30 de carti fabuloase de citit in iunie 2021

0
10070
painting: "Le Cannet, Madame Lebasque Reading in the Garden" by Henry Lebasque/https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Henri_Lebasque

Vara am vrea să evadăm, să explorăm ţinuturi noi ori să redescoperim locuri despre care am tot citit. Noi îţi recomandăm 30 de cărţi fabuloase de citit în iunie 2021. Te vor purta în Sicilia pe care o vezi în filmele de epocă, prin Havana efervescentă a iubirilor interzise și a secretelor incandescente, prin lumea lui Amos Oz, prin Guatemala văzută de Mario Vargas Llosa, prin Japonia, prin Italia, prin Creta lui Kazantzakis ori prin Coreea de Sud. Nu lipesesc nici revelaţiile din literatura contemporană și nici thrillerele care să-ţi dea fiori. Lectură plăcută!

 

Cărţile unor scriitori premiaţi, care dau dependenţă

 

1. Quichotte de Salman Rushdie 

Salman Rushdie revine cu povestea reinterpretată a unui celebru personaj clasic. Romanul Quichotte îl aduce pe eroul lui Cervantes în America zilelor noastre. Aventurile acestuia încep atunci când se îndrăgostește de o vedetă TV. Pentru a o cuceri, va străbate multe ţinuturi, va întâlni tot felul de oameni și va ajunge în lumea realismului magic. Quichotte este și un roman despre iubire și recuperarea unui fiu pierdut, pe fundalul unei lumi divizate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

2. Aceeași mare de Amos Oz

Aceeași mare este un roman aparte, poate unul dintre cele mai speciale scrise de Amos Oz. Romanul curge precum un poem și adună poveștile unor femei din ţinuturi diferite. Vei citi despe niște pasiuni ascunse, rivalităţi, senzualitate și trădare.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

3. Vremuri grele de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa revine.  Noul său roman se numește Vremuri grele și îmbină suspansul și istoria. Acţiunea are loc în Guatemala anilor ’50. Aici se duce o luptă în care interesele economice vor încuraja o lovitură de stat. În urma loviturii de stat vine la putere un temut dictator. Viaţa dictatorului va fi dată peste cap de apariţia unei femei fatale, care va fi curtată și de unul dintre oamenii lui de încredere.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Femeia-oracol de Margaret Atwood 

Femeia-oracol este un roman captivant, așa cum doar Margaret Atwood poate scrie. Eroina romanului este o tânără scriitoare. Ea își ascunde adevărata identitate pentru a scăpa de o viaţă marcată de suferinţă. Publicarea unor versuri feministe îi va aduce notorietatea. Odată cu notorietatea apar criza din cuplu, aventurile amoroase ascunse, dar mai ales pericolul dezvăluirii adevăratei identităţi, de care ea vrea să fugă. Pentru a-și pierde urma din nou, protagonista se va refugia în Italia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

5. Klara și Soarele de Kazuo Ishiguro 

Kazuo Ishiguro are un nou roman. Se numește Klara și Soarele. Delicateţea scriiturii moștenite de la strămoșii japonezi se îmbină cu parabola distopică. Vei citi despre Klara, un personaj creat de tehnologie, dar având niște visuri cât se poate de umane.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

6. Ascensiunea de Nikos Kazantzakis

Ascensiunea este o revelaţie pentru cei ce iubesc lumea lui Nikos Kazantzakis. Cartea a fost scrisă în anii ’40, dar a stat ascunsă. Abia în 2021 a fost publicată. Îmbinând ficţiunea cu destăinuirea, Ascensiunea este un roman iniţiatic având farmecul unui jurnal de călătorie și intensitatea profundă a unui text ce te apropie cultura unui ţinut greu încercat. Prin această carte, Nikos Kazantzakis își declară încă o dată iubirea pentru insula natală – Creta.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Sărbătoarea neînsemnătăţii de Milan Kundera

Cititorii dependenţi de scrierile lui Milan Kundera vor trece pe listă și romanul Sărbătoarea neînsemnătăţii. Personajele pe care le vor întâlni străbat drumul dintre Estul cenzurii și Parisul tuturor libertăţilor, oscilând între comic și tragic. Vor descoperi aceeași privire necruţătoare a unui scriitor ce nu poate despărţi marile drame de umorul absurd.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

