Cele mai bune 21 seriale politiste din 2021 si ultimii ani

0
53110
top seriale polițiste 1

Serialele polițiste în care un detectiv, polițist sau cineva implicat trup și suflet întoarce pe toate părțile un mister complicat, dar super palpitant de dezlegat, sunt unele dintre cele mai bune producții TV sau web de văzut. Misterele polițiste cu crime sau dispariții se adaptează extraordinar de bine formatului de serial. De unde succesul fenomenal pe care l-au avut la public multe seriale polițiste lansate în ultimii ani.

Iată mai jos topul nostru cu serialele polițiste preferate lansate în 2021, cu sezoane noi în 2021 sau un pic mai vechi, lansate în 2019-2020. Toate merită văzute, unele sunt mai psihologice, altele se concentrează pe misterul de dezlegat, unele thrillere, altele drame, unele chiar comedii 🙂 Haideți să vedeți care sunt producțiile TV sau web polițiste pe care le-am selectat pentru top.

1. Crima din Easttown / Mare of Easttown (2021)

mare-of-easttown-kate-winslet-seriale bune 2021O miniserie investigativă cu Kate Winslet în rolul principal e cu adevărat de neratat. O poți găsi pe HBO Go. Serialul te ține la foc mocnit și își oferă timp să construiască cu multă atenție personajele și situațiile. Un deliciu de urmărit atât ca poveste, cât și ca interpretare actoricească. Deocamdată sunt 4 episoade apărute pe HBO.

2. The Sinner – sezon nou în 2020

the sinner seriale polițiste

Serialul american The Sinner este ceea ce se poate descrie nu ca un who-dunnit, ci un why-dunnit. Misterul pe care detectivul Harry îl are de descifrat nu este identificarea criminalului, ci înțelegerea motivației criminalului. În fiecare din cele 3 sezoane din The Sinner, criminalul este persoana la care te-ai aștepta cel mai puțin. Dar atunci, de ce oare a făcut-o? În primul sezon Jessica Biel îl omoară pe un aparent străin, îl al doilea un copil de 11 ani își otrăvește prietenii, iar în a treia explicații de-a dreptul filosofice intră în scenă pentru justificarea unor crime.

Toate cele trei sezoane sunt bune și toate sunt legate între ele prin structura poveștii, dar și prin detectivul Harry, jucat în toate sezoanele de nimeni altul decât Bill Pullman. Cu un psihic tulburat el însuși, are o aplecare specială spre a căuta explicații și a-i înțelege pe ucigași. Îl găsești pe Netflix.

3. Line of Duty / În numele legii (sezon nou în 2021)

seriale bune 2021

E un serial BBC de nota 10+ care urmărește investigațiile unității de poliție care îi investighează pe alți polițiști. Noi am început direct cu sezonul 4, pentru că acesta împreună cu sezonul 5 se găsesc deocamdată pe Netflix, dar pe BBC tocmai ce s-a terminat de difuzat ultimul sezon, al șaselea, lansat bineînțeles în acest an.

Așa că îl așteptăm cât de repede pe Netflix, pentru că e un serial foarte-foarte bun. Complex, nuanțat, fără eroi pozitivi și negativi, doar oameni și corupția bine ascunsă din poliție, plus multe întorsături de situație și elemente noi în fiecare episod. Plus excelent jucat, bineînțeles, ce ne-am putea aștepta de la o producție BBC!

4. Străinul / Stranger – serial polițist și thriller cu sezon nou în 2020

strainul kdrama seriale coreene

A fost inclus de celebra revistă The New York Times în lista celor mai bune seriale din 2017. Și cu asta cred că am spus tot, nu mai e nevoie de argumente în plus 🙂 E impresionant ca din atâtea producții mondiale unul sau chiar mai multe seriale coreene să fie incluse în topul Times. Al doilea sezon e la fel de bun ca primul.

Un procuror fără prea multe subtilități emoționale ajunge să facă echipă cu o femeie detectiv pentru a desluși o serie de crime și a scoate la iveală corupția care căpușează instituțiile statului. Dacă nu s-ar vorbi în coreeană și dacă nu ar fi atât de localizat ca principii și valori morale în societatea coreeană, ai putea crede cu ușurință că e un serial american reușit. Îl găsești pe Netflix.


