14 carti pe lista din Mai

0
1608
painting: Tavik Frantisek Simon, Vilma Reading on a Sofa/http://www.the-athenaeum.org/art

Povestirile lui Mo Yan, un thriller scandinav ce aduce lumea lui Shakespeare în prezent şi altul care te poartă în Marocul anilor ’50, romanul care a stat la baza unui film distins cu Premiul Oscar, o lectură pentru adepţii suprarealismului, un roman inspirat de mituri şi unul controversat despre Franţa. Sunt câteva dintre noutăţile pe care le descoperi în luna mai, în timpul călătoriei prin librăria preferată.

Un lup atârna în cais, cu capul în jos

 

După ce au citit şi volumul Femeia cu buchetul de flori şi alte povestiri, mulţi au rămas impresionaţi de Mo Yan (Premiul Nobel pentru Literatură) în ipostaza unui autor de proză scurtă. Aşadar, vor fi atraşi de noul volum de proze traduse în limba română – Un lup atârna în cais, cu capul în jos. Volumul include şaptesprezece povestiri şi nuvele scrise între 1986 şi 2016. Vei descoperi poveşti de viaţă în care mica şi marea istorie se îmbină pentru a reflecta evenimentele ce au schimbat China modernă.

 

Iubirea nebună

 

Cei pasionaţi de artă vor jubila când vor afla că a fost tradusă una dintre cărţile emblematice pentru înţelegerea avangardei interbelice. Iubirea nebună era o carte-manifest pentru cercul suprarealiştilor conduşi de Andre Breton. Memoria, Parisul, întâlnirile care pot schimba viaţa şi reflecţiile despre arta modernă îţi oferă genul de lectură fascinantă precum o reîntoarcere în timp, acel timp al rebelilor creativi din secolul XX.

 

De neconceput

Mintea umană poate fi comparată cu un tablou suprarealist sau cu un thriller absurd. Toate cele nouă cazuri bizare analizate de scriitoarea şi consultantul ştiinţific Helen Thomson demonstrează că nu ştim suficient de mult despre acest mare labirint care este creierul nostru. Un posesor al unei memorii ieşite din comun, o profesoară ce afirmă că amintirile ei nu sunt de fapt ale ei, o femeie care se rătăceşte în propria casă, un condamnat a cărui personalitate s-a schimbat peste noapte, un bărbat care pretinde că s-a transformat în tigru şi un jurnalist care vede culori stranii, care de fapt nu există, sunt câteva dintre personajele ce te vor ghida într-o călătorie fascinantă şi uneori înfricoşătoare.

 

Melmoth

Sarah Perry, autoarea cunoscută publicului român datorită romanului Şarpele din Essex, ţi-a pregătit de data aceasta un roman gotic actual. Melmoth reia miturile din poveştile vechi, redescoperite de angajata unei biblioteci din Praga. Ea va citi o scrisoare misterioasă despre Melmoth, un personaj legendar care aduce singurătate în vieţile celor deveniţi victimele sale.

 

Macbeth

 

Apreciatul autor de thrillere scandinave Jo Nesbø li s-a altăurat altor mari autori contemporani invitaţi de o mare editură (Hogarth) să reviziteze în cheie personală marile piese ale lui Shakespeare. În viziunea lui Jo Nesbø, piesa Macbeth devine un roman ce ar trebui să reflecte corupţia şi decorul sumbru al unui spaţiu urban sufocat de crime şi de lupte pentru putere. Romanul are în centru lupta dintre noul şef al poliţiei, care visează la salvarea oraşului din haosul fărădelegilor, şi maleficul şef al interlopilor, ce vrea să isi continue nestingherit afacerile cu droguri. În confruntarea dintre cei doi va intrerveni Macbeth, un tânăr poliţist incoruptibil, dar cu secrete ce îi acaparează prezentul.

 

Maşinării ca mine

 

Maşinării ca mine – un nou roman scris de Ian McEwan – este o alegorie subsersivă ce reia tema iubirii şi a relaţiei cu proria conştiinţă. Romanul te invită să îţi imaginezi o istorie alternativă a tulburătorilor ani ’80. În aceşti ani ’80, revizitaţi şi reinterpretaţi, cuplul format din Charlie şi Miranda îl cumpără pe Adam, una dintre primele fiinţe sintetice apărute pe piaţă. Adam va declanşa conflicte interioare bulversante pentru Charlie şi Miranda.

