49 de carti bune de citit in mai 2021

0
5871
painting: Llewelyn Lloyd – "Reading on the Shore"/source: Dal Rinascimento ai Pittori Macchiaioli e oltre Facebook Page

Trecerea de la primăvară la vară îţi aduce niște cărţi foarte bune. Unele sunt niște călătorii peste mări și ţări, altele te vor invita să faci o călătorie spre propriul univers interior. Noi îţi recomandăm 49 de cărţi bune de citit în mai 2021. Lectură plăcută!

Cărţi foarte bune despre vraja Istanbulului

 

1. Labirint de Burhan Sonmez 

După ce au citit Istanbul Istanbul, mulţi cititori au dorit să fie traduse în limba lor și alte romane scrise de Burhan Sonmez.  Așadar, Labirint a fost așteptat cu multă nerăbdare. Romanul este o călătorie prin memoria unui oraș, dar și a unui cântăreţ de blues. Acesta a încercat să se sinucidă aruncându-se de pe Podul Bosfor. În urma tentativei, el își pierde memoria. Însă trecutul va începe să reapară sub forma unor fragmente ce alcătuiesc o realitate interioară halucinantă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

2. În Serai de John Freely 

În Serai îţi dezvăluie secretele din palatul sultanilor ce au condus Imperiul Otoman timp de șapte secole. Vei citi despre regulile din harem, despre intrigi și despre cutume neobișnuite. Cartea reflectă curiozitatea occidentalilor faţă de locuitorii palatelor asemenea unor labirinturi, ale Orientului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi foarte bune pentru cei pasionaţi de literatura sud-americană

 

3. Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa 

Mătușa Julia și condeierul este considerat unul dintre cele mai puternice romane de dragoste din literatura sud-americană. Reflectând episoade incandescente din biografia lui Mario Vargas Llosa, romanul explorează o legătură tabu. Este legătura dintre o femeie de 32 de ani și un adolescent de 18 ani. Iubirea lor se îmbină cu pasiunea pentru literatură și cu poveștile din Bolivia și Peru.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

4. Paradisul de după colţ de Mario Vargas Llosa 

Cei pasionaţi de pictură și captivaţi de personalităţile nonconformiste pot alege și romanul Paradisul de după colţ. În acest roman, Mario Vargas Llosa amintește de Gaugain și de luptătoarea pentru drepturile femeilor, pe nume Flora Tristan. Ambii și-au căutat paradisul. Gaugain l-a găsit în insulele îndepărtate, cu a lor vegetaţie luxuriantă. Flora Tristan l-a căutat în timp ce lupta împotriva nedreptăţilor. Această luptă a făcut-o să-și redescopere identitatea și erotismul.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

5. Recursul la metodă de Alejo Carpentier 

Literatura sud-americană este reprezentată și de romanele cubanezului Alejo Carpentier. Unul dintre cele mai bune romane ale sale este Recursul la metodă. Vei descoperi o captivantă îmbinare dintre istorie și realimsul magic. Alejo Carpentier te invită la călătorii în inima lumii sud-americane, unde mitul și umbrele dictatorilor devin surse de inspiraţie.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Rusia, de la Vodolazkin la Cehov

 

6. Istoria insulei de Evgheni Vodolazkin

Admiratorii lui Evgheni Vodolazkin vor putea citi un roman ce le va aminti de Laur, cartea prin care l-au și descoperit. Noul roman tradus în limba română, Istoria insulei, adună povești de viaţă uimitoare. Personajele din roman populează o insulă imaginară, dar care pare a fi reală. Aici se întâlnesc farmecul unor istorii vechi și alegoriile despre societatea actuală.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Cei mai frumoși ani din viaţa lui Anton de Norris von Schirach

Cei mai frumoși ani din viaţa lui Anton este un roman psihologic având acţiunea în Rusia anilor ’90. Era perioada noilor începuturi. Căderea comunismului venise cu promisiunea prosperităţii. Entuziasmul și euforia acelor ani se îmbină cu excesele, într-o mărturie despre o generaţie.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

