor două versiuni ale Țipătul-ui au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra operelor de artă. Ambele au fost în cele din urmă găsite. Totuși rămâne obiectul încercărilor celor mai multe furturi din lumea artei. 

Dincolo de interpretările pe care i le putem oferi, pictorul relevă întâmplarea care a dus la crearea faimosului tablou: „Într-o seară, mă plimbam pe un drum, oraşul era pe o parte şi fiordul pe de cealaltă, în jos. M-am simţit obosit şi bolnav. M-am oprit şi m-am uitat peste fiord – soarele apunea şi norii deveneau roşii ca sângle. Am simţit un ţipăt trecând prin natură; mi se părea că am auzit ţipătul. Am pictat acest tablou, am pictat norii ca şi cum ar fi fost sânge. Culoarea ţipa. Aceasta a devenit Ţipătul.” 

 

7. Sărutul (1907-1908)  – Gustav Klimt

7. The-Kiss gustav klimt tablouri celebreUnde este expus:  Muzeul Belvedere (Viena, Austria)

Din „Perioada de aur” a lui Klimt, influențele artistice bizantine pot fi văzute în hainele extrem de decorative purtate de cuplul în mărime naturală. Cu această pictură Klimt face o „declarație alegorică universală despre faptul că iubirea se află în centrul existenței umane”. Având în vedere atracția sa magnetică, se pare că oamenii sunt de acord.

Sărutul este un amestec al diferitelor școli de artă. Frunza de aur ne duce înapoi la lucrări de artă bizantine. Compoziția operei reflectă influența picturii japoneze, care a fost evidentă și în unele picturi anterioare ale autorului. Modelele contrastante ale mantiilor celor doi îndrăgostiți reflectă curentul ce lua avânt în epocă, cu elemente ale stilului Art Nouveau.
8. Marele val de la Kanagawa (1831) de  Katsushika Hokusai

8. The great wave picturi celebreCunoscut și sub numele de Marele val, este unul dintre cele mai faimoase exemple de artă japoneză din lume. În ciuda valului mare care acoperă cea mai mare parte a imaginii, accentul se pune de fapt pe muntele sacru Fuji, care a fost o obsesie spirituală a artistului.

Pentru Hokusai însuși, după cum a afirmat, cel mai înalt munte din Japonia este „sursa secretului nemuririi”.

Pictura Marele val rămâne una dintre cele mai reproduse opere din ultimele două secole.

În scrisorile către fratele său, Vincent van Gogh afirma cât de mult admiră operele lui Hokusai, lăudând calitatea desenului său și măiestria utilizării liniilor în Marele Val. Datorită acestor cuvinte și analizând picturile lui van Gogh putem vedea că lucrare japoneză a avut un impact considerabil asupra artei sale.

 

9. Călător pe Marea Norilor (1818) de Caspar David Friedrich

Caspar_David_Friedrich_-_Wanderer_above_the_sea_of_fog

Unde este expus: Muzeul de artă Kunsthalle (Hamburg, Germania) 

Imaginea se concentrează pe o persoană care privește asupra naturii. Privim alături de el, la câțiva pași în spate, dar totuși suntem un tovarăș în acest moment. La ce se gândește în timp ce stă acolo? 

O interpretare optimistă ar fi aceea că a călătorit până la vârful acestei prăpăstii stâncoase, iar acum, exaltat de eforturile sale, privește întreaga lume – simțindu-se glorios și inspirat, înălțat și demn.

Ceea ce este fascinant la această pictură este că poate fi interpretată în direcția opusă, având la fel de mult sens: un om plin de îndoieli se uită cu tulburare la vasta priveliște. Sub picioarele sale se află o mare de ceață învolburată. El este singur în acest loc, în ale cărui dimensiuni ce par nelimitate, dar nu sunt, recunoaște propria sa existență și trăire.

 

10. Fata cu un cercel de perlă (1665) – Johannes Vermeer

10. Fata cu cercel de perla picturi faimoase

Unde este expus: Mauritshuis (Haga, Olanda)

Considerată o „Mona Lisa olandeză” sau „Mona Lisa nordului”, este de asemenea una dintre cele mai faimoase picturi din lume. Pe lângă diferențele stilistice dintre ele, din punct de vedere tehnic, Fata cu un cercel de perlă nu este nici măcar un portret, ci o „tronie” – un cuvânt olandez pentru o pictură a unei figuri imaginare cu trăsături exagerate.