8. Povești despre două planete 

Povești despre două planete este o antologie de texte scrise de mari autori contemporani din întreaga lume. Textele reflectă subiecte precum inechitatea, schimbările climatice și vulberabilitatea unor comunităţi afectate de aceste schimbări. Este o carte menită să îţi ofere mai multe informaţii despre lumea în care trăim. Vei descoperi astfel realitatea unor oameni aflaţi pe alte continente, dar în același timp atât de aproape de tine prin întrebările puse despre viitorul apropiat al omenirii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi fabuloase pentru fanii literaturii italiene

9. Albatrosul de Simona Lo Iacono

Albatrosul este un roman pentru cei ce iubesc Sicilia, acea Sicilie imortalizată de Giuseppe Tomasi Di Lampedusa, faimosul aristocrat devenit faimos datorită romanului Ghepardul. Romanul redă povestea scriitorului Giuseppe Tomasi Di Lampedusa, în decoruri fastuoase. Albatrosul are farmecul unui film de epocă, pe fundalul însorit al Sudului, și nostalgia unei lumi pe cale să apună.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

10. Ca o piatră în râu de Mauro Corona

Cei îndragostiţi de literatura italiană se vor bucura de traducerea în limba română a uneia dintre cele mai lăudate cărţi din ţara lui Dante. Romanul Ca o piatră în râu îmbină pasiunea pentru arta ca formă de vindecare, secretele transgeneraţionale și iubirea târzie. Personajul central este un sculptor care vrea să se vindece de rănile trecutului. Celebritatea nu îl ajută, de aceea decide să se refugieze în mijlocul unui peisaj sălbatic. În această zonă unde natura este stăpână, va cunoaște o femeie misterioasă. Şi tot în mijlocul naturii va înţelege mai bine secretele bine păstrate ale familiei sale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

11. Colibri de Sandro Veronesi 

Distins cu Premiul Strega, Colibri este un roman plin de compasiune și de personaje ieșite din comun. Un astfel de personaj este și Marco, de profesie oftalmolog. Are o mare teamă de schimbări și preferă o stabilitate ce pare mai degrabă rigiditate. Încercarea lui de a evita schimbările dramatice este abandonată atunci când pe umerii săi apasă grijile celorlalţi. Marco are grijă de părinţii bolnavi, când fraţii lui sunt absenţi, dar și de nepoata lui, deoarece fiica lui Marco nu își mai poate asuma responsabilităţile. Însă viaţa îi va rezerva o surpriză: reapariţia unei iubiri din tinereţe.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane despre ispititoarea Havana

 

12. Să ne vedem cum bine în Havana de Chanel Cleeton 

Cuba și a ei capitală Havana sunt o lume în sine, care nu vor înceta să captiveze generaţii întregi. Această insulă ajunge să o fascineze și pe scriitoarea Marisol Ferreira. Marisol a fost crescută în Miami, dar hrănită cu amintirile bunicii din Cuba. La dorinţa buncii, ea se va duce în Cuba. Aici va descoperi povestea despre iubirea imposibilă dintre un revoluţionar din anii ’50 și fiica unui magnat al zahărului. Să ne vedem cu bine în Havana este o pendulare între un trecut plin de secrete și un prezent al redescoperirilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

13. Măști de Leonardo Padura

Havana devine fundalul unui roman de suspans captivant, semnat de unul dintre cei mai apreciaţi scriitori cubanezi. Măști este o călătorie în lumea boemă (și clandestină) a Havanei, unde iluzia libertinajului nestingherit este risipită de o crimă. Victima crimei este un travestit. Anchetatorii ajung la oameni din vârful piramenidei puterii, după ce străbat o lume exotică, bine ascunsă de ochii vigilenţi ai cenzurii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane cu acţiunea în Japonia

 

14. Pisica și orașul de Nick Bradley 

Pisica și orașul este declaraţia de iubire a unui occidental pentru orașul Tokyo. Vei descoperi un Tokio precum un mozaic. Haiku, manga, tatuatori, veșnici rătăcitori, detectivi și traducători misterioși formează o lume ameţitoare pentru un vestic, dar având propria coerenţă în ochii japonezului. Vei citi un roman care îmbină mai multe genuri literare și în care personajele din lumi diferite ajung să se intersecteze datorită unei pisici.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