8. Pereţi albi de Tatiana Tolstaia 

Dacă îţi place proza scurtă și preferi autoarele din spaţiul rus, poţi miza și pe cele douăzeci de povestiri incluse în volumul Pereţi albi. Scrise de nepoata lui Tolstoi – Tatiana Tolstaia, aceste proze impresionează prin stranietatea ce învăluie o atmosferă din alte vremuri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
9. Duelul și alte povestiri de A.P. Cehov

Dacă preferi povestirile lui Cehov, poţi alege volumul Duelul. Vei întâlni personaje expresive, în situaţii care te fac să îţi pui întrebări despre natura umană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Thrillere și romane stranii

 

10. Anomalia de Herve Le Tellier

Marele câștigător al Premiului Goncourt 2020, romanul Anomalia îmbină thrillerul, elementele SF, ingredientele unei povești despre maturizare și ale uneia de dragoste. Acţiunea se petrece în timpul unui zbor Paris-New York. Se vor intersecta mai multe istorii de viaţă captivante, date peste cap de un fenomen supranatural.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

11. Inimă atât de albă de Javier Marias 

Inimă atât de albă este considerat unul dintre cele mai bune romane scrise de Javier Marias. Misterul, feminitatea și marile iubiri pierdute se amestecă în tentativa personajului principal de a cerceta motivele din spatele unei morţi învăluite în enigme. Este vorba despre moartea primei soţii a tatălui său. Aceasta s-a împușcat imediat după revenirea din luna de miere.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

12. Mici dezastre de Sarah Vaughan 

Liz, personajul central din Mici dezastre, este medic pediatru. În timpul unei gărzi, este adus un bebeluș. Acesta pare să fi fost agresat. Mama bebelușului este chiar una dintre cele mai bune prietene ale lui Liz. Ce s-a întâmplat cu adevărat? Vei afla din mărturiile mai multor personaje.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

13. Poștașul sună întotdeauna de două ori de James M. Cain

Poștașul sună întotdeauna de două ori a devenit popular printre cititori și datorită filmului-cult având același nume. Romanul spune povestea unei pasiuni ce duce la planuirea unei crime. Un bărbat fără căpătâi se îndrăgosteste de soţia unui proprietar de restaurant de pe marginea drumului, dintr-un ţinut dezolant. La un moment dat, cei doi amanţi plănuiesc uciderea acestui proprietar, deoarece au nevoie de banii lui pentru a începe o nouă viaţă, departe. Însă planurile devin imprevizibile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi pentru devoratorii de mituri

 

14. Cercul mincinoșilor de Jean-Claude Carriere 

Unii oameni se nasc pentru a împiedica dispariţia unor povești. Este și cazul lui Jean-Claude Carriere. Prin cartea lui, Cercul mincinoșilor, a salvat de la uitare povești din ţinuturi fascinante, din Orientul Îndepărtat până-n Africa.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, LibrisCărturești, Elefant.ro

 

15. Toţi sfinţii rebeli de Maggie Stiefvater 

Aventura, iubirile interzise și miturile se îmbină în romanul Young Adult cu titlul Toţi sfinţii rebeli. Pe fundalul peisajului deșertic din Colorado vei citi despre întâmplări stranii, halucinante, despre legături pătimașe, confliecte de familie și personaje nonconformiste. Personajele fabuloase îţi vor fi ghid într-o lume incitantă pentru cei având o imaginaţie bogată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane pline de secrete, mistere, suspans

 

16. Misterul ulmului de Tana French 

Thrillerul și calităţile unui roman despre secretele întunecate ale unei familii se îmbină în romanul Misterul ulmului. Este genul de roman despre care și maestrul suspansului, Stephen King, spune că este extraordinar.

