Noul album Bjork, Biophilia, apare pe 27 septembrie

0
539

Ne lipsea nebunescul, ultra-personalul, experimentalul, vulnerabilul, impulsivul si mai ales ludicul stil al lui Bjork. Dupa o asteptare de aproape patru ani, al saptelea album solo de studio al artistei, Biophilia, bate la usa. Ultimul ei album, numit Volta,a aparut in 2007. 

Toate piesele sunt scrise de Bjork in diverse colaborari. In presa albumul este ilustrat mai mult din punctul de vedere al marketingului tehnic, si anume ca primul album muzical-aplicatie. Fiecare melodie din cele zece ale albumului va avea aplicatia ei iPhone/iPad, toate fiind grupate sub supra-aplicatia Cosmogony (disponibila din 17 iulie in Applestore). Aplicatiile pentru ultimele trei melodii de pe album vor aparea anul viitor. Inventivitatea lui Bjork legata de tehnologie este cunoscuta, ea lansand in SUA pentru prima data in istoria muzicala discografica un single pe DVD. Este vorba de melodia All is full of love.

Intregul album este gandit ca un pachet multimedia care va cuprinde muzica, aplicatii, instalatii si interpretari live si va fi ultra-interactiv si provocator, utilizatorul avand posibilitatea sa modifice melodiile pana la a realiza versiuni proprii. De fapt asta inseamna ca vom interactiona nu neaparat cu niste aplicatii, ci cu un produs artistic total (asa cum te-ai astepta de la un artist contemporan, dar mai ales de la Bjork) care nu doar se asculta, ci se citeste, se priveste, se atinge, se intelege si se simte. 

Dincolo de conceptul tehnic al albumului, Bjork il vede ca pe o ars poetica, o declaratie spirituala /un manifest al modului cum tot ceea ce face artista se leaga intr-un continuum de idei. Tema principala a albumului este intalnirea dintre sunetele naturii si sunetele muzicale, cautarea structurilor unde cele doua lumi sunt similare.

Bjork a interpretat melodiile de pe album pentru prima data la Festivalul International de la Manchester la sfarsitul lui iunie inceputul lui iulie, unde a avut o serie de concerte. Poti asculta unul din concerte mai jos. Singurul festival in aer liber la care Bjork va fi prezenta in acest an este Bestival (UK) pe 11 septembrie. Nu-l pierdeti daca vreti s-o vedeti pe Bjork.

Pe 28 iunie Bjork a lansat primul single de pe album, Crystalline, iar pe 26 iulie videoclipul melodiei a inceput sa fie difuzat (urmareste mai jos videoclipul). Este regizat de Michel Gondry, dupa un concept gandit de Bjork. Gondry lucreaza impreuna cu Bjork de multi ani, el regizand inca sapte videoclipuri ale artistei: Declare Independence, Bachelorette, Joga, Hyperballad, Isobel, Army of me, Human behaviour.  The Science of Sleep (tradus la noi Arta viselor -sic) si The Eternal Sunshine of the Spotless Mind (tradus la noi nici mai mult nici mai putin decat Stralucirea eterna a mintii neprihanite) sunt filmele lui cele mai apreciate si cunoscute.

Noul album este interesant si avangardist, dar probabil nu va avea nici pe departe acelasi impact ca Vespertine si Homogenic. In ciuda sutelor, poate miilor de ore de studiu pentru a descoperi un concept inovator pentru album, ceva legat de o creativitate mai profunda parca lipseste.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here