Cele mai frumoase 14 locuri de vizitat in Bihor

0
6136
top locuri de vizitat in bihor

Îți propunem să faci o călătorie pe care să o dedici județului Bihor. N-ai crede că sunt așa de multe locuri de vizitat in Bihor? Ei, bine, vei găsi mai jos peste 20 de destinații turistice și atracții de nota 10 în Oradea și județul Bihor. Noi am fost și ne-a plăcut.

Așadar, vei descoperi mai jos câteva sugestii de călătorit din nord-vestul țării, unde te poți bucura de natura și cultura care se îmbină plăcut și sensibil cu ajutorul munților, peșterilor, apelor termale, arhitecturii unice și nu doar!

  1. Oradea

oradea locuri de vizitat bihorOrașul Oradea câștigă din ce în ce mai mulți turiști în fiecare an, și pe bună dreptate, datorită caracterului său unic. Municipiul, străbătut de Crișul Repede, este remarcabil de la prima vedere datorită stilului arhitectural Art Nouveau.

Interesant de știut, Meridianul 0, important pentru stabilirea fusului orar și a coordonatelor geografice care se află azi la Greenwich, trecea în secolele 15 – 17 chiar prin Oradea! Hai să plecăm la o plimbare prin Oradea și să vedem ce locuri minunate de vizitat descoperim 🙂

2. Piața Unirii

O plimbare în centru te pune față în față cu frumusețea orașului și cu povestea pe care o spun detaliile de pe fațada palatelor orădene. Numit și „Secession”, curentul arhitectural art nouveau a venit dinspre Viena și a început să împodobească orașul în perioada secolului 18-19. Elementele decorative neconvenționale, inspirate din forme naturale precum flori și insecte, pot fi observate la monumente precum Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits (str. Republicii), Magazinul de Sticlărie (str. Vasile Alecsandri) și altele.

3. Palatul Vulturul Negru

oradea locuri de vizitat palatul vulturulPalatul Vulturul Negru este unic în țară datorită pasajului său cu acoperiș de sticlă! E una dintre atracțiile turistice din Bihor care nu trebuie ratate!

Intrarea în pasaj se poate face de pe pietonala Vasile Alecsandri, unde localurile așteaptă să te servească cu o diversitate de băuturi și mâncăruri: de la cafea și până la bere irlandeză, de la souvlaki la burgeri vegetarieni. Pe aceeași stradă se găsește și Magazinul de Sticlărie, de un albastru cuprinzător!

Cealaltă intrare în Pasajul Vulturul Negru se face din Piața Unirii, intrare care îmbină lumea plantelor și a animalelor printr-un vitraliu de excepție, cu vulturul ca centru de interes. Jocul dintre lumină și culoare îți poate oferi o experiență personală aparte, iar pentru împătimiții fotografiei, unele dintre cele mai frumoase cadre din România!

4. Biserica cu Lună

atractii turistice bihor oradea biseria cu lunaO altă clădire importantă la nivel european se află tot în Piața Unirii, de data aceasta în stil baroc. În Oradea este esențial să ridici privirea și să observi mici detalii deosebite!

Biserica cu Lună impresionează cu un mecanism unic aflat pe turla bisericii. Acesta constă într-o lună cu diametrul de un metru, care are ca scop redarea fazelor lunii în timp real. Mișcarea de rotație este reprezentată de sfera rotativă pictată în negru și auriu.

5. Turnul Primăriei Oradea

obiective turistice bihor turnul primariei oradeaPentru cei dornici de a vedea orașul de sus, Primăria Oradea îți oferă această posibilitate! Turnul primăriei, cu o înălțime de aproximativ 50 de metri, are 4 nivele principale, 3 dintre ele fiind de panoramă.

Deși momentan inaccesibil datorită perioadei de renovare, turnul este în general deschis pentru turiști. La primul nivel se poate observa mecanismul ceasului. Orologiul cântă la fiecare oră fixă „Marșul lui Iancu”. La cel mai înalt nivel, poți aprecia frumusețea orașului în detaliu datorită telescopului pus la dispoziție. Și poți să te orientezi de sus unde sunt celelalte locuri de vizitat in Bihor localizate în Oradea.

6. Casa Darvas-La Roche – primul muzeu art nouveau din România

destinatii turistice bihor vitraliiDin Piața Unirii, plecând pe pod înspre Str. Republicii, o oprire la dreapta, pe Str. Iosif Vulcan, este binevenită! Aici se află primul muzeu de Art Nouveau din România, Casa Darvas-La Roche, clădire construită la începutul secolului 20. Muzeul te fascinează inevitabil, cu proiecții de videomapping, picturi murale spectaculoase și nu doar! E unul dintre must-see locuri de vizitat in Bihor, dar și din țară.