În centrul romanului se află un tânăr care duce o viaţă perfectă. Pentru a sărbători un succes profesional, el petrece o noapte albă alături de prieteni. În drum spre casă este atacat cu sălbăticie, ajungând la un pas de moarte. Atacul îi schimbă viaţa. Pentru a-și vindeca rănile, se refugiază în vechea locuinţă a familiei. Aici are grijă și de unchiul său. O descoperire macabră în trunchiul unui ulm din grădină îl face să își pună întrebări despre familia sa, dar și despre festele jucate de propriul psihic.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
17. Christine de Stephen King 

Tot despre secrete cumplite este vorba și în romanul Christine. Semnat de Stephen King, romanul este o poveste despre maturizare și obsesii tenebroase. Protagonistul poveștii este un adolescent destul de timid, care ajunge să conducă o mașină la care visaseră mulţi americani. Reușește astfel să se facă remarcat. Însă personalitatea i se transformă înspăimântător. Prietenii au impresia că mașina este blastemată, deoarece un secret întunecat este legat de povestea ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

18. Austerlitz de W.G. Sebald 

Austerlitz este povestea unui bărbat care încearcă să afle adevărul despre existenţa sa. El a fost adoptat de un cuplu din Marea Britanie. Adevăraţii lui părinţi locuiseră în Praga. Erau evrei și trăiau în perioada invaziei naziste. Reușiseră până la urmă să-și salveze copilul, trimiţându-l departe. Acesta va uita evenimentele cumplite. Abia la maturitate va pleca pe urmele părinţilor săi, încercând să le spună povestea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

19. Blestemul familiei Palmisano de Rafel Nadal 

Blestemul familiei Palmisano va fi o călătorie în sudul pitoresc al Italiei, în regiunea Puglia. Aici, o familie se simte urmărită de blestem. Toţi bărbaţii au parte de morţi violente. Așadar, una dintre femei își va încredinţa băiatul abia născut unei alte familii. Familia de adopţie îl va considera fiul geamăn al fiicei sale. Băiatul adoptat are parte de o copilărie liniștită, până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial? Oare va fi și el urmărit de blestem. Romanul scris de Rafel Nadal are la bază o poveste adevărată din regiunea Puglia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

20. Apă proaspătă pentru flori de Valerie Perrin

Apă proaspătă pentru flori este un roman despre secretele trecutului și despre niște personaje luminoase, care vor să aline suferinţele celor din jur. Un astfel de personaj este și Violette. Ea administrează un cimitir din Burgundia. Totodată, Violette este și cea mai bună confidentă a vecinilor care au pierdut o fiinţă dragă. Existenţa ei monotonă va fi dată peste cap de apariţia unui bărbat misterios. Povestea lui este strâns legată de familia lui Violette.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Misterele din paginile scrise de Agatha Christie

 

21. Cei patru mari 

În Cei patru mari, faimosul Hercule Poirot va trebui sa lupte împotriva unui cartel al crimei. Din cartel fac parte și patru personaje misterioase, influente și greu de prins. Toate au identităţi neclare, de aceea sunt greu de identificat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

22. Jocuri de oglinzi 

Miss Marple, unul dintre cele mai iubite personaje din lumea detectivilor, trebuie să își salveze o prietenă. Această prietenă este vizată de un inamic din umbră, deși nu pare genul de persoană care ar putea stârni ura cuiva. Impunătorul conac unde locuiește victima devine scena unor întâmplări ciudate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
23. Triunghiul etern 

Dacă preferi proza scurtă scrisă de Agatha Christie, poţi trece pe listă și Triunghiul etern. În cele patru povestiri vei descoperi un Hercule Poirot în ipostaza celui ce analizează natura umană, încercând să elucideze niște cazuri stranii, aparent imposibil de explicat raţional.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi foarte bune despre personaje pasionate de artă

 

24. Librăria de Penelope Fitzgerald 

Ce ai putea face dacă ai primi o moștenire? Ai putea deschide un paradis al cărţilor. Așa face și protagonista romanului Librăria. Creează un colţisor de rai pentru iubitorii de cărţi dintr-un loc pitoresc aflat pe malul mării. Însă nu toţi o privesc admirativ. Ea va trezi invidia celei ce deţine rolul de patroană a artelor în frumoasa regiune. Penelope Fitzgerald a scris un roman cuceritor pentru cei dependenţi de lectură și dornici de a călători.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

25. Scriitori și îndrăgostiţi de Lily King

Scriitori și îndrăgostiţi este considerată una dintre cele mai bune cărţi apărute în 2020. Vei citi o poveste momorabilă, care îmbină triunghiul amoros, pasiunea pentru literatură și redescoperirea după o traumă. Protagonista lui Lily King se reîntoarce la visul său de a deveni scriitoare. Începe să-și scrie primul roman după moartea subită a mamei sale și despărţirea de bărbatul considerat marea ei iubire. Întoarcerea la scris este însoţită de apariţia în viaţa ei a doi bărbaţi de care se va îndrăgosti.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

26. Cabinetul albastru de Simona Preda 

Cabinetul albastru este o călătorie în universul amoros al unei femei care a trăit intens trei mari iubiri. Iubirile din romanul Simonei Preda se derulează pe fundalul Bucureștiului frecventat de artiștii vizionari. Pentru a-și putea înţelege mai bine trăirile din perioada marilor iubiri, protagonista ajunge în cabinetul unui psiholog. Concluziile vor fi seducătoare pentru cititorul pasionat de romanele psihologice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

27. Inelele lui Saturn de W.G. Sebald 

W.G. Sebald este un scriitor care merită descoperit. Dacă ai citit Austerlitz, vei dori să explorezi și înșiruirea de povești din Inelele lui Saturn. Vei citi despre istorie și artă, pe fundalul unui peisaj pictural de pe coasta de Est a Angliei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, LibHumanitas, Cărturești

 

Însemnările unor tinere curajoase
28. Jurnalul unei fete greu de mulţumit de Jeni Acterian 

Jurnalul unei fete greu de mulţumit va rămâne o carte fascinantă pentru fiecare generaţie. Jeni Acterian amintește de adolescentele interbelice, dornice de a se emancipa. Emanciparea însemna și aventurarea în marea de contradicţii a psihicului. Observaţiile despre societate, feminitate și natura umană răzvrătită uimesc prin actualitatea lor.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

29. Jurnalul Annei Frank 

Anna Frank ar fi putut deveni una dintre marile scriitoare ale secolului XX. Jurnalul ei, scris în timpul fugii din calea naziștilor, exprimă pofta de viaţă a oricărei adolescente precoce. Annei Frank îi place să se analizeze, să-i observe pe cei din jur și să-și înţeleagă primii fiori ai atracţiei erotice. Dacă ar fi trăit în zilele noastre, ar fi ţinut un blog plin de postări inteligente, care ar fi transformat-o în vocea unei generaţii.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi despre doi mari scriitori interbelici redescoperiţi

 

30. Hortensia Papadat-Bengescu. Străina de Ana Maria Sandu 

Hortensia Papadat-Bengescu este una dintre personalităţile feminine care ne fac să privim spre perioada interbelică. Nu era o perioadă perfectă, dar o putem asocia cu emanciparea femeilor și cu apariţia unor scriitoare vizionare. Una dintre aceste scriitoare a deschis un drum considerat al bărbaţilor. Le-a arătat femeilor că pot scrie romane psihologice de o mare fineţe, care să devină emblematice pentru o anumită epocă. Personalitatea Hortensiei Papadat-Bengescu este explorată în cartea scrisă de Ana Maria Sandu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

31. Prietenul visătorilor și al învinșilor de Andrei Crăciun 

Prietenul visătorilor și al învinșilor este un roman care te va face să (re)citești scrierile lui Panait Istrati. Scriitorul de pe malul Dunării, devenit apoi faimos în Franţa boemilor, este personajul acestui roman. Andrei Crăciun va pune biografia lui Panait Istrati într-o altă lumină. Vei călători pe urmele lui Panait Istrati pe străzile din Paris, Napoli, Istanbul sau Damasc.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Cărţi de dragoste bune
32. Lumânările ard până la capăt de Sandor Marai 

Lumânările ard până la capăt este unul dintre cele mai bune romane despre iubire scrise vreodată. În centrul romanului se află doi bărbaţi, cândva prieteni vechi. Ei se reîntâlnesc după zeci de ani pentru a povesti de femeia iubită de ambii. Își amintesc și de triunghiul amoros, iar aceste amintiri se transformă într-o reflecţie asupra iubirii, prieteniei, trădării și istoriei.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

33. Orașul cu salcâmi de Mihail Sebastian

Orașul cu salcâmi este considerat o bijuterie. Mihail Sebastian spune povestea unei tinere studente, care oscilează între emancipare și perspectiva unei căsătorii prin care să rămână ancorată în lumea plină de convenţii a mediului burghez din care provine. Romanul și-a păstrat prospeţimea datorită modul în care au fost explorate legăturile umane și maturizarea erotică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

34. Joia dulce de John Steinbeck

Unele romane își păstrează forţa de atracţie după ani și ani de schimbări sociale. Unul dintre aceste romane este și Joia dulce. Scris de John Steinbeck într-un stil ce amintește de un alt roman al său, extrem de iubit, Strada Sardinelor, romanul reflectă o poveste de dragoste pe fundalul Californiei așa cum o cunosc marginalii și nonconformiștii rătăcitori. Vei descoperi o galerie de personaje pestriţe. Unele scandalizează, altele te impresionează prin inepuizabila capacitate de a oferi alinare celor năpăstuiţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

35. Cofetăria cu miracole de Christian Escriba & Silvia Tarrago 

Dacă visezi la Barcelona, vei alege și romanul Cofetăria cu miracole. Te vei plimba prin cartierele vechi, descoperind povești secrete. Aceste povești gravitează în jurul unor tineri îndrăgostiţi, de a căror existenţă se leagă faima cartierelor unde locuiesc marii artizani ai dulciurilor irezistibile.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

36. Trandafirul Alb, Pădurea Neagră de Eoin Dempsey
Trandafirul Alb, P
ădurea Neagră este un roman despre dragoste în vremea războiului. Eroina romanului luptă împotriva naziștilor, dar ajunge să salveze tocmai un pilot din armata germană, prăbușit aproape de casa ei. Pe măsură ce bărbatul dă semne de recuperare, femeia dizidentă își dă seama că soldatul îi ascunde multe informaţii despre identitatea lui.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi pentru cei ce preferă să exploreze distopiile sau romanele despre supravieţuire pline de suspans 

 

37. Metro 2033 de Dmitri Gluhovsky 

Metro 2033 este o distopie SF, una dintre cele mai citite scrise în ultimii ani. Personajele cărţii sunt niște supravieţuitori ai unui război atomic. Ele ajung să se refugieze în staţiile de metrou ale Moscovei. Însă aceste staţii au devenit un loc al pericolelor ce pândesc la tot pasul.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

38. Acolo unde lumea se sfârșește de Geraldine McCaughrean 

În fiecare vară, un grup de prieteni merge pe Stânca Războinicului, o insulă unde pot vâna păsări. În ultima lor vară împreună, se trezesc abandonaţi pe insulă. Ajung să se gândească la imagini apocaliptice în timp ce vor încerca să caute soluţii pentru a supravieţui până când vor fi găsiţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane la care se va întoarce fiecare generaţie de cititori

 

39. Memoriile lui Hadrian de Marguerite Yourcenar 

Fascinaţia pentru Antichitate îi va face pe mulţi cititori să se întoarcă la romanul-cult Memoriile lui Hadrian. Roma decadentă este oglindită în gândurile împăratului, aruncând sclipiri de splendoare melancolică.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