5. Capitani 

capitani seriale noi netflixCapitani este un serial polițist european. A fost lansat pe 11 februarie 2021 pe Netflix. E de fapt un serial ceva mai vechi, ale cărui drepturi de difuzare Netflix le preia acum.

Într-un sat din Luxembourg, e descoperit corpul fără suflare al unei fete de 15 ani, iar detectivul Capitani trebuie să descopere cine e ucigașul. Dacă ți-e dor de un thriller bun detectivistic, Capitani are toate ingredientele pentru a-ți satisface această dorință. Noi am rămas până la final prinși în mrejele misterului foarte bine construit. Pare că nimeni din sat nu este inocent și toată lumea minte. Așa că adevărul va ieși la iveală de abia la final.

6. Mindhunter (2 sezoane, unul în 2017, unul în 2019)

mindhunterThrillerele Tăcerea mieilor, Hannibal, Se7en plus toată suita de seriale pe urma criminalilor în serie pleacă de la premisa unor polițiști, detectivi și agenți care pentru a-l prinde, încearcă să înțeleagă psihologia criminalului. Mindhunter e un serial foarte reușit despre perioada în care nu exista ideea de criminal în serie și profilarea criminalului. În care nu exista noțiunea că psihologia te poate ajuta să prinzi ucigașul.

Serialul urmărește cum mai mulți agenți FBI încep să pună cap la cap la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80 piese din puzzle-ul psihologiei criminalilor în serie și să o transforme într-un materie în sine criminalistică.

O producție foarte bună Netflix, te va captiva prin poveste, vizualuri și prin atenția cu care-și construiește personajele. Și nu doar cu primul sezon, ci ambele. Primul a apărut în 2017 și al doilea în 2019, ambele fiind lăudate de critică.

A doua serie, din 2019, a fost chiar mai apreciată de critici decât prima.

7. De necrezut / Unbelievable (2019)


UNBELIEVABLE seriale politiste netflix
UNBELIEVABLE

E un serial Netflix, apărut în 2019, despre o serie de violuri investigate de două femei detectiv. În general serialele polițiste au ca personaje principale polițiști bărbați dintr-o bucată. Unbelievable e un serial în care o tipă pițigăiată, cu doi copii mici acasă, dă de cap unui caz complicat. Are ca partener o polițistă mai bărbătoasă decât mulți polițisti (jucată de Toni Collette). Dacă mai ai nevoie de argumente în plus, trebuie să știi că este bazat pe o întâmplare adevărată. Mai mult, deși netul și programele TV abundă de filme și seriale polițiste, vei găsi o abordare proaspătă în Unbelievable. Și proceduri polițiste pe care nu le vezi prea des în astfel de filme.

8. Sub acoperire (The Sleepers) (2019)

the sleepers seriale hbo buneUnul dintre cele mai bune seriale HBO, dar în mare parte necunoscut de public, din cauza faptului că este cehesc și nu a avut parte de promovarea meritată…

Un serial cu un mister minuțios construit, în care trebuie să-ți dai seama cine minte și cine spune adevărul. Nu e un serial polițist per se, ci un serial din lumea spionilor. Un serial de spionaj realizat de HBO în Cehia? Da, iar povestea e incredibil de bine scrisă, cu foarte multe planuri și răsturnări de situație.

Acțiunea se petrece la finalul anilor ’80 când începuseră să cadă regimurile comuniste din Europa de Est. Și se pregăteau deja să intre în scene actorii care trebuiau să tragă sforile în politică după căderea comunismului. Și acest serial pare o reverență la True Detective. Așa că dacă ți-a plăcut True Detective, trebuie să încerci și Sub acoperire. Suspansul e de nota 10.

9. Lupin (2021) – pe 11 iunie 2021 apare a doua parte a serialului

lupin seriale netflix 2021
Un serial polițist în care detectivul e chiar hoțul. 🙂 Francezii s-au ambiționat să calce pe urma spaniolilor, după ce aceștia din urmă au creat fenomenul La casa de papel și după ce sume uriașe au început să fie pompate în producții spaniole de Netflix și nu numai. Așa că au dat lovitura cu serialul Lupin, lansat la începutul lui 2021 pe Netflix.

