Anul 2020 a fost unul special, cu foarte multe filme anunțate pentru 2020 dar amânate pentru lansare în 2021 din cauza pandemiei (noul James Bond, Dune, BIOS, The French Dispatch etc). Cu siguranță pandemia a fost foarte perturbatoare pentru industria de divertisment și asta se vede pregnant în lista cu top filme 2020 pe care v-am pregătit-o.
Iată așadar topul nostru cu filmele preferate din 2020:
TOP 10 filme 2020
1. The Invisible Man / Omul invizibil (2020)
Nu suntem cei mai mari fani ai filmelor de groază, pentru că de cele mai multe ori sunt ridicole și pline de clișee. Dar acest film din 2020 e altceva, o să vă surprindă într-un mod plăcut. Adică o să vă bage în sperieți, exact ce trebuie să facă un film horror bun. O să se joace cu așteptările voastre, fără nu știu ce strigoi, fără zombie, fantome și altele asemenea. Este oarecum în stilul filmelor de groază ale lui Hitchcock.
Filmul pleacă de la premisa romanului clasic de groază al lui H.G. Wells, Omul invizibil, din 1897. Dar acțiunea se petrece în zilele noastre. Ar mai fi de adăugat că filmul n-ar fi funcționat atât de bine fără o actriță de primă mână, precum Elisabeth Moss, în rolul principal.
The Invisible Man a fost foarte bine primit atât de public (este al cincilea film după încasări în State în 2020) și, de asemenea, foarte lăudat de critica de film. Așa că nu ratați Omul invizibil și adăugați-l pe lista cu filme bune de văzut din 2020.
2. The Assistant
Vrei să vezi cam cât de mult se muncește într-o firmă competitivă? Aruncă-ți un ochi la The Assistant. Dar dincolo de aspectul ăsta, The Assistant merită văzut pentru că e extraordinar de bine scris, jucat, regizat și editat. The Assistant e primul film care abordează din interior atmosfera de hărțuire și abuz sexual din cadrul companiei producătorului Harvey Weinstein.
Totul se întâmplă într-o singură zi, noi urmărind-o pe o secretară foarte tânără intrată în echipa lui Weinstein de câteva săptămâni. Obosită și muncită, dar atentă la toate nevoile colegilor de birou, ea ajunge să observe tot felul de mici semne care par să ducă la ideea că șeful ei întreține relații sexuale cu actrițe și femei foarte tinere chiar în birou. Atmosfera e minuțios construită de regizoarea Kitty Green încât efectiv ai impresia că muncești și tu în aceeași corporație toxică.
Dincolo de faptul că subiectul e foarte la modă, vezi mișcarea Me too, filmul The Assistant e o realizare remarcabilă cinematografică. Un film care te pune pe gânduri și care te poate face pe alocuri chiar să-ți revezi anumite alegeri de viață…
3. The Way Back (2020)
E o dramă sportivă cu Ben Affleck, despre viața adultă cu momentele ei dramatice, cu pierderea busolei și lupta pentru regăsirea sensului și echilibrului. The Way Back nu e un film cum n-ai mai văzut, dar e un film bun, care reușește să te atingă emoțional, fără să fie melodramatic. Din contră, e foarte reținut, modest, sobru.
Ben Afleck îl joacă pe Jack, un lucrător în construcții care suferă de alcoolism. Este despărțit de soție și pare că se luptă cu demonii lui interiori pentru a ieși din nou la liman. O șansă nesperată i se oferă când liceul la care a învățat și unde a fost un star al echipei de basket îi propune să antreneze actuala echipă…
4. Bacurau (action thriller din 2020)
Face parte pentru oni din top 5 cele mai originale filme 2020. Vrei să vezi un film western diferit? 🙂 Atunci Bacurau e pentru tine. Dar pregătește-te pentru o experiență cinematografică diferită. Un thriller de acțiune în care personajele sunt construite cu atenție și care te va surprinde prin abordare. Cu siguranță toți am alege să vedem astfel de filme surprinzătoare dacă s-ar face mai multe. Nimeni nu vrea să vadă filme în care ne prindem din primele 5 minute cam încotro se duce povestea și cam care sunt opțiunile finalului.
Bacurau e un western modern, în care acțiunea se petrece în zilele noastre. Mai mult, deși acțiunea are loc în America, nu se desfășoară în Statele Unite, ci în deșertul brazilian… După moartea uneia dintre cele mai importante membre ale comunității unui mic sat din Brazilia, Bacurau, încep să se întâmple tot felul de fenomene ciudate. Urmează o vânătoare de oameni cum numai în cele mai tari filme ai văzut.
Două dintre personajele principale sunt interpretate de Sonia Braga și Udo Kier.
5. Hamilton (2020)
Dacă ai nevoie de o doză de energie, cât să te țină o lună întreagă, Hamilton e perfect. E o producție Disney care filmează spectacolul Broadway Hamilton, devenit un fenomen cultural în Statele Unite în ultimii ani. La fel ca și spectacolul în sine, și filmul a primit numeroase laude din partea criticii și este cel mai vizionat film din 2020 pe platformele de streaming.
Melodiile, interpretările și întreaga mișcare scenică sunt absolut molipsitoare. Este atâta talent pe cm pătrat pe scenă încât e foarte probabil că vei începe și tu să cânți și să dansezi în timpul filmului. 🙂 Noi așa am pățit. De la muzică pop, hip-hop, rap și R&B, musicalul Hamilton va rămâne probabil musicalul cel mai influent al generației noastre.
