15 carti noi aduse in librarii de luna decembrie

0
2438
pictura: Richard Freiherr von Drasche (Dorotheum)/en.wikipedia.org

Pentru mulţi dintre noi, luna cadourilor este de fapt luna în care ne cumpărăm mai multe cărţi, profitând de ofertele editurilor şi de reducerile din librării. Îţi propunem nişte titluri noi, pe care să le savurezi în timp ce în aer plutesc arome de ceai cu mirodenii, portocale, scorţişoară sau turtă dulce. Preferinţele noastre şi modul în care percepem simbolurile acestei perioade sunt diferite, de aceea am ales atât poveşti de sezon, cât şi romane, biografii sau memorii care să îţi hrănească fie dorul de ducă trezit în zilele libere, fie nevoia de introspecţie, de solitudine benefică pentru discuţiile cu tine.

 

Jeanette Winterson – Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 sărbători pentru 12 zile

Iarna trecută, Jeanette Winterson şi-a încântat cititorii din România datorită cărţii O paranteză în timp, prin care a revizitat una dintre piesele lui Shakespeare. Anul acesta ne vom putea bucura de imaginaţia lui Jeanette Winterson prin 12 povestiri cu personaje năstruşnice şi întâmplări nemaiauzite. Povestirile reflectă opinia scriitoarei conform căreia sărbătorile de iarnă sunt o celebrare a neprevăzutului. Şi cum poveştile şi deliciile culinare pot merge mână-n mână, autoarea propune şi 12 retete pe care le putem pregăti alături de cei dragi.

 

Cele trei fiice ale Evei

Romanele lui Elif Shafak sunt nelipsite de pe listele multor cititori. Noul său roman îţi dă toate motivele pentru a mai amâna treburile casnice dinaintea sărbătorilor. Are o poveste puternică despre Est şi Vest, care se întâlnesc în fascinantul Istanbul, secrete feminine care sunt devoalate treptat, nişte protagoniste reprezentând ipostaze diferite ale feminităţii şi un personaj masculin carismatic.

În centrul romanului se află o femeie care s-a reîntors brusc în Istanbului natal pentru a deveni o soţie din noua burghezie turcă, deşi studiile de la Oxford îi promiteau o carieră strălucitoare şi mai multă independenţă. Motivele din spatele alegerilor sale sunt dezvăluite după ce tentativa de furt a genţii o face să redescopere o fotografie din studenţie, în care îl zăreşte pe un profesor nonconformist de care ea şi cele mai bune prietene din acei ani erau atrase. Vei descoperi aceeaşi simbioză, profund şi captivant analizată, între Istanbulul aflat într-o continuă schimbare şi metamorfozele femeilor care locuiesc în el.

 

În apărarea femeii cavernelor. Povestiri de neurologie evoluţionistă 

Neurologul Harold Klawans îţi propune altfel de poveşti captivante. Unele despre evoluţia creierului. Fiecare capitol al cărţii sale răspunde la întrebări frecvente despre modul în care am ajuns să fim ceea ce suntem azi. De ce mitul bărbatului-vânător e doar un mit?, De ce femeia a fost cea care a jucat rolul esenţial în dezvoltarea speciei noastre? şi Cum am dobândit capacitatea de a compune muzică complexă sau de a citi? Sunt doar o parte dintre întrebările care au dus la scrierea acestei cărţi.

 

Gala-Dali

Gala, femeia considerată marea iubire a lui Salvador Dali, a stârnit curiozitatea multor devoratori de poveşti cu muze şi artişti excentrici. Bărbaţii au fost seduşi de mitul ei, iar femeile au invidiat-o şi au vrut să-i afle trucurile folosite pentru a-l face pe un bărbat genial să o venereze până într-acolo încât să-i includă numele atunci când îşi semnează capodoperele. În Gala-Dali vei descoperi o personalitate cu o mie de feţe, care şi-a înţeles foarte bine epoca şi a ştiut să se bucure de anii în care femeile începeau să se emancipeze, să intre într-o lume a libertăţii şi a progresului, acaparată până atunci de bărbaţi. Carmen Domingo îţi propune o lectură captivantă despre feminitate, boemă şi avangardă.