 

Lecţii americane

 

Admiratorii lui Italo Calvino sunt invitaţi să-l descopere şi prin intermediul eseurilor din Lecţii americane. Volumul reflectă dialogurile marelui scriitor cu personalităţi clasice din ştiinţă, antropologie, filozofie, psihanaliză.

 

Swing Time

Zadie Smith a revenit cu un nou roman, care aminteşte de seducătorii ani ’20 şi de revoluţia muzicală din acea decadă. Swing Time este o poveste despre două prietene unite de pasiunea pentru dans. Una are talent, cealaltă viziune. Talentata va deveni celebră datorită unei trupe de dans, iar prietena ei va fi martora evenimentelor din lumea celor faimoşi, în calitate de asistentă a unei cântăreţe de succes. Cele două prietene se vor despărţi, însă viaţa lor va fi fost marcată de această relaţie de prietenie. La un moment dat, una dintre ele va părăsi efervescenta Londră pentru Africa de Vest.

 

Serotonină

 

Serotonină a fost unul dintre cele mai aşteptate romane din ultimul deceniu. În Franţa a născut discuţii aprinse despre societatea occidentală, alienare (individuală şi colectivă), nostalgia faţă de un trecut pierdut şi răzvrătirea împotriva sistemului. Michel Houellebecq creează un personaj pe nume Florent-Claude Labrouste, aflat în plină criză existenţială dublată şi de un puternic episod depresiv. Florent-Claude a renunţat la viaţa lui pariziană pentru a rătăci prin nordul Franţei, criticând decăderea satelor pitoreşti de altădată. În peregrinările sale tot apar amintiri legate de singurele femei pe care le-a iubit şi pe care nu ştiut să le păstreze lângă el.

 

Fetiş

 

Volumul Fetiş include 21 de proze scurte a căror acţiune te poartă din România până-n Elveţia şi Japonia. În aceste povestiri, Horea Sibişteanu îţi arată cum detaliile mărunte alimentează obsesii, deturnând întreaga naraţiune spre un final neprevăzut. Povestirile reinterpretează vechile relaţii umane – de prietenie, de iubire, din familie sau din mediile puterii.

 

Necunoscuta din Tager

 

Un thriller cu acţiunea în Marocul anilor ’50 ar putea fi lectura perfectă pentru vara aceasta. Christine Mangan amestecă nişte ingrediente clasice precum o dispariţie misterioasă, trădarea şi manipularea din prietenia înfiripată între două femei având personalităţi diferite. În centrul romanului se află Alice şi Lucy, două prietene care se reîntâlnesc în Tanger. Lucy, aventurieră şi independentă, este stimulată de atmosfera unui oraş exotic. Apariţia ei o va scoate pe Alice din izolarea cauzată de teama de a explora cartierele Tangerului mai puţin cunoscut de europeni. După ce soţul ei dispare, Alice începe să interpreteze altfel comportamentul îndrăzneţei Lucy.

 

O Odisee

 

Cum se poate reapropia un tată de fiul său? Înscriindu-se chiar la cursul universitar ţinut de acesta despre operele clasicilor, printre care şi Odiseea lui Homer. Tatăl abandonase pasiunea pentru literatură în liceu, în favoarea matematicii. La 82 de ani, părintelel considerat un om dificil şi rece va dori să îşi înţeleagă fiul devenit scriitor şi un reputat clasicist.

 

Strigă-mă pe numele tău

 

Dacă ţi-a plăcut filmul Call Me by Your Name, te-ai întrebat cum este şi romanul omonim, care explorează legătura dintre un adolescent şi bărbatul devenit oaspetele părinţilor săi în timpul verii petrecute pe Riviera. Decorul idilic devine un al treilea personaj, transformat în martorul unei maturizări afective ce presupune asumarea identităţii.

 

Până ce pietrele vor deveni mai uşoare ca apa

 

Antonio Lobo Antunes revine în atenţia cititorilor din România prin romanul Până ce pietrele vor deveni mai uşoare ca apa. Ei vor descoperi povestea unei familii cutremurate de o crimă. Fapta este comisă de băiatul familiei, adoptat din Angola, şi poate fi considerată ecoul faptelor comise de tatăl acestuia în fosta colonie portugheză. Romanul aminteşte de evenimentele petrecute în anii în care Angola şi-a câştigat independenţa, evenimente la care scriitorul portughez a fost martor.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here