15. Cincizeci de cuvinte pentru ploaie de Asha Lemmie 

Cincizeci de cuvinte pentru ploaie este o poveste despre solidaritate fraternă și maturizare, pe fundalul orașului Kyoto. În centrul romanului se află Noriko. În anii ’40, ea simte ce înseamnă respingerea. Noriko s-a născut în urma aventurii dintre o nobilă japoneză și un soldat afro-american. Pentru bunicii ei,  Noriko nu este altceva decât rușinoasa dovadă a unei trădări, de aceea o ţin ascunsă de ochii lumii. Din fericire, în viaţa copilei apare un aliat: fratele vitreg, considerat singurul moștenitor al familiei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Bijuterii interbelice

 

16. Un om atât de simplu de Andre Baillon 

Interbelicul este plin de bijuerii literare care merită redescoperite. Una dintre acestea este și cartea Un om atât de simplu. Scrisă în anii ’20, cartea reflectă, într-un stil avangardist, rătăcirile și crizele unui boem din Parisul anilor nebuni.

 

17. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este un roman care nu se demodează. Fiecare generaţie încearcă să-l transforme pe Gatsby după chipul ei, să-l înţeleagă sau să și-l apropie, visând să fie prezentă la petrecerile sale. Povestea marii iubiri, cu a ei unicitate, absoarbe visurile și decadenţa unei epoci efervescente precum o petrecere fără sfârșit.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Thrillere de citit în iunie 2021

 

18. Lista de invitaţi de Lucy Foley 

Lista de invitaţi este un crime thriller având acţiunea într-un peisaj marin pitoresc din Irlanda. Aici este organizată nunta anului. Între invitaţi nu este doar armonie. Mustesc rivalităţi și resentimente provocate de conflicte nerezolvate. La un moment dat, apare și un criminal, bine camuflat prinre invitaţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

19. Regatul de Jo Nesbø 

Cei ce preferă thrillerele scrise de Jo Nesbø pot alege Regatul. Vor citi despre un triunghi amoros peste care se va suprapune o rivalitate fraternă. Personajele principale sunt doi fraţi. Unul a devenit un om de afaceri de succes după ce a părăsit orașul. Celălalt a rămas, fiind ancorat în amintirile devenite prea dureroase pentru fratele plecat. Reîntors în oraș, fratele devenit bogat va dori să înceapă afaceri menite să dezvolte orașul. Legătura dintre fraţi se transformă într-un triunghi amoros când soţia celui devenit om de succes începe să fie dorită și de cumnat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

20. Proiectul Hail Mary de Andy Weir 

Thrillerul psihologic și elementele SF distopice se îmbină în romanul Proiectul Hail Mary (în curs de ecranizare, avându-l pe Ryan Gosling în rolul principal). Romanul spune povestea unui bărbat care supravieţuiește în timpul unei misiuni dificile de salvare a omenirii. Nu își amintește prea multe. La un moment dat, rătăcirile sale pe o planetă aproape distrusă aduc treptat la suprafaţă câteva frânturi de trecut. Aceste amintiri îl vor ajuta să evite alte catastrofe, dezlegând enigme stranii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

21. Petrovii în vremea gripei de Alexei Salnikov

Suspansul unui thriller și absurdul se întâlnesc în romanul Petrovii în vremea gripei. Acţiunea se petrece într-un oraș industrial din Munţii Ural. Aici, familia Petrov este nevoită să se închidă în casă, în Ajunul Crăciunului, pentru a evita pericolul reprezentat de o boală misterioasă. În vreme ce orașul capătă un aspect fantasmagoric, iar povestea familiei o notă halucinantă, un criminal în serie începe să bântuie, în căutarea următoarei victime.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Poveștile care descoperă istorii pierdute

 

22. Cei dispăruţi (Daniel Mendelsohn) 

Daniel Mendelsohn a devenit cunoscut datorită romanului O odisee. Noua carte apărută și în limba română, Cei dispăruţi, reflectă încercarea autorului de a găsi mărturii despre șase dintre rudele sale dispărute în timpul Holocaustului. Deși părinţii au încercat să ascundă amintirile dureroase, Daniel Mendelsohn a reușit să găsească piste care să-l poarte în Europa celor dispăruţi. Cartea sa este o călătorie spre trecut, în care detaliile inedite răsar precum indiciile imprevizibile, devenite martorii unei lumi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

