20 Filme optimiste care-ți vor transmite multă energie pozitivă

0
16414
top filme optimiste

Filmele care ne dau o stare de bine, feel good movies, sunt pe bună dreptate unele dintre cele mai apreciate. Așa cum căutăm compania oamenilor pozitivi, căutăm, încercăm și vedem multe producții pentru a ne bucura de filme optimiste care să ne dea o stare de bine și să ne transmită energie pozitivă.

În ultimii ani însă, parcă filonul filmelor optimiste seacă încet-încet. Apar filme din ce în ce mai blazate, mai problematizante, așa că puțină inspirație atunci când vrei să vezi un film molipsitor de pozitiv nu strică niciodată. Iată așadar lista noastră cu filme optimiste de văzut. 🙂

1. Here Today (2021) – comedie HBO

here-today-top filme 2021

E unul dintre cele mai simpatice și feel good movies ale anului 2021, co-scris, regizat și jucat de Billy Crystal. Partenera lui în acest film e una dintre revelațiile anului 2021 pentru noi, haioasa Tiffany Haddish.

2. Tick Tick … Boom! (2021) – îl găsești pe Netflix

tick tick boom filme noi netflix

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o dramă, mai mult chiar, e o dramă biografică. Ba chiar o dramă biografică muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson suferă la doar 35 de ani un anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

Poate nu sunteți fani musicaluri, nici noi, dar filmul ăsta are atâta voie bună și substanță încât merită văzut oricum. Iar momentele muzicale sunt foarte bune și nu au artificialitatea obișnuită din musicalurile tradiționale. Așa că treceți peste această reținere și încercați să-l vedeți. Ah, și am uitat să vă spun cine interpretează rolul principal: e vorba despre Andrew Garfield (cunoscut pentru filmele Spider-Man), care ne-a cucerit total cu acest personaj.


3. Late Night (2019) – îl găsești pe Netflix

late-night-comedii 2019Ce zici de un film optimist și deștept cu minunata Emma Thompson în rolul principal? Unde mai pui că e destul de nou, doar că e mai puțin cunoscut.

Emma e șefa dură, directă, care vrea ca totul să fie perfect. Doar că totul se va schimba atunci când job-ul îi este pus sub semnul întrebării. Ea e gazda unuia dintre cele mai cunoscute talk-show-uri de comedie americane. Însă în ultimii 10 ani audiența a scăzut dramatic, glumele nu mai sunt relevante și postul de televiziune se pregătește să o înlocuiască… Doar că personajul Emmei nu se lasă cu una cu două.

Îl găsești pe Netflix.

4. Jurnalul unei studente în străinătate / Secret diary of an Exchange Student (2021) – pe Netflix

SECRET-DIARY-OF-AN-EXCHANGE-STUDENT-filme de craciun netflixE o comedie romantică despre tineri care își caută drumul în viață, cu multă zăpadă și mult frig, și cu ceva Sărbători. Dar mai ales cu foarte multă voie bună, veselie, energie pozitivă de la cele două personaje principale: Barbara și Taila. Cele două pleacă din Brazilia ca studente ce stau în casele a două familii americane pentru a studia și a avea grijă de copiii familiilor.

Nu e o capodoperă cinematografică, dar e o comedie romantică bună dacă ești în căutare de voie bună, zâmbete și interpretări decente.

E disponibil pe Netflix.
5. Zorba Grecul / Zorba The Greek

zorba-the-greek-1964 filme optimisteTuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să cunoaștem un personaj mai mare ca viața (larger than life), mai expresiv, mai haios, cu o personalitate mai puternică și mai convingătoare față de majoritatea celor din jurul lui. Pare că nimic nu îl poate opri și nimic nu îl poate demotiva. Așa este grecul Zorba. Nimic nu îi poate umbri entuziasmul pentru viață și tot ce aduce clipa.

Acesta ar fi și cuvântul care definește acest film: entuziasm fără limite :). Basil (Alan Bates) e un englez burghez și scorțos prin creștere care ajunge în Creta pentru a pune pe picioare o mină de lignit, acompaniat fiind de un grec simplu dar cu școala vieții, Zorba (Anthony Quinn). În ciuda obstacolelor și neplăcerilor pe care le întâlnesc în calea lor, Zorba reușește să-l transforme pe Basil într-o persoană care învață să iubească viața și să se bucure de fiecare clipă.