Care e ideea din spatele Hamilton? Este povestea fondatorilor Statelor Unite, de la George Washington la Thomas Jefferson, dar care are în centru o figură mai puțin cunoscută a acestora, Alexander Hamilton.
6. The Lovebirds / Porumbeii (2020) – Netflix
Intră în topul nostru cu filme 2020 și o comedie Netflix bine făcută, pentru că nu vrem să vedem doar filme cu pretenții, nu? Ci și filme care să ne distreze copios 🙂 Nu are glume de prost gust și e destul de fresh ca abordare, în universul destul de plictisitor al comediilor.
Vrei să vezi o comedie care e și romantică și de acțiune? Atunci Lovebirds e perfectă pentru tine. Jibran și Leilani sunt împreună de ceva timp, așa că viața sexuală nu mai e chiar la fel de intensă. Și micile certuri din tot felul de motive hilare apar la tot pasul. Dar fix când sunt hotărâți să se despartă, cuplul ajunge în centrul unei intrigi criminale. 🙂 În ciuda micilor neînțelegeri super simpatice, vor reuși să supraviețuiască și să dea de cap răufăcătorilor? 🙂
7. Never. Rarely. Sometimes. Always (2020)
E un film american cât se poate de european. 🙂 Cu un ritm lent, multe lucruri lăsate nespuse, dar cu atât mai intens și mai apăsător. Simplist spus, este vorba despre drama unei adolescente care rămâne însărcinată. Dar povestea e spusă cu atâta delicatețe, discreție și sensibilitate, încât e mai convingătoare decât dacă ar fi fost mult mai directă și ar fi arătat abuzuri fizice sau psihologice. Din lista noastră cu filme din 2020, Never Rarely Sometimes Always e o recomandare fără nicio ezitare. Dar depinde foarte mult ce vrei să vezi, pentru că nu e un film confortabil, la care să te relaxezi seara după o zi de muncă.
8. Shirley (2020)
Vrei să vezi un film misterios, despre complicitățile intimității de cuplu și despre trădare? Atunci Shirley e filmul din 2020 pe care ți-l recomandăm cu toată convingerea. Personajele sunt atât de alunecoase și complexe încât, deși scenariul nu e complicat, atmosfera, schimburile de cuvinte și priviri te fac să stai lipit de canapea până la final. Dacă ești femeie, o să te regăsești și mai mult în filmul Shirley, așa că am zice că e un must-see pentru genul feminin.
O dramă biografică, coprodusă de Martin Scorsese, Shirley urmărește interacțiunile dintre scriitoarea Shirley Jackson, soțul acesteia și un cuplu tânăr pe care cei doi îl “adoptă” în casa lor. Shirley e o tipă a cărei stare emoțională și fizică se schimbă foarte ușor. Concentrată 100% asupra nuvelelor pe care le scrie, ajunge să îi fie frică să iasă din casă. Nu coboară la masă, iar dacă e totuși convinsă oarecum cu forța, devine foarte acidă cu cei doi tineri găzduiți în casa cuplului. Oare filmul se va transforma într-un film de crimă și mister, în unul de groază sau va rămâne o dramă profundă despre implicațiile vieții de cuplu și ale vieții de femeie?
Dacă vă hotărâți să-l vedeți, e bine de știut că Shirley e de fapt Shirley Jackson, o scriitoare cunoscută de literatură de groază și suspans, care a influențat mulți scriitori ai genului, printre care chiar și pe Stephen King. O mențiune specială merită și actrița care o interpretează în film, nimeni alta decât super talentata Elisabeth Moss, pe care ați regăsit-o și într-un alt film cu care am deschis top filme 2020 Postmodern, The Invisible Man.
9. La daronne / Mama Weed (2020)
Dacă te întrebai ce “vrăji” a mai făcut una dintre cele mai prolifice actrițe ale cinematografului francez, Isabelle Huppert, atunci trebuie să cauți Mama Weed. E o comedie franțuzească din 2020, cu accente de thriller. Isabelle Huppert joacă rolul unui interpret angajat de poliție full-time pentru a le traduce interceptările discuțiilor dintre traficanții arabi de droguri.
Cu câștiguri insuficiente, presată de azil, unde este mama ei cazată, să plătească sumele restante, i se ivește ocazia de a face mulți-mulți bani din traficul cu hașiș. Situațiile sunt foarte amuzante și plină de suspans. Iar Isabelle Huppert îmbrăcată ca femeie arabă aproape în haine complete burka e o apariție pe care trebuie neapărat s-o vezi. Unde mai pui că jocul ei actoricesc dead pan e de nota 10.
10. Another round (2020)

O comedie-dramă cu Mads Mikkelsen în rolul principal. Dacă nu l-ați mai văzut în ultimul timp decât în reclamele la bere să știți că tot pe lângă băutură își face veacul și în Another Round.
Filmul aruncă o privire în criza de vârstă mijlocie, în care cei mai mulți dintre oameni simt că nu se mai pot bucura de viață la intensitatea pe care o făceau la 20 sau 30 de ani. Simt că viața lor a trecut de jumătate, relația cu partenerul de viață nu mai e ca la început, copiii sunt destul de mari și părinții pierd din relevanță și din conexiunea cu ei. La serviciu apare plictiseala și plafonarea etc. Pe toate acestea de mai sus le experimentează patru colegi și prieteni – profesori la o școală din Copenhaga.
