Venetia – Top 10 lucruri de vazut si facut cand esti la Venetia

0
5956

Veneția e o minune de oraș. Este unul din cele mai frumoase și romantice orașe din lume, dar și unul dintre cele mai vizitate de turiști. De aceea, dacă vrei să simți atmosfera specială a Veneției, nu rata cele mai importante obiective turistice ale orașului, dar bifează și lucruri faine de făcut în afara radarului turiștilor.

Un argument pragmatic pentru a alege Veneția: e aproape de București și poți ajunge cu un zbor low-cost oricând. Iar dacă te gândești la cazare, îți vindem un pont: poți sta mai confortabil și mai ieftin pe insula Lido (mai salubră și mai modernă decât Veneția și, cel mai important, cu plajă). Tot pe insula Lido se desfășoară în fiecare an și Festivalul de Film de la Veneția.

 

1 Simte-te ca în filme în Piața San Marco

sursa: lynfuchs.blogspot.ro

Fie că ajungi la prânz sau seara, după ce te cazezi, relaxează-te la una din cafenelele din Piața San Marco. Bând o cafea în una din cele mai cunoscute și stilate piețe din lume te vei simți la propriu ca în filme. Ai văzut cu siguranță scene în care personajele principale făceau o pauză de cafea sau se plimbau în piața San Marco. De la ecranizări despre Casanova și Neguțătorul din Veneția al lui Shakespeare, la Death in Venice al lui Visconti, Everyone says I love you al lui Woody Allen,  The Talented Mr. Ripley, The Tourist cu Angelina Jolie si Johnny Depp etc…

Trebuie să știi că prețurile nu sunt deloc mici. Servirea este impecabilă, pe tăvițe lucioase cu șervet proaspăt scrobit, dar o apă cu gheață acompaniată live în surdină de o mică formație de muzică de cameră te va costa peste 10 EUR.

 

2 Fă cel puțin un tur de relaxare cu vaporetto

sursa: eyelive.it

 

În Veneția toată lumea circulă cu vaporetto, asta dacă nu ai o șalupă personală. Când obosești să rătăcești pe străduțele Veneției, urcă-te într-un vaporetto (transportul în comun din Veneția, ambarcațiuni care circulă foarte des) și plimbă-te pe toată lungimea Grand Canale, până chiar în insula Lido, de unde vei vedea de la depărtare Veneția. La fel de frumoasă ca ziua, plimbarea cu vaporetto seara te va lăsa să admiri din legănarea apei clădirile luminate de care se sparg valurile mării. Te va încerca fie o atitutine romantică, fie una de thriller & mystery.

Transportul cu vaporetto este ieftin dacă îți faci un abonament pe mai multe zile (abonamentul costă 50EUR pentru 7 zile vs 7 EUR un bilet pentru o călătorie). Oricum mult mai ieftin decât cu o gondolă. Îți spun ca să nu descoperi prea târziu că vaporetto-urile mai mari au scaune în față și în spate care nu sunt acoperite și de unde poți simți briza în timp ce admiri peisajul. Nu uita că Veneția, fiind un oraș al apelor, are o atmosferă foarte umedă și vei resimți căldura mai acut decât arată gradele în termometru. Prin urmare vei căuta și vei gusta orice mică adiere de vânt.

 

3 Fă-ți siesta în Grădinile Biennalei

 

Din căldura venețiană de după amiaza te poți retrage în Grădinile Biennalei. Pe la ora 14:00 – 15:00, când totul se liniștește pentru că venețienii își fac siesta, vei putea moțăi direct în natură  ca un nomad. Pe o bancă, în țiuitul specific al lăcustelor-cosașilor. Te va trezi revenirea oamenilor pe străzi la încheierea siestei.

 

4 Plimbă-te fără scop pe străduțele întortocheate ale Veneției

sursa: andarchs.com

 

Vei putea admira arhitectura gotică amestecată cu influențe maure și bizantine nu doar din vaporetto ci, cu siguranță, direct de pe străduțele Veneției. Cea mai frumoasă oră pentru o asemenea plimbare este la încheierea dupa-amiezei până la asfințit. Vei surprinde umbre de miere traversând micile poduri de peste canale. Dar, cu puțin noroc, vei surprinde și scene din viața venețienilor sau o caravană de gondole pline cu asiatice ce se vor lua la întrecere cu “tenorii” gondolieri cântând muzică chinezească.