Chiar în apropiere, te poți plimba printr-un parc, care în trecut se mândrea cu  o florărie și un pian pus la dispoziția celor care vor să bucure trecătorii cu muzică. Din parc se poate coborî pe malul Crișului Repede, tentant pentru un picnic pe iarbă.

7. Cetatea Oradea

cetatea oradea atractii turistice bihorOradea găzduiește una dintre puținele cetăți din România care încă sunt utilizate, Cetatea Oradea. Construcția acesteia a început în secolul 11, când Regele Ladislau a zidit o mănăstire fortificată.

Se spune că această fortificație era greu de cucerit datorită rețelelor subterane și a șanțului înconjurător, care în trecut era plin cu apă termală. Astăzi, incinta cetății prinde viață datorită festivalurilor, evenimentelor culturale și expozițiilor de artă care au loc.

Oradea găzduiește aici anual unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România! Turiștii, unii veniți din străinătate special pentru eveniment, se adună la un loc și readuc la viață ce însemna această cetate în trecut. Bătălii, concursuri călare, muzică medievală, teatru, dans..acestea sunt doar câteva activități care au loc pe timp de vară în cadrul festivalului, fiind unul dintre cele mai așteptate atât de copii, cât și de părinți! Așadar nu-l rata și organizează-ți pe cât posibil călătoria în Bihor în perioada desfășurării festivalului. E una dintre atracțiile turistice de top din Bihor.

8. Muzeul Țării Crișurilor

muzeul tarii crisurilor atractii turistice oradeaMuzeul Țării Crișurilor așteaptă vizitatorii ce vor rămâne uimiți indiferent de vârstă, cu un patrimoniu cultural de peste 450.000 de piese!

De la invențiile lui Arhimede și până la scheletul de mamut descoperit în Oradea la fosta fabrică de Bere (în prezent, mall-ul Lotus de pe strada Nufărului), muzeul impresionează prin expozițiile sale, aflându-se pe locul cinci în România, potrivit Ministerului Culturii.

Acesta este de fapt un complex muzeal alcătuit din Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Ady Endre”, Muzeul „Aurel Lazăr” și nu în cele din urmă, Muzeul Țării Crișurilor. Muzeul Țării Crișurilor este spectaculos datorită expozițiilor temporare și permanente, având numeroase secții: Artă, Științele Naturii, Arheologie, Istorie, Etnografie, Relații Publice și Expoziții.

Pentru studenții curioși, nu departe de locația muzeului se află campusul Universității din Oradea, care are15 facultăți!

9. Sinagoga Neologă Sion

sinagoga locuri vizitat bihorComunitatea evreiască face parte de sute de ani din istoria orașului Oradea. Prezența acestei comunități este vizibilă și astăzi în zona centrală și nu doar, unde se găsește Sinagoga Sion. Interiorul acestei clădiri este de o frumusețe rară, fiind mereu luminat datorită ferestrelor mari, cu dantelării specifice.

Sinagoga se poate vizita, prețul unui bilet fiind de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, pensionari și grupuri organizate.

10. Grădina Zoologică

gradina zoologica oradeaAproape de Parcul Nicolae Bălcescu, unde week-end-urile sunt animate de târgurile de antichități, se află Grădina Zoologică din Oradea. Aici s-a creat un micro-univers, unde omul se poate întâlni, de preferat liniștit și prietenos, cu alte ființe vii, fascinante!

Urși, tigri, jaguari, vulpi, capibara, maimuțe cerbi, zebre, păsări exotice, șerpi…acestea sunt doar câteva dintre animalele de care zoo-ul din Oradea are grijă.  Pentru animăluțe precum cai, capre sau cămile, vizitatorii pot să cumpere lucernă presată și să le hrănească chiar ei! Mai mult, Grădină Zoologică din Oradea invită persoanele fizice și juridice să devină părinți adoptivi și să adopte un animal de la distanță!

Prețul pentru un bilet de adult la Grădina Zoologică din Oradea este de 18 lei. Un bilet pentru elevi costă 9 lei.

Acestea sunt cele mai faine locuri de vizitat din Oradea. Mai rămâne de văzut cum ajungem la ele 🙂

Mijloace de transport din Oradea

Orașul se poate vizita cu ajutorul a mai multor variante de transport, precum tramvaiele și autobuzele OTL. Călătoriile se pot face pe baza biletului de călătorie achiziționat la ghișeu, cu ajutorul unui SMS contra-cost la 7429, cu plata cu cardul direct în mijlocul de transport sau pe baza unui abonament. Un bilet cu 2 călătorii costă 6 lei.