Ajungând la o aniversare să își împărtășească anxietățile, unul dintre ei le povestește despre ideea unui filosof, și anume că alcoolul băut într-o anumită măsură te face mai creativ și inspirațional. Te relaxează și te ajută să-ți trăiești mai intens viața. Nu departe de acest moment Martin începe să bea înainte să vină la școală. Cursurile devin mai interesante, elevii sunt mult mai implicați, totul pare să meargă mult mai bine ca înainte. Ceea ce îi motivează și pe ceilalți să se apuce de același exercițiu. Toți beau dar își măsoară cu strictețe nivelul de alcool din sânge și nu beau niciodată după ora 8 seara. Dar lucrurile încep încet-încet să devieze…
Dacă mai vrei un motiv în plus pentru a urmări acest film, trebuie să știi că vei avea ocazia să-l vezi pe Mads Mikkelsen dansând. Poate nu știai, dar el s-a format la începutul carierei ca dansator profesionist. 🙂
Another round e cel mai nou film al lui Thomas Vinterberg, dar totuși parcă nu la fel de bun precum The Hunt, tot un film semnat de Vinterberg cu Mads Mikkelsen în rolul principal. La fel de filosofic însă în modul în care problematizează tema aleasă, lipsa de vitalitate și inspirație.
Filme 2020 – alte producții care merită menționate
11. Rapperiță la 40 de ani / The 40-year-old version (2020) – Netflix
E o comedie fresh și plină de viață și energie despre viața de artist, cu toate părțile ei pozitive dar și despre lupta pentru a-ți câștiga existența ca artist. Mai larg de atât, Rapperiță la 40 de ani este despre căutarea sensului și a împlinirii.
Acțiunea se petrece la New York, unde o versiune ficțională a artistei Radha Blank se luptă pentru scrierea și producerea unei noi piese de teatru. Căzută într-un con de umbră după un relativ succes de acum mulți ani, Radha se apropie de 40 de ani, nu are bani să-și plătească chiria, iar creativitatea pare că a părăsit-o. Dar forța interioară a Radhei nu o lasă la greu și descoperă ca supapă transpunerea vieții prin rap.
12. Totul va fi bine Crăciunul care vine / Just another Christmas (2020) – Netflix
Tot o comedie. Nu știm voi, dar noi am descoperit cu mare plăcere comediile braziliene de pe Netflix. Sunt incredibil de simpatice și fiecare are energie pozitivă cât pentru trei comedii americane.
Povestea e frumoasă și poți să te conectezi ușor cu ea. Jorge se pregătește de Crăciun, aleargă după cadouri, are tot felul de discuții cu soția “de sezon” :D, primește invitații etc. Doar că a doua zi se trezește din nou în ziua de Crăciun. Nu este ca în ziua Cârtiței, ci își pierde amintirile ultimului an doar în ziua de Crăciun. Așa că pentru o zi are impresia că trăiește la infinit un nou Crăciun la un an distanță: cu aceleași drame, aceleași râsete și îmbrățișari. Dar, cu timpul, lucrurile se schimbă destul de mult… Vă spun doar atât, ca să nu vă stric surpriza.
Rolul principal e jucat de un star brazilian de comedie, Leandro Hassum, de care te vei îndrăgosti, la fel ca de întreaga distribuție. Nu e singura comedie braziliană de pe Netflix care merită văzută. Dacă îți va plăcea Just Another Christmas, caută și altele.
13. Povestea incredibilă a Insulei Trandafirilor (2020) – Netflix
E o comedie dramă din 2020 creată de Netflix Italia despre puterea imaginației și a curajului de a te lupta cu sistemul. Un inginer idealist construiește propria insulă în largul coastei italiene a Mării Adriatice. Când o ridică la rangul de națiune, devine problematică pentru Uniunea Europeană și guvernul italian.
E un film simpatic, care merită văzut pentru glume, scenariu și pentru că e bazat pe o poveste reală. 🙂 Noi zicem că e unul dintre cele mai simpatice filme din 2020 de pe Netflix 🙂
14. Aici e acasă (2020) – Netflix
E povestea degradării psihologice și umane a unui fost director. Un thriller spaniol Netflix cu Javier Gutierrez (Sub Zero, Autorul) în rolul principal. Celălalt actor în rol principal, Mario Casas, pentru cunoscătorii de filme spaniole și nu numai, joacă de asemenea în Aici e acasă, într-un rol secundar.
Javier este un fost executiv care își pierde statutul social. Zilele succesului par să se îndepărteze din ce în ce mai mult, așa că renunță la apartament și ajunge să accepte joburi mult sub experiența lui. Dar încet-încet se înfiripă în mintea lui un plan diabolic de a recupera tot ce a pierdut printr-o încrengătură de minciuni bolnave, prin familia care tocmai ce s-a mutat în fostul lui apartament…
15. Let them all talk! / Lasă-i să vorbească (2020) – HBO
Let them all talk! e un film care te bucură prin înțelepciunea și naturalețea lui. Și îți dă energie și o stare de bine, atât de dorite la finalul unei zile sau într-un weekend cu vreme mohorâtă. Are acea magie care-ți transformă starea de spirit fără efecte speciale sau nu știu ce cascadorii și scene de acțiune.
E un film lansat pe finalul anului 2020, pe HBO. O producție cu buget mic, dar cu distribuție mare și cu un regizor la fel – Steven Soderbergh. Așa că așteaptă-te la un film care radiază acel coolness pe care îl au filmele din seria Ocean’s Eleven, regizate in mare parte tot de Soderbergh, dar și la aerul de film european pe care-l degajă filmele lui precum Sex, lies and videotape.
