Cheltui mai mult decât câștig – de unde încep pentru a mă echilibra financiar

0
3051

Citind o carte foarte interesanta scrisa de Robert Kiyosaki mi-a atras atentia raspunsul la cateva intrebari referitoare la bani: “De unde sa incep?” sau “Cum sa ajung la un echilibru financiar?” , raspunsul la aceste intrebari a fost acelasi “Trebuie să înțelegi elementele de bază ale finanțelor.”

Daca vrem sa construim o cladire precum Casa Poporului, primul lucru care trebuie facut este să sapam o groapa adanca si o fundatie solida. Daca vrem sa construim o casa normala la marginea orasului este suficienta turnarea unui strat de beton de 80 cm. Majoritatea oamenilor dorind sa acumuleze bani incearca sa construiasca Casa Poporului pe o fundatie de 80 cm.

Mulți dintre noi ne concentram exagerat de mult asupra banilor, neglijand educatia in privinta lor. Banii fara inteligenta financiara sunt niste bani care se duc repede. Iată ce trebuie să știi în modul cum îți administrezi banii pentru a echilibra balanța.

7771780d0ce98b1a9cf006a8228c728fNotiunea de baza constă în echilibrarea bugetul de incasari si plati, adică raportul dintre banii care intra si care ies lunar si anual din buzunarul nostru. Este acea lista pe care o intocmim si pe care o impartim in 2 coloane:

  • In prima coloana trecem veniturile noastre lunare (salariu sau venituri obtinute din alte activitati)
  • In coloana a doua trecem toate cheltuielile pe care le avem intr-o luna

Apoi folosind cele mai simple operatii matematice, adunarea si scaderea, calculam totalul fiecarei coloane si raportul dintre acestea. De multe ori rezultatul este negativ, deci cheltuim mai mult decat producem.

Trebuie sa înțelegem diferenta dintre active si pasive, pentru a putea mentine un echilibru financiar in viata noastra

“Oamenii cu o cultura financiara aduna active, ceilalti aduna pasive despre care ei spun ca sunt active” spune Robert Kiyosaki.Activele sunt cele care iti aduc bani in buzunar. Activele nu sunt definite de cuvinte ci de cifre. Pasivele sunt cele care iti scot banii din buzunar.

O sa facem o paralela simpla pentru a intelege cum functioneaza activele si pasivele și cum un pasiv se poate transforma intr-un activ.

Să luăm de exemplu o casă:

casa

“Casa ta nu este un activ, e un pasiv”, spune Robert Kiyosaki. De ce?

  • Casa e un pasiv in momentul in care o achizitionam deoarece in acest fel lista cheltuielilor noastre creste. Apar cheltuieli suplimentare legate de rata la credit, impozit pe proprietate.
  • Ea devine un activ atunci cand o inchiriem, pentru că produce un venit lunar peste nivelul cheltuielilor.

Daca prin achizitia casei, rata lunara a creditului este mai mica decat chiria lunara platita anterior, atunci prin diferenta economisita lunar si prin faptul ca la finalul perioadei devii proprietarul imobilului, aceasta operatiune iti aduce un plus in randul activelor.

Automat o sa vina intrebarea , dar ce introducem in randul activelor, ce putem considera investitii care aduc bani in buzunar?

Aici o sa mentionez cateva dar nu sunt limitative: actiuni care genereaza dividende; obligatiuni, fonduri mutuale, depozite care genereaza dobanzi; proprietati imobiliare care genereaza venituri din chirii; drepturi de autor de pe urma proprietatilor intelectuale si orice alta valoare care produce venit sau creste ca valoare si este oricand vandabil.

Asta este tot ce trebuie sa stii. Daca vrei un echilibru financiar petrece-ti viata achizitionand active!

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here