Inteligenta artificiala si joburile – Cum să te pregătești pentru piata muncii

0
744
inteligenta artificiala si joburile

Piața muncii devine din ce în ce mai incertă din cauza inteligentei artificiale. Nu e o noutate, inteligenta artificiala se comentează pe larg inclusiv la știrile TV. Ce este cel mai semnificativ e faptul că nu muncitorii cu joburi simple sau cei foarte bine plătiți vor fi afectați. Ci cei din zona de mijloc a pieței muncii. Aceștia se ocupă acum de sarcini de multe ori repetitive și de rutină.

Această schimbare va veni fie că ne-o dorim, fie că nu. Dar tocmai de aceea poate genera nu doar anxietăți, ci și oportunități pentru noi. Pentru că toți suntem egali în fața valului. Însă numai unii dintre noi vor fi pregătiți să îi facă față și să îl cucerească. Cum sa ne pregatim?

Inteligenta artificiala si planificarea adaptativă pentru joburile viitorului

Cei mai mulți dintre noi am fost “programați”. Învățăm, luăm note mari, dăm la facultatea X, devenim medici, asistenți, economiști, etc. Genul acesta de planificare funcționa în trecut pentru că viitorul se întrezărea destul de clar.

Însă într-o lume în care companiile și industriile sunt schimbate din temelii rapid și fără niciun avertisment, joburile se vor schimba și mai rapid. De aceea va fi nevoie să ne “planificăm” altfel carierele în era in care inteligenta artificiala face regulile.

Înainte faptul că ne schimbam domeniul, treceam de la economie la marketing, de exemplu, era un lucru rău. Practic deviam de la “plan”. Și orice deviere era un semn că nu alesesem bine. Sau nu eram destul de buni pentru domeniul respectiv. Aceeași mantră se aplica și companiilor. Strategiile nu mai sunt bătute în cuie și urmărite cu sfințenie. Ci se schimbă din mers pe măsură ce apar tehnologii noi, noi jucători, noi oportunități.

În planificarea adaptativă, pleci de la premisa că știi foarte puține despre viitor. Continuăm să avem un plan, dar el se va schimba din mers. Iar schimbările nu mai sunt văzute ca un eșec. Ci ca o recalibrare la noile oportunități și ca un proces de învățare.

Identifică o oportunitate legata de inteligenta artificiala si lumea viitorului

În cartea Disrupt Yourself, autoarea Whitney Johnson face o paralelă. Și anume între riscul asumat de companiile disruptive, care creează piețe și nevoi, fiind singure pe piață. Versus companiile care sunt în competiție cu alte companii. Acestea din urmă au avantaje specifice ca de exemplu preț, calitate etc. De obicei jucătorii disruptivi nu sunt luați prea în serios de companiile care sunt lideri de piață. Asta până când ajung să schimbe industrii întregi. De exemplu, compania de inchiriat DVD-uri, Blockbuster, a ignorat Netflix, până când a fost prea târziu. Sfatul autoarei: să facem același lucru și ca profesioniști, în carierele noastre. Așadar: creează-ți acea nișă în care vei fi indispensabil.

Abilitățile cerute de noul job se numără printre punctele tale forte?

Chiar daca ai identificat o oportunitate pe piata muncii in care jocurile sunt facute de inteligenta artificiala, s-ar putea sa nu fie suficient. Abilitățile de care ai nevoie pentru a fi bun în jobul respectiv trebuie să se regăsească printre punctele tale forte. Sau să poti sa le consideri puncte forte, prin învățare și experiență. Dacă ne uităm la argumente evolutive, vedem de exemplu că fiecare specie s-a specializat pe o anumită nișă, cu cât mai puțini competitori posibili. (Urșii koala de exemplu pot să metabolizeze frunzele de eucalipt, ceea ce foarte puține animale reușeusc. Astfel, competiția pentru această sursă de hrană este minimă.)

Cum identifici aceste puncte forte? Nu e întotdeauna simplu, dar gândește-te ce te face să te simți foarte sigur pe tine. Atunci când ești în largul tău îndeplinind o anumită sarcină, lucrând la un anumit tip de proiect, interacționând într-un mod specific cu membrii echipei etc Toate astea pot indica unul dintre punctele tale forte. De asemenea, fii atent ce te exasperează la ceilalți, în mod special la colegi. Din nou, când ceilalți te exasperează când fac un anumit lucru la birou poate fi un semn. Și anume că ești atât de bun la acea sarcină încât nu poți înțelege de ce ceilalți nu o pot realiza la fel de repede sau la fel de bine. Ce complimente primești din partea colegilor și șefilor? E posibil, din nou, ca lucruri care ție ți se par subînțelese să reprezinte abilități rare și valoroase pentru alții!

eJobs

Fii pregătit pentru un drum cu suișuri și coborâșuri, într-o lume in care inteligenta artificiala creste gradul de incertitudine

Fii pregătit sufletește pentru obstacole! Întotdeauna ne lovim de dificultăți atunci când urmăm un plan bine pus la punct într-un mediu foarte predictibil. Cu atât mai mult obstacolele vor fi naturale atunci când navigăm un mediu în schimbare, așa cum este cel in care inteligenta artificiala e in plina desfasurare.

Amintește-ți că ai ales să urmezi oportunități noi, care poate nici nu au existat până la momentul respectiv. Și pentru care nu există căi bătătorite. Amintește-ți că dificultățile sunt unul dintre cele mai bune lucruri care ți se pot întâmpla! Imaginează-ți o lume în care fiecare posibilitate pare atrăgătoare. Practic la fiecare decizie ar trebui să cântărești enorm de multe căi de urmat. La un proces în 10 pași, fiecare pas cu câte două posibilități din care să alegi, ar exista 1.024 de posibilități în total… Dificultățile te ajută practic să faci prognoze mai bune și mai rapide despre consecințele alegerilor tale. Surferii, de exemplu, au o rată a feedback-ului extraordinar de rapidă, de aceea și învață extraordinar de repede.

E minunat să ai bani, timp și resurse pentru a dezvolta un proiect. Dar la un moment dat, prea mulți bani și prea multe resurse pot deveni o frână în progresul proiectului. Lucru observat si de Adam Grant, autorul cărții Originalii. La fel și în cazul construirii unei cariere intr-o lume in care inteligenta artificiala face jocurile.

Dacă nu te-a convins acest argument, gândește-te la o analogie: astronauții care experimentează zero gravitație ar trebui să fie cei mai fericiți. Sunt singurii oameni care “zboară”. De fapt, suferă de greață, dureri de cap, letargie, li se atrofiază mușchii. Organismul nostru a evoluat într-un mediu în care stresul este un lucru bun. Este regula după care funcționăm.

Inteligenta artificiala – o oportunitate pentru joburile noastre

Nu ne va fi ușor, ba din contră. E dificil să ajungi să ai succes într-un job despre care ai deja multe date: ce abilități îți trebuie, care sunt condițiile de angajare, posibilitățile de creștere și dezvoltare etc. Să ai succes într-un job despre care poate nici nu știi c-ar exista la momentul acesta e cu atât mai dificil. Dar nu vom putea schimba viitorul, ci doar ne vom putea adapta la el. Și, să sperăm, vom transforma inteligenta artificiala într-o oportunitate pentru noi.

eJobs

 

Afla cum sa scrii scrisoarea de intentie si citeste despre joburi online. Dacă vrei, in schimb, sa devii antreprenor, citeste despre ce inseamna un startup aici.

Cum formulezi scrisoarea de intentie pentru job-urile de azi

6 joburi online care îți aduc bani fără să ieși din casă

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here