Poţi alege romanul Biblioteca de pe Lună dacă vrei să ai parte de o lectură care să-ţi dea impresia că te extrage din propria realitate pentru a te pune la adăpostul unei capsule securizante de candoare.
Un love story în prima staţiune turistică de pe Lună
Vei regăsi aceeași capsulă (stranie) creată de Francesc Miralles în mai toate romanele sale. La fel cum a făcut în Iubire cu “i” mic sau în Wabi-Sabi, scriitorul catalan a îmbinat inspirat, jovial, delicat și irezistibil ingredientele unui love story învăluit în stranietate cu simpatice trimiteri erudite la filosofia universală sau la opere literare de multă vreme uitate și readuse în atenţia cititorului.
Dacă cititorul se va simţi ca-ntr-o capsulă securizantă, ţinută departe de lumea dezlănţuită, nu același lucru se poate spune despre eroii romanului. Aceștia vor întâlni destule provocări în mediul ce ar fi trebuit să-i apere odată plecaţi departe de Terra. Personajele romanului fac parte din prima echipă de angajaţi ce întreţin o staţiune de vacanţă de pe Lună. Doar milionarii Terrei au acces la costisitorul pachet turistic.
Cine sunt personajele romanului?
Personajele principale sunt inginera Moira și filologul Verne. Moira este managerul departamentului de telecomunicaţii al staţiunii de pe Lună. Verne este un absolvent de limbi vechi. Marea lui pasiune este limba sanscrită. Înainte de a deveni șeful bibliotecii de pe Lună, Verne a fost agent într-un call center. Compania pentru care lucra oferea, printre altele, și niște servicii pentru cei dependenţi de tarot.
Moira și Verne erau prieteni de mulţi ani. Totuși, Verne dorea ca ei să formeze un cuplu. Nu avusese însă curajul să-i destăinuie Moirei sentimentele. Nici măcar atunci când aceasta îl anunţase că urmează să plece într-o călătorie îndepărtată, pe Lună. Fiindu-i dor de Moira, Verne își trimite CV-ul la agenţia de recrutare care se ocupă de plasarea de personal în orașul turistic ridicat pe Lună de enigmaticul antreprenor numit Kumar.
Imagini demne de un film
Paginile ce descriu rutina pământenilor angajaţi pe Lună au toate ingredientele unui film SF ce abordează teme existenţialiste într-o formulă accesibilă. Odată ajunse pe Lună, personajele încep să mediteze asupra propriilor limite, asupra atașamentului faţă de persoanele ce le-au marcat existenţa, asupra singuratăţii, viitorului, artei și vieţii de pe Terra.
Multe dintre personaje se confruntă cu anxietatea sau depresia. Altele descoperă abia pe Lună frumuseţea vieţii de pe Pământ. Pentru Verne, Luna devine un loc imprevizibil, unde se trece de la agonie la extazul provocat de multe descoperiri. Agonia este provocată de aventura erotică a Moirei. Primul ghid a lui Verne prin orașul turistic de pe Lună va fi chiar noul iubit al Moirei.
Cărţile rare ale misteriosului excentric
Ajuns pe Lună înaintea primilor turiști, Verne își învinge ușor, ușor tristeţea provocată de claustrarea într-o camera strâmtă, special pregatită pentru un angajat. Va încalca niște reguli și se va aventura în spaţiul selenar, părăsind baza rezervată angajaţilor. Astfel, va purta niște dialoguri captivante alături de un pustnic misterios descoperit pe Lună. Acest pustnic este pasionat de filosofie și cunoaște foarte bine comorile bibliotecii de pe Lună. Biblioteca este pline de volumele unor opere fundamentale.
Biblioteca de pe Lună le va rezerva și câteva surprize celor dornici de a descoperi autori uitaţi și cărţi ademenitoare. Asemenea romanelor scrise de Francesc Miralles, Biblioteca de pe Lună cere alte și alte cărţi. Multe dintre pagini sunt de fapt pretextul pentru o invitaţie la noi lecturi. Este așadar genul de roman care te convinge să-ţi extinzi biblioteca pentru a le face loc noilor cărţi.
Suspansul va fi și el prezent în Biblioteca de pe Lună. Primul vizitator al bibliotecii (din rândul turiștilor) va dispărea fără urmă. Înaintea dispariţiei va lua cu el o carte scrisă de un occidental excentric fascinat de filosofia orientală.
Adevăratul mesaj al romanului
Romanul are un mesaj înșelător. Deși te aștepţi să laude curiozitatea omului de a cuceri spaţiul cosmic, Francesc Miralles face exact contrariul. Prin trăirile personajelor sale nu face decât să reîndrepte atenţia cititorului spre frumuseţea vieţii de pe Terra. Îţi dai seama că adevăraţii privilegiaţi nu sunt milionarii care își permit sejururi cosmice exclusiviste, ci pământenii care pariază pe Terra. Ei știu că pe Terra s-au scris marile cărţi, s-au făcut primele călătorii spre sine și tot aici s-au lăsat descoperite niște secrete nebănuite ale sufletului uman, vast cât o galaxie.
Dragostea personajului Verne pentru cărţi devine o invitaţie la conștientizare. Mulţi cititori vor conștientiza vastitatea existenţei de pe Terra și a ideilor ce i-au făcut pe mulţi pasionaţi de lectură să afirme că trăiesc în cea mai frumoasă dintre lumile posibile.
De fapt, Biblioteca de pe Lună ne amintește de tentaţia nefastă de a lua de-a gata ceea ce a fost descoperit de marii cărturari după lungi și uneori dureroase călătorii spre sine. În biblioteca de pe Lună, administrată de Verne, se găsesc marile opere ale gânditorilor de pe Terra. Paginile în care sunt menţionate par mai degrabă evocarea unor capodopere aproape uitate sau ale unor orașe de o frumuseţe răpitoare, însă înghiţite de uitare după ce epocile sau gloria celor ce le-au făcut celebre au apus…mai ales în memoria colectivă.
Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești, Elefant.ro
Te invităm să citești și articolul 13 romane despre iubiri pătimașe