TOP Seriale 2022 – Cele mai bune 10 seriale din acest an

0
11885
top seriale 2022 cele mai bune seriale 2022

Top seriale 2022 pentru că timpul e scurt și nu vrem să-l irosiți pe seriale care nu merită. Așa că am ales un top cu 10 cele mai bune seriale din 2022. La cât de multe s-au lansat, puteam face un top extins, cu 20, chiar 30 de seriale, dar am vrut să forțăm un top cât mai suplu, pe care să-l puteți parcurge în câteva zile, cuprinzând serialele recomandate.

Vaccinare - Rovac

Am inclus doar seriale lansate în 2022, nu și producții mai vechi cu sezoane noi în 2022.

1. SAS Rogue Heroes / Eroi și ticăloși (2022) – HBO Max

rogue heroes seriale noi 1De la scenaristul Peaky Blinders vine un super serial, pe care ți-l recomandăm fără ezitare! Serialul este adaptarea unei cărți istorice despre crearea serviciului special din armata britanică SAS, dar rezultatul este mult mai mult de atât. Este entertainment/ distracție în cea mai pură formă, are acțiune, umor, mister, senzualitate, exotism – acțiunea se petrece în nordul Africii în timpului celui de Al Doilea Război Mondial, și niște actori de nota 10.

Printre aceștia din urmă îi vei recunoaște pe Connor Swindells, din serialul Netflix Sex Education, pe Dominic West, cunoscut din The Affair și The Crown, pe Alfie Allen, din Urzeala tronurilor, și pe Jack O’Connell, din Seberg și Amantul Doamnei Chatterley.

La începutul serialului ești avertizat că povestea este reală, dar totul pare atât de neînchipuit, încât nu am crezut avertismentul. Ei, bine, un istoric britanic face o recenzie elogioasă serialului în The Guardian, inclusiv pentru respectarea adevărului istoric 🙂

În plus, dacă îți place muzica rock, ea completează serialul prin coloana sonoră și e al naibii de potrivită. 🙂 Dacă vrei un serial cu energie și surprinzător, nu mai sta pe gânduri, deși e BBC, îl găsești în grila HBO Max.

2. The Bear (2022) – Disney Plus

the bear seriale noi_

Cel mai bun serial din a doua parte a lui 2022, împreună cu mini-serialul SAS Rogue Heroes, The Bear ne-a entuziasmat pur și simplu! E incredibil de distractiv, în sensul de entertaining. Te cuprinde ca un vertij și nu te mai lasă să scapi până nu îl vezi pe tot. E și comedie, e și dramă și are un ritm atât de intens încât pe unii îi va înnebuni de plăcere, iar pe alții îi va obosi. 😀

Dacă nu ne credeți, iată ce spune The Guardian despre The Bear: vă întrebați dacă ar trebui să urmăriți această dramă genială “de bucătărie” imediat? “Da, chef!” . Sau Financial Times: una dintre cele mai bune comedii din acest an.

Un tânăr chef super profesionist și priceput se întoarce să conducă restaurantul de familie din Chicago, unde domnește haosul. E un serial despre ce înseamnă un restaurant în măruntaiele lui, dar nu e despre mâncare. Ne-am uitat de-a lungul timpului la multe seriale documentare-foodie, despre bucătari și dramele lor sau despre anumite mâncăruri sau bucătării tradiționale. Le-am urmărit până când am ajuns la o sațietate vecină cu greața. 😀 Dar The Bear este cu totul altceva, e un serial de nota zece care te va face să uiți de tot și să te implici în poveștile celor care lucrează în restaurant.

În România îl poți vedea pe Disney Plus.

3. The Empress / Împărăteasa (2022) – Netflix


the empress seriale noiSerialul Netflix din 2022, The Empress / Împărăteasa, e super bine jucat, cu dialoguri de nota 10, plus muzica lui Strauss și costume incredibile. Ce nu e de plăcut? 🙂

Dacă ești dornic(ă) de un nou serial romantic, până la lansarea unei noi serii Bridgerton, Netflix ți-a pregătit un serial istoric romantic despre legendara iubire dintre împărăteasa Sisi și împăratul Franz Iosef. Sisi, iubitoare de natură și cai, poetă – a vizitat și chiar a scris poezii pe munții din jurul stațiunii Băile Herculane 🙂 – trăiește o iubire fulgerătoare cu Franz Iosef, deși acesta trebuia să se căsătorească cu sora ei…

E un serial original Netflix.

4. The Staircase / Scara (2022) – serial original HBO Max 

the-staircase-seriale noi-2022O miniserie cu Colin Firth în rolul principal, care îl interpretează pe Michael Peterson, un scriitor acuzat de uciderea soției – Kathleen Peterson Kathleen Peterson, jucată de Toni Collette.

Serialul se bazează pe un caz real din Statele Unite, ceea ce adaugă greutății serialului de tip crimă, pe alocuri destul de greu de urmărit, datorită alternării scenelor cu Kathleen cât se poate de înfloritoare, cu cele în care o vedem zăcând într-o baltă de sânge la baza scărilor din propria casă. The Staircase reușește să te prindă în misterul crimei, așa că noi am rezistat cu greu să nu căutăm pe Google pentru a vedea deznodământul cazului real pe care îl dramatizează 🙂

5. We own the city / Orașul ne aparține (2022) – serial original HBO 


We-Own-This-City-seriale noi 2022E o miniserie HBO polițistă de neratat, din 2022. În cele șase episoade explorează în mod realist corupția și încrengăturile din poliția din Statele Unite. Dialogurile și scenariul pictează un tablou atât de viu și complex, deși cinic, încât putem spune că We own the city se detașează cu ușurință în peisajul celor mai bune serialelor din 2022 ca unul dintre cele mai reușite.
Scenariul se bazează pe cartea de non-ficțiune cu același nume, semnată de jurnalistul Justin Fenton. Cazul la care se referă este poliția din Baltimore, orașul unde a murit George Floyd în incidentul cu poliția orașului, ceea ce a condus la o serie de demonstrații pe întregul teritoriu al Statelor Unite.
E un serial original HBO.

