Pelicula 2017 – Latin American Film & Experience

0
1297
Unde: Institutul Cervantes din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu, Journey Pub, Grădina cu Filme, Lente, Acuarela

Cand: 13 Sep - 17 Sep 2017

Cinefilii îndrăgostiţi de cultura sud-americană se pot bucura de festivalul Pelicula. Cea de-a doua ediţie a festivalului va avea loc între 13 şi 17 septembrie 2017, la Institutul Cervantes din Bucureşti, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu, Journey Pub, Grădina cu Filme, Lente şi Acuarela.

Ediţia de anul acesta este dedicată cinematografiei şi culturii mexicane. Ţi s-au pregătit de 40 de proiecţii ale unor filme cult sau recente. Pe lângă filmele unor cineaşti renumiţi, vei avea parte de petreceri tematice, de experienţe culinare autentice şi de un eveniment literar -- lansarea unui roman inspirat de viaţa pictoriţei Frida Kahlo. Romanul se numeşte Cartea secretă a Fridei Kahlo. Este scris de autorul mexican F.G. Haghenbeck şi tradus la Editura Nemira. Lansarea va avea loc pe data de 17 septembrie, de la ora 16:00, la Cinema Elvira Popescu. Lansarea va fi însoţită de proiecţia filmului biografic Frida: Still Life (1983), regizat de Paul Leduc.

Filmul care va deschide festivalul se numeşte Panamerican Machinery (Machineria Panamericana). Este considerat unul dintre cele mai bune filme noi, lansate în Mexic. Regizorul Joaquin del Paso a realizat o satiră plină de umor negru. În centrul acţiunii se află câţiva angajaţi ai unei companii de comercializare a utilajelor folosite în construcţii. Vieţile acestora sunt date peste cap de o ştire legată de şeful lor, exact când începeau să se bucure de primele clipe ale weekend-ului.

MAQUINARIA PANAMERICANA / PANAMERICAN MACHINERY (Trailer)

LYTE video

Cei interesaţi de scurtmetraje pot vedea ultimele realizări ale unor cineaşti din noul val mexican. Filmele lor scurte au fost adunate într-o selecţie care va fi prezentată pe 16 septembrie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:00. Calupul de scurtmetraje va fi urmat de o fiesta mexicană.

Un film emoţionant ce va fi (re)adus în cadrul acestei ediţii este Truman. Îl vei putea vedea în cadrul unei proiecţii speciale ce va avea loc pe data de 16 septembrie, de la ora 20:00, la Grădina cu Filme. Tot aici vei putea revedea filmul Viva, proiectat la ediţia trecută a festivalului.

Deşi este o ediţie dedicată Mexicului, fanii muzicii şi culturii cubaneze vor avea ocazia să vadă, pe 16 şi 17 septembrie, la Cinema Muzeul Taranului, de la ora 19:30 (16 septembrie) şi de la ora 16:30 (17 septembrie), documentarul Buena Vista Social Club: Adios. Filmul regizat de Lucy Walker spune câteva poveşti cutremurătoare şi, în acelaşi timp, fascinante, ale celor care au reuşit să asigure muzicii lor un loc binemeritat, atât istoric cât şi social. (The New York Times).

Buena Vista Social Club: Adios - Official Trailer (2017) - Broad Green Pictures

LYTE video

Un alt artist iconic pentru spaţiul american este poetul chilian Pablo Neruda. Regizorul Pablo Larrain l-a transformat într-un personaj hăituit de un şeful poliţiei, interpretat de Gael Garcia Bernal. Filmul Neruda face parte din programul festivalului. Încă un film cu Gael Garcia Bernal este inclus în program. Este vorba despre filmul No.

De la Berlinale vine Rara, un film despre o femeie părăsită de soţ. Ea decide să-şi refacă viaţa alături de o femeie, pentru a-şi creste cei doi copii. Deşi alcătuiesc o familie armonioasă, ceilalţi nu văd cu ochi buni relaţia dintre cele două femei. Filmul semnat de regizoarea chiliană Maria Jose San Martin este inspirat dintr-o poveste reală.

RARA - Trailer with English Subtitles

LYTE video

Nu lipseşte nici filmul care a inclus Venezuela pe lista filmelor apreciate la Cannes. Este vorba despre La familia, debutul regizorului Gustavo Rondon Cordova. Filmul spune povestea unui tată care vrea să îşi apere fiul de răzbunarea unei familii de interlopi de la periferia oraşului Caracas.

LA FAMILIA. International trailer.