 

5 Odihnește-te în grădina interioară a Cazinoului din Veneția

sursa: komar.de

 

După ce se lasă întunericul și ai obosit plimbându-te, caută folosind GPS-ul Cazinoul din Veneția, unul din cele mai vechi din lume, cel în care probabil jucau dogii și chiar Casanova. Deși te poți odihni free of charge la una din mesele din curtea interioară, vei simți că te-ai retras din forfota Veneției într-un loc intim. Asta pentru că intrarea nu este deloc evidentă și ajung puțin turiști aici. Cu toate astea, după ce în prima seară am picat din întâmplare în Grădină, am regăsit-o apoi din instinct în fiecare seară. Aici îți vei putea odihni picioarele obosite de turist, în timp ce vei încerca să ghicești dacă persoanele care pleacă de la Cazino au pierdut sau au câștigat.

 

6 Muzeul Peggy Guggenheim este un must

sursa: Wikipedia

 

Dintre toate muzeele de la Veneția unul singur nu trebuie ratat: Muzeul cu colecția americancei Guggenheim, una din marile patroane ale artei din secolul al XX-lea. Este un muzeu mic, dar înțesat cu artă contemporană: Picasso, Magritte, Dali, Kandinsky, Mondrian, Duchamp, Giacometti, Ernst, de Chirico, inclusiv Francis Bacon și Willem de Kooning, dar și exponate semnate de românii Brancuși și Victor Brauner. Plecând de aici, dar zărind seara din vaporetto încăperile luminate ale muzeului, vei ghici din depărtare picturile de pe pereți…

Pe lângă muzeul Guggenheim vei întâlni în plimbările tale galerii de artă contemporane foarte interesante unde te poți refugia din căldura străzii.

 

7 Bea un Prosecco sau un Aperol Spritz la o terasă, privind spre Canal Grande 

                   

sursa: venezialodge.com

 

Palatul cumpărat de Peggy Guggenheim și transformat în muzeu a fost casa acesteia timp de 30 de ani, până la moarte. Palatul dă direct în Canal Grande. Dacă îți planifici cu grijă vizita la muzeu, te vei sincroniza cu micul cocktail organizat frecvent de Aperol Spritz aici. În acest fel te vei putea răcori cosmopolit cu un Aperol Spritz chiar pe terasa muzeului. Dacă nu, alege orice terasă de pe Canal Grande.

Devenit și la noi la modă în vara trecută, prosecco este un vin alb ușor spumant care provine chiar din nord-estul Italiei, din zonele de coastă apropiate Veneției, iar Aperol Spritz este un cocktail pe bază de prosecco și lichior de portocale (Aperol).

 

8 Mergi la plajă în Lido 

sursa: panoramio.com

 

Cum îți spuneam la început, insula Lido este cea mai luxoasă și rezidențială insulă din lagună. Aici se desfășoară în fiecare an cel mai vechi festival de film din lume. Pe insulă poți mânca mai ieftin decât în Veneția, dar trebuie de obicei să îți rezervi din timp masa. Ca aproape peste tot, se plătește coperto, un fel de bacșiș inclus pe nota de plată pentru așezarea mesei. Ni s-a spus că acesta nu include și bacșișul efectiv pentru serviciul chelnerilor…

Lido este o insulă subțire și lungă. Pe toată lungimea ei găsești plajă, doar că nu toată este practicabilă. În unele zone este pietroasă, în altele este foarte amenajată, în timp ce în altele este sălbatică. Vei găsi una și pe placul tău și vei putea îmbina city-break-ul cu o vacanță la mare.

 

9 Biennala & Festivalul de Film de la Veneția

 

Nu mai e nevoie de adăugat că trebuie înainte să ajungi aici să verifici dacă una din biennalele de artă tipice Veneției este în desfășurare: fie artă plastică, arhitectură, dans, muzică, teatru sau, bineînțeles, film. Festivalul de film de la Veneția are loc de obicei la sfârșitul lui august și în luna septembrie. În acea perioadă cazarea este mai greu de găsit și este mai scumpă, mai ales pe insula Lido. Dar dacă totuși ajungi în această perioadă bifează câteva expoziții de artă sau proiecția unui film.

 

10 Înghețata Grom

sursa: doahshungry.com

 

Gelato… Cea mai bună înghețată, după mulți, se mănâncă în Italia. Noi am încercat destul de multe, dar gândul ne-a rămas la înghețata Grom. Gelateriile Grom erau cele mai chic și mai curate dar, dincolo de asta, înghețata lor era cea mai gustoasă și frumos prezentată. Aici găsești adresele celor trei gelaterii Grom din Veneția.

Aceasta este lista noastră, o poți completa și tu, după preferințe. Așteptăm propunerile tale sau întrebări.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here