6. The Tourist / Turistul (2022) – HBO Max

the tourist seriale noi 2022
E un serial BBC de tip thriller super distractiv, pe care îl poți vedea pe HBO Max, cu actorul din Fifty Shades of Grey în rolul principal, Jamie Dornan. Noi am tot ocolit serialul, nefiind foarte convinși până acum de talentele lui Jamie :D. Într-un final am apăsat play și nu l-am mai lăsat “din mână” până la final. 🙂 Jamie Dornan joacă rolul unui irlandez amnezic, trezit într-un spital din Australia, urmărit de moarte la fiecare pas. Înainte s-o pățească, trebuie să descopere cine este, pentru a avea o șansă la supraviețuire.

7. The Playlist (2022) – serial Netflix

Ai nevoie de puțină inspirație sau motivație? Atunci trebuie să vezi mini-serialul Netflix The Playlist, creat de Netflix Suedia, despre povestea succesului aplicației Spotify. Da, sunt la modă filmele biografice din lumea tehnologiei, după The Social Network și producțiile despre Steve Jobs, dar vizionarul antreprenor din spatele Spotify nu este nici Zuckerberg, nici Steve Jobs. E mult mai uman, te poți identifica mai ușor cu el, și tocmai de aceea este cu atât mai inspirațional și motivațional pentru privitori.

La fel ca în celălalt serial suedez lansat în a doua parte a lui 2022 pe Netflix, Dispariția din Lorenskog, și în The Playlist fiecare episod spune povestea din perspectiva diferită a unul alt personaj. Artificiul aduce profunzime și nuanțe scenariului, chiar dacă știm deja finalul: impunerea startup-ului suedez Spotify la nivel global.

8. Viitura / High Water (2022) – Netflix

high water seriale noi netflix__Cel mai bun serial polonez pe care l-am văzut pe Netflix, Viitura / High Water este un serial despre un dezastru natural, o inundație de proporții care a rămas în memoria colectivă a Poloniei. În 2022 se împlinesc 25 de ani de la această inundație, astfel că Netflix s-a hotărât să realizeze acest serial, oarecum în stilul serialului HBO Cernobîl: despre cum lipsa de comunicare, colaborare, înțelegere și respect, dar și incompetența, pot conduce la dezastre păstorite de politicieni și așa-ziși specialiști…

9. The Lørenskog Disappearance (2022) – Netflix

The Lørenskog Disappearance seriale 2022

Dispariția din Lorenskog este răspunsul Netflix la serialul Scara / The Staircase al HBO Max, cel cu Colin Firth. Și e un răspuns bun. Nu e cu actori vedete, nu e american, dar e un serial bine jucat, care reușește să pună în perspectivă cât de ușor modelele noastre mentale sunt influențate de media, de prejudecăți și propriile experiențe. Serialul Netflix se bazează de asemenea pe un caz real, la fel ca și Staircase, dar cu o diferență majoră.

În serialul norvegian, cadavrul soției nu este găsit într-o baltă de sânge, ci soția pur și simplu dispare. Din acest punct de vedere, serialul norvegian este superior The Staircase, pentru că nu apasă deloc pe pedala senzațiilor viscerale pe care tuturor ni le trezesc imaginile explicite cu crime. Ce îi putem reproșa Dispariției din Lorenskog este slăbiciunea primului episod, în care poliția bâjbâie într-un mod greu de crezut. De exemplu, de abia în a șasea săptămână polițista care conduce investigația își pune problema dacă soțul miliardar avea neînțelegeri cu soția… Pentru că până atunci s-au bazat pe ipoteza că aceasta a fost răpită pentru răscumpărare.

Un mini-serial polițist nordic, catalogat de Netflix pe bună dreptate ca “intelectual” 🙂 Serialul se bazează pe un caz real întâmplat în Norvegia, în care soția unui miliardar dispare, iar poliția intră într-o cursă contra-cronometru pentru a o găsi. Dar, mai ales, pentru a afla adevărul.

S-a lansat pe Netflix în septembrie 2022.

10. Julia (2022) – serial de comedie HBO Max

julia seriale noi 2022Vrei să încerci un serial plin de viață și relaxant în care se face anatomia primului show TV de gătit din istoria televiziunii? Julia este Julia Child, o americancă plimbată prin Franța, unde a descoperit deliciile bucătăriei franțuzești. E o tipă trecută de prima tinerețe, cu o voce ciudată, înaltă și solidă, dar care reușește să treacă testul ecranului și să creeze primul show de gătit.

Noi am urmărit “pe nemestecate”, ca să zicem așa, primele trei episoade. Ca apoi să savurăm în liniște celelalte 5 episoade. Pentru gurmanzi, fiecare episod are ca titlu numele unui fel de mâncare în jurul căruia gravitează întâmplările din cele 45-50 minute ale episodului: Omelette, Coq au Vin, Boeuf Bourguignon etc. 🙂

Poți să vezi aici trailerul Julia.

Acestea sunt cele mai bune 10 seriale din 2022, alese de noi, cei de la PostModern. Dacă nu ai găsit niciun titlu interesant, vezi și:

18 Seriale noi de văzut – nu le ocoliți 🙂

TOP Seriale bune de văzut în 2022 – nu le ratați 🙂

Citește întreg conținutul PostModern.ro,
creându-ți un cont gratuit.