Un pic prea intim – Memoriile amoroase ale unui poet damnat

0
1326

Infidelitatea este abordată cu regularitate în comedii, folosită şi refolosită ca subiect în multe dintre producţiile teatrale, TV sau în film. Comedia Un pic prea intim montată de Cristi Juncu pe scena de la Nottara nu face nici ea excepţie, ba chiar ridică miza, plusând cu o intrigă mai încâlcită şi ceva probleme de ordin moral.

Bărbaţi care îşi înşeală iubita cu vecina de alături s-au mai văzut, la fel şi profesori de literatură boemi care încep o aventură cu una dintre studentele lor. Dar care este probabilitatea de a avea relaţii cu toate aceste femei şi de a le lăsa pe toate trei însărcinate într-un interval de nouă zile? La o astfel de enigmă trebuie să găsească răspunsul Tom, un Don Juan cu aspiraţii de poet, ce se încurcă, în acelaşi timp, cu Jen (iubita oficială), Maureen (vecina lui căsătorită care, culmea, nu putea să aibă copii) şi Becca (studenta sa, în vârstă de 18 ani). Şirul cuceririlor lui Tom este completat de o aventură mai veche – Franny, logodnica celui mai bun prieten al său şi sora lui Jen.

Piesa este construită sub forma unui jurnal: Tom (Andi Vasluianu) urcă pe scenă şi se destăinuie în faţa spectatorilor și a lui Seth (Dan Bordeianu), prietenul său din copilărie. Imediat după aceea cortina se ridică, evenimentul proaspăt povestit începe să prindă contur, iar din narator Tom devine un personaj care îşi joacă propriile memorii. Datorită alternanței permanente dintre relatare şi reprezentare piesa are un ritm dinamic, susținut, totodată, prin numeroasele momente de interacțiune ale lui Andi Vasluianu cu publicul. Carismatic şi efervescent ca un veritabil entertainer, actorul interpretează un Tom versatil, cand bărbat cuceritor, cand artist care nu se mai recunoaşte pe sine şi se teme de singurătate.

Distribuţia este întregită de Cristina Florea (Jen), Catrinel Dumitrescu (Maureen), Diana Roman (Becca), Irina Velcescu (Franny) şi Dan Bordeianu (Seth). Cristi Juncu a fost inspirat în alegerea actorilor, căci fiecare îşi conturează cu naturaleţe personajul, iar pe scenă relaţionează dezinvolt unii cu ceilalți. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre decizia regizorului de a introduce în cea de-a doua parte a spectacolului râsete şi aplauze din off. Sonorul deranjant de ridicat inhibă orice încercare de zâmbet a spectactorilor reali şi dă piesei un aer nepotrivit, de sitcom.

Alături de distribuția bine aleasă, Un pic prea intim are meritul de a ieşi din tiparele comediei clasice, moralizatoare. Situaţia pe care o traversează protagonistul nu este numai hilară, nu are neapărat un deznodământ fericit, ci naşte tensiuni şi zvârcoliri morale, piesa devenind, în ultimă instanţă, o comedie-dramă echilibrată.

Spectacolul s-a jucat săptamâna trecută în cadrul festivalului de comedie Fest(in) pe bulevard, aceasta intrând de acum în repertoriul curent al Teatrului Nottara

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here