Bulgaria orase de vizitat – 5 oraşe din Bulgaria în 5 zile

0
32999

Are Bulgaria orase de vizitat faine? Cu siguranta, da! Vara aceasta am decis să ne facem un itinerariu prin 5 oraşe ale Bulgariei din trei motive mari şi late: fiindcă e aproape de noi, e ieftină şi pentru că avem o dorinţa irezistibilă de a ne aventura prin oraşe necunoscute. Zis şi făcut.

Am aflat că totul e destul de bine organizat în Bulgaria și că nu e deloc greu să navighezi prin chirilice. Ba, chiar, am avut parte de o vacanţă de neuitat. Iată cu ce impresii ne-am întors din vacanţă:

Primul oras din Bulgaria – Varna – Metropola pisicilor comunitare… şi a plajelor cu nisip fin

Primul oraş în care ne-am aventurat a fost Varna, care, pe lângă faptul că are cel mai fin nisip de plajă, se pare că este şi locul cu cele mai multe feline adorabile pe metru pătrat. Până la plajă, practic nu intrai pe o stradă, coborai o scară sau intrai în vreun restaurant fără să vezi o mâţă lenevind la soarele dogoritor de mare. Erau pisoi chiar şi pe ruinele termelor romane din oraş.
Dacă nu ştiaţi, Varna e oraşul care ne-a oferit pisica verde. Remember him?

pisica bulgaria orase
Sunt aşa de multe încât e greu şi pentru ele să iasă în evidenţă cu ceva. (Sursa foto: Pinterest)

Altfel, Varna este un loc unde te poţi bucura de o plajă curată, un parc fain numit Grădina Mării care face o tranziţie relaxantă de la centrul vechi al oraşului la plajă şi clădiri belle époque cochete.
Fun fact: poţi cumpăra o napolitană care se numeşte Varna.

Nouă ne-a plăcut cea cu portocale.

Al doilea oras din Bulgaria – Veliko Tărnovo – vechea capitală a ţării care îşi spune povestea în lucrări murale

Veliko Tărnovo este una dintre cele mai faine destinaţii medievale din Bulgaria şi e doar la 3 ore de Bucureşti (sau 4 ore de Varna, în cazul vacanţei noastre). Până în 1879 a fost capitala Bulgariei, acesta mutându-se la Sofia odată cu mutarea sediului conducerii statului acolo. Dovada acestui lucru este şi ruina unei cetăţi imense ce a aparţinut ţarilor Bulgariei (Țavereț) şi care astăzi protejează o biserică foarte misterioasă, în care picturile religioase nu respectă canonul ortodox. În fapt, acestea sunt de factură modenistă, create de pictorul Teofan Sokerov, însărcinat în 1985 cu renovarea acesteia, dar care a exagerat un pic. Acesta nu numai că nu a respectat canonul, dar a mai şi inclus şi momente din timpul celui de-al doilea Ţarat bulgar printre scenele sacre, motive pentru care biserica nu a fost niciodată re-sfințită.

Veliko Tărnovo bulgaria orase
Ştim, şi noi am obosit doar uitându-ne la ea, dar tot ne-am mobilizat să ajungem până în vârf și a meritat. (Sursa foto: Pinterest si PlovdivTrips)

Oraşul acesta de deal are de toate, o alee a artizanilor, preţuri mici la terase, posibilitatea plăţii în Ron, dar cel mai captivant aspect al oraşului este reprezentat de mai multe lucrări murale, în stil modernist, amplasate strategