18 seriale istorice perfecte pentru a evada în alte vremuri

0
66162
top seriale istorice

Serialele istorice bune reușesc întotdeauna să te transpună într-o altă lume, cu personaje, interioare, obiceiuri diferite de lumea în care trăim noi. Așa că pot fi perfecte pentru serile de toamnă, când vrem să evadăm din canapea, dar fără să mișcăm un deget. Vrem doar să ne folosim imaginația.

Avem pentru voi seriale istorice din epoci variate, de la antichitate, secolul al XIX, Cele Două Războaie Mondiale și până în vremurile noastre.

1. Patria (HBO)

patria-seriale spanioleUn serial istoric spaniol excelent produs de HBO, bazat pe un roman semnat de Fernando Aramburu, Patria dezvoltă drama a două foste prietene despărțite de conflictul din Țara Bascilor și mișcarea separatistă și teroristă ETA.

Soțul lui Bittori este ucis cu sânge rece de ETA, în urma unui șantaj, în timp ce unul dintre fiii lui Miren e membru ETA. Acțiunea se petrece la ani distanță, când comunitatea încearcă un proces de vindecare, după ce familii prietene ani de zile ajunseseră să se urască din cauza alegerii unei tabere sau alteia în tema ETA.

2. Poldark (BBC)

poldark-seriale de dragosteDacă ți-a plăcut Outlander/Străina, sunt șanse mari să-ți placă și Poldark.

Fără să se bazeze pe cea mai solidă bază istorică posibilă, dar inspirat din seria de 12 romane a lui Winston Graham, serialul „Poldark” spune povestea unui fost soldat din Războiul de Independență al Americii. Proaspăt întors acasă, în Cornwall, spre uimirea celor din jur, care au crezut că a murit pe front, Ross Poldark se confruntă cu o realitate greu de acceptat și cu totul diferită de ceea ce știuse: tatăl său e mort, are o moștenire precară și iubita sa e logodită cu vărul său, Francis.

În mijlocul acestei intercalări de situații nefericite, Ross încearcă să își găsească echilibrul și să își facă ordine în viață. Cu un iz melodramatic prin emoția pe care o transmite, personajele sunt bine construite, cu trăsături tipologice, am putea spune. E o producție BBC. Vezi trailerul „Poldark”.

3. Inventing Anna (Netflix)  – istoria unei escroace InstagramInventing anna seriale netflix 2022
Escrocii și poveștile lor ne fascinează. Vă mai amintiți de Leonardo di Caprio în Catch me if you can? Ne fascinează tabu-ul unui astfel de comportament, în care oameni fără competențe, cu un trecut dubios, ajung să pozeze cu succes în cineva care nu sunt. Dar mai mult, ne fascinează cum oameni de bună credință ajung să îi creadă și să le încredințeze proprii bani, ba chiar și viața.

O producție nouă Netflix, Inventing Anna este despre o tânără escroacă, star Instagram, care a păcălit oameni din cercurile cele mai bogate ale Manhattanului, escrocându-i de sute de mii de dolari. Povestea serialului pleacă de la un caz real, documentat în ziarele americane, și care continuă încă în justiția americană…

Creatoarei serialului e nimeni alta decât Shonda Rhymes, cea care este în spatele unor seriale precum Bridgerton, Grey’s Anatomy, How to get away with murder sau Scandal. Talentul Shondei de a crea seriale care-ți intră pe sub piele și te țin țintuit de canapea este evident. La fel s-a întâmplat și cu Inventing Anna, lucrat la filigran și jucat impecabil.

4. World on Fire (BBC)

World on Fire seriale istorice_Cu o abordare impresionantă și plină de emoție, serialul „World on Fire” surprinde primul an al celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă, din perspectiva unor oameni obișnuiți. În acest context istoric apare un triunghi amoros format din Harry, un translator britanic, Lois, iubita acestuia și Kasia, o chelneriță poloneză de care tânărul se îndrăgostește în timp ce lucrează la Varșovia.

Pe de altă parte, ne este prezentată povestea unei jurnaliste americane, Nancy, care își riscă viața în Berlin pentru a-și proteja vecinii. În același timp, nepotul său, Webster, din Paris, refuză să părăsească orașul și să se salveze pentru a rămâne alături de partenerul său de viață. Prin aceste multiple nuclee, serialul degajă dramă și redă experiența războiului, dureroasă indiferent de poziția în care se află o persoană.

