Minimalism – sexy, elegant sau practic?

0
1388

Minimalismul se identifica pentru mine cu cateva lucruri care par incompatibile.

In primul rand, o silueta epurata si simpla (in fashion, design interior sau arhitectura) are un vino-ncoa imperativ caruia nu ii pot rezista. Linia fara ocoluri dragalase si incarcate are o frumusete abstracta foarte categorica, dar e in acelasi timp pur si simplu hot. Imposibil sa nu fii de acord cand te gandesti scaunul Barcelona al lui Mies van der Rohe sau la lenjeria Calvin Klein

 

Lenjeria intima de la Calvin Klein e extrem de simpla si sexy, fara dantelarii si in varianta pentru femei, fara cusaturi complicate, dar totusi savante in simplitate. Acum par banali, dar la vremea lansarii pe piata in anii '80 au facut furori, pana in punctul in care Calvin a devenit un substantiv comun care ii numea (Calvins), la fel cum Xerox denumeste acum copiatoarele de toate marcile.

Scaunul supranumit Barcelona a fost creat pentru Expozitia Mondiala din Spania din 1929 de arhitectul Mies van der Rohe (cel al carui principiu  era Less is More), ramanand un simbol al modernismului, la fel ca si pavilionul Germaniei din cadrul Expozitiei. In anii '80 pavilionul a fost reconstruit si este un must-see pentru oricine viziteaza Barcelona. Este o mostra geniala de arhitectura care poate fi interpretata si in spiritul minimalismului.

   

Revenind la abstract, formele minimaliste sunt elegante pentru ca se desprind de material, ramanand idee si simplitate. Intotdeauna s-a spus ca simplul este elegant, ceea ce se verifica si in cazul minimalismului. In designul vestimentar asta inseamna haine monocrome, linii foarte simple si taiate curat, machiaj neutru si coafuri austere, adica Calvin Klein, Jil Sander (supranumita Queen of Less), Helmut Lang, Yohji Yamamoto, Celine, Prada, Lanvin.

              

Daca ne referim tot la fashion, minimalismul si-a trait anii de aur in deceniul '90, dar revine periodic, ultimul come-back fiind in colectiile toamna-iarna 2010 si primavara-vara 2011.

Doar ca acum la moda este amestecul postmodern si inteligent intre minimalism si maximalism, vezi de exemplu colectia Prada primavara-vara 2011.

Pentru aceasta colectie Miuccia Prada declara ca a fost inspirata de minimalism si baroc. Cam cat de imposibila combinatia? Si cu toate astea Prada o scoate la capat magistral.

Sursa foto: poshglam.com  

 

Deci minimalismul este si hot, si elegant, in acelasi timp. E bineinteles si practic. Miscarea minimalista vine si in design, si in arhitectura, dintr-o chemare a functionalului (un nou modernism), iar in fashion e raspunsul la nevoia americanilor (care nu pot fi descrisi perfect decat de adjectivul pragmatic) pentru haine purtabile si confortabile, si mai putin ornamentale. Pentru neinitiati pot fi descrise ca haine-sac. Vezi o fotografie din campania publicitara Calvin Klein Primavara-Vara 2011:

La noi de abia de cativa ani s-a inceput aprecierea minimalismului altfel decat underground. Am descoperit si un brand 100% romanesc care isi asuma filosofia minimalista, Clean Everything:

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here