My dinner with Andre – Magia unei conversatii

0
752

Când Wallace Shawn este invitat la cină de un vechi prieten, este plin de îndoieli şi nesiguranţe. Ce-i drept, nu prea poţi să-l condamni. Până în urmă cu câţiva ani, Andre Gregory era un regizor respectat de teatru în New York, cu o familie stabilă şi o situaţie financiară prospera. Părea că are tot ce şi-ar putea dori un om de la viaţă, până într-o zi în care decide să plece în lume.

Shawn este stingherit de acest Dave Chappelle al anilor 80. Este ciudat şi nefiresc ca un om să îşi schimbe radical existenţa doar pentru a afla sensul vieţii. Mai ales pentru o persoană ca Shawn, unul dintre acei oameni care se consolează cu ideea că: “nimic îngrozitor nu s-a întâmplat astăzi”.

Acesta este contextul în care cei doi prieteni se aşează la aceeaşi masă pentru a vorbi, cu un abis între ei şi un singur instrument ce i-ar putea apropia: conversaţia. Ce se întâmplă în momentul în care începe această conversaţie, este, pur şi simplu, magie.

Magie pentru cele două personaje care ajung să se înţeleagă şi să se apropie chiar dacă opiniile lor se afla în continuare de părţi opuse ale abisului. Şi magie pentru noi, spectatorii acestei conversaţii intime, ce reuşim să privim doi oameni vorbind timp de aproape 2 ore cu aceeaşi fascinaţie şi intensitate pe care le-am avea uitându-ne la un thriller sau un film de aventură.

My Dinner with Andre activează simultan pe mai multe planuri. Primul este mesajul ce serveşte drept motor al conversaţiei dintre cei doi: care este sensul vieţii? Acesta se transformă într-o adevărată minge de ping pong între Wallace cel pragmatic şi aparent mulţumit de viaţă sa tihnită şi Andre, omul care a avut o revelaţie şi doreşte să o împartă cu lumea întreagă.

Al doilea plan este relaţia implicită dintre cei doi, ce informează fiecare replică şi fiecare reacţie. Ne aminteşte de propriile noastre prietenii, de tensiunile lucrurilor nespuse, a trădărilor şi chiar a invidiei faţă de prietenii care se schimbă, în timp ce noi rămânem aceeaşi.

Ultimul plan, şi poate cel mai important, este reprezentat de puterea cuvintelor. Nu cred că am văzut un alt film care să prezinte atât de clar puntea de legătură dintre realitate şi imaginaţie ce se creează prin cuvinte. Unde imaginea de pe ecran arată doi oameni stând la o masă, mintea noastră zburdă liberă transportându-ne din pădurile Poloniei până în vârful muntelui Everest.

Structura şi premiza My Dinner with Andre sunt simple dar este o simplitate dusă la extrem. Conversaţia dintre cei doi protagonişti a fost studiată şi repetată de aceştia timp de luni de zile. Intervenţia regizorală pare minimă şi, totuşi, este analizată şi plănuită minuţios. Cadrele sunt folosite fie pentru a te desprinde de acel spaţiu şi pentru a privi obiectiv şi rece, fie pentru a te pierde până la contopire cu personajele. Nimc nu este lăsat la voia întâmplării. Şi totuşi ce rezultă este o poveste firească şi atât de familiară încât te trezeşti dând din cap sau adăugând ceva la argumentele aduse de unul dintre protagonisti. Ce este şi mai ciudat este că aceştia par să te audă şi, dacă ai răbdare, îţi vor răspunde. 

Dacă există un merit suprem al My Dinner with Andre, acela este că ne creează sentimentul pe care l-am avut după o conversaţie cu un prieten ce a durat până noaptea târziu şi care, inexplicabil, ne-a schimbat pentru totdeauna. 

Galerie video

SHARE
Articolul precedentBeasts of the Southern Wild
Următorul articolRed Balloon – Scena de inceput
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here