14 seriale istorice perfecte pentru zilele de weekend

0
56101
top seriale istorice
World on Fire

Serialele istorice bune reușesc întotdeauna să te transpună într-o altă lume, cu personaje, interioare, obiceiuri diferite de lumea în care trăim noi. Așa că pot fi perfecte pentru serile de weekend, când vrem să evadăm din canapea, dar fără să mișcăm un deget. Vrem doar să ne folosim imaginația.

Avem pentru voi seriale istorice din epoci variate, de la antichitate, secolul al XIX, Cele Două Războaie Mondiale și până în vremurile noastre.

1. World on Fire (2019-prezent)

World on Fire seriale istorice_Cu o abordare impresionantă și plină de emoție, serialul „World on Fire” surprinde primul an al celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă, din perspectiva unor oameni obișnuiți. În acest context istoric apare un triunghi amoros format din Harry, un translator britanic, Lois, iubita acestuia și Kasia, o chelneriță poloneză de care tânărul se îndrăgostește în timp ce lucrează la Varșovia.

Pe de altă parte, ne este prezentată povestea unei jurnaliste americane, Nancy, care își riscă viața în Berlin pentru a-și proteja vecinii. În același timp, nepotul său, Webster, din Paris, refuză să părăsească orașul și să se salveze pentru a rămâne alături de partenerul său de viață. Prin aceste multiple nuclee, serialul degajă dramă și redă experiența războiului, dureroasă indiferent de poziția în care se află o persoană.

E o producție PBS și BBC. Vezi trailer-ul „World on Fire”

Poldark (2015-2019)

poldark-seriale de dragosteDacă ți-a plăcut Outlander/Străina, sunt șanse mari să-ți placă și Poldark.

Fără să se bazeze pe cea mai solidă bază istorică posibilă, dar inspirat din seria de 12 romane a lui Winston Graham, serialul „Poldark” spune povestea unui fost soldat din Războiul de Independență al Americii. Proaspăt întors acasă, în Cornwall, spre uimirea celor din jur, care au crezut că a murit pe front, Ross Poldark se confruntă cu o realitate greu de acceptat și cu totul diferită de ceea ce știuse: tatăl său e mort, are o moștenire precară și iubita sa e logodită cu vărul său, Francis.

În mijlocul acestei intercalări de situații nefericite, Ross încearcă să își găsească echilibrul și să își facă ordine în viață. Cu un iz melodramatic prin emoția pe care o transmite, personajele sunt bine construite, cu trăsături tipologice, am putea spune. E o producție BBC. Vezi trailerul „Poldark”.

 

Wolf Hall 

wolf hall seriale istorice

Deși nu e cel mai nou serial din listă (2015), l-am inclus pentru că e unul dintre serialele noastre istorice preferate. E genul de serial britanic super bine construit, mai ales că se bazează pe o carte și are mult material din care să recreeze o lume extrem de credibilă. În plus, e fantastic de bine jucat, ceea ce adaugă puncte în plus aceste miniserii despre o lume în tranziție.

O producție BBC, Wolf Hall e adaptarea în șase părți a unui roman cu un miez istoric cunoscut. E vorba de activitatea lui Oliver Cromwell în timpul domniei regelui Henric al VIII-lea. Miniseria nu cade însă niciun moment în banalitate, datorită echipei britanice excelente responsabile pentru adaptare.

Wolf Hall ne prezintă o lume pe punctul de a exploda, din cauza transformărilor la care e supusă. Transformări care au venit ca și consecințe ale inventării tiparului, popularizării Bibliei și globalizării comerțului. Ordinea prestabilită se apropie de sfârșit și apar noi oportunități pentru cei care sunt atenți.

Vezi aici trailerul Wolf Hall.
The Spy (2019)

The-Spy-Netflix-seriale istoriceMiniseria israeliană The Spy urmărește povestea lui Eli Cohen, un egiptean care imigrează în Israel și devine cel mai important spion al Mossad, serviciul de informații externe. Acțiunea este bazată pe fapte reale, având loc în anii ’60, pe fondul conflictului dintre Siria și Israel. Odată ce devine agent, Eli își asumă identitatea lui Kamel Amin Thaabeth, reușind să se infiltreze în cele mai de sus societăți siriene și să devine confidentul viitorului președinte, Amin al-Hafez. Actorul ce îl interpretează pe Eli Cohen este Sacha Baron Cohen, care a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor într-o miniserie sau film de televiziune la Globurile de Aur, pentru acest rol.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailerul „The Spy”.