6. Rapperiță la 40 de ani / The 40-year-old version (2020) – pe Netflix

40yearold_version_filme optimisteE o comedie fresh și plină de viață și energie despre viața de artist, cu toate părțile ei pozitive dar și lupta pentru a-ți câștiga existența. Mai larg de atât, Rapperiță la 40 de ani este despre căutarea sensului și a împlinirii oricăruia dintre noi.

Acțiunea se petrece la New York, unde o versiune ficțională a artistei Radha Blank se luptă pentru scrierea și producerea unei noi piese de teatru. Căzută într-un con de umbră după un relativ succes de acum mulți ani, Radha se apropie de 40 de ani, nu are bani să-și plătească chiria și creativitatea pare că a părăsit-o. Dar forța interioară a Radhei nu o lasă la greu și descoperă ca supapă pentru a-și transpune viața prin rap.

Poți vedea acest film optimist pe Netflix.

7. Hamilton (2020)


hamilton filme optimiste

Dacă ai nevoie de o doză de energie, cât să te țină o lună întreagă, ba chiar până la sfârșitul pandemiei :D, Hamilton e perfect. Hamilton e o producție Disney care filmează spectacolul Broadway Hamilton, care a devenit un fenomen cultural în Statele Unite în ultimii ani. La fel ca și spectacolul în sine, și filmul a primit numeroase laude din partea criticii și este cel mai vizionat film din 2020 pe platformele de streaming.

Melodiile, interpretările și întreaga mișcare scenică sunt absolut molipsitoare. Este atâta talent pe cm pătrat pe scenă încât e foarte probabil că vei începe și tu să cânți și să dansezi în timpul filmului. 🙂 Noi așa am făcut. De la muzică pop, hip-hop, rap și R&B, musicalul Hamilton va rămâne probabil ca Singing in The Rain al generației noastre.

Care e ideea din spatele Hamilton? Este povestea fondatorilor Statelor Unite, de la George Washington la Thomas Jefferson, dar care are în centru o figură mai puțin cunoscută a acestora, Alexander Hamilton.

Nu are tematică de Crăciun, dar pentru energia lui pozitivă și optimismul molipsitor, e perfect și pentru perioada Sărbătorilor.

8. Booksmart / Examen de (i)maturitate (2019)

booksmart filme optimiste_

Nu e dramă-comedie, nu e comedie cu accente de dramă. Nu are dramă nicăieri în ADN-ul ei. Booksmart e o comedie pur sânge, care inspiră și expiră umor și optimism de la un capăt la altul.

Filmul Booksmart/Examen de (i)maturitate nu e foarte cunoscut la noi. Am dat de el căutând (și noi) în listele publicațiilor de specialitate din afară inspirație de filme de văzut. Și sunt multe astfel de liste unde apare ca unul dintre cele mai reușite ale anului 2019. (Wikipedia a numărat chiar 68 de liste de top 10 filme 2019 în care a fost inclus această producție). Cu siguranță, nu am regretat nicio secundă că i-am dat o șansă. Ba, mai mult, am râs cu poftă la multe scene și replici.

E o comedie deșteaptă de trecere de la adolescență la vârsta adultă, care are în centru două tocilare. 🙂 Tot liceul au fost ocupate cu învățatul, ca să-și asigure un loc într-o facultate de prestigiu. Dar află că toți colegii care păreau cam duși cu pluta și puși doar pe distracții adolescentine au intrat și ei la super universități. Așa că se hotărăsc să recupereze timpul petrecut pe învățat mergând la petrecerea petrecerilor. Ce urmează este o comedie despre care Wall Street Journal spune că e cea mai haioasă, deșteaptă, dinamică de pe marile ecrane de mult timp încoace. Și suntem total de acord cu această caracterizare.

Așa că recomandarea noastră e s-o căutați online și să îi dați play. 🙂

9. Julie & Julia (2009)

julie julia filme optimiste dCe faci când viața ta pare că nu merge nicăieri, în timp ce cunoscuții par să fi obținut tot ce și-au dorit în viața? Unii dintre noi s-ar putea apuca de gătit, pentru că asta ne motivează și ne relaxează. Alții ar începe să facă sport sau să citească. Julie a noastră, din comedia Julie & Julia hotărăște să pregătească toate cele peste 500 de rețete din cartea de gătit a Juliei Child într-un singur an și să documenteze toată experiența pe un blog.