23. Povești despre speranţă de Heather Morris

Povești despre speranţă este prima carte de nonficţiune scrisă de Heather Morris, care ne-a dat și romanul Tatuatorul de la Auschwitz. În această carte vei întâlni și personajele viitorului roman al autoarei. Povești despre speranţă va deveni o lectură ce invită la reflecţia legată de rezilienţa fiinţei umane.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Curajoasele femei ale Extremului Orientul

 

24. Împărăteasa Lunii de Weina Dai Randel 

Împărăteasa Lunii este continuarea poveștii din romanul intitulat Luna din palat. Vei citi despre peripeţiile unei concubine ajunse împărăteasă. Romanul amintește de filmele având ca decoruri fastul Chinei din secolele trecute. Nu vor lipsi intrigile, jocurile puterii și ale seducţiei și nici rivalităţile feminine.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

25. Kim Jiyeong, născută în 1982 de Cho Nam-joo

Kim Jiyeong, născută în 1982 este un roman-fenomen în Coreea de Sud. A incitat la discuţii aprise despre locul femeii asiatice în societatea actuală.

Aparent, personajul feminin central are tot ce își dorește. Face parte din generaţia femeilor emancipate. Dar în spatele unei vieţi perfecte se ascund renunţări ale căror efecte încep să fie brusc scoase la suprafaţă. Vei citi despre încercarea unei femei de a se regăsi după ce și-a sacrificat visurile pentru a fi soţia perfectă.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane despre oameni care înfruntă istoria, de citit în iunie 2021

 

26. Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem de Maryse Conde

Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem este un roman despre o femeie redescoperită. Este vorba despre o femeie a cărei poveste reflectă o istorie tulbure. Fiica unei sclave aduse din Africa pe marile plantaţii din Barbados, Tiuba ajunge până la urmă să fie eliberată. După eliberare, ea este iniţiată în tainele magiei de către o tămăduitoare foarte căutată. Dar iubirea o poartă pe Tiuba într-o nouă robie. Ajunsă în celebrul Salem, este acuzată de vrăjitorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

27. Pasărea vopsită (Jerzy Kosinski) 

Romanul Pasărea vopsită va fi pus pe lista cinefililor, deoarece a fost ecranizat, într-un stil greu de uitat. Romanul a fost considerat un debut memorabil. Povestea transpunsă în Pasărea vopsită este una cutremurătoare, urmărind încercările de supravieţuire ale unui băieţel nevoit să treacă prin ororile celui de-al Doilea Război Mondial. El va rătăci prin satele poloneze devastate, încercând să găsească un loc unde să se simtă ocrotit.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

28. Cât aur ascund aceste coline de C Pam Zhang

Cât aur ascund aceste coline este unul dintre cele mai bune romane ale anului 2020, fiind nominalizat la Man Booker Prize. În centrul romanului se află două surori având orgini chineze. Tatăl lor a venit în California pentru a căuta aur. Când febra aurului e pe sfârșite, cele două surori încearcă să înţeleagă efectele unei lăcomii cauzate de o mare disperare. Vor începe astfel o călătorie plină de acel realism magic bine ancorat în miturile chineze.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

29. Secretele Parisului de Natasha Lester 

Parisul lui Christian Dior, dar și al femeilor ce au luptat în Rezistenţă devine un personaj imprevizibil. Îl vei (re)întâlni într-un roman ce îmbină aventurile, iubirile imposibile și rivalitatea între surori.

Secretele Parisului spune poveste a două surori. Una este conformist și inflexibilă.  Cealaltă este o nesupusă care se înrolează în aviaţia militară, devenind o vedetă a Rezistenţei.  Intrând în Rezistenţă, o va întâlni pe nimeni alta decât pe sora celebrului designer vestimentar Christian Dior.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

30. Când înfloresc caișii de Gina Wilkinson 

Când înfloresc caișii este un roman cu povești de viaţă intense, pe fundalul unui Bagdad al schimbărilor politice năucitoare. În centrul romanului se află niște personaje feminine care vor încerca să își păstreze familiile unite. Din păcate, ele vor fi prinse în păienjenișul de intrigi politice. Poveștile de iubire interzise, prietenia și apariţia suspansului devin elementele care promit o lectură palpitantă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Te invităm să citești și articolul 9 romane coreene surprinzătoare

9 romane coreene surprinzatoare

 

 

 

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here