Recomandari pentru weekendul 25-27 octombrie

0
499

Zilele de weekend vin cu un program imposibil de trecut cu vederea. Săptămâna aceasta, pe lângă numărul mare de proiecții de film care nu trebuie ratate, și spectacolele de teatru vor ocupa agenda întregului sfârșit de săptămână.

Așadar, vineri va fi prima zi a Festivalului Național de Teatru 2013, eveniment care a ajuns la cea de-a 23-a ediție. Astfel, timp de mai bine de o săptămână, cele mai bune producții ale teatrelor din România vor fi jucate la București. Pe lângă spectacolele de teatru, vor avea loc și alte evenimente precum dezbateri, lansări de carte, simpozioane, expoziții și ateliere, concerte și chiar proiecții de film. În acest weekend se joacă nu mai puțin de 11 spectacole. Iată și programul Festivalului.

Tot vineri, începe și festivalul Les Films de Cannes a Bucarest, eveniment care aduce în România, în premieră, unele dintre cele mai premiate, controversate și interesante filme ale Festivalului de la Cannes. În cadrul festivalului vor fi prezenți și cineaști recunoscuți, precum Abdellatif Kechiche, câștigătorul Palme d’Or din acest an și Amat Escalante, premiat pentru regie la Cannes. Printre filmele care vor rula de-a lungul evenimentul se numără Jimmy P (Psychotherapy of a Plains Indian), Heli, Only God Forgives sau Inside Llewyn Davis.

Faust, câștigător al premiului Leul de Aur în 2011, va intra săptămâna aceasta și în cinematografele românești. Este ultimul film din tetralogia lui Aleksandr Sokurov dedicată puterii, fiind o adaptare foarte întunecată a poveștii, cu o atmosferă copleșitoare, portretizarea lui Mefistotel reprezentând una dintre cele mai respingătoare și totodată reușite întruchipări ale răului.

Începând cu acest weekend poți vedea la cinema filmul Delivery Man, remake-ul unei producții canadiene din 2011, Starbuck, care a avut și la noi premiera la începutul verii lui 2013. Filmul este povestea lui David Wozniak (Vince Vaughn) care descoperă că este tatăl a nu mai puțin de 530 de copii, după  ce în tinerețe fusese donator într-o clinică de fertilizare.

Va fi lansată în acest weekend și partea a doua a animației Cloudy with a Chance of Meatballs, în care tânărul inventator Flint Loockwood (Bill Harder) descoperă  că invenția sa este încă funcțională, creând probleme și mai mari.

Printre piesele de teatru care se vor juca la acest sfârșit de săptămână se numără Țarul Ivan își schimbă meseria. Spectacolul se joacă vineri, de la ora 18:00 la Teatrul Metropolis, și este o adaptare după piesa cu același nume a lui Mihail Bulgakov. Cadrul poveștii este Rusia aniilor ’30, unde o mașină a timpului improvizată de inginerul Timofeev îl transportă pe administratorul de bloc Ivan, la curtea lui Ivan cel Groaznic, iar pe țar în viitor, unde este confundat cu un actor.

Sâmbătă, la ora 19:00, la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei) se joacă spectacolul La Grande Magia a regizorului israelian Elie Malka. Vacanța unui cuplu căsătorit devine o provocare pentru soț, care își descoperă complexitatea propriilor motivații atunci când un magician o face pe soția sa să dispară în timpul unui spectacol.

Meșteșugul vieții este o piesă de teatru care pune accentul pe psihologia personajului. Yona Popoch este un bărbat care după 30 de ani hotărăște să pună capăt căsătoriei. Astfel, povestea urmărește acuzele, jignirile, frustrările și iertarile pe fundalul crizei existențiale masculine. Piesa sa va juca dumincă la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei) de la ora 19:00.

Tot duminică, la Teatrul Act, de la ora 19:00 poți urmări spectacolul Jocuri în curtea din spate, ce spune povestea a patru adolescenți de 17 ani implicați în violul unei adolescente. Piesa urmărește două acțiuni: cea a violului propriu-zis și cea a procesului tinerilor.

La The Light Cinema (Liberty Mall) începe un nou sezon al transmisiunilor live HD. Așadar, sâmbătă de la ora 19:55, vei putea urmări în direct de la Opera Metropolitana din New York spectacolul Nasul a lui Dimitri Shostakovich. Satira compozitorului rus este o adaptare a poveștii omonime a lui Gogol.

Sâmbătă și duminică, de la ora 20:00 la Centrul Național al Dansului (B-dul Mărășesti, 80-82) are loc evenimentul Camera 0001/Fabrica de vise. Creat de Simona Deaconescu, spectacolul este un concept ce implică dans, videografică și muzică electronică.

De asemenea, duminică ești invitat la o nouă reprezentație a baletului Lacul Lebedelor la Sala Palatului. Spectacolul va fi pusa în scenă de dansatorii Teatrului Național Academic Taras Shevchenko din Kiev, rolurile Odette-Odile fiind interpretate de Maria Allash, prim-solista a Baletului Bolshoi.

Tot în weekend poți vedea și expozițiile 100 de miniaturi de la librăria Cărturești din cadrul noului mall, Promenada, și expoziția Futurotextile de la Muzeul Național de Istorie.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here