24 de carti bune de citit in august 2021

0
3827
painting: "On the Sands" by Harold C. Harvey (1874-1941)

Romane palpitante având farmecul unui film de epocă, romane istorice surprinzătoare, cu acţiunea în Istanbul sau în ţinuturi exotice, romane premiate și ademenitoarele biografii ale unor personalităţi cu vieţi demne de un roman de aventuri sunt câteva dintre cărţile puse pe lista noastră. Îţi recomandăm 24 de cărţi bune de citit în august 2021.

Cărţi bune de citit în august 2021, semnate de scriitoare care dau dependenţă

 

1. Ţinutul mareelor de Philippa Gregory 

Philippa Gregory este considerată o foarte bună povestitoare. Noul roman tradus în limba română este Ţinutul mareelor. Acest roman va deschide o nouă serie având acţiunea în Anglia secolului al XVII-lea.

În centrul romanului este un personaj feminin care apelează la vrăjitorie pentru a se elibera de legământul unei căsătorii, sperând că va putea fi, în sfârșit, declarată văduvă. Fără să știe, este privită de un preot care trebuie să îndeplinească o misiune secretă. Femeia îi va deveni ghid prin mlaștina primejdioasă, nebănuind consecinţele ajutorului oferit acestui străin misterios.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

2. Casa de la Riverton de Kate Morton

Casa de la Riverton este un roman plin se mister, având calităţile un film de epocă despre aristocraţia britanică din anii’20. Kate Morton știe cum să se folosească de secretele personajelor pentru a scrie o poveste cu final imprevizibil. Misterul din romanul său este legat, de data aceasta, de motivele ce l-au împins pe un mare poet să-și ia viaţa chiar în timpul unui gaden party. Sinuciderea avusese loc în anul 1924. Zeci de ani mai târziu, una dintre participante va face mărturisiri importante în prezenţa unei regizoare care vrea să lanseze un film despre viaţa poetului.

Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

Proze scrurte captivante, bune de citit în august 2021

 

3. Jurnalul unei nopţi nedesăvârșite de Hiromi Kawakami 

Cei dependenţi de literatura japoneză vor avea încă un motiv de bucurie. Vor putea citi povestirile din volumul Jurnalul unei nopţi nedesăvârșite, pentru care scriitoarea Hiromi Kawakami a primit marele premiu Akutagawa. În stilul specific japonezilor, Hiromi Kawakami îmbină legendele, folclorul straniu și realismul magic. Le aduce în prezentul unor personaje aflate în plină criză existenţială. Vei intra într-o lume încărcată de simboluri, absurdă, precum un vis ce răstălmăcește vechile amintiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

4. Tot ce e înăuntru Edwidge Danticat 

Dacă preferi poveștile concentrate, poţi alege și volumul Tot ce e înăuntru. Este scris de una dintre cele mai apreciate autoare contemporane, Edwidge Danticat. Cele opt proze scurte abordează teme precum legăturile de cuplu, relaţiile din familie și transformările prin care trece o comunitate.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

5. Treisprezece. Proză fantastică 

Dacă îţi plac povestirile care sfidează limitele realităţii, vei trece pe listă și cele treisprezece miniaturi din Proză fantastică. Unii dintre cei mai citiţi autori români contemporani își imaginează întâmplări pline de mister, suspans, halucinant.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Romane istorice bune de citit în august 2021

 

6. Ca o rană de sabie de Ahmet Altan 

Ca o rană de sabie este un cadou făcut tuturor celor pasionaţi de istorie și îndrăgostit de Turcia. Romanul deschide faimosul Cvartet Otoman, scris de Ahmet Altan, devenit cunoscut și datorită volumului autobiografic Nu voi mai vedea lumea niciodată. În centrul romanului se află Istanbulul, cu al său portret spectaculos. Un Istanbul înaintea destrămarii Imperiului Otoman. Marele oraș freamătă de intrigi, erotism, iubiri ascunse, comploturi și revolte.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

7. Civilizaţii de Laurent Binet 

Un alt roman care îi va seduce pe cei pasionaţi de istorie este și Civilizaţii, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2019. Ce-i drept, este un roman care pornește de la evenimentele istorice pentru ale împinge într-o direcţie neverosimilă, halucinantă. În acest roman se intersectează o prinţesă vikingă ajunsă tocmai în America Centrală și cel numit Fiul Soarelui, care fuge în Cuba, apoi hotărăște să cucerească Europa folosindu-se la un moment dat și de o pumă uriașă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Cărţi bune de citit în august 2021, distinse cu Premiul Nobel 2020 și Premiul Goncourt 2018

 

8. Noapte credincioasă și virtuoasă de Louise Glück 

Noapte credincioasă și virtuoasă este unul dintre cele mai importante volume de poezii scrise de laureata Premiului Nobel pentru Literatură în 2020, Louise Glück. Acestea sunt o parte dintre versurile care vă invită să o descoperiţi, traduse de Bogdan-Alexandru Stănescu:

Dacă e așa de greu să încep, imaginează-ți cum îmi va fi să închei –
Pe patul meu, cearșafuri imprimate cu iahturi colorate inducând, simultan, viziuni ale aventurii (sub forma unor explorări)
și senzații de blândă legănare, ca-ntr-un scrânciob.