The Assassination of Gianni Versace (2018)

The Assassination of Gianni Versace seriale istoriceDeși Gianni Versace nu va fi cunoscut de oameni prin intermediul manualelor de istorie, nu putem ignora faptul că a fost o figură importantă pe scena modei. Puțini știu însă detaliile morții lui Versace, care a schimbat cu totul cursul binecunoscutei case de modă Versace și, de ce nu, al istoriei modei. Cadrele savuroase ce ilustrează stilul de viață al oamenilor bogați din Miami Beach contrastează armonios dramatismul oferit de scenele care prezintă urmările acestei tragedii.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „The Assassination of Gianni Versace”.


Troy: The Fall of a City (2018)

Troy The Fall of a City seriale istoriceNu puteam crea o listă de seriale istorice fără să ne amintim de cele mai vechi timpuri și să includem binecunoscuta poveste din Iliada lui Homer. Astfel că, prin decoruri inedite, personaje autentice și intrigi specifice tragediilor grecești, serialul creează o nouă viziune a legendei și îi oferă un plus de savoare.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailerul „Troy: The Fall of a City”.

The Crown (2016 – prezent)

TheCrown_seriale istoriceDacă nu știai, noua serie din super producția istorică The Crown a apărut chiar în aceste zile pe Netflix, numai bună de văzut în weekendul care vine.

Probabil una dintre cele mai cunoscute producții din această sferă, „Coroana”, în română, redă, într-o manieră care se vrea obiectivă, viața familiei regale britanice, în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a. Costumele, decorul, portretizarea detaliată a personajelor, evenimentele importante din istoria Marii Britanii privite „din spatele cortinei” te îmbarcă într-o călătorie mentală de neuitat și te fac să te simți un membru în toată regula al casei regale.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi și trailer-ul „The Crown”.

 

Victoria (2016-2019)

victoria-seriale istorice

Deși ilustrează o altă domnie britanică, „Victoria” este un serial mult mai jucăuș și dramatic comparativ cu The Crown, de altfel, asemănător protagonistei. O regină de numai 18 ani urcă pe tron odată cu moartea unchiului ei, încercând să învețe și să capete experiența necesară unei conducătoare de excepție, sfidând orice urmă de îndoială din partea celor din jur. Coloana sonoră și dinamismul cadrelor oferă o experiență vizibil diferită de cea a vizionării serialului „The Crown”, în sensul în care emoțiile transmise pot fi mai intense.

Poate fi vizionat pe HBO GO. Vezi trailer-ul „Victoria”.
Ecaterina / The Great (2020)

The-Great-Hulu-Elle-Fanning-Nicholas-HoultÎn ciuda pandemiei, casele de producție au continuat să lanseze seriale bune în 2020, inclusiv seriale istorice.

La fel ca și Victoria, Ecaterina e un serial istoric mai jucăuș comparativ cu The Crown și care nu se ia atât de tare în serios. Elle Fanning și Nicholas Hoult sunt geniali în această comedie satirică despre Ecaterina Cea Mare și Regele Petru al Rusiei. Cu o abordare foarte fresh și modernă a producțiilor istorice și de epocă, The Great nu are deloc un aer pretențios, din contră, ar putea fi la fel de bine un serial a cărui acțiune se petrece în zilele noastre.

O să vă distreze și o să vă șocheze pentru cât de diferit se simte ca experiență. Dacă ți-a plăcut filmul The Favourite/Favorita, cu siguranță o să-ți placă și Ecaterina. Dacă, în schimb, îți plac producțiile de genul The Crown sau Downton Abbey, Ecaterina s-ar putea să nu fie pe placul tău.

Ea, super neexperimentată, cu idei naive despre dragoste și căsnicie. El, mega superficial și fără substanță. Singura soluție pe care o găsește Ecaterina pentru a putea supraviețui acestei relații: să-l ucidă…

E o producție Hulu lansată în mai 2020, dar o poți vedea în întregime (10 episoade) pe HBO Go.