 

 Irvin Yalom – Călătoria către sine (memorii)

Zilele libere din luna decembrie pot deveni ocazia unei introspecţii, a unei călătorii emoţionale către sine, a unei discuţii despre pierderi şi regăsiri sau despre oamenii care te-au inspirat. Prin romanele sale şi prin cărţile de psihoterapie, Irvin Yalom a devenit o sursă de inspiraţie pentru mulţi cititori, impresionaţi de fracheţea unor dezvăluiri legate de trăirile unui psihiatru, confruntat la rândul său cu propriile răni. Dezvăluirile şi amintirile din volumul autobiografic intitulat Călătoria către sine pot fi lectura perfectă pentru cei ce îşi doresc să se redescopere pe ei înşişi în zilele de iarnă.

 

Copacul dorinţelor (editie bilingvă) – Singura poveste pentru copii scrisă de Faulkner

Aproape în fiecare an aflăm despre încă o bijuterie ascunsă în sertarele secrete ale unui clasic despre care am crezut că ştim totul. În cazul lui William Faulkner este vorba despre o poveste scrisă pentru fiica unei femei pe care o iubise. Copacul dorinţelor este relatarea unei călătorii pline de peripeţii, spre un ţinut unde se află un arbore ce poate împlini visuri.

 

 David Bowie: o stranie fascinaţie

Biografia lui David Buckley a fost elogiată de multe publicaţii. The Guardian afirma: David Buckley reuşeşte lucrul cel mai de preţ pentru un biograf rock: te face să asculţi din nou albumele lui Bowie. Bazată pe informaţii obţinute în exclusivitate din interviurile cu apropiaţii artistului, David Bowie: o stranie fascinaţie este o carte nu doar pentru fani, ci şi pentru cei dornici de a înţelege cum o personalitate plină de originalitate poate influenţa lumea şi te poate încuraja să îţi asumi un stil personal considerat aparte.

 

Castele de furie

Pentru mulţi, zilele de sărbătoare sunt ocazia de a-şi face cadou încă un roman scris de autorul preferat. Dacă s-ar face un top al unora dintre cei mai citiţi autori în România, Alessandro Baricco s-ar afla în el. Cei care l-au descoperit datorită romanelor Mireasa tânără sau Mătase pot citi în decembrie şi romanul prin care a debutat – Castele de furie. Acţiunea se petrece în anii revoluţiei industriale, când progresul îi atrăgea mai mult pe vizionarii ce visau tot felul de maşinării magice, nu neapărat pe cei marcantili. Vei descoperi un bun povestitor, capabil să infiltreze stranietatea în real datorită unor personaje misterioase, ce trimit nişte cadouri excentrice din călătorii, sau a unor case de sticlă, ce anunţă o schimbare a percepţiei asupra luxului burghez reflectat de arhitectură.

 

 Arta contemporană. Istorie şi geografie

Dacă vacanţa de iarnă înseamnă pentru tine mai mult timp de cutreierat prin galeriile de artă contemporană, atunci s-ar putea să-ţi doreşti sub brad cartea lui Catherine Millet. Vei găsi o foarte bună introducere în lumea artei contemporane, într-un limbaj accesibil şi celor ce nu au studii de specialitate. Conceptele, trecerea de la avangarda interbelică la arta actuală prin transgresarea graniţelor dintre curente şi informaţiile despre galerii celebre, despre importanţa spaţiilor de expunere sau despre materialele folosite alcătuiesc nişte capitole fascinante. Paginile te vor face să priveşti altfel o expoziţie de artă contemporană şi să înţelegi mai bine relaţia dintre creator, galerie şi privitor.