Primăvara, și draperiile flutură.
Adierile pătrund în cameră, aducând primele insecte.
Zumzetul ca o rugăciune.

Rememorări esențiale dintr-o memorie cuprinzătoare.
Puncte de limpezime într-o pâclă de ceață, vizibile cu intermitență,
ca un far a cărui unică misiune
e să emită un semnal.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

9. Şi copiii copiilor lor de Nicholas Mathieu 

Câștigător al Premiului Goncourt în 2018, romanul Şi copiii copiilor lor are ca subiect prieteniile din adolescenţă și maturizarea pe fundalul unui oraș aflat în criză. Acţiunea se petrece în anii ’90, în partea de nord-est a Franţei, la graniţa cu Luxemburgul. Această zonă este afectată de colapsul industriei. Majoritatea locuitorilor își pierd locul de muncă. Mulţi se refugiază în alcoolism sau în xenofobia deghizată în naţionalism. Personajele romanului sunt un adolescent dintr-o familie de muncitori, o tânără din clasa de mijloc și fiul unei familii nord-africane. Ei se împrietenesc sfidând prejudecăţile. Aventurile adolescentine și descoperirea sexualităţii jonglează cu teribilismul. Din cauza teribilismului ajung să comită fapte ce vor marca mai multe generaţii.

 

Romane trepidante despre femei care înfruntă războiul

 

10. Transcrieri de Kate Atkinson 

Suspansul demn de un thriller cu spioni și calităţile unui roman istoric se întâlnesc în Transcrieri. Una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane, Kate Atkinson amintește de femeile care în anii ’40 au contribuit la înfrângerea nazismului. O astfel de femeie curajoasă este și Juliet. Ea este implicată într-o misiune specială: aceea de a transcrie conversaţiile secrete purtate de niște simpatizanţi ai nazismului. Într-o lume pentru care femeile erau bune doar pentru activităţile casnice, Juliet era o ciudăţenie. Avea un loc de muncă într-o lume considerată a bărbaţilor.

Transcrierile conversaţiilor o fac să descopere secrete nebănuite din cercurile puterii. Așadar, ar putea deveni ea însăși o ţintă. Întâmplările din viaţa ei sunt descrise într-un ritm febril.

 

11. Fiica ambasadorului de Pam Jenoff 

Fiica ambasadorului este un roman despre dragoste, prietenie și emancipare în decorurile Parisului interbelic. Acţiunea începe în anul 1919, la conferinţa de pace, după încetarea Primului Război Mondial. Margot, personajul central, este fiica unui diplomat german. Ajunsă la Paris, Margot are impresia că toţi își arată ostilitatea când o privesc. Însă treptat ea începe să iubească Parisul. Aici se va împrieteni cu artiști revoluţionari și se va îndrăgosti de un seducător ofiţer de marină. El o va ajuta să se emancipeze, oferindu-i prima slujbă, și o va face să își schimbe vizunea asupra loialităţii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

12. Ultima librărie din Londra de Madeline Martin 

Ultima librărie din Londra este o carte despre puterea scrisului în perioade tulburi. Acţiunea are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Personajul central este angajata unei librării care va încerca să supravieţuiască psihologic hrănindu-se cu poveștile fabuloase din cărţi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

13. Numele meu este Eva de Suzanne Goldring

Răzbunarea, secretele din perioada războiului și marile iubiri se întâlnesc într-un roman trepidant. Numele meu este Eva spune povestea unei femei care încearcă să afle cine a fost asasinul soţului ei. Secretele acesteia vor fi descoperite întâmplător de nepoata ei. Astfel, ies la suprafaţă evenimente dureroase, dar și efectele unei nestăvilite dorinţe de răzbunare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

14. Jackie și Maria de Gill Paul 

Jackie și Maria este un roman inspirat din triunghiul amoros format din văduva președintelui Kennedy, Maria Callas, zeiţa Operei din Milano, și miliardarul Onassis. Plecând și de la biografiile celor două personalităţi feminine, Gill Paul redă o lume în care fastul și teama de eșec se învecinau. Paginile romanului te vor purta în mijlocul unei lumi a luxului, de la Veneţia până în frumoasele insule grecești.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

Thrillere cu personaje pasionate de scris

 

15. Povestea lui Lisey de Stephen King 

Povestea lui Lisey stă la baza miniseriei ce o are pe Julianne Moore în rolul principal. Romanul lui Stephen King spune povestea unei femei care încearcă să înţeleagă secretele și demonii interiori ai soţului său. După moartea acestuia, investigaţiile o vor duce prin locurile bizare ce îl inspirau pe acesta când scria (el fiind un autor de succes).

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

 

16. Profesorul și nebunul de Simon Winchester 

Profesorul și nebunul este un thriller pentru cei pasionaţi de istoria cuvintelor. Cei de la Times Magazine l-au considerat un roman poliţist lingvistic. Succesul a dus și la ecranizarea lui în 2019, avându-i pe Sean Penn și Mel Gibson în rolurile principale.

Subiectul romanului este legat de nașterea Dicţionarului Oxford. Evenimentele dramatice sunt declanșate în momentul întâlnirii dintre un editor celebru și un criminal închis într-un ospiciu. Acest criminal întocmise peste 10000 de fișe lexicale. Mintea lui sofisticată și chinuită devine obiect de studiu.

 

Cărţile unor scriitori ce au revoluţionat literatura

 

17. Istoria eternităţii. Evaristo Carriego de Jorge Luis Borges

Admiratorii lui Borges se vor bucura și de volumul Istoria eternităţii. Evaristo Carriego. Acest volum reunește două dintre cele mai importante cărţi de proză scrise de Borges. Importanţa lor este dată de modul în care acestea reflectă evoluţia scriitorului argentinian. În Istoria eternităţii vei citi niște pagini ce reflectă încercarea lui Borges de a percepe modul în care oamenii au definit aspiraţia la nemurire de-a lungul secolelor.

Evaristo Carriego este cartea despre care s-a spus că reflectă cel mai bine legătura afectivă a lui Borges cu ţara natală, Argentina. Vei citi despre Buenos Aires, despre mozaicul de culturi din acest oraș, despre cutumele din cartierele periculoase. Temele acestei cărţi se regăsesc în cele mai importante povestiri scrise de Borges.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

18. Picnic la marginea drumului de Arkadi Strugaţki și Boris Strugaţki 

Romanul care a stat la baza filmului Călăuza al lui Tarkovski, Picnic la marginea drumului, apare într-o nouă ediţie în limba română. Cartea îmbină distopia, elementele SF și alegoria. Acţiunea se petrece într-o zonă stranie, unde se întâmplă evenimente greu de explicat. Personajul central este o călăuză prin această zonă. La rândul său va încerca să își explice fenomenele care o vor transforma pe fiica lui.

Poţi comanda volumul de pe LibrisCărturești, Elefant.ro

 

Două romane pentru (aproape) toate vârstele

 

19. Monstrul care nu era de T.C. Shelley 

Monstrul care nu era explorează năstrușnic modul în care sunt percepute poveștile cu personaje înfricoșătoare. Cum apare ele în imaginar și cât de mult îi influenţează pe copii? Atât ei, cât și parinţii lor pot afla citind această carte scrisă de T.C. Shelley.

 

20. Sally Jones. Maimuţa criminalului de Jakob Wegelius 

Dacă preferi un roman de aventuri, poţi alege Maimuţa criminalului. Vei călători din Lisabona până-n Alexandria și Bombay pe urmele unui personaj care vrea să demonstreze nevinovăţia unui marinar finlandez condamnat, pe nedrept din cauza unei presupuse crime.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

 

Non-ficţiune

 

21. Familia Borgia de Christopher Hibbert 

Familia Borgia, cartea lui Christopher Hibbert, este considerată una dintre cele mai bune scrise despre această famile de care se leagă povești sinistre despre intrigi politice și corupţie. Vei citi despre încrengăturile ce au dus la ascensiunea lui Rodrigo Borgia, dar și despre viciile copiilor săi, ajunși în vârful ierarhiei politice renascentiste.

Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești, Elefant.ro

22. Nicolae al II-lea. Ultimul ţar de Henri Troyat

Henri Troyat a scris unele dintre cele mai interesante cărţi despre personalităţi marcante ale Rusiei. După cartea dedicată lui Cehov apare în limba română și cea despre ultimul ţar. Nicolae al II-lea reflectă atmosfera unei Rusii tulburate de tensiunile ce anunţau venirea lui Lenin la putere.

 

23. Europenii. Trei vieţi și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea de Orlando Figes 

Orlando Figes este un istoric având calităţile unui foarte bun povestitor. În cartea Europenii. Trei vieţi și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea explorează modul în care Occidentul s-a definit prin cultura europeană, mai ales începând cu secolul al XIX-lea. Pentru a reflecta impactul culturii europene și formarea unei conștiinţe ample cât un continent, Figes analizează biografiile a trei personalităţi: mezzosoprana și compozitoarea Pauline Viardot, criticul de artă Louis Viardot și marele clasic rus Ivan Turgheniev.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

 

24. Norocul scriitorului. Memorii (1976-1991) (David Lodge)

David Lodge este unul dintre cei mai iubiţi autori actuali. Este apreciat mai ales datorită umorului inteligent prin care descrie slăbiciunile societăţii. Mulţi l-au descoperit datorită volumului de povestiri Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat. Fanii săi din România îi vor putea citi și volumul de memorii Norocul scriitorului.

 

Te invităm să citești și articolul 10 romane (și o surpriză) cu acţiunea la Veneţia

10 romane (si o surpriza) cu actiunea la Venetia, care te vor seduce

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here