Lupin este un thriller care îl urmărește pe Assane Diop, un hoț de bijuterii, care ajunge să fure pentru a expune o înscenare din urmă cu mulți ani, care a dus la moartea tatălui lui. Lupin e super antrenant și nu te lasă să pleci de lângă ecran, plus are o naturalețe care îl face ușor de plăcut și urmărit (în comparație cu ritmul aproape stresant de rapid din thrillerele americane). Să vă mai spunem că l-a depășit pe Queen’s Gambit ca audiență. 🙂 Primul sezon are 10 episoade, primele 5 lansate în ianuarie 2021, celelalte urmează în vara 2021.

10. C.B. Strike – sezonul 3 Lethal White acum pe HBO

strike seriale bbc

Dacă sunteți fan Harry Potter și J.K. Rowling, aveți motive serioase să vedeți această mini-serie BBC din 2020 dar pe care o puteți vedea și în România din 2021, pe HBO. De ce s-o urmăriți? Pentru că J.K. Rowling a scris romanele care se găsesc la baza serialului. Le-a semnat sub pseudonim, dar nu a durat mult până când a fost descoperită autoarea reală. 🙂

O miniserie de 4 episoade ajunsă la sezonul al treilea în 2020, Strike e o producție detectivistă cam în stilul Chinatown cu Jack Nickolson. El, Cormoran Strike, e un amestec de duru-duru, mister și fragilitate, de care e îndrăgostit asistenta sa în ale detectivisticii. E interesant cum intriga pe care o au de descifrat se complică din ce în ce mai tare și cum ițele se încurcă de la episod la episod. Până când zici că s-ar putea să nu se mai dezlege niciodată.


Dar apele se limpezesc încet-încet, la fel ca și atracția dintre cei doi detectivi. Tensiunea senzuală dintre cei doi adaugă un nivel în plus serialului BBC Strike, dar personajele sunt totuși destul de schematice, într-un mod în care nu reușesc să se sudeze foarte bine. Dacă ți-a plăcut Strike, încearcă și The Capture, tot o producție BBC. E cu aceeași actriță principală din Strike, Holliday Grainger.

Seriale polițiste din 2020

Anul 2020 nu a excelat în multe seriale polițiste noi. Așa că vă recomandăm doar două, unul producție HBO, în timp ce pe celălalt îl poți vedea în România pe Netflix. Primul e un serial cu aerul unei epoci apuse, în timp ce la celălalt acțiunea se petrece într-un viitor postapocaliptic.

11. Perry Mason (2020)

perry mason seriale noiUn serial bazat pe poveștile detectivistice ale lui Erle Gardner, care îl au în centru pe investigatorul Perry Mason, în Los Angeles, în anii ’30. Lansat de HBO în iunie 2020, merită spus că a avut cea mai mare audiență HBO la lansare dintre toate serialele lor din ultimii 2 ani.

Perry Mason este angajat să clarifice misterul răpirii și uciderii unui copil, cu consecințe nu doar pentru familia acestuia, ci pentru întregul oraș. Dar mai mult decât misterul detectivistic în sine, Perry Mason e o realizare din punctul de vedere al recreării cu minuțiozitate a atmosferei și vieții în America post marea criză economică din 1929. O să vă placă în mod special dacă aveți o slăbiciune pentru perioada de timp respectivă sau pentru serialele istorice.

12. Snowpiercer (2020)

snowpiercer seriale noiVrei să vezi un serial detectivistic nou, din 2020, care te transportă într-o cu totul altă lume? Serial SF post-apocaliptic, Snowpiercer recreează atmosfera și universul din filmul de limbă engleză cu același nume, din 2013, al regizorului coreean Joon-ho Bong, noua senzație de la Hollywood. Dacă ați văzut filmul și v-a plăcut, sunt șanse mari să vă placă și serialul. Noua producție TV nu spune povestea filmului într-un serial, ci doar creează universul apocaliptic din film și îl leagă apoi de un mister detectivistic. La câțiva ani după ce Pământul a devenit o planetă înghețată, supraviețuitorii din toate clasele sociale trăiesc într-un tren care înconjoară la nesfârșit planeta.