Cei care își doresc o experiență deosebită pot circula cu tramvaiul de epocă sau autobuzul turistic, care sunt puse în circulație doar în anumite ocazii. Prețul unui bilet pentru tramvaiul de epocă este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii. Prețul autobuzului turistic este de 15 lei.

După descoperirea muzeelor și obiectivelor turistice din Oradea, te invităm să vedem ce alte locuri de vizitat in Bihor nu trebuie ratate.

11. Băile Felix

baile felix atractii turistice bihorPentru cei care vor să rămână în Oradea și să se relaxeze, Aquapark Nymphea se întinde pe o suprafață de 7 hectare. Potrivit pentru toată familia, aquapark-ul are piscine și tobogane atât în interior, cât și în exterior. Prețurile sunt în funcție de vârstă și de timpul petrecut acolo, un bilet normal de adult pentru 3 ore fiind 30 de lei.

Dar pentru cei care își doresc să iasă puțin din oraș și să se aventureze mai aproape de pădure, cu ajutorul autobuzului OTL 511 poți ajunge în stațiunea Băile Felix, care se află la mai puțin de 10 km de oraș! Apa de aici nu doar că este perfectă pentru relaxare, dar și ajută la diverse condiții medicale.

Stațiunea Băile Felix este faimoasă pentru tratamentele cu apă termală. Oameni din toată țara se cazează aici pentru tratament, bucurându-se de piața din stațiune și de lacul cu nuferi și broaște țestoase! E unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Bihor.

12. Defileul Crișului Repede

defileul crisului repede atractii turistice bihorLa doar 60 km de Oradea, așteaptă să fie descoperită comuna Șuncuiuș din Munții Pădurea Craiului. Fie pe apă cu barca de rafting, canoe sau caiac, fie pe stânci cu ajutorul traseelor de via-ferrata pentru adulți și copii, sau pur și simplu la pas pe drum, zona oferă bucuria naturii și a aerului curat!

Comuna Șuncuiuș este cunoscută pentru peșterile sale, aici aflându-se Peștera Unguru Mare, amenajată pentru vizitatori și cea mai lungă peșteră din România, Peștera Vântului! Iubitorii de drumeții se pot bucura de un traseu ușor și până la Peștera Vadu Crișului și Cascada de la Vadu Crișului.

13. Padiș

padis atractii bihor

Parcul Natural Apuseni impresionează prin trasee cu peisaje deosebite și cu atmosfera unică din zona de campare Glăvoi. Mirosul de foc de tabără și sunetul chitării în miez de noapte nu pot să lipsească!

Ghețarul Focul Viu, Poiana Florilor, Cheile Galbenei, Cetățile Ponorului: acestea sunt doar câteva dintre locurile de vizitat in Bihor, ce sunt concentrate în jurul Padișului. Colorată de munți și păduri, peșteri și cai sălbatici, alpiniști și speologi, corturi și bucuria de a cânta, zona turistică Padiș este dotată nu doar cu camping, ci și cu cabane pentru cazare și diverse terase unde se poate bea și mânca foarte bine.

14. Chișcău – Peștera Urșilor

Chișcău – Peștera Urșilor locuri de vizitat bihor

Încheiem topul cu locurile de vizitat in Bihor cu Peștera Urșilor. Ursul de peșteră (Ursus spelaeus) este o specie de urs ce a dispărut în urmă cu aproximativ 20.000 de ani. Datorită minerului Curta Traian, în localitatea Chișcău din județul Bihor se descoperă în anul 1975 ceea ce astăzi numim Peștera Urșilor, cu numeroase schelete de urs!

Peștera Urșilor este pe de o parte amenajată și deschisă pentru public, pe de altă parte rezervație științifică. N-o rata, pentru că aici vei descoperi trei galerii superbe: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță (biolog român, fondatorul speologiei) și Galeria Lumânărilor. Drumul spre intrarea în peșteră este presărat cu tarabele localnicilor, unde poți găsi mici suveniruri și produse locale făcute cu grijă.

Acestea sunt doar câteva dintre locurile de vizitat in Bihor ce merită văzute. Sperăm că te-am convins să dai o fugă până în nord-vestul țării și să vezi câteva dintre atracțiile turistice din Bihor, de la locuri pline de cultură, la peisaje minunate din vârf de munte!

Citește și

Bulgaria orase de vizitat – 5 oraşe din Bulgaria în 5 zile

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here