Capodopera aceasta în ulei pe pânză este strălucitoare prin simplitate. Fata – care poartă un turban albastru și auriu și un cercel de mărgele supradimensionat – acaparează întreaga atenție și admirație.

 

11. Nașterea lui Venus (1485) – Sandro Botticelli


11. Sandro_Botticelli tablouri faimoaseUnde îl puteți vedea: Le Gallerie Degli Uffizi (Florența, Italia)

Pictura o înfățișează pe zeița triumfătoare a iubirii și frumuseții. Romanii i-au dat numele de Venus, în timp ce pentru greci era Afrodita. Reprezintă un simbol al frumuseții atât fizice, cât și spirituale.

Venus s-a născut din spuma mării. După naștere, ea a ajuns pe țărm pe o scoică, împinsă de suflarea lui Zefirus – zeul vântului. În pictură, îl vedem pe Zefirus îmbrățișând nimfa Chloris. Fata care urmează să o acopere pe Venus cu o manta înflorită este considerată a fi una dintre zeițele anotimpurilor.

În arta clasică, trupurile masculine goale erau des înfățișate. Frumusețea fizică era văzută ca o oglindă a calităților spirituale și morale. Reprezentările feminine erau mult mai puțin frecvente, dar Venus a devenit una dintre cele mai populare.

După secole de uitare, pictura aceasta a fost redescoperită abia în secolul al 19-lea. Din ultimii ani ai vieții sale, lucrările lui Botticelli au fost ignorate. Artistul a avut rivali importanți în lumea artei. El a fost umbrit de personaje venerate precum Michelangelo și Leonardo da Vinci.

 

12. The Shot Marilyns (1964) – Andy Warhol

12. The shot Marilyns andy warholUnde le puteți vedea: Tate (UK)

Warhol a pictat de fapt cinci portrete bine-cunoscute ale lui Marilyn Monroe, în 1964, cu fundaluri colorate diferite: roșu, portocaliu, albastru deschis, albastru salvie și turcoaz. Le-a depozitat la The Factory, studioul său din Manhattan. Dorothy Podber, o prietenă al fotografului The Factory, a văzut picturile recent finalizate stivuite una în fața celeilalte la studio și l-a întrebat pe Warhol dacă le poate împușca (shoot în engleză). Crezând că vrea să spună că vrea să le fotografieze (shoot în engleză), Warhol a fost de acord. Podber a scos un revolver mic din poșetă și a tras o lovitură în teancul de patru tablouri Marilyn, care au devenit cunoscute sub numele de The Shot Marilyns. Al cincilea tablou cu fundal turcoaz nu se afla în stivă.

Marilyn Monroe nu a văzut niciodată portretele sale iconice colorate de Andy Warhol. El a pictat primul în august 1962, la două săptămâni după moartea ei. Arta lui Warhol a fost creată pentru a reaminti publicului și fanilor că există de fapt o persoană reală în spatele întregii faime. Poate că a vrut să indice lumii că aceste femei celebre erau ființe umane obișnuite care au avur și ele parte de durere și suferință, în ciuda celebrității lor.
13. Nuferi (1897-1926) – Claude Monet

1200px-Claude_Monet_-_Water_Lilies,_1917-1919 picturi faimoase„O clipă, un aspect al naturii conține totul”, a spus Claude Monet, referindu-se la capodoperele sale târzii. Peisajele de apă, peste 250, le-a produs între 1897 și 1926, anul morții sale. „Aceste peisaje de apă și reflecții au devenit o obsesie”, scria Monet în 1908. Aceste picturi celebre înfățișează grădinile de flori ale lui Monet la casa sa din Giverny, care au fost centrul principal al picturilor lui Monet în ultimii 30 de ani de viață.