E o producție PBS și BBC. Vezi trailer-ul „World on Fire”

5. Farina (Netflix) –  serial istoric despre drogurile din Spania

farina seriale spaniole

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să duci o viață la limită? Te-a tentat vreodată ideea unui câștig ușor? Cum ar fi să te transformi dintr-un om care pune capul liniștit pe pernă în fiecare seară într-un traficant de droguri cu legături cu traficanții super periculoși din America de Sud? 🙂 Farina explorează chiar o astfel de poveste inspirată din fapte reale: pescarii din regiunea spaniolă Galicia i-au ajutat în anii ’80 pe traficanții din America de Sud să introducă cocaină pe piața europeană.

Farina e un serial spaniol Netflix super reușit și captivant, urmărind cum se schimbă viețile a câțiva pescari obișnuiți care ajung traficanți de tutun și, apoi, folosindu-se de infrastructura dezvoltată pentru țigări, încep să traficheze droguri de mare risc…

6. Halston (Netflix) – serial istoric al anilor disco în New York

halston seriale noi


Un serial care ridică vălul despre nebunii ani ’60 și ’70 ai New York-ului.

Nu ne mai surprinde să vedem seriale în care joacă actori de box-office. Halston e un miniserial cu 5 episoade în care rolul principal e interpretat de nimeni altul decât Ewan McGreggor. Carisma lui Ewan McGreggor mai că sparge ecranul în această mini-serie istorică. Atmosfera de succes și aerul că orice poate deveni posibil din primele episoade sunt urmate de decădere și căutări fără răspuns, care nu reușesc să ofere prea mare profunzime personajului central. Dar serialul merită oricum văzut pentru Ewan McGreggor, hainele superbe și pentru istoria New York-ului din anii disco.

Până la acest serial probabil mulți dintre noi nu vor fi auzit de acest creator american de haine – Halston, cu o viață atât de spectaculoasă în anii ’60 și ’70, fiind unul dintre prezențele constante de la Studio 54, clubul de noapte care atrăgea unele dintre cele mai interesante personalități ale epocii, printre care Andy Warhol.

7. The Loudest Voice (HBO)

the loudest voice miniseriale drama hbo

E o miniserie de 7 episoade produsă de rețeaua de televiziune Showtime, dar pe care poți să o vezi pe HBO Go. Este o dramă despre personalitatea lui Roger Ailes, cel care a ridicat Fox News la rangul de cel mai puternic post de televiziune pro-republican din State. Chiar dacă nu vă interesează politica americană sau ce se întâmplă în media de acolo, merită văzut cel puțin din două motive. Vei avea ocazia să îl vezi pe minunatul Russell Crowe într-un rol foarte bun. Și vei putea să vezi ițele prin care politicul influențează mass media. Dacă ți-a plăcut House of Cards, cu atât mai mult The Loudest Voice este un serial pentru tine.

8. Wolf Hall (BBC) – o bucată de istorie britanică

wolf hall seriale istorice

Deși nu e cel mai nou serial din listă (2015), l-am inclus pentru că e unul dintre serialele noastre istorice preferate. E genul de serial britanic super bine construit, mai ales că se bazează pe o carte și are mult material din care să recreeze o lume extrem de credibilă. În plus, e fantastic de bine jucat, ceea ce adaugă puncte în plus aceste miniserii despre o lume în tranziție.

O producție BBC, Wolf Hall e adaptarea în șase părți a unui roman cu un miez istoric cunoscut. E vorba de activitatea lui Oliver Cromwell în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea. Miniseria nu cade însă niciun moment în banalitate, datorită echipei britanice excelente responsabile pentru adaptare.

Wolf Hall ne prezintă o lume pe punctul de a exploda, din cauza transformărilor la care e supusă. Transformări care au venit ca și consecințe ale inventării tiparului, popularizării Bibliei și globalizării comerțului. Ordinea prestabilită se apropie de sfârșit și apar noi oportunități pentru cei care sunt atenți.

