Cartea ceasului de nisip – O voluptate pentru cei dependenti de timp

0
1317

Cartea ceasului de nisip ar putea sta lângă cele mai frumoase orologii din lume, fiind la rândul ei o bijuterie ce reflectă inventivitatea, obsesia pentru stăpânirea clipei volatile şi efemera iluzie ce permite îmblânzirea limitelor şi a naturii.

Sub pretextul unei scurte istorii a ceasurilor – de la cele solare la clepsidre şi la cele din ziua de azi, eliberate de sub capriciile influenţei externe ce năştea erori în măsurare – Ernst Jünger te invită la o meditaţie asupra modului în care gândirea noastră şi ideile despre lume şi viaţă au fost influenţate sau reflectate de construirea unui ceas perfect. La început, ceasurile depindeau de ritmul cosmic, apoi omul le-a transformat în iluzia propriei autonomii din relaţia cu forţele naturii, prin inventarea unor mecanisme complicate, de mare precizie.

Această carte va fi un răsfăţ pentru cei dornici de a călători în trecut pentru a descoperi progresele marilor civilizaţii – babiloniană, egipteană, greco-romană, chineză sau arabă – dar şi pentru cei ce transformă istoria unui obiect revoluţionar într-o explorare filozofică. Jünger este conştient de marele adevăr care spune că meditaţia asupra timpului este una dintre cele mai atrăgătoare şi fertile din câte pot exista. Aşadar, îşi transformă capitolele dedicate unui alt tip de ceas într-o reflecţie asupra legăturii fiinţei umane cu natura, ştiinţa şi efemerul.

Fiecare pagină a cărţii este o revelaţie din care simţi nevoia să te înfrupţi lent şi meticulos. Ernst Jünger ştie cum să îmbine detalii din istoria civilizaţiilor, astronomie, fizică, filozofie şi psihologie pentru a te convinge să te aventurezi în acest muzeu viu al Ceasului. Vei fi uimit să descoperi cât de sofisticat a pătruns ritmul ceasurilor în viaţa noastră de zi cu zi. Cum a ordonat-o, a şlefuit-o, cum i-a dat încredere fiinţei umane, i-a hrănit iluzii sau i-a domolit vechi angoase, înlocuindu-le cu altele noi.

Descrierea unor mecanisme perfecţionate în Antichitate sau la sfârşitul Evului Mediu de minţi vizionare şi legătura dintre ceasuri şi progresul din lumea fizicii sunt prezentate în pasaje captivante. Datorită acestor pasaje vei căuta însetat alte lecturi despre stiinţă sau filozofie. Ernst Jünger are marele merit de a deschide ferestre spre noi lecturi. De fapt, prin detaliile din mai multe domenii şi epoci, autorul îţi creează impresia că te afli în biblioteca imensă din castelul unui nobil bibliofil. Paginile sunt precum rafturile unei biblioteci pline de comori, de manuscrise rare, unde se ascund poveştile unor personaje fascinante, demne de un roman, sau gravuri ce reprezintă invenţii despre care nici nu ai auzit până acum.

Cartea ceasului de nisip ar putea fi o momeală perfect aleasă de profesori pentru a-şi convinge elevii să se apropie de materii aparent grele şi aride, ce necesită multă perseverenţă din partea lor pentru a se face iubite. Apariţia unui nou tip de ceas îi va face pe cititori să vadă scene demne de un film cu personaje inventive, cuceritoare şi excentrice. Sunt personajele care prin fascinaţia pentru Timp au luptat împotriva unor timpuri ce ţineau fiinţa umană încătuşată.

Citeşte şi Cox sau Mersul timpului – China unui ceasornicar genial

Cox sau Mersul timpului – China unui ceasornicar genial

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here