Distribuția e fenomenală, în frunte cu Meryl Streep și completată de alte două actrițe de primă clasă din generația ei: Candice Bergen și Diane Wiest și care improvizează mare parte din dialogurile din film. Cele trei sunt prietene din tinerețe care acum merg într-o călătorie de reconectare și regăsire cu un vapor de croazieră transatlantic.
16. Tenet (2020)
Tenet e unul dintre cele mai ambițioase filme din 2020. Așa că dacă vreți să vedeți ceva inovativ în materie de cinema și provocator, Tenet e una dintre cele mai bune alegeri.
Vei fi atras într-un univers care-ți va pune imaginația la încercare. Regizorul practic a încercat să filmeze ceva de negândit și neimaginat: cum ar fi viața în marșarier, întoarcerea în timp cu adevărat, viața în universuri paralele și multe altele. Este punerea în scenă a unui experiment de gândire, burdușit cu multe idei filosofice și cu scene de acțiune cum n-ați mai văzut.
Deși, printre altele, e un film de acțiune, pare mai degrabă o ironie la adresa filmelor de acțiune hollywoodiene, un fel de James Bond luat în derâdere. Se pot spune multe despre Tenet, interpretările sunt nelimitate, ca pentru orice operă artistică, dar înarmați-vă cu multă răbdare dacă vreți să îl înțelegeți sau priviți-l ca o experiență misterioasă, pentru că va fi la fel de revelatoare și cathartică.
Noua producție a originalului Christopher Nolan e una dintre puține producții majore care nu a fost amânată pentru 2021. Cunoscut pentru drame întunecate și deștepte precum Memento, The Prestige, Inception, Interstellar sau Dunkirk, Nolan a scris și regizat pentru 2020 un nou film care are în centru, la fel ca și alte filme ale sale, călătoria în timp. Astfel, un agent secret trebuie să se întoarcă în timp pentru a împiedica izbucnirea unui al Treilea Război Mondial.
E un film exploziv, cu multe răsturnări de situație, care te va pune cu siguranță pe gânduri.
17. The Trial of the Chicago 7 / Procesul celor șapte din Chicago – producție Netflix 2020
E o dramă juridică și istorică antrenantă cu o distribuție excepțională: Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Eddie Redmayne, Frank Langella și Yahya Abdul-Mateen (Aquaman). Da, cam mulți bărbați, dar asta pentru că filmul urmărește povestea a șapte protestatari împotriva Războiului din Vietnam.
Scenariul a fost scris acum peste 10 ani și trebuia să fie regizat de Steven Spielberg, dar din cauza unei greve a scenariștilor, planul a picat. Și ghinionul nu a părăsit complet proiectul, pentru că în 2020, când trebuia să fie lansat în cinematografe de Paramount, a venit pandemia. Dar cum ghinionul cuiva e norocul altuia, Netflix a cumpărat drepturile de distribuție, așa că putem să-l vedem pe Netflix. A fost bine primit de critici și a intrat și în topul nostru cu filme din 2020 de văzut :D. Vezi aici trailer-ul The Trial of the Chicago 7.
18. Ai toată viața înainte / The life ahead (2020) – Netflix
O producție Netflix lansată în toamna lui 2020, The life ahead este o adaptare a romanului lui Romain Gary – Ai toată viața înainte. O recomandare pentru optimiștii mai sensibili dintre noi 🙂 The life ahead e un film despre rezistență și speranță, cu Sophia Loren în rolul principal, la fel de magnetică și magică la cei 86 de ani ai săi ca la 30.
Supraviețuitoare a Holocaustului și fostă prostituată, Madam Rosa are grijă de copiii prostituatelor din cartier cât ele sunt la muncă. Pe “capul” ei cade un mic senegalez, copil al străzii, cu care deși începe relația cu stângul, ajunge să dezvolte o legătură profundă, în timp ce Rosa încearcă să îl ajute și să îi ghideze creșterea.
19. The Call of The Wild
A venit primăvara, așa că mulți simțim chemarea naturii și a aventurii. 🙂 Așa că vă propunem un film nou de aventură, în care joacă cel mai cunoscut actor al filmelor de aventură: Harrison Ford.
Ce-i drept, nu mai e chiar la prima tinerețe, și nici la a doua :), dar The Call of The Wild merită văzut pentru senzația de libertate, pentru spiritul de aventură și pentru umanitatea și empatia lui. E un film destul de convențional (e de fapt o adaptare după un roman), dar minusul lui semnificativ este faptul că exagerează cu imaginile create pe calculator, inclusiv cu cele ale personajului principal, câinele Buck.
Buck e un St Bernard imens, cu suflet mare, super blând, care trăiește cu stăpânii lui undeva în California. Doar că într-o noapte este răpit de hoți fără scrupule care îl vând pentru profit. Așa că Buck ajunge să tragă la sania unui poștaș din Canada, într-o regiune super îndepărtată, sălbatică și friguroasă. Așa începe aventura lui Buck, care se va intersecta la un moment dat cu destinul lui John Thornton (Harrison Ford).
20. Blow The Man Down – Amazon Prime Video
E un film Amazon Original, lansat în martie 2020. Un thriller cu accente de comedie neagră, e unul dintre acele filme despre oamenii mării, oameni care trăiesc lângă ocean sau mare, obișnuiți cu condițiile dure și vântul necruțător. Dar și cu lipsurile vieții libere. Oceanul joacă și el un rol bine definit, imaginile cu apa învolburată adăugând dramatismului poveștii.