LYTE video

În cazul în care nu ai văzut filmul Marina Abramovic in Brazil, avem o veste bună. Filmul ce prezintă călătoria vindecătoare a nonconformistei artiste în Brazilia va fi inclus pe listă. La final, va urmat o petrecere cu Fabrica de Baile W/MSR.

Dacă preferi o călătorie în Patagonia, încărcată de suspans, evenimente halucinante care să îţi dea fiori şi de imagini suprarealiste, poţi alege filmul Wekufe, regizat de Javier Attridge. Vei asista la peripeţiile unor prieteni care vor să investigheze legătura dintre mituri şi violurile recente ce au avut loc într-o localitate din sudul statului Chile.

“Wekufe: El Origen del Mal” / “Wekufe: The Origin of Evil” | Official Teaser Trailer HD | 2016

LYTE video

Un alt film horror inclus în program este Sinister Circle, al regizorului peruan Dorian Fernandez-Moris. Filmul urmăreşte încercarea unei psihiatre de a descoperi motivele din spatele unei tragedii colective, de care mama ei nu este străină. Evenimentele stranii şi înpăimântătoare se vor ţine lanţ, spre deliciul amatorilor de senzaţii tari.

Dacă nu te-ai speriat suficient de mult, organizatorii ţi-au mai pregatit un film horror, intitulat Cuentos de Camino. Este regizat de Javier Vargas.

Cuentos de Camino-Teaser TRAILER W English

LYTE video

Tot din Peru vine povestea a patru verişoare îndrăgostite de muzică. Iubirile, dezamăgirile şi provocările de zi cu zi ajung să fie asociate cu o anumită melodie. Astfel, spectatorul va regăsi în filmul regizat de Frank Pérez-Garland -- Locos de amor – nişte melodii reprezentative pentru anumite decade ale muzicii hispanoamericane. Regizorul şi actorii îţi promit o comedie melodioasă, care să îţi reîncarce bateriile.

Tondero - LOCOS DE AMOR - Teaser (Oficial)

LYTE video

Din Columbia aterizează comedia Bad Lucky Goat ce are în centru nişte adolescenţi. Ei vor avea parte de o serie de peripeţii în timpul încercării de a repara o greşeală. Filmul apreciat de critici reprezintă debutul lui Samir Oliveros.


LYTE video

Vrei să vezi o comedie plină de umor negru? Atunci poţi alege Viejos amigos (Vechi prieteni). Filmul regizorului Fernando Villaran Lujan spune povestea plină de păţanii amuzante a trei bărbaţi reuniţi la înmormântarea unui prieten comun. Ei vor să îndeplinească marea dorinţă a defunctului, dar unul dintre ei fură cenuşa pentru a o duce la un meci de fotbal.

Viejos Amigos (Trailer)

LYTE video

Iubitorii senzualului tango pot vedea un documentar dedicat unor dansatori celebri -- María Nieves Rego şi Juan Carlos Copes. Este vorba despre Un tango mas (Our Last Tango), regizat de German Kral.

"UN TANGO MÁS" - TRAILER ENGLISH VERSION

LYTE video

Chitara şi filmul se întâlnesc într-un eveniment în care va fi proiectat filmul regizat de Anahi Berneri -- Aire libre -- despre un cuplu intrat în criză, dornic de a se redescoperi prin construirea unei case în inima naturii. Filmul va fi urmat de recitalul de chitară oferit de Jose Almar.

AIRE LIBRE 2014 Trailer

LYTE video

Tot un cuplu se află şi în centrul filmului uruguayan Los modernos. Regizat de Mauro Sarser şi Marcela Matta, filmul prezintă criza unui cuplu din perspectiva dinamicii erotice.

THE MODERNS - Trailer

LYTE video

Filmul care va închide festivalul este intitulat El ciudadano ilustre (The Distinguished Citizen), inclus în competiţia pentru Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia. Regizat de Gaston Duprat şi Mariano Cohn, filmul este o interpretare a istoriei recente a unei ţări sud-americane revăzute prin ochii unui scriitor celebru întors acasă după mulţi ani de trai european.

THE DISTINGUISHED CITIZEN - Trailer with English subtitles

LYTE video

Preţul unui festival pass (cu acces la toate evenimentele, filmele, petrecerile şi lansările de carte) este de 180 lei (early-bird). Preţul unui bilet este de 10 sau de 15 lei. Puteţi comanda bilete şi online de pe Eventbook.

Citeşte şi Climas – Trei femei din Peru

The Second Mother – Fata menajerei începe lupta de clasă

Climas – Trei femei din Peru

The Second Mother (Que Horas Ela Volta?) – Fata menajerei incepe lupta de clasa

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here