Vezi aici trailerul Wolf Hall.
9. The Spy (Netflix)

The-Spy-Netflix-seriale istoriceMiniseria israeliană The Spy urmărește povestea lui Eli Cohen, un egiptean care imigrează în Israel și devine cel mai important spion al Mossad, serviciul de informații externe. Acțiunea este bazată pe fapte reale, având loc în anii ’60, pe fondul conflictului dintre Siria și Israel. Odată ce devine agent, Eli își asumă identitatea lui Kamel Amin Thaabeth, reușind să se infiltreze în cele mai de sus societăți siriene și să devine confidentul viitorului președinte, Amin al-Hafez. Actorul ce îl interpretează pe Eli Cohen este Sacha Baron Cohen, care a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor într-o miniserie sau film de televiziune la Globurile de Aur, pentru acest rol.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailerul „The Spy”.
10. Troy: The Fall of a City (Netflix)

Troy The Fall of a City seriale istoriceNu puteam crea o listă de seriale istorice fără să ne amintim de cele mai vechi timpuri și să includem binecunoscuta poveste din Iliada lui Homer. Astfel că, prin decoruri inedite, personaje autentice și intrigi specifice tragediilor grecești, serialul creează o nouă viziune a legendei și îi oferă un plus de savoare.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailerul „Troy: The Fall of a City”.

11. The Crown (Netflix)

TheCrown_seriale istorice

Probabil una dintre cele mai cunoscute producții din această sferă, „Coroana”, în română, redă, într-o manieră care se vrea obiectivă, viața familiei regale britanice, în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a. Costumele, decorul, portretizarea detaliată a personajelor, evenimentele importante din istoria Marii Britanii privite „din spatele cortinei” te îmbarcă într-o călătorie mentală de neuitat și te fac să te simți un membru în toată regula al casei regale.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi și trailer-ul „The Crown”.

12. Victoria (ITV)

victoria-seriale istorice

Deși ilustrează o altă domnie britanică, „Victoria” este un serial mult mai jucăuș și dramatic comparativ cu The Crown, de altfel, asemănător protagonistei. O regină de numai 18 ani urcă pe tron odată cu moartea unchiului ei, încercând să învețe și să capete experiența necesară unei conducătoare de excepție, sfidând orice urmă de îndoială din partea celor din jur. Coloana sonoră și dinamismul cadrelor oferă o experiență vizibil diferită de cea a vizionării serialului „The Crown”, în sensul în care emoțiile transmise pot fi mai intense.

Vezi trailer-ul „Victoria”.
13. Ecaterina / The Great (HBO)

The-Great-Hulu-Elle-Fanning-Nicholas-HoultLa fel ca și Victoria, Ecaterina e un serial istoric mai jucăuș comparativ cu The Crown și care nu se ia atât de tare în serios. Elle Fanning și Nicholas Hoult sunt geniali în această comedie satirică despre Ecaterina Cea Mare și Regele Petru al Rusiei. Cu o abordare foarte fresh și modernă a producțiilor istorice și de epocă, The Great nu are deloc un aer pretențios, din contră, ar putea fi la fel de bine un serial a cărui acțiune se petrece în zilele noastre.

O să vă distreze și o să vă șocheze pentru cât de diferit se simte ca experiență. Dacă ți-a plăcut filmul The Favourite/Favorita, cu siguranță o să-ți placă și Ecaterina. Dacă, în schimb, îți plac producțiile de genul The Crown sau Downton Abbey, Ecaterina s-ar putea să nu fie pe placul tău.

Ea, super neexperimentată, cu idei naive despre dragoste și căsnicie. El, mega superficial și fără substanță. Singura soluție pe care o găsește Ecaterina pentru a putea supraviețui acestei relații: să-l ucidă…

E o producție Hulu, dar o poți vedea în întregime – două sezoane –  pe HBO Go.

14. Narcos (Netflix)

narcos netflix seriale

Nu putem afirma cu certitudine că nu există om care să nu fi auzit de columbianul Pablo Escobar, „regele cocainei”, dar noi cu siguranță nu ne numărăm printre ei. De aceea, am vrut să aflăm mai multe despre această parte umbrită a istoriei, ce trece prin filtrul unei viziuni artistice. Producția Netflix redă „cariera” lui Pablo din perspectiva unui agent DEA, dezvăluind modul în care acesta a dezvoltat un imperiu pe baza traficului de droguri.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „Narcos”.


