Recenzie – Viata amoroasa – Infidelitatea si recuperarea feminitatii

0
874

Apetisant și intens precum un roman inteligent despre erotism. Sofisticat și frapant precum o explorare psihologică a dorinţei subjugante. Tumultuos cum este un thriller despre o atracţie toridă și toxică, marcată de secrete și dependenţe emoţionale. Astfel poate fi descris Viaţa amoroasă, un roman pe care-l devorezi și, în același timp, îl lași să te devoreze lacom.

Zeruya Shalev este una dintre cele mai citite autoare ale prezentului. Scrie acaparant și curajos despre femei care nu se tem să se lase conduse de anarhia dorinţei. Nici măcar atunci când plăcerea dublată de o redescoperire a sinelui real duce la pierderea vieţii stabile.

De o viaţă aparent stabilă avea parte și Yaarah, personajul feminin principal. Când Arie, unul dintre cei mai buni prieteni ai tătalui ei, revine în Israel, Yaarah își dă seama că simte o atracţie pătimașă faţă de el. Ea se va lăsa purtată de această atracţie ca de un torent ce mătură în calea lui toate certitudinile avute înainte.

Atracţie și descoperire

Arie frecventase boema libertină din Paris. În tinereţea pariziană, el nu-și refuzase nici o fantezie, după cum avea să descopere Yaarah în colecţia acestuia de fotografii erotice ale fostelor amante. Arie o va invita pe Yaarah să accepte o latură ascunsă a sexualităţii ei.

Atracţia se transformă rapid în foamea obsesivă trezită de fructul interzis. De fapt, fructul interzis reprezintă pentru Yaarah toate dorinţele reprimate, condamnabile în ochii ei. Cedarea în faţa atracţiei pentru Arie o face pe Yaarah să se îndepărteze de tot ce a considerat important până atunci. Ea îi devine infidelă soţului ei și începe să-și neglijeze cercetarea pentru doctoratul ce i-ar fi asigurat o ascensiune academică.

Jocuri psihologice și dependenţe emoţionale

Yaarah și Arie au o relaţie clandestină pasională, bazată pe jocul psihologic de tip dominare-supunere. Ea este atrasă de virilitatea de modă veche a lui Arie. O virilitate care atrage și în același timp subjugă. Această virilitate este dublată de apetitul acestuia pentru jocurile psihologice.

Lumea lui Yaarah începe să fie înghiţită de atracţia faţă de Arie. Teama de consecinţe este anulată de revelaţiile privind o sexualitate despre care nu știa că existase până atunci în lumea ei interioară. Descoperirea laturii sale nesupuse este întâmpinată cu exuberanţă, dar și cu sufocanta vinovăţie.

Mărturisiri frapante

Relaţia hrănită de intensa dorinţă sexuală este descrisă din perspectiva feminină, la persoana I. Romanul devine astfel o mărturisire ce ia forma unei revărsări abundente de trăiri. Mărturisirea devine captivantă prin francheţea zguduitoare și prin complexitatea observaţiilor despre sine.

Experienţele trăite de Yaarah alături de Arie se derulează asemenea unei rafale ce distruge tot ce nu are legătură cu dorinţa erotică. Dar aparentul haos afectiv nu exclude regăsirea de sine. Deși pare să fi renunţat definitiv la raţiune pentru a se arunca într-un vârtej afectiv năucitor, personajul feminin atinge o luciditate fără precedent în autoanaliză.

Pentru Yaarah, lumea se restrânge la dorinţă, la senzaţiile erotice. Toate acţiunile ei se îndreaptă spre Arie, spre întâlnirile cu el. Ea se comportă precum un dependent intrat în sevraj. Doar obiectul dependenţei mai există pentru Yaarah, iar pentru a se apropia de el este în stare să renunţe la orice reper din trecut.

Un stil irezistibil

Plăcerea oferită de paginile romanului Viaţa amoroasă este amplificată de apariţia unui ingredient ce asigură un ritm palpitant. Ingredientul folosit de Zeruya Shalev este misterul din jurul unui secret de familie, de care Arie nu este străin. Talentul dovedit de Zeruya Shalev în amânarea dezvăluirilor șocante deviază atracţia sexuală spre suspansul unui thriller psihologic.

Farmecul viril și totodată malefic răspîndit de Arie îl transformă într-un personaj demn de un thriller. Asemenea unui personaj seducător plin de secrete, Arie este greu de caracterizat. Vei avea sentimente amestecate faţă de el. Te va atrage datorită misterului, dar te va și dezgusta. Iar dezgustul va fi însoţit de revolta trezită de comportamentul dominator.

Voluptatea perturbatoare

Datorită stilului ispititor stăpânit de Zeruya Shalev, Viaţa amoroasă devine un labirint incitant. În acest labirint, voluptatea întâlnește tendinţele (auto) distructive. Personajul feminin, contrar așteptărilor, amână ieșirea din labirintul trăirilor perturbatoare. Se înfruptă din ele cu voluptate, chiar și atunci când devine conștientă de jocul pervers al lui Arie.

Între euforia sexuală și apariţia supliciului psihologic, Yaarah își dă voie să alunece în spirala unor sentimente contradictorii și bulversante. Își privește propria decădere, pe care o expune alegoric, făcând referire la timpuri biblice (trimiteri la distrugerea celui de-al doilea Templu). Legătura distructivă o va face să descopere legătura nebănuită dintre amantul Arie și mama ei.

Secretul din jurul lui Arie alimentează și voluptatea dată de suspans. Este un suspans a cărui intensitate crește progresiv, odată cu intensitatea atracţiei. Pe măsură ce te vei apropia de final, tensiunea devine bulversantă și reacţiile din ce în ce mai imprevizibile.

Teme vechi, abordare inedită

Ai spune că povestea protagonistei acaparate de obsesia pentru șarmantul malefic este veche. Totuși, modul în care este explorată de Zeruya Shalev o face unică. Zeruya Shalev știe cum să-ţi împingă certitudinile într-o zonă ambiguă, plină de enigme.

La început, în mintea cititorului, vor defila clasicele presupuneri despre motivele atracţiei puternice: șarmul bărbatului matur, sigur pe el și lipsit de inhibiţii, comparat mereu cu mai puţin experimentatul partener al protanistei, nevoia de libertate, exprimată și în plan sexual sau ruptura din relaţia mamă-fiică, prelungită în căutarea unor parteneri indisponibili. Însă, pe măsură ce te vei aventura în lumea protagonistei, vei descoperi că toate aceste certitudini sunt demontate rând pe rând. Astfel, Zeruya Shalev aduce o abordare proaspătă și inedită, stranie, a unor teme recognoscibile, ce ar fi putut deveni simple clișee.

Dacă ţi-a plăcut recenzia, poţi comanda acest volum de pe Cărturești 

Citește și recenzia cărţii Trei femei

Trei femei – Starneste curiozitatea asociata unui serial despre emanciparea sexuala

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here