Interesant este că Monet a început să dezvolte cataractă în jurul anului 1900, ceea ce i-a deteriorat vederea și a influențat picturile din anii săi ulteriori. Multe dintre picturile de nuferi au fost pictate în timp ce Monet suferea cataractă. Însă acest lucru nu l-a oprit din a înfățișa florile în diferite momente din zi, surprinzând lumina care nu cade niciodată la fel, realizând o colecție cu subtilități impresionante.

 

14. La blouse roumaine (1940) – Henri Matisse

14. matisse - la blouse roumaine

Unde îl puteți vedea: Musée National d’Art Moderne în Paris

Cine a făcut cunoscută ia în lume? La blouse roumaine, dar mai întâi pictura. Matisse avuse mult timp un interes pentru alte națiuni și culturi și de aceea a ales să se concentreze asupra modei românești. 

Lipsa relativă de detalii de pe fața femeii și de pe fundal, permite concentrarea atenției pe tinuta ei. De asemenea, a fost important ca elementele culturii românești să apară în arta occidentală și să înceapă o mai bună înțelegere dincolo de granițele naționale. 

Pictura a fost inspirație pentru creatori de modă celebri și simbol al împărtășirii cu lumea întreagă a frumuseții iei românești.

 

15. Bal du moulin de la Galette (1876) – Pierre-Auguste Renoir

15. Auguste_Renoir_-_Dance_at_Le_Moulin_de_la_GaletteUnde îl puteți vedea: Musée d’Orsay (Paris)

Renoir a acordat o atenție deosebită efectului luminii soarelui asupra oamenilor aflați în mișcare, care dansează. Se pare că este o zi însorită, dar copacii blochează o parte din lumina soarelui. Putem vedea zonele mai luminoase și mai întunecate din pictură uitându-ne la pământ și la culorile rochiilor femeii. Este fascinantă această expunere a luminii care trece prin frunzele copacilor!

La fel ca multe dintre picturile timpurii ale lui Renoir, Bal du moulin de la Galette este un instantaneu al vieții reale și surprinde adevărata cultură pariziană. Pictura descrie unul dintre numeroasele dansuri care au avut loc în Moulin de la Galette, una dintre cele mai frecventate restaurante din secolul al 19-lea, din Montmartre – un paradis pentru boemi și artiști precum Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh sau Renoir însuși.

 

16. Persistența memoriei (1931) – Salvador Dali


16. Persistența memoriei tablouri celebreUnde îl puteți vedea: Museum of Modern Art (New York)

Această creație deosebită este cunoscută pentru faptul că își îndeamnă privitorii să reflecteze la modul lor de viață și la trecerea timpului. Mai mult, unii specialiști sunt de părere că lucrarea a fost inspirată de teoria relativității, formulată de Albert Einstein, deși autorul a negat. 

Pentru Dali, aceste „ceasuri moi” sugerează că, în lumea inconștientului, conceptul de timp pierde orice semnificație. Aceste imagini „paranoice-critice” – precum el însuși le numește – reflectă preocuparea lui Dali asupra teoriilor lui Freud despre inconștient și accesul acestuia la dorințele latente și paranoia minții umane (cum ar fi frica inconștientă de moarte la care se face referire în acest tablou).

Când Dalí a pictat Persistența memoriei, practica sa artistică a fost ghidată de „metoda paranoică-critică” specifică. Dezvoltată de artist în 1930, tehnica se bazează pe paranoia auto-indusă și halucinații pentru a facilita o operă de artă. Această metodă a fost deosebit de importantă în crearea „fotografiilor de vis pictate manual” ale lui Dalí. Pictura aceasta combină trei genuri de artă: natura moartă, peisajul și autoportretul.

 

17. O duminică de vară pe insula Grande Jatte (1884) – Georges Seurat

17. Georges-Seurat-A-Sunday-Afternoon-on-the-Island-of-La-Grande-JatteUnde îl puteți vedea: Art Institute of Chicago

De-a lungul istoriei artei, anumite picturi celebre au ajuns să reprezinte întregi genuri artistice. Mona Lisa (da Vinci) și Crearea lui Adam (Michelangelo), de exemplu, definesc Renașterea italiană; Țipătul (Edvard Munch) simbolizează expresionismul; iar Pointillismul este caracterizat de O duminică de vară pe insula Grande Jatte de Georges Seurat.