40. Fahrenheit 451 de Ray Bradbury

Fahrenheit 451 este un roman-cult, o distopie nelipsită din casele dependenţilor de lectură. Ei sunt eroii din roman, niște eroi care au încercat să salveze cărţile. Într-un viitor sumbru, cărţile devin ţinta unor planuri distructive.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

41. Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
Pasiunea pentru artă, obsesia pentru tinereţea veșnică și mitul vânzării sufletului se întâlnesc într-unul dintre cele mai iubite romane din istoria literaturii. Este vorba despre Portretul lui Dorian Gray. Este un roman plin de mister, care nu se va demonda niciodată.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

42. Portocala mecanică de Anthony Burgess 

Portocala mecanică a devenit un roman-cult despre violenţă și despre viaţa degradantă spre care se îndreaptă adolescenţii marginalizaţi din marile orașe. Fiecare generaţie va citi acest roman deoarece o pune faţă-n faţă cu propriile temeri și întrebări incomode legate de natura umană, bine și rău.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

43. Moartea lui Isus de J.M. Coetzee 

Moartea lui Isus încheie trilogia distopică a lui Coetzee, din care mai fac parte Copilăria lui Isus și Anii de școală ai lui Isus. Romanul descrie evoluţia protagonistului David. El simte chemarea de a-i ajuta pe marginali, pe orfani. Vocaţia lui îl va conduce spre fapte ce-i vor umi pe cei din jur.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Redescoperirea lui Andre Malraux

 

44. Condiţia umană de Andre Malraux

Condiţia umană este un roman care te ajută să înţelegi atât trecutul, cât și prezentul. Andre Malraux s-a inspirat din episoadele care au precedat revoluţia lui Mao din China. Personajele și evenimentele din roman reactualizează întrebările privind urmările imprevizibile ale unei revoluţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

45. Speranţa de Andre Malraux 

Nimerit în mijlocul Războiului Civil din Spania, Andre Malraux a hotărât să lase o mărturie literară, cu titlul Speranţa. Publicat in anii ’30, romanul reflectă iluziile, temerile și idealurile unei generaţii care visa la solidaritate și la echitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Călătorii pentru regăsire

 

46. Povești de vară de Mieko Kawakami 

Literatura japoneză contemporană este reprezentată și de scriitoarea Mieko Kawakami. Prin romanul său intitulat Povești de vară, scriitoarea prezintă Japonia actuală prin ochii a trei femei. Una este scriitoare și le primește în apartamentul său modest pe sora ei, de profesie animatoare, și pe fiica surorii sale. Sora animatoare se teme de trecerea anilor, iar nepoata se teme de transformările aduse de adolescenţă. Romanul este și o călătorie spre istoria unei familii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro
47. Cartea ţuicii. Povestiri din Banat de Matej Horava 

Cartea ţuicii este povestea unui profesor ceh nimerit în Banat. Aici își va schimba viaţa. În timpul adaptării la cultura locală, profesorul se va lăsa invadat de amintiri. Își va derula în minte imagini din anii de studenţie. Amintirile readuc în prezent iubirile pierdute și călătoriile datorită cărora s-a maturizat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

48. Călătorii cu Charley în căutarea Americii de John Steinbeck

John Steinbeck avea un prieten ideal pentru călătorii. Era vorba despre căţelul pe nume Charley. Alături de el a făcut marea călătorie de-a lungul Statelor Unite. Dorea să înţeleagă și mai bine lumea despre care a tot scris. Călătorii cu Charley în căutarea Americii poate sta pe raftul cărţilor de căpătâi pentru cei dornici de a înţelege vastitatea umană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

49. Ravelstein de Saul Bellow 

În timpul unei călătorii la Paris, doi bărbaţi împărtășesc niște gânduri intime despre viaţă. Unul dintre ei își trăiește ultimele zile și îi cere prietenului ce-l însoţește să-i scrie biografia. Vei descoperi astfel o poveste de viaţă intensă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here