Cum cine e Julia Child? Este cea care a introdus publicului american bucătăria franțuzească, prin cărțile și show-urile ei TV :). Interpretată în acest film super optimist de Meryl Streep, Julia e acel personaj despre care vorbeam mai sus, la Zorba Grecul. Personajul din viețile noastre care nu se dă bătut, care pare că are un izvor nesfârșit de optimism și energie.

Filmul spune în paralel povestea ambelor personaje – Julie în New York căutându-și drumul în viață prin blogging și gătit și Julia, cu ani în urmă în Franța împreună cu soțul ei, descoperind bucătăria franțuzească și învățând să gătească. E un film de văzut atunci când ai nevoie de o doză de optimism și energie pozitivă.


10. Chunking Express (1994)

chungking-express filme optimisteChunking Express e Amelie în variantă chinezească. 🙂 Mai mult, dacă ți-a plăcut In The Mood for Love, cu siguranță trebuie să vezi și Chunking Express. Un film al aceluiași Wong-Kar Wai și cu același Tony Leung în rol principal, Chunking Express este tot un film de dragoste dar mult mai vesel, mai ușor și optimist față de deja clasicul In The Mood For Love. Dar e la fel de poetic, emoționant și frumos vizual. Așa că dacă vrei să iei o pauză de comediile romantice din ultimii ani, Chunking Express se va simți ca o gură de aer proaspăt.

11. Working girl

working girl comedii de dragoste anii 80E una dintre comediile de dragoste foarte reușite, dar intrate într-un con nemeritat de umbră. Working Girl are o energie atât de pozitivă și un ritm atât de alert, încât n-are cum să nu-ți transmită o stare de bine. Tess (interpretată de Melanie Griffith) e secretara ambițioasă a unui manager de pe Wall-Street. Managerița (Sigourney Weaver) își rupe piciorul, iar în lipsa ei Tess joacă oarecum rolul lui Sigourney Weaver. Și îl cunoaște între timp pe Jack Trainer (Harrison Ford)…Ce zici de o comedie romantică despre dragostea în corporație? 😀

12. Mujeres al borde de un ataque de nervios / Femei în pragul unei crize de nervi (1988)

Mujeres al borde de un ataque de nervios filme optimisteUn lucru trebuie să ştim înainte să ne cufundăm în lumea cu iz retro, uşor suprarealistă din Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios, o să avem de-a face cu o intreagă “faună” feminină. Nesigure, geloase, iraţionale, criminale, femeile în pragul unei crize de nervi vă vor aduce în pragul unei crize de râs. Filmul este un tur de forţă prin imaginarul cam fugit de-acasă al lui Pedro Almodovar, iar de aici nu putea să lipsească una din actriţele sale preferate : androgina Rossy de Palma.

13. Tampopo (1985) – foodie movie 

Tampopo-top filme de vazutMâncarea bună aduce oamenii împreună, îi relaxează, le dă o stare de bine. La fel ca și un film bun :). Tampopo e o combinație dintre cele două, pentru că e un foodie movie excelent și un feel good movie prin excelență.

Realizată în 1985, dar descoperită de occidentali mai ales după apariția curentului foodie movies, această comedie e un ramen western, combinând ideea de spaghetti western și pe cea de supă japoneză cu tăiței, ramen. Dacă-ți plac mâncarea, umorul bun, cultura mâncării în general, nu doar cea japoneză, atunci e musai să cauți Tampopo. Este efectiv o experiență cinematografică de neuitat, care are în plus energie pozitivă și optimism cât 10.


14. Singing in the rain / Cântând în ploaie (1952)

singin in the rain gene kelly filme vechiCând ne gândim la filme optimiste nouă ne vine în minte indubitabil Singing in the rain. 🙂 Ți se pare tristă ploaia? Nicio problemă, uită-te la Singing in the rain și ploile îţi vor părea întotdeauna simpatice după ce-l vei urmări pe Don Lockwood (Gene Kelly) trecând în paşi de step de la lumea filmului mut la cea a filmelor cu sunet. Nu ai nevoie decât de o umbrelă pentru a te bucura de primele picături de ploaie. Pentru că, deşi titlul filmului se referă mai degrabă la bucuria de a cânta, cântecul nu este decât un pretext pentru dans.