 

Catherine The Great (2019)

Catherine the great seriale istoricePentru o altă versiune asupra împărătesei care a reformat Imperiul Rus, tot Hulu a produs cu un an în urmă Catherine The Great. Ajunsă la putere în circumstanțe suspecte, noua țarină a Rusiei, Ecaterina cea Mare, se face remarcată prin șarm, inteligență și, nu în ultimul rând, tărie de caracter, în prim-planul vieții la curtea regală a Rusiei anului 1762. Admirată de puțini, urâtă de mulți, aceasta nu ezită să facă orice îi stă în putință pentru a-și menține poziția și a schimba Rusia conform propriilor idei liberale.

În România poate fi vizionat pe HBO GO, vezi trailerul „Catherine The Great”.

Narcos (2015 – 2017)

narcos netflix seriale

Nu putem afirma cu certitudine că nu există om care să nu fi auzit de columbianul Pablo Escobar, „regele cocainei”, dar noi cu siguranță nu ne numărăm printre ei. De aceea, am vrut să aflăm mai multe despre această parte umbrită a istoriei, ce trece prin filtrul unei viziuni artistice. Producția Netflix redă „cariera” lui Pablo din perspectiva unui agent DEA, dezvăluind modul în care acesta a dezvoltat un imperiu pe baza traficului de droguri.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „Narcos”.


Peaky Blinders (2013-prezent)

peaky blinders seriale istorice netflix cu gangsteri

La fel ca și The Crown, Peaky Blinders e una dintre senzațiile momentului. Peaky Blinders a fost o de stradă reală din Birminghamul anilor 1900-1920. Vă recomandăm să urmăriți acest serial admirând elemente precum lamele ascunse în băști, pub-ul Garrison și, nu în ultimul rând, farmecul lui Thomas Shelby, liderul celor care au pus monopol asupra orașului Birmingham prin intermediul afacerilor ilegale.

The Peaky Blinders este un serial diferit de ce găsești de obicei în oferta televiziunilor, fără violenţă excesivă, cu personaje complexe, care încearcă să se întoarcă la viaţa lor de dinaintea războiului, chiar dacă pentru unii asta înseamnă continuarea ascensiunii în mafia irlandeză.

Pentru Thomas Selby, jucat impecabil de irlandezul Cillian Murphy, normalitatea înseamnă curse de cai măsluite, bătăi, ameninţări şi întâlniri cu poliţia mai mult sau mai puţin coruptă, totul în numele supravieţuirii.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt niciodată simple, Thomas se ghidează totuşi după un cod al onoarei, chiar dacă acesta nu corespunde mai niciodată cu litera legii. Mafia irlandeză nu apare ca o caracatiţă înspăimântătoare, ci ca o adevărată familie în care toţi membrii au ceva de spus, inclusiv femeile.

Poate fi vizionat pe Netflix. Vezi trailer-ul „Peaky Blinders”.
Cernobîl / Chernobyl (2019)

cernobil mini seriale dramaO catastrofă de proporții în urma căreia omenirea încă mai are de suferit este ilustrată, de la cauze la efecte, în serialul cu același nume: „Chernobyl”. Un lucru ce ne-a impresionat profund este intensitatea emoțională pe care o creează această miniserie, în sensul în care prezentarea evenimentelor este una dinamică și verosimilă, iar decorul corespunde perfect contextului istoric. Pe parcursul celor 5 episoade vei urmări, cu sufletul la gură, multiplele fațete ale unei întâmplări ce a schimbat omenirea, lăsând o pată neagră în istorie.

Acest super serial istoric poate fi vizionat pe HBO GO. Vezi aici trailer-ul „Chernobyl”.

 

Mrs. America (2020)

mrs-america-phyllis-schlafly-fx-img seriale istoriceDeși nu strâns legat de adevărul istoric și profund îmbogățit cu ficțiune, serialul „Mrs. America” descrie lupta validării Amendamentului Drepturilor Egale din anii ’70, surprins de opoziția unei mișcări conduse de Phyllis Schlafly (jucată excepțional de Cate Blanchett). Cu puternice accente politice, serialul aduce în discuție o perspectivă nouă asupra feminismului și conturează realitățile unei societăți aflate în plină schimbare.

Din punctul nostru de vedere e unul dintre cele mai bune seriale istorice și politice din 2020, așa că nu-l ratați pe HBO GO. Vezi trailer-ul „Mrs. America”.

Aceasta e lista noastră cu seriale istorice preferate, dar așteptăm și părerile și sugestiile voastre cu alte seriale din același gen pe care le-ați vedea adăugate într-o listă cu seriale istorice bune.

Vezi și

Filme de epocă – 30 filme de care să te bucuri pe îndelete

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here