Pentru a crea pictura, artistul a aplicat meticulos milioane de puncte pe pânză. Seurat a fost pionierul acestei tehnici atunci când a pictat O duminică de vară pe insula Grande Jatte, provocând începutul mișcării pointiliste.

Această complicată capodoperă a pointillismului a început în 1884 cu o serie de aproape 60 de schițe realizate de Seurat în timp ce oamenii priveau și își petreceau timpul în parcul din Paris. Abia în primăvara anului 1886 a finalizat tabloul ce avea să nască un nou curent în pictură.

 

18. Lecția de anatomie a doctorului Tulp (1632) – Rembrandt van Rjin

18. Rembrandt_-_The_Anatomy_Lesson_of_Dr_Nicolaes_TulpUnde îl puteți vedea: Mauritshuis

Lecția de anatomie este una dintre picturile celebre semnate de Rembrandt. Scena ilustrată are ca inspirație un eveniment real. Dr. Tulp a ținut o lecție publică la care puteau participa chirurgi, studenți, chiar și publicul larg. O astfel de lecție publică de anatomie avea loc o dată pe an, în timpul iernii pentru a reduce deteriorarea corpului și mirosul acestuia. Prin lege, ei puteau folosi pentru acest eveniment, din motive religioase, doar un corp al unui criminal executat care ar fi fost oricum damnat. 

Rembrandt, în vârstă de 25 de ani, a fost de asemenea invitat la această lecție, cerându-i-se să creeze un portret de grup. Iar restul e istorie.

Rembrandt a făcut ceva neobișnuit cu Lecția de anatomie a doctorului Tulp, sfidând convențiile portretelor medicale din acea vreme. A ales să se concentreze mai degrabă pe aspectele psihologice ale lecției decât pe elementele medicale. Prin aceste alegeri, precum și prin măiestria sa în realizarea portretelor și clarobscurului, Rembrandt s-a asigurat că Lecția de anatomie a doctorului Tulp rezistă vremii – nu numai ca o capodoperă – ci ca un adevărat instantaneu al lecțiilor de anatomie din secolul al 17-lea.
19. Femeia care plânge (1937) – Pablo Picasso

Weeping Woman 1937 by Pablo Picasso 1881-1973

Unde îl puteți vedea: Tate (Londra)

Acesta nu este tabloul anti-război pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu Picasso. În unele privințe, este mai puternic decât Guernica. Femeia care plânge este un protest tăcut față de bombardarea orașului spaniol Guernica, de către Germania, în războiul civil spaniol.

Există o interpretare suplimentară și mai subtilă: că opera este un autoportret, dezvăluind chinul interior al artistului la ideea că țara sa natală este sfâșiată de războiul civil.

 

20. Car cu boi (1897) – Nicolae Grigorescu

20. car-boi picturi faimoase

E una dintre picturile celebre pentru noi, românii. 🙂 Mai multe lucrări semnate de Nicolae Grigorescu din seria carelor cu boi, desene și picturi celebre, sunt clasate în Patrimoniul Național. Acestea se află în cadrul unor colecții private și-n muzee. 

Tema carului cu boi ocupă un loc central în opera unuia dintre cei mai celebri pictori români. Picturile lui Nicolae Grigorescu prezintă lumea tradițională a satului românesc. Viaţa ţăranului român face obiectul elogiului în opera lui Grigorescu. Până la urmă, eternitatea s-a născut la sat.

Abordarea repetată a motivului carului cu boi a condus la critici dezaprobatoare. Însă pictorul răspunde: „Repetiția în artă?- vai de cel care, privind un lucru frumos, deci viu, căci toate lucrurile frumoase sunt vii, privindu-l numai odată și numai dintr-un punct de vedere, crede că l-a văzut destul”.

Operele din topul de mai sus poartă semnătura unor pictori celebri şi aparţin celor mai importante stiluri şi curente din istoria artei. Care sunt preferințele voastre în artă, ce alte tablouri celebre vă impresionează și vă aduc mai aproape de Frumos?

Vezi și

Top filme – 14 dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here