15. Beauty and The Beast / Frumosa și Bestia (1991)

beauty-and-the-beast-filme pentru copiiFrumoasa și Bestia nu e doar unul dintre cele mai frumoase, emoționante și optimiste animații din toate timpurile, ci poate fi cu ușurință inclus într-un top al celor mai bune filme realizate vreodată. E un feel good movie, dar și un film de referință, atât pentru copii, dar și pentru adulți.

Beauty and The Beast, varianta din 1991, deși e un film animat, este unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste. Și e una dintre cele mai înduioșătoare și sensibile comedii. O să vă prindă încet-încet în mrejele poveștii și o să îl iubiți la final. Asta dacă nu l-ați văzut și nu îl aveți la inimă la fel de mult ca noi deja. 🙂

16. WALL-E (2008) – îl găsești pe HBO

wall_e filme pentru copiiCâștigător al Oscarului pentru cel mai bun film de animație în 2009, Wall-E e unul din acele filme pentru copii care apar cel mult o dată la 10 ani. Foarte cald, uman, superb animat, original și molipsitor cu optimismul pe care îl emană. Creat de Pixar pentru Disney, la fel ca multe alte animații reușite din ultimii 20 de ani, WALL-E iese din pluton prin delicatețea cu care înfățișează umanitatea robotului Wall-E.

Deși e un robot care compostează gunoi, are sensibilitatea unui copil, care simte nevoia de interacțiune, tandrețe și atenție. Rămas singur pe Pământ pentru a strânge deșeurile lăsate în urmă de umanitatea plecată în spațiu, Wall-E ascultă cu nostalgie muzică din filme hollywoodiene vechi și strânge tot felul de mici artefacte umane ca un mic arheolog: linguri, furculițe, mixere, brichete etc.


Într-un peisaj apocaliptic lăsat în urmă de consumerismul fără margini, Wall-E e delicat ca o floare. Prietenii lui cei mai buni sunt un gândac, o plăntuță și personajele din filmele vintage. Dar nu pentru mult timp, pentru că omenirea trimite o sondă pentru a vedea dacă s-au îmbunătățit condițiile pentru viața pe Terra. Sonda Eve, pe numele ei, e un roboțel cam impulsiv, dar Wall-E se îndrăgostește nebunește de ea. Într-o asemenea măsură încât își pune existența în pericol și o urmărește în spațiu…

Îl găsești pe HBO.

Rating: AG, audiență generală.

17. Green Book: O prietenie pe viață (2018)

green book filme de comedie

Câteodată cauți să vezi un feel good movie dar parcă nu se mai produc, nu-i așa? Ei, bine, când te afli în astfel de momente, să-ți amintești de recomandarea noastră, comedia Green Book.

Pentru noi a intrat în topul comediilor, pentru glume, dar și pentru optimismul și pozitivitatea pe care le transmite. Pentru că este un film de călătorie cu poveste bine construită, dialoguri deștepte și personaje solide. Se poate naște o prietenie între un bodyguard cu idei puține dar fixe și un pianist cu fițe? Da, dar numai după multe râsete.

A câștigat în 2019 Oscarurile pentru cel mai bun film, cel mai bun actor principal și pentru cel mai bun scenariu. Citește și recenzia noastră Green Book.

18. Bringing up Baby (1938)

De multe ori cei mai optimiști dintre noi sunt cei care ignoră aspectele negative și merg înainte, de multe ori chiar cu multe reușite. Cam așa și Susan (Katharine Hepburn) din Bringing Up Baby, care nu crește un copil, ci are grijă de un leopard și se comportă cu el ca și cum ar fi o pisică de casă. Oare o să i se înfunde sau îl va cuceri pe David (Cary Grant) petrecând mult timp împreună cu el și Baby?