Blow The Man Down e o poveste detectivistică mai degrabă în stilul Agatha Christie sau Angela Lansbury și mai puțin în stilul Hitchcock. Suspansul nu te face să sari din canapea, dar povestea e bine spusă. E genul acela de film care nu-ți dezvăluie totul și îți pune logica și imaginația să umple detaliile nerostite. Practic, după ce se termină filmul, completezi singur puzzle-ul din piesele deja arătate în film, dar nemontate. Pentru că regizorul îți lasă ție, ca privitor, această plăcere.
21. Ultimul lucru pe care l-a dorit / The last thing he wanted (2020) – Netflix
Ben Affleck e singurul actor de gen masculin care intră în topul nostru cu două filme. The Last Thing He Wanted e un thriller politic cu multă acțiune și dinamism, adaptat după romanul cu același nume al lui Joan Didion. Scenariul e bine gândit și construit cu atenția unui puzzle. Rolurile principale sunt interpretate de Anne Hathaway, Ben Affleck și Willem Dafoe.
Anne Hathaway joacă rolul unei jurnaliste care are grijă de tatăl ei bolnav. Despre care află că este implicat în traficul de arme în America Centrală. Anne Hathaway ajunge astfel să joace rolul tatălui său, prea bolnav pentru a se deplasa și a realiza schimbul de arme. Lucrurile se complică. Și Anne Hathaway intră într-o intrigă în care nu mai știe în cine să aibă sau nu încredere, nici măcar când vine vorba de diplomații americani. Îl poți vedea pe Netflix.
22. News of The World (2020) – disponibil din februarie 2021 pe Netflix
Lansat în ziua de Crăciun a lui 2020 în cinematografele din State, News of The World a intrat în grila Netflix în februarie 2021. Un film western cu Tom Hanks în rolul principal, News of The World urmărește un veteran al Războiului Civil care conduce o fetiță înapoi la familia ei, după ce fusese răpită și crescută de indieni. Critica s-a exprimat favorabil pe subiectul acestui film, lăudând jocul actoricesc al lui Tom Hanks și al actriței care o interpretează pe fetiță, plus regia și coloana sonoră. Și adevărul este că un film cu Tom Hanks în rolul principal nu poate fi nicicum unul slab 🙂
23. Cerul de la miezul nopții / The Midnight Sky (2020) – Netflix
Lansat de Netflix pe 23 decembrie 2020, Cerul de la miezul nopții e penultimul film al lui George Clooney, regizat de el și în care joacă rolul principal. Nu este un film perfect, dar are meritele lui, pe lângă faptul că îl vedem pe Clooney într-un super rol. 🙂 Are o poveste emoționantă și plină de dramatism, plus interpretări excelente.
Ce face un om de știință într-o lume post-apocaliptică? Încearcă să salveze o navă care se întoarce pe Pământ, întorcând-o din cale. George Clooney e Augustine, singurul om care mai trăiește pe suprafața Pământului, undeva în zona arctică. Înainte ca atmosfera Pământului să devină complet irespirabilă, va trebui să se lupte cu frigul îngrozitor și alte adversități pentru a salva și o fetiță ce a fost lăsată în urmă la evacuarea planetei.
24. Mank (2020) – Netflix
Vrei un bilet către o călătorie în timp în strălucitorul și creativul Hollywood în anii lui de glorie? Atunci Mank e biletul pe care îl cauți.
Mank nu e prima producție Netflix din 2020 care e o reverență la Hollywoodul din Epoca lui de Aur. Cu un dialog extraordinar de deștept, acid și haios și interpretări remarcabile, Mank este un film biografic care îl urmărește pe scenaristul Herman Mankiewich în procesul creativ prin care s-a născut povestea unuia dintre cele mai bune filme făcute vreodată, Cetățeanul Kane/Citizen Kane.
Filmul este regizat de David Fincher, cunoscut pentru Se7en, Zodiac, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button și altele, după un scenariu scris de tatăl acestuia. Planul inițial al lui David Fincher era să îl filmeze imediat după The Game, din 1997, dar filmul a ajuns să vadă lumina zilei de abia în 2020.
25. Hillbilly Elegy / Elegia celor bătuți de soartă (2020) – Netflix
Un film Netflix din 2020 despre o poveste de familie, în care un tânăr provenit dintr-o zonă extrem de săracă a Americii reușește să ajungă la una dintre cele mai bune universități din lume, Yale. Filmul e regizat de Ron Howard, cel care a realizat și A Beautiful Mind / O minte sclipitoare. E un film despre cum poți depăși dificultățile vieții atunci când nu te-ai născut cu prea multe oportunități și cu părinți echilibrați care să aibă grijă de tine. O să te impresioneze povestea lui J.D. Vance, care este chiar adevărată, Hillbilly Elegy fiind ecranizarea biografiei cu același nume apărută acum câțiva ani.
Ca o ultimă notă, Glenn Close și Amy Adams fac două roluri impresionante în Hillbilly Elegy, filmul merită văzut inclusiv pentru rolurile lor.
26. Rebecca (2020)
E un thriller romantic produs de Netflix, cu atmosferă de belle epoque, decoruri și costume luxoase, scene de dragoste, riviera engleză. Dacă v-a plăcut romanticul Call me by your name din 2017, o să vreți să vedeți și Rebecca.
Asta pentru că unul din rolurile principale e jucat de același actor ca și în Call me by your name, Armie Hammer. Hammer interpretează rolul lui Maxim de Winter, ce o seduce pe tânăra Lilly James pentru a-i fi soție. Ajungând la moșia acestuia, Lilly James începe să fie bântuită de prezența fostei soții a lui Maxim.
