11 filme pe care le poti vedea cu ocazia Les Films de Cannes a Bucarest (editia din 2017)

0
1116

Les Films de Cannes a Bucarest (13-22 octombrie) este aşteptat cu sufletul la gură de cei dornici de a vedea filme despre care îşi vor aminti multă vreme de la ieşirea din sala de cinema. Filmele premiate anul acesta la Cannes impresionează prin ingeniozitatea regizorilor şi prin subiectele ce iau o turnură neobişnuită.

 

The Square – Palme d’Or

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Unul dintre filmele despre care se va discuta multă vreme de acum în colo este chiar marele câştigător – The Square. Filmul este o satiră plină de suspans la adresa unei societăţi ipocrite. Folosindu-se de pretextul organizării unei expoziţii de artă contemporană, regizorul Ruben Östlund (Force Majeure) pune în scenă un spectacol absurd cu desfăşurare halucinantă. Evenimentele ieşite din comun încep din momentul în care personajul principal, devenit curatorul unui muzeu avangardist, află că i-a fost furat smartphone-ul. Găseşte o soluţie ciudată pentru a depista autorul furtului, care va avea efecte imprevizibile. În paralel trebuie să gestioneze şi avalanşa de reacţii ostile, care au explodat după lansarea unui clip devenit viral. Clipul şocant a fost creat pentru atragarea atenţiei asupra expoziţiei organizate de protagonist. Piesa centrală a expoziiei este un pătrat. Arată simplu, da are semnificaţii complexe.

Filmul a fost lăudat pentru turnura neobişnuită pe care o iau detaliile mărunte şi pentru originalitatea în tratarea unor teme comune în cinematografia de artă. Poţi citi şi recenzia.

The Square (2017) | Palme d'Or | Teaser | 20.10

LYTE video

 

120 de bătăi pe minut (120 BPM) – Grand Prix

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

120 Battements par minute a fost ovaţionat prin cele mai multe aplauze la Cannes, fiind ales pentru a reprezenta Franţa la Premiile Oscar. Filmul regizorului franco-marocan Robin Campillo te va purta în atmosfera Franţei din anii ’90, acea Franţă în care tinerii luptau pentru idealurile lor. Din rândul lor vin şi protagoniştii, care vor să atragă atenţia asupra maladiei ce începea să şocheze lumea, dar considerată în acei ani un subiect tabu.

Povestea protagoniştilor este inspirată de eforturile răsunătoare ale grupului activist Act-Up, care lupta împotriva autorităţilor obtuze pentru dreptul de a derula campanii de conştientizare la nivelul populaţiei tinere, expuse la pericolul de a se îmbolnăvi de SIDA.

120 Beats Per Minute (120 battements par minute) – Trailer official (English) from Cannes (new)

LYTE video

 

The Beguild – Premiul pentru regie

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Noul film al Sofiei Coppola atrage datorită unei poveşti de iubire pline de trădări, gelozii şi personaje misterioase, pe fundalul Războiului Civil din Statele Unite. Le vei revedea pe Nicole Kidman, Elle Fanning (The Neon Demon) şi Kirsten Dunst în rolurile unor femei retrase într-un conac din Virginia, devenit o şcoală de fete manierate. Ele vor face orice pentru a sta departe de lupta dezlănţuită şi de pericolele aduse de bărbaţi. Exact când aveau impresia că pot scăpa de haosul din jur, apare un soldat rănit, interpretat de Collin Farrell. Acesta va deveni ţinta unor emoţii răvăşitoare, care vor testa solidaritatea feminină. Toate îl vor dori, iar una dintre ele va recurge la acţiuni riscante pentru a-l păstra doar pentru ea.

The Beguild este o rescriere ce pune în valoare perspectiva personajelor feminine a poveştii ce a stat la baza filmului cu acelaşi titlul, realizat în 1971.

THE BEGUILED Trailer (2017) Colin Farrell, Elle Fanning, Sofia Coppola Drama Movie HD

LYTE video

 

You Were Never Really Here – Premiul pentru scenariu şi pentru interpretare masculină

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

You Were Never Really Here a fost considerat de critici un Taxi Driver al zilelor noastre. În locul lui Robert De Niro îl vei (re)descoperi pe Joaquin Phoenix. El joacă rolul unui fost agent FBI ajuns un mercenar brutal. Noua sa misiune dură este recuperarea fiicei răpite a unui politician. Ce pare a fi o sarcină cu date precise devine un vârtej al minciunilor ce oferă suspansul şi acel ritm trepidant asociat unui astfel de film.

Pelicula regizată de Lynne Ramsay îţi dezvăluie un Joaquin Phoenix surprinzător, într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale, recompensat cu trofeul pentru cel mai bun actor la Cannes.

YOU WERE NEVER REALLY HERE International Trailer (2017) Joaquin Phoenix Movie HD

LYTE video

 

Loveless – Premiul Juriului

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Din Rusia vine Loveless, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale festivalului. În centrul poveştii sunt doi parteneri aflaţi în plin divorţ, care descoperă că fiul lor a dispărut în timp ce se întorcea de la şcoală. Iniţial, poliţiştii au considerat dispariţia un act de rebeliune al unui puşti de 12 ani care se simţea neglijat. Când trec mai multe zile şi copilul nu se întoarce, părinţii îşi unesc forţele pentru a-l găsi, încercând să depăşească momentele tensionate.