Poate nu sunteți fanii filmelor vechi, dar doi dintre actorii care sparg ecranul prin optimismul, entuziasmul și puterea de a muta munții din loc pe care le transmit au fost Katharine Helpburn și Cary Grant. Dacă ai nevoie de o doză de energie și pozitivitate, poți alege aproape orice film în care joacă unul sau ambii și vei vedea că îți revine cheful și pofta de viață. 😀

O comedie clasică, considerată printre cele mai haioase comedii ale cinematografului american din toate timpurile de American Film Institute, Bringin Up Baby are chiar în titlu referința la felina-personaj a filmului. Da, nu e vorba de o pisică, ci de un leopard îmblânzit care e mai pisicită și pisicoasă decât cea mai domestică dintre pisici: se freacă de pantalonii lui Cary Grant și de rochia lui Katharine Hepburn, toarce cu un bas impresionant și stă cu burta în sus ca să fie mângâiat. Baby e trimis de fratele lui Susan (Katharine Hepburn) din Brazilia, iar ea îl folosește ca pretext pentru a petrece cât mai mult timp cu David (Cary Grant), bărbatul de care s-a îndrăgostit. Cei doi actori, împreună cu leopardul, fac o echipă foarte haioasă care te prinde din primul moment.

Cary Grant și Katharine Hepburn se înțeleg perfect pe ecran, sincronizarea stărilor și replicilor fiind demnă de un cuplu de comedieni cu tradiție de scenă. Scenariul și dialogul filmului nu sunt nici ele mai prejos, în timp ce totul se leagă în jurul unei feline cu lipici.


19.  Dr Strangelove (1964)

dr strangelove filme vechiUn film care discută despre o potențială apocalipsă și o criză nucleară într-o listă cu filme optimiste? 🙂 Da, pentru că uneori exuberanța oamenilor nebuni și exaltați e uneori inspirațională pentru noi, oamenii normali. 🙂 În primul rând pentru că vedem că se poate mai rău 😀 dacă suntem genul care suntem motivați de genul ăsta de idee. Dar și pentru că întotdeauna amenințarea morții poate fi eliberatoare, viața e trăită mai intens pe front sau în spitale…

Dar Dr. Strangelove este în lista noastră în primul rând pentru energia nebună pe care o transmite, pentru râsul cathartic și pentru geniul jocului lui Peter Sellers. Sellers joacă sclipitor mai multe roluri în acest film încât ne spunem că dacă el poate să facă bine așa multe lucruri în același timp, imposibil să nu putem și noi să fim optimiști și să mergem mai departe cu ce ne-am propus.

Dr. Strangelove (regizată de Stanley Kubrick) satirizează criza nucleară dintre Statele Unite și URSS din anii ’60. Așa că nu scapă de ironie politicieni, generali, amantele generalilor, ambasadori și mulți alții. O comedie neagră semnată de Stanley Kubrick nu poate fi decât o capodoperă. Dacă personajele principale, de la un om de știință de origine germană care a luat-o puțin mai mult pe ulei, la un ofițer englez și până la președintele Statelor Unite, sunt toate jucate de Peter Sellers, pur și simplu orice recomandare este de prisos. Pentru că imaginația lui Kubrick își află perfect contraponderea în jocul genial al lui Peter Sellers.

20. Papi Chulo (2018)

papi chulo filme 2018La fel ca și Dr. Strangelove, Papi Chulo nu e tocmai cea mai evidentă alegere pentru o listă de filme optimiste. Dar noi vă propunem să o încercați. Este una dintre cele mai fresh și simpatice comedii pe care le-am văzut în ultimii ani. Și s-ar putea descrie ca o comedie de diferențe culturale.

Sean e un american tânăr, finuț, cu ochi albaștri. Și homosexual. Ernesto e un mexican de 55 de ani, cu vreo 5 copii, tată de familie care a muncit toată viața. Acum lucrează cu ziua în suburbiile Los Angelesului. Tinerelul are o cădere nervoasă la TV, în timpul ce prezintă vremii. 🙂 Ca urmare, postul TV îl pune să-și ia liber ca să-și revină. În lipsă de alte ocupații, Sean îl angajează cu ziua pe Ernesto pentru a-i vopsi terasa. Urmează niște neînțelegeri la care noi am râs cu gura până la urechi. Sperăm să vă placă și vouă. Dar, atenție, nu e o comedie dinamică și comercială, și aveți nevoie de puțină răbdare cu ea la început.

Acestea sunt câteva dintre preferatele noastre în materie de filme optimiste. Dar lista nu e nici pe departe completă. Am fi adăugat dar trebuia să ne oprim undeva de la multe filme pozitive cu Tom Hanks, la Vacanță la Roma, Cei doi papi, Amelie, Midnight in Paris, Crazy Stupid Love, Catch me if you can, Arsenic and old lace, Call me by your name și multe-multe altele.

Vezi și

TOP 10 comedii noi și seriale de comedie de văzut

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here