Startup-ul – cum să devii propriul șef

0
3309

Câți dintre noi nu am visat măcar o dată cu ochii deschiși că putem deveni într-o zi propriul nostru șef, scăpând astfel de programul 9-5, de șeful care nu acceptă să vii mai târziu sau să coborî prea des la țigară, ori de acei colegi pe care îi eviți până și la metrou?

Toate acestea pot avea o soluție, și anume deschiderea unui start-up. Neil Blumenthal, CEO al Warby Parker, definește startup-ul ca fiind o companie concepută să rezolve o problemă, unde soluția nu este una clară, iar succesul nu este nici el garantat.

mark zuckerberg done is better

 

Deja începe să se complice un pic, nu? Încă ai timp să te reîntorci la rutina de zi cu zi, dar, cu siguranță, nu vrei asta, așa că hai să vedem de ce e nevoie pentru a porni la drum cu proiectul tău.

Primul aspect pe care trebuie să-l menționăm sau, mai bine zis, primul element ești ,,TU”. Va trebui să știi de la început dacă vei fi dispus să te dedici în totalitate noii tale aventuri, din toate punctele de vedere, organizațional, social și nu numai, cât și de a învață din mers pentru a depăși toate provocările care vor veni. În plus, va trebui să te gândești dacă startup-ul are o cultură potrivită cu personalitatea ta (nu poti sa deschizi un shop raw-vegan daca tu esti fan coaste cu sos bbq 🙂 ). Deci, pe scurt, trebuie să aplici cam tot ce ai învățat în viață de la cei 7 ani de acasă, băncile școlii, experiența profesională, cat și cea de viață.

Acum să trecem la lucrurile serioase că de, avem de condus o firmă, cu un nou statut – de angajator, și nu angajat. Deci practic putem face ce vrem, nu?

Un prim pas pentru a porni la drum ar fi să avem un plan de afaceri, asta dacă nu vrem ca aventura noastră antreprenorială să fie una scurtă. Importanța acestui plan este aceea de a avea răspunsul la întrebarea de câți bani am nevoie pentru a porni precum și de a avea scris toate aspectele ce țin de natura proiectului.

 

business plan

Odată ce avem planul de afaceri complet putem să trecem la nivelul următor și anume să punem pe hârtie de ce avem nevoie în funcție de industria și domeniul ales. Pentru a fi în legalitate vei fi nevoit să deschizi o firmă, găsești o sumedenie de informații despre asta online, de ce acte ai nevoie, unde să le depui și cât costă. Tot aici va trebui să te gândești și la un contabil.

Next, urmează investiția propriu-zisă în funcție de modelul de business ales de tine. Dacă este online, e posibil să scapi mai ieftin. Dacă nu, va trebui să te gândești la o locație și tot ce ține de ea, un stoc inițial de produse, o licență sau chiar o franciză.

Odată ce am achiziționat bunurile de care proiectul nostru are nevoie, trebuie să avem în vedere și cheltuielile operaționale, ele fiind reprezentate de costul necesar producerii sau prestării de servicii precum materiile prime, costul cu angajații precum și logistica, chirii, diferite costuri care apăr cu terți sau o campanie de marketing.

Un simplu calcul matematic prin adunarea celor două secțiuni de mai sus și, voilà, avem costurile de început ale proiectului.

Dacă credeai ca am terminat, te anunț că mai avem un pas.

sanse de castig Ultimul pas este reprezentat de o previzionare (forecast) a necesarului de capital pentru a susține business-ul în următoarele luni, având în vedere că venitul din vanzări s-ar putea să nu fie suficient pentru a acoperi costurile și cheltuilelile. Mai direct, de câți bani trebuie să mă împrumut pentru a putea susține proiectul dacă acesta nu va genera suficiente lichidități? Pentru a construi acest plan ai nevoie de o analiză estimativă asupra vanzărilor și a costurilor pe fiecare lună pentru o perioadă de minim 6 luni. Iar dacă rezultatul scăderii vanzărilor la costuri și cheltuieli va fi unul pozitiv, inseamnă că business-ul tău are mari șanse de reusită.

Bineînțeles, teoria de multe ori diferă de practică, de aceea îți garantez că indifferent de ce experientă vei avea ea va conta enorm în dezvoltarea ta ca individ și de ce nu ca viitor antreprenor de success.

Mult succes !

 

Citește și Cum sa pui banii să lucreze pentru tine și să te pensionezi mai repede

 

Cum sa pui banii să lucreze pentru tine și să te pensionezi mai repede

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here