Cele mai bune texte noi despre putere – O calatorie in jurul lumii

0
834

Selectate de John Freeman, unul dintre cei mai buni critici literari actuali, prozele, eseurile şi versurile din Cele mai bune texte noi despre putere vor fi lectura ideală pentru cei ce aleg o carte pentru a explora şi înţelege lumea.

Textele selectate aparţin unor nume deja consacrate, dar şi unor debutanţi consideraţi vocile incomode ce reîmprospătează literatura care trezeşte conştiinţe. Autorii conscacraţi precum Elif Shafak, Margaret Atwood, Ben Okri şi David Mitchell se vor întâlni cu noile revelaţii din lumea literară, printre care Leila Slimani şi Edouard Louis (Sfârşitul lui Eddy Bellegueule).

Călătorind în jurul lumii datorită acestor povestiri, fragmente de roman cu tentă autobiografică, poeme dense precum un manifest şi eseuri originale, vei descoperi câte faţete are de fapt puterea. În aceste pagini este vorba nu numai despre puterea politică, despre controlul asupra unei ţări sau asupra unei comunităţi, ci mai ales despre puterea asupra corpului, asupra vieţii personale, asupra stimei de sine.

Puterea capătă multe metamorfoze, unele evidente, altele subtile şi cu efecte mult mai grave pe termen lung. Există o formă de putere localizată în exterior, mai uşor de recunoscut şi denunţat, dar mai există şi puterea altora care, odată impusă, devine treptat o tiranie interiorizată, la care fiinţa umană ajunge să se raporteze fără a o mai supune criticii, de parcă s-ar situa în faţa unei legi de necontestat atunci când se doreşte conservarea a ceea ce trece drept firesc.

Diversitatea tipurilor de putere, de manifestare şi de impunere a ei naşte tot atâtea stiluri de abordare a temei în literatură. În acest volum, cititorii vor descoperi fie abordări intime, în surdină, precum o destăinuire dureroasă (Feluri de a fi văzută), fie o demascare fermă şi percutantă. Unele texte se află sub influenţa alegoriei, parabolei cu tentă suprarealist-absurdă (O), altele sunt insufleţite de un realism contondent. Nu lipsesc nici textele ce reflectă intervenţia puterii în relaţia de cuplu (Coliba), în cea dintre tată (Cine l-a ucis pe tatăl meu?)şi fiu sau în interacţiunile dintre adolescenţi (Războiul revistelor porcoase).

Sumbre sau pline de umor, distopice sau mai apropiate de hiperrealism, brutale sau pline de candoare precum o amintire ce păstrează entuziasmul inocent din copilărie, misterioase precum o poveste în care se prelinge realismul magic sau melancolic-sfâşietoare, textele alese de John Freeman te vor face să te simţi mai umblat prin lume. Vei descoperi un Occident mai puţin idealizat şi un Orient mult mai implicat în lupta împotriva tiraniei de orice fel.

Selecţia lui John Freeman te va face să-ţi schimbi lista priorităţilor în materie de lectură. Vei căuta febril cărţile scrise de Jaime Cortez, Eka Kurniawan sau Kanako Nishi.

Citeşte şi Uite-aşa o pierzi – Povestiri care îţi lărgesc orizonturile

Iubire şi obstacole – Plăcerea de a citi proză scurtă

Uite-asa o pierzi – Povestiri care iti largesc orizonturile

Iubire si obstacole – Placerea de a citi proza scurta

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here