Loveless este regizat de Andrey Zvyagintsev, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti ruşi la Cannes. A devenit celebru datoriă filmelor Leviathan (Cel mai bun scenariu, Cannes 2014) şi Elena (Premiul Special al Juriului la Cannes 2011, secţiunea Un Certain Regard).

Loveless (Nelyubov) – Trailer official (English subtitles) from Cannes (new)

LYTE video

 

Jeune Femme (Montparnasse Bienvenue) – Premiul Camera d’Or

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Boemii zilelor noastre care visează la Parisul cartierelor frecventate de artişti vor fi atraşi de povestea femeii din filmul Jeune Femme (Montparnasse Bienvenue). Îi vor înţelege dorinţa de a se reîntoarce, după ani de absenţă, la Paris. Totodată, vor mai înţelege că nu-ţi trebuie multe planuri de viaţă pentru a pluti nonşalant pe străzile visătorilor ce trăiesc în prezent. O vei putea vedea, în rolul protagonistei, pe actriţa Laetitia Dosch.

Filmul regizat de Leonor Seraille a fost prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard şi recompensat cu premiul Camera d’Or.

Montparnasse Bienvenüe (Jeune Femme) – New clip (1/1) official from Cannes

LYTE video

 

Wind River – Premiul pentru regie (secţiunea Un Certain Regard)

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Wind River este un thriller a cărui acţiune se petrece în ţinutul sălbatic al unei rezervaţii de amerindieni. Regizroul Taylor Sheridan, cunoscut datorită filmelor Sicario şi Hell of High Water, a creat o poveste plină de mister. În centrul poveştii sunt o agentă FBI începătoare şi un bărbat care ştie multe secrete dintr-o coumunitate unde are loc o crimă. În această lume ostilă străinilor, agenta FBI trebuie să-l găsească pe ucigaşul unei adolescente dintr-o rezervaţie de indieni.

Filmui regizat de Taylor Sheridan a primt Premiul pentru regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard.


LYTE video

 

Makala – Marele Premiu Semaine de la Critique

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Cei dorinici de a vedea filme ce le arată realităţile unor ţări mai puţin reprezentate în cinematografie pot alege Makala. Vor fi purtaţi într-un Congo văzut prin ochii unui vânzător de mangal, care va face orice pentru a-şi scoate familia din sărăcie. Acest documentar semnat de Emmanuel Gras a fost proiectat în cadrul Semaine de la Critique, primind Marele Premiu.

MAKALA - by Emmanuel Gras - Abstract 1 ENG / Africiné Magazine

LYTE video

Ava – Premiul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques)

foto: Les Films de Cannes a Bucarest

Frmuseţea şi tristeţea apăsătoare se întâlnesc într-un film despre o femeie care îşi pierde treptat vederea. O cheamă Ava şi iubeşte viaţa. Filmul prezintă modul în care aceasta îşi ia rămas bun de la o lume a imaginilor care au bucurat-o atât de mult de-a lungul vieţii. Filmul regizat de Lea Mysius a fost realizat folosind pelicula de 35 mm, un lucru din ce în ce mai rar în zilele noastre.

Ava (2017) - Trailer (English Subs)

LYTE video

 

Le Redoutable – pentru fanii lui Godard

foto: filmedefestival.ro

Cei îndrăgostiţi de filmele din perioada Nouvelle Vague, atunci când Jean-Luc Godard era un zeu controversat, pot alege Le Redoutable. Regizorul Michel Hazanavicius prezintă schimbările produse în conştiinţa rebelului cineast de modul în care a fost receptat La chinoise, filmul în care a distribuit-o pe una dintre muzele şi marile sale iubiri – Anne Wiazemsky.

Vei regăsi în acest film Parisul anilor ’60, al intelectualilor de stânga şi al grevelor studenţeşti. Un Paris descris atât de bine în două romane autobiografice semnate de Anne Wiazemsky. Unul dintre ele a fost tradus la Editura Nemira (Un an de studiu). Celălalt se numeşte Un an apres. Rolul lui Godard este interpretat de Louis Garrel, iar în rolul muzei sale o vei putea revedea pe Stacy Martin.

REDOUBTABLE Trailer | TIFF 2017

LYTE video

 

Ismael’s Ghosts – Charlotte Gainsbourg şi Marion Cotillard în rolurile unor femei rivale

foto: filmedefestival.ro

În Ismael’s Ghosts le poţi vedea pe două dintre cele mai iubite actriţe franceze -- Charlotte Gainsbourg şi Marion Cotillard. Charlotte Gainsbourg va interpreta rolul noii iubite a unui regizor (Mathieu Amarlic) aflat în plin avânt creator. În timp ce acesta filmează noua sa producţie, este vizitat de fosta iubită (Marion Cotillard), pe care o crezuse moartă. În filmul lui Arnaud Desplechin îl vei revedea şi pe Louis Garrel (care a jucat alături de Marion Cotillard în Mal de pierres).

Ismael's Ghosts (Les fantômes d'Ismaël) – Trailer official (English) from Cannes (new)

LYTE video

Citeşte şi The Dancer (La Danseuse) – Povestea unei dansatoare vizionare din vechiul Paris, într-un spectacol uluitor

April‘s Daughter – Mama seducătoare ia tot

Closeness – Un debut remarcabil la Cannes

La Danseuse (The Dancer) – Povestea unei vizionare din vechiul Paris, intr-un spectacol uluitor

April’s Daughter – Mama seducatoare ia tot

Closeness – Un debut regizoral (in lungmetraj) memorabil, care ne face sa asteptam urmatoarele filme ale lui Kantemir Balagov

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here