11 carti interesante semnate de scriitori romani contemporani, de citit in iunie 2021

0
3805
painting: "Il villino di Benvenuti" by Raffaello Gambogi

Literatura română contemporană este caracterizată de nonconformism, diversitate, experimente stilistice, genuri care se influenţează reciproc, pendulare între cotidianul expus realist și devierea spre suprarealism. Luna iunie aduce noutăţi, dar și reeditările unor cărţi devenite bestseller. Noi îţi recomandăm 11 cărţi interesante semnate de scriitori români contemporani, de citit în iunie 2021.

 

Cărţi interesante ce te poartă în alte epoci 

 

1. Acul de aur și ochii Glorianei de Radu Paraschivescu 

Acul de aur și ochii Glorianei va fi cadoul așteptat de toţi cei ce-l admiră pe Radu Paraschivescu în ipostaza autorului de romane istorice. După ce și-a câștigat mulţi cititori datorită romanului dedicat lui Caravaggio (Fluturele negru), Radu Paraschivescu revine în Italia de la sfârșitul Renașterii pentru a reda aventurile unor fraţi ajunși în preajma unor mari personalităţi ce au decis direcţia istoriei europene. Unul dintre fraţi ajunge medicul Papei. Celălalt este ales pentru a vindeca ochii reginei Elisabeta, numită și Gloriana.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Moartea unui dansator de tango de Stelian Tănase 

Moartea unui dansator de tango este palpitant precum un film noir în stilul celor ce reflectă viaţa tulbure din marile orașe. Acţiunea romanului se petrece în Bucureștiul anilor ’40. Peripeţiile dansatorului de tango din roman reflectă decadenţa, viciile, secretele nocturne și iubirile pătimașe ale unui București eclectic transformat într-un ciub al spionilor. Dansatorul de tango va ajunge în toate straturile societăţii. Va cunoaște soldaţi germani, spioni sovietici, femei fatale și urmași ai boierilor sărăciţi. Le va afla secretele, riscându-și viaţa pentru plăcerile interzise.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţile unor scriitoare ieșite din tipare

 

3. Omuleţul roșu (Doina Ruști) 

Omuleţul roșu este un roman în care halucinantul invadează realitatea. Doina Ruști îmbină elementele unui thriller psihologic și observaţiile despre despre lumea contemporană. Personajele pendulează între cotidian și o lume virtuală, cu propriile reguli și iluzii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

4. un nor în formă de cămila de Alina Nelega 

Cei ce preferă vocile nonconformiste din literatura autohtonă contemporană vor mai avea parte de o surpriză. Este vorba despre cartea un nor în formă de cămilă, scrisă de Alina Nelega.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

5. Teo de la 16 la 18 de Raluca Nagy 

După ce ne-a plimbat prin Japonia văzută de o studentă occidentală, în romanul Un cal într-o mare de lebede, Raluca Nagy revine cu Teo de la 16 la 18. Cartea le amintește cinefililor de titlul Cleo de la 5 la 7, filmul emblematic al lui Agnes Varda. Asemenea filmului regizat de Agnes Varda, romanul Teo de la 16 la 18 prezintă călătoria unui personaj feminin de la teamă la emancipare și eliberare. Şi personajul Ralucăi Nagy se simte vulberabil, fiind nevoit să treacă prin multe încercări și transformări într-un timp foarte scurt.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Proză scurtă acaparantă semnată de scriitori români contemporani

 

6. Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase (Dan Alexe)

Cei ce preferă poveștile pline de erotism pot alege și volumul Miros de roșcată amară și alte povestiri scandaloase. Ediţia din 2021 cuprinde trei povestiri noi faţă de cea precedentă. Vei citi niște povestiri care șochează, amuză, indignează, te umplu de stupefacţie, dar care sigur nu te vor plictisi.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești

 

7. Kiwi. Sosiri/Plecări de Marius Chivu 

Daca preferi antologiile de proză scurtă, poţi alege și volumul Kiwi. Sosiri/Plecări. Textele unora dintre cei mai buni autori din literatura română contemporană au fost adunate de Marius Chivu. Această antologie îi va face pe mulţi să se declare optimiști cu privire la dinamismul și varietatea ispititoare a prozei actuale.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi semnate de scriitori români contemporani deschizători de drumuri

 

8. Nostalgia de Mircea Cărtărescu

Admiratorii lui Mircea Cărtărescu se vor bucura de o nouă ediţie a volumului Nostalgia. Poveștile halucinante, stilul avangardist, suprarealist, și fantezia eliberată de limite alcătuiesc o lectură precum un labirint în care vei întâlni personaje excentrice.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

9. Fragmente de tăcere de Alex. Leo Şerban 

Pentru cinefili, Alex. Leo Şerban a fost o voce de referinţă. Cărţile sale, mai ales cele despre lumea filmului, atrag noile generaţii, păstrându-și mereu prospeţimea. Fragmente de tăcere include poeme și texte postume. Vor fi considerate adevărate bijuterii de cei cărora le este mare dor de Alex. Leo Şerban.

 

Cărţile scriitorilor români ai noului val 

 

10. Multă forţă și un dram de gingășie de Andrei Dosa 

Andrei Dosa este unul dintre cei mai citiţi autori din literatura română contemporană. Multă forţă și un dram de gingășie este noua sa carte. Stilul cărţii amintește de marile romane despre maturizare, în stilul lui Salinger și al lui Karl Ove Knausgard.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

11. Noaptea plec, noaptea mă-ntorc de Florin Lăzărescu 

Cei impresionaţi de volumul de povestiri Lampa cu căciulă abia așteptau o nouă carte a lui Florin Lăzărescu. Așteptarea lor a luat sfârșit. Vara aceasta va apărea o noul său volum: Noaptea plec, noaptea mă-ntorc.

 

Te invităm să citești și articolul Top cele mai bune 10 cărţi din 2020.

TOP cele mai bune 10 carti din 2020

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here