Pe lângă problema resurselor limitate, cei care conduc trenul se confruntă și cu găsirea unui criminal. Pentru identificarea lui este adus din rândul călătorilor clandestini un fost detectiv de poliție. Atmosfera este construită cu mare grijă la detalii, practic Snowpiercer e o lume în sine, ceea ce este cu adevărat fascinant.  Rolurile principale sunt jucate de Jennifer Connelly și Daveed Diggs. E o producție TNT deja reînnoită cu o a doua serie, dar îl poți vedea în România pe Netflix.
13. Fargo – sezon nou în 2020

fargo seriale dramaE un serial polițist nu bun, ci foarte bun. Și care, mai rar pentru seriale, își păstrează calitatea de la un sezon la altul. Calitate păstrată și în cel de al patrulea sezon, cel lansat în 2020. La fel ca și alte seriale de succes de tip thriller, și acesta are în prim plan crime care s-au întâmplat în mici comunități din America. Apropo, toate sezoanele sunt inspirate din fapte reale.

Iar primul are la bază recreerea într-un serial a filmului Fargo, al Fraților Coen. Sunt unii dintre cei mai de succes și creativi regizori și producători americani. Au un istoric impecabil, aproape toate filmele lor au peste nota 7 pe IMDB. Și sunt, alături de Tarantino, unii dintre cei mai originali realizatori de film din State. În plus, au un umor special. 🙂 Așa că dacă vreți să simțiți gustul filmelor Fraților Coen, luați de vedeți cu încredere sezoanele Fargo, produse de ei. Poți vedea pe HBO primele 3 sezoane din Fargo.

Seriale polițiste bune din ultimii ani


14. The Capture (2019)

The_Capture_-_BBC_seriale 2020

2020, cel puțin până acum, nu s-a remarcat cu seriale detectivistice interesante. Am căutat destul de mult până am găsit un serial nou pe care să vi-l recomandăm. Pentru că, nu-i așa, genul detectivistic e unul din cele mai captivante și se pretează de minune formatului de serial.

Am ales pentru voi un serial BBC din 2020, The Capture, în care povestea se învârte în jurul CCTV-ului din Londra, rețeaua de camere de luat vederi londoneză. Așa cum știți, Londra e împânzită de camere de luat vederi. Un ofițer de la centrul de control CCTV vede în direct ceva ce pare o crimă. Urmează o anchetă complicată, în care imaginile surprinse de camere de luat vederi din Londra joacă unul dintre cele mai importante roluri. Dar nu neapărat pentru a clarifica situația, ci mai degrabă pentru a o complica.

15. Criminal (2019)
Este un serial Netflix lansat în toamna lui 2019. Are 12 episoade, dar e interesant că fiecare 3 episoade sunt produse în altă limbă. Trei sunt filmate și produse în Marea Britanie, 3 în Spania, 3 în Franța și alte 3 în Germania. Dacă Netflix își permite un astfel de experiment, de ce nu? Toate se joacă cu genul filmului polițist încercând o abordare nouă. Aflarea adevărului despre suspect strict prin tehnica interogatoriului. Practic fiecare poveste se întâmplă doar în secția de poliție. Și în general polițiștii au un timp foarte limitat pentru a descurca ițele cazului.

16. Collateral (2018)

collateral seriale politiste netflix

La fel ca și Unbelievable, Collateral are în prim plan o polițistă, nu un polițist. Tipa investighează o crimă folosindu-se mai mult de intuiție decât de mușchi. Și face o treabă foarte bună. La fel ca și serialul, care reușește să-ți capteze atenția și să te țină prins până la final.  La fel ca și Bodyguard, a fost produs pentru BBC în 2018. Personajul principal este interpretat excepțional de foarte apreciata actriță Carrey Mulligan. A revenit de curând pe Netflix.

17. Bodyguard (2018)

bodyguard seriale politiste netflixUn serial britanic produs pentru BBC dar preluat și de Netflix. Bodyguard este foarte antrenant, te va ține în priză până la final, ceea ce face din el un thriller reușit. Personajul principal este un fost soldat britanic acum polițist special, detașat ca bodyguard pentru un ministru din cabinetul britanic. A fost lansat în 2018.

18. Sharp Objects (2018)


sharp-objects-miniseriale dramaE o mini-serie HBO de mister și thriller psihologic, în care rolul “detectivului” îl joacă o jurnalistă. E un serial din 2018 extrem de bine realizat. Vrea să fie un fel de True Detective dar în care personajele principale sunt femei.

Într-o zonă săracă din State, o jurnalistă se întoarce acasă pentru a scrie un reportaj despre dispariția unor fete. Minuțiozitatea cu care camera acumulează imagini vechi și noi din viața jurnalistei și a orășelului în care se întâmplă acțiunea este cu adevărat remarcabilă. Aproape îți dă senzația că ai fost teleportat acolo. Dacă îți plac thrillerele psihologice, ți-l recomandăm. Jurnalista e interpretată impecabil de Amy Adams. E unul dintre cele mai bune seriale HBO din ultimii ani.

19. River

BBC are scenariști extraordinari, lucru dovedit de multe seriale produse de ei. River nu face excepție. Deși e o mini-serie polițistă puțin mai veche (2015), merită cu vârf și îndesat să fie văzută. Poate nu e chiar True Detective, adică serialul polițist cel mai discutat din ultimii ani. Dar e cu siguranță o privire nouă asupra genului polițist, cu un accent mare pus pe componenta psihologică. Unde mai pui că rolurile principale sunt interpretate minunat de doi super actori: Stellan Skarsgard și Nicola Walker. E musai de trecut pe lista ta de seriale polițiste de urmărit.

20. Broadchurch


Broadchurch este și el un serial britanic non-Netflix, dar pe care-l poți vedea pe Netflix. A fost filmat în trei sezoane, ultimul fiind difuzat în 2017. Prima serie în principal urmărește modul cum suspiciunea reciprocă și atenția media schimbă o comunitate mică după dispariția unui copil. Modul cum sunt construite personajele, regia și talentul cu care sunt filmate scenele au fost multi-premiate. Dacă ai stomac pentru un serial destul de apăsător, dar foarte bun, atunci Broadchurch este pentru tine.

21. True Detective – sezon nou în 2019

true detective seriale buneDacă nu l-ai văzut încă, e musai. True Detective este noul standard în materie de seriale polițiste de tip thriller. Este ceea ce se numește o antologie. Adică fiecare dintre cele 3 serii (prima din 2014 și ultima din 2019), urmărește o poveste diferită, dar toate au ca fir comun investigarea unor crime. Primul sezon, cel din 2014, a devenit un subiect de discuție între prieteni, colegi de serviciu, membri de familie – oriunde în lume te-ai fi aflat.

Nebunia cu serialul în care juca Matthew Mcconaughey a fost atât de mare încât au apărut apoi numeroase seriale care încearcă să îl copieze. Dar niciunul nu a reușit până acum să se apropie de nivelul din prima serie True Detective, nici măcar sezoanele care au urmat. Și seriile 2 și 3 sunt bune, dar nu la fel ca primul sezon. E o producție HBO.

Bonus: Sherlock

sherlock Ultimul episod s-a filmat în 2017, dar dacă nu l-ai văzut încă, trece-l și pe acesta pe lista cu filme polițiste de neratat.  Pentru că este printre serialele detectivistice cele mai premiate și iubite din ultimii ani. E un serial deștept. Misterul e construit cu grijă pentru detaliu și te ține în suspans până la final. Unde mai pui că actorii din rolurile principale sunt Benedict Cumberbatch – Sherlock și Martin Freeman – Dr Watson. Dr. Watson este prietenul super inteligentului dar lipsitului de empatie, Sherlock.


Acestea sunt serialele polițiste preferate de noi din ultimii ani. Am ratat ceva? 🙂 Ați descoperit un serial polițist bun care nu e în listă? V-am fi recunoscători să-l împărtășiți cu noi, pentru că suntem mari fani ai serialelor de acest gen.

Vezi și

Cele mai noi 7 filme dupa Agatha Christie pe care să le vezi

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here