27. The Wrong Missy (2020)
E ceea ce se numește a raunchy comedy, adică una mai din topor 🙂 Cu glume mai grosolane și nebune, dar care ajung să te distreze copios după ce te obișnuiești cu stilul dintr-o bucată al umorului din The Wrong Missy.
Tim Morris (David Spade) are o întâlnire romantică dezastruoasă cu Melissa, care pare de-a dreptul scăpată de la casa de nebuni. Ideile ei sunt atât de sărite de pe fix și e atât de directă și fără filtre sociale, încât îl sperie de moarte pe Tim. Între timp, Tim cunoaște o altă Melissa și cei doi par făcuți unul pentru celălalt. Așa că Tim se hotărăște să o invite în retreat-ul firmei lui în Hawaii. Doar că își dă seama de abia în avion că a invitat-o pe prima Melissa, cea super stranie și care te pune în cele mai ciudate situații…
Așa că vacanța în Hawaii o ia complet razna și toată lumea e oripilată de Melissa…
28. Baietii din trupa / The Boys in the Band (2020) – Netflix
Din septembrie 2020 a intrat în grila Netflix un film nou despre comunitatea LGBTQ din New York din anii ’60. Când homosexualii încă erau persecutați social și a fi openly gay era văzut ca un act de curaj.
Șase prieteni gay se întâlnesc la o petrecere de aniversare, care va scoate la iveală foarte multe intimități și dileme interioare, pentru fiecare dintre cei prezenți. Băieții din trupă are un ritm al dialogului foarte susținut, schimburi de replici inteligente și tăioase. Nu e o capodoperă cinematografică, dar este peste media filmelor pe care le poți vedea pe Netflix.
Filmul are o distribuție excelentă, de la Jim Parsons (personajul principal din serialul Big Bang), până la Matt Bomer (pe care noi l-am îndrăgit peste măsură în comedia Papi Chulo). De fapt, The Boys in The Band este o adaptare a unei piese de teatru, care este jucată pe Broadway de aceeași distribuție ca și în filmul Netflix. Așa că poți să consideri când îi dai play că ți-ai luat bilet pe Broadway și ești în New York. 😀
29. I’m thinking of ending things / Mă gândesc să-i pun capăt (2020) – Netflix
Vrei să vezi un film cu totul diferit? În septembrie 2020, gigantul american de streaming a lansat unul dintre cele mai originale filme Netflix produse vreodată de acesta. Dar și unul dintre cele mai originale și neașteptate filme lansate în 2020. Și cu asta am spus cam tot. Povestea e simplă. Un cuplu merge în vizită la părinții lui… Drumul cu mașina și tot ce se întâmplă în film e în același timp metafizic, dar și cât se poate de visceral. E ca și cum ți-ai schimbat corpul și acum ești complet mutat în corpul și mintea personajului principal, tânăra din cuplu.
Ca să vorbim în genuri, I’m thinking of ending things e un horror psihologic sau thriller psihologic. De fapt, e mai mult de atât. E greu de pus într-o categorie. Dar dacă ai văzut alte nebunii de filme ca Being John Malkovich sau Adaptation/Hoțul de orhidee, atunci sigur o să apreciezi și I’m thinking of ending things. Pentru că are în spate gândirea aceluiași Charlie Kaufmann. Scenarist în primele două filme, Charlie Kaufmann a adaptat romanul I’m thinking of ending things pentru film și a regizat această producție care te va ului…
30. Toate acele locuri minunate (2020) – Netflix
All the bright places e un film de dragoste 2020 produs de Netflix, un film delicat și poetic despre dragostea dintre doi adolescenți. Ea, interpretată de talentata Elle Fanning, încearcă să depășească pierderea surorii. În timp ce el, colegul de liceu, Theodore, încearcă să o ajute. Chiar dacă e un film cu adolescenți, îi va emoționa și atinge pe romanticii de orice vârstă. Filmul este adaptarea romanului de succes cu același nume.
31. Cel mai cel / Out of my league (2020) – Netflix
Vreți să vedeți o comedie romantică? Nu mai căutați, pentru că avem pentru voi o recomandare simpatică. Cel mai cel e o comedioară despre o italiancă ciudățică, cu o boală genetică rară, care se hotărăște să țintească foarte sus în viața amoroasă. Tipul este mai mult decât hot, în timp ce ea nu e doar ciudățică, ci și cam urâțică, dar extraordinar de carismatică și creativă. Veți zâmbi, râde, plânge – într-un cuvânt, e un feel-good movie, pe care să-l (re)vedeți de Sărbători sau oricând aveți timp.
32. Palm Springs (2020)
Palm Springs e o comedie romantică din 2020 cu Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) în rolul principal. Lansată în iulie 2020, pe Hulu, a fost bine primită de critică, pentru jocul actoricesc dar și pentru modul în care exploatează premisa SF a unei bucle a timpului. Mai simplu spus, Palm Springs este o Ziua Cârtiței, dar în care acțiunea nu se petrece în anii 90, ca în comedia romantică cu Bill Murray și Andie MacDowell, ci chiar în 2020.
Mai e o diferență, de data asta și el, și ea rămân blocați în timp, condamnați să își petreacă mereu și mereu aceeași zi, la infinit. (În Ziua Cârtiței cu Bill Murray doar el era blocat în timp.)
Diferența de abordare venită din modul în care relațiile de dragoste au evoluat din anii 90 până azi e destul de pregnantă. Râsetele, ca și emoțiile, ne sunt provocate de alte situații, mai pragmatice, mai lipsite de iluzii și mai concentrate pe dictonul trăiește clipa. Sexul e mult mai tranzacțional, dar într-un final comedia atinge un grad de profunzime, la fel ca și relația dintre cei doi.