 

Aventura arctică

A te bucura de iarnă stând la căldurică, în faţa unui şemineu şi a unui peisaj abia zărit dincolo de fereastra cabanei cochete, este de neacceptat pentru unii. Aşa a fost şi pentru antropologul Peter Freuchen, care ar fi putut avea o viaţă confortabilă într-un cartier burghez din Copenhaga secolului trecut. Dar el a vrut să exploreze Groenlanda necălcată de semenii săi. A dat compania elitei intelectuale cu studii înalte pe experienţele unice, trăite alături de inuiţii din ţinuturile arctice. Şi-a luat o soţie din rândul lor şi a încercat să le înţeleagă obiceiurile ciudate pentru străini, în loc să-i judece. Aventura arctică este atât o expediţie ce testează anduranţă la condiţiile climatice extreme, cât şi toleranţa în faţa unei culturi diferite. Aşadar, o poţi trece pe listă dacă vrei să îmbini aventurile riscante cu descoperirea unei noi culturi.

 

Hotel Ambos Mundos

Dacă vrei să-ţi petreci (măcar imaginar) vacanţa de iarnă într-o ţară bună mai degrabă pentru vacanţele estivale, atunci poţi alege Hotel Ambos Mundos, cartea scrisă de antropologul Vintilă Mihăilescu. Îmbinând savoarea unui jurnal de călătorie, istoria, observaţiile psihologice şi pasiunea pentru antropologie, autorul te invită să cunoşti mai bine Cuba, aşa cum este ea percepută de călătorul venit de pe alte continente.

 

Acasă

Curăţenia dinaintea Crăciunului ne dă ocazia de a redescoperi obiecte pe care le credeam pierdute şi ne face să reflectăm asupra spaţiului în care locuim şi asupra legăturii pe care îl avem cu el. Cartea lui Bill Bryson are la bază o astfel de reflecţie asupra locuinţei personale. Autorul porneşte de la imaginea propriei locuinţe şi de la amintirile trezite de încăperi sau de obiecte, pentru a trasa o scurtă istorie a vieţii private. Obictele decorative, camerele sau stilul unei case te invită într-o incursiune interesantă, în care vei descoperi poveştile uimitoare ale unor obiecte ce pot părea banale.

 

 Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Iarna aduce şi o mare foame de poveşti care să te sensibilizeze. 10 dintre ele te aşteaptă în volumul Crăciunul în cele mai frumoase povestiri. Vei putea (re)citi istorioarele cu tâlc spuse de Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, Harriet Beecher Stowe, O. Henry, Elizabeth Gaskell, Herbert W. Collingwood şi Henry van Dyke.

 

Măcar ne pricepem la scuze

Se spune că a-ţi cere scuze este o artă. Pentru doi prieteni care sunt eliberaţi dintr-un ospciu, scuzele devin o meserie, singura care îi ajută să treacă de la o lume închisă la una liberă. Ei îşi cer scuze în locul celor vinovaţi şi îşi asumă faptele lor. Povestea lor te va face să descoperi încă un autor coreean al noului de scriitori orientali care descriu problemele societăţii contemporane prin absurd şi proză experimentală.

 

Romanovii

Romanovii au ramas în istorie ca simbol al unei lumi distruse brutal de bolşevici. Povestea lor se întinde pe trei secole, iar Simon Sebag Montefiore o relatează printr-un amestec seducător de portrete captivante, secrete, drame, iubiri şi documentare minuţioasă.

Citeşte şi 13 romane de dragoste apărute în ultimii ani, pe care să nu le ratezi

10 cărţi interesante găsite în librăria franceză Kyralina

Cărţi despre Ele, scrise de Ei

13 romane de dragoste aparute in ultimii ani, pe care sa nu le ratezi

10 carti interesante gasite in libraria franceza Kyralina

Carti despre Ele, scrise de Ei

 

 

 

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here