15. Peaky Blinders (Netflix)

peaky blinders seriale istorice netflix cu gangsteri

La fel ca și The Crown, Peaky Blinders e una dintre senzațiile momentului. Peaky Blinders a fost o de stradă reală din Birminghamul anilor 1900-1920. Vă recomandăm să urmăriți acest serial admirând elemente precum lamele ascunse în băști, pub-ul Garrison și, nu în ultimul rând, farmecul lui Thomas Shelby, liderul celor care au pus monopol asupra orașului Birmingham prin intermediul afacerilor ilegale.

The Peaky Blinders este un serial diferit de ce găsești de obicei în oferta televiziunilor, fără violenţă excesivă, cu personaje complexe, care încearcă să se întoarcă la viaţa lor de dinaintea războiului, chiar dacă pentru unii asta înseamnă continuarea ascensiunii în mafia irlandeză.

Pentru Thomas Selby, jucat impecabil de irlandezul Cillian Murphy, normalitatea înseamnă curse de cai măsluite, bătăi, ameninţări şi întâlniri cu poliţia mai mult sau mai puţin coruptă, totul în numele supravieţuirii.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt niciodată simple, Thomas se ghidează totuşi după un cod al onoarei, chiar dacă acesta nu corespunde mai niciodată cu litera legii. Mafia irlandeză nu apare ca o caracatiţă înspăimântătoare, ci ca o adevărată familie în care toţi membrii au ceva de spus, inclusiv femeile.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „Peaky Blinders”.
16. Mrs. America (2020)

mrs-america-phyllis-schlafly-fx-img seriale istoriceDeși nu strâns legat de adevărul istoric și profund îmbogățit cu ficțiune, serialul „Mrs. America” descrie lupta validării Amendamentului Drepturilor Egale din anii ’70, surprins de opoziția unei mișcări conduse de Phyllis Schlafly (jucată excepțional de Cate Blanchett). Cu puternice accente politice, serialul aduce în discuție o perspectivă nouă asupra feminismului și conturează realitățile unei societăți aflate în plină schimbare.

Din punctul nostru de vedere e unul dintre cele mai bune seriale istorice și politice din 2020, așa că nu-l ratați pe HBO GO. Vezi trailer-ul „Mrs. America”.

BONUS, mai actuale ca niciodată având în vedere contextul actual:

17. Cernobîl / Chernobyl (2019)

cernobil mini seriale dramaO catastrofă de proporții în urma căreia omenirea încă mai are de suferit este ilustrată, de la cauze la efecte, în serialul cu același nume: „Chernobyl”. Un lucru ce ne-a impresionat profund este intensitatea emoțională pe care o creează această miniserie, în sensul în care prezentarea evenimentelor este una dinamică și verosimilă, iar decorul corespunde perfect contextului istoric. Pe parcursul celor 5 episoade vei urmări, cu sufletul la gură, multiplele fațete ale unei întâmplări ce a schimbat omenirea, lăsând o pată neagră în istorie.

Acest super serial istoric poate fi vizionat pe HBO GO. Vezi aici trailer-ul „Chernobyl”.

18. Sub acoperire / The Sleepers (HBO)

the sleepers seriale hbo buneUnul dintre cele mai bune seriale HBO, dar în parte nu prea cunoscut, din cauza faptului că este cehesc și nu a avut parte de promovarea meritată…

Un serial din lumea spionilor realizat de HBO în Cehia? Da, iar povestea e incredibil de bine scrisă, cu foarte multe planuri și răsturnări de situație. Acțiunea se petrece la finalul anilor ’80 când începuseră să cadă regimurile comuniste din Europa de Est. Și se pregăteau deja să intre în scenă actorii care trebuiau să tragă sforile în politică după căderea comunismului. Acest serial e o reverență la True Detective. Așa că dacă ți-a plăcut acel serial, trebuie să încerci și Sub acoperire. Suspansul e de nota 10.

Aceasta e lista noastră cu seriale istorice preferate, dar așteptăm și părerile și sugestiile voastre cu alte seriale din același gen pe care le-ați vedea adăugate într-o listă cu seriale istorice bune.

Vezi și

Filme de epocă – 30 filme de care să te bucuri pe îndelete

10 Seriale noi de văzut – nu le ocoliți 🙂

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here