33. Jungla tragică (2020)
E un film de artă de fantezie, care are șanse mari să te prindă în mrejele lui. Misterul junglei de la limita dintre Mexic și Belize se împletește cu misterul femeii virgine care-și descoperă puterea senzualității și miturile mayașe despre un demon feminin care pândește în junglă și atrage bărbații la pieire.
Jungla tragică nu e un film care să ofere satisfacție rapidă, e un film încet, cu personaje nu suficient de dezvoltate, fără o poveste complexă, dar asta nu îl face mai puțin magic. Misterul junglei, la fel ca în alte filme de referințe ca Aguirre, The Wrath of God sau Apocalypse Now, e întotdeauna la fel de puternic și nu îi poți rezista, trebuie să te lași absorbit de acest univers în sine, atât de străin nouă, celor așa zis “civilizați”. Jungla e cu siguranță cel mai puternic și expresiv personaj al filmului.
34. Underwater (2020)
Dacă îți plac filmele horror cu creaturi înfricoșătoare, atunci îți recomandăm un film de groază lansat în 2020 fără mare succes în State. Dar comparativ cu marea masă de filme de groază, Underwater e o capodoperă 🙂
Dacă ți-a plăcut Alien, sunt șanse mari să-ți placă și Underwater. Doar că acțiunea nu se petrece în spațiu, ci în adâncurile Gropii Marianelor. Cam așa începe acest film de groază de acțiune în care senzația de claustrofobie te apasă. Cine va scăpa din această cursă contra cronometru pentru supraviețuire din cei 6 membri ai echipajului? Într-un centru de forare în adâncul oceanului, un cutremur aproape distruge întreaga baza de cercetare. Kristen Stewart și Vincent Cassel sunt doi dintre supraviețuitori, care se luptă să găsească o soluție pentru a ieși la suprafață înainte de colapsul centrului. Doar că supraviețuitorii nu știu că se mai confruntă cu ceva: un monstru hidos care se pare că trăia nederanjat în adâncuri până la acest cutremur…
Underwater e un film de groază care, poate paradoxal, nu vine cu ceva nou. 🙂 Sună de multe ori destul de familiar, mai ales cu Alien și atmosfera de acolo. Actorii joacă foarte bine și îl fac destul de credibil, dar asta nu reușește să insufle filmului originalitate. Dar, așa cum spuneam, merită văzut ținând cont de penuria de filme 2020 reușite.
35. The Lodge (2020)
Dacă Underwater era pentru fanii filmelor de groază SF de acțiune, The Lodge o să-ți placă în mod special dacă te prind filmele horror psihologice. La fel ca și Underwater, The Lodge e derivat din alte filme horror. Aici, în mod special The Lodge aduce cu The Shining.
O femeie cu probleme psihologice ajunge într-un mediu ostil atât fizic, cât și psihologic. La fel ca-n The Shining iarna are și ea un rol de jucat în senzația de claustrare. Ai senzația că ești prins într-o situație fără ieșire. Afară frigul nu te va lăsa să ajungi prea departe, iar înăuntru riști s-o iei razna, dacă nu cumva ajungi să nu fii omorât de personajul negativ…
The Lodge a fost destul de bine primit de critici, pentru modul în care se joacă cu așteptările privitorului, încercând să îl surprindă. Lansat pentru publicul larg în februarie 2020, The Lodge nu a reușit să adune la box office mult peste 3 milioane de dolari, probabil și din cauza restrictiilor legate de pandemie.
Două dintre rolurile principale sunt interpretate de Alicia Silverstone și Richard Armitage.
36. Chemical Hearts (2020) – Amazon Prime Video
Lansat în august 2020 de Amazon Studios, Chemical Hearts e o poveste de dragoste care se întâmplă pe fondul confuziilor și căutărilor adolescenței, dar și a unei traume pe care ea a suferit-o de curând. Cei doi sunt liceeni în ultimul an, se cunosc de curând și încep să se apropie încet-încet, descoperind unul celuilalt sensibilități, emoții, zone din suflet foarte delicate sau unele deja calcifiate, după durerea resimțită la pierderea unei ființe iubite.
Într-un univers nu prea bogat cu filme de dragoste în 2020, Chemical Hearts e binevenit. Nu e o capodoperă, dar nu e niciun film de duzină. Așa că te va face să te gândești la dragoste, la prima ta dragoste, te va emoționa și te va face să visezi la noi emoții romantice.
37. You Should Have Left (2020)
Dacă vrei să vezi un film de groază psihologic în care elementul central este o casă bântuită, încearcă You should have left. Kevin Bacon și Amanda Seyfried interpretează rolul unui cuplu cu un copil. Ea e actriță și pentru că jobul o cere se hotărăsc să închirieze o casă în Europa în timpul filmărilor la noul ei film. Situația se deteriorează rapid însă și, dintr-un cuplu fericit, ajung să se despartă. Iar demonii trecutului dau târcoale sănătății mintale a personajului central…
You should have left nu e un film de nota 10, dar merge de o seară de film. E autentic de groază :). În plus, ai argumentul în plus al jocului celor doi actori: Kevin Bacon – sex-simbolul etern 🙂 și Amanda Seyfried, eterna dragoste cu ochi albaștri 😛
Filme 2020: Alte producții lansate în 2020
38. Onward / Tot înainte (primăvara lui 2020) – film animat
E una dintre cele două producții Pixar din 2020. Onward s-a lansat la nivel mondial, cu recenzii pozitive din partea criticilor. Povestea este aventura a doi frați elfi în încercarea de a-și găsi propria identitate, după ce copilăria le-a fost marcată de pierderea tatălui și de căderea în uitare a calităților de magicieni ale elfilor din comunitate. Așa cum ne-a obișnuit studioul Pixar, pregătiți-vă pentru o animație distractivă, care vă emoționa în cel mai plăcut mod. Vocile personajelor sunt asigurate de Tom Holland, Chriss Pratt, Julia Louis-Dreyfus și Octavia Spencer.
39. The Rhythm Section (2020) – Netflix
Nu e cel mai reușit film al anului 2020, dar e bazat pe o carte, deci scenariul e destul de complex și mai plin de suspans decât producțiile obișnuite. În plus, rolurile principale sunt jucate de Blake Lively și Jude Law. Blake Lively și-a pierdut familia într-un accident aviatic ce pare să nu fi fost totuși un accident. Personajul lui Blake pornește în căutarea vinovaților și răzbunarea dispariției membrilor familiei…
40. Scoob! (2020) – film de animație
Al doilea film animat din 2020 urmărește aventurile câinelui Scooby, un mare danez, împreună cu cel mai bun prieten al său, Shaggy. Cei doi, ajutați de tinerii detectivi Fred, Velma și Daphne, trebuie să dezlege cel mai mare mister de până acum, pentru a împiedica o câine-apocalipsă :), adică lansarea câinelui fantomă Cerberus asupra umanității. Scoob! e o producție Warner Bros. Vocile sunt interpretate de Zac Efron, Amanda Seyfred, Gina Rodriguez și Mark Wahlberg.
41. Greyhound (vara 2020) – este distribuit de Apple pe platforma lor
Un film cu acțiunea în Al Doilea Război Mondial? Da, vrem. 🙂 Cu Tom Hanks în rolul principal? Da, vrem. 🙂 Tom Hanks reușește să dea viață oricărui film în care joacă. Are un talent atât de natural, încât orice poveste prinde viață atunci când e interpretată de el. Mai mult, Hanks este și scenaristul acestei noi producții hollywoodiene. Comandantul Ernest Krause conduce un convoi de nave în traversarea Atlanticului, în prima sa misiune de acest gen.
Acțiunea filmului se petrece în ceea ce poartă denumirea Lupta pentru Atlantic, cea mai lungă campanie militară din cel de Al Doilea Război Mondial. Imediat după declararea războiului, aliații au lansat o blocadă navală împotriva Germaniei naziste, urmată de o contra-blocadă a armatei germane. Astfel, convoaie militare sau comerciale deplasându-se spre Marea Britanie sau Rusia erau păzite și escortate de nave și avioane ale aliaților, pentru a nu deveni victimele submarinelor sau navelor nemțești.
42. Wonder Woman 1984 (25 decembrie 2020) – HBO
Lucrurile se pare că se schimbă la Hollywood dacă deja în 2020 avem două filme cu supereroi în care personajul principal este o femeie. Mai mult, povestea și regia sunt semnate tot de o femeie, Patty Jenkins. De data asta este vorba de Wonder Woman, din universul DC Comics. Gal Gadot revine în rolul Wonder Woman, în acest sequel după primul film din serie. Celelalte personaje sunt interpretate de aceeași distribuție ca și în primul film: Chris Pine – iubitul lui Wonder Woman și Robin Wright, mătușa acesteia. Primul film din serie ne-a plăcut foarte mult. La fel ca și acest sequel bine jucat, cu umor și autoironie și fără prea multă violență.
43. Soul / Suflet (25 decembrie 2020)
Al doilea film de animație de la Studiourile Pixar din 2020 este o comedie în care vei auzi vocile lui Jamie Foxx și Tina Fey, printre altele. Joe Gardner, un profesor de muzică de gimnaziu primește o șansă nesperată de a cânta pe scenă într-un ansamblu de jazz. Printr-un accident, sufletul lui Joe se desprinde de corp și planurile de a debuta muzical par să îi fie complet date peste cap…
44. The Witches / Vrăjitoarele (toamna 2020) – HBO Max
E a doua adaptare a romanului lui Roald Dahl, după filmul din 1990 Vrăjitoarele (cu Anjelica Houston și Rowan Atkinson). Astfel, e rândul lui Robert Zemeckis (Forrest Gump, Flight) să își încerce norocul cu povestea din carte. Veți vedea o comedie fantezistă, în care un copil ajunge fix în mijlocul unei convenții de vrăjitoare. Iar Marea Vrăjitoare 🙂 îl transfromă într-un șoricel. Marea Vrăjitoare e interpretată de energica Anne Hathaway. În timp ce celelalte personaje sunt interpretate de Octavia Spencer, Stanley Tucci și Chris Rock.
45. Happiest Season (toamna lui 2020)
Este una din puținele comedii romantică din lista de filme 2020. 🙂 E vorba despre dragostea dintre două fete, jucate de Kristen Stewart și MacKenzie Davis. O tânără vrea să o ceară în căsătorie pe iubita ei, dar își dă seama că există un impediment major. Familia conservatoare. Din nou ar fi de remarcat faptul că e încă un film scris și regizat de femei. Iar rolurile principale sunt interpretate de femei.
Acesta e topul nostru cu filme din 2020. Vouă ce filme din 2020 v-au plăcut cel mai mult?
Citește și
Filme 2021 – 50 filme din 2021 de văzut și unde le găsești
TOP 50 filme din 2019 și unde poți să le vezi
30 filme de epocă frumoase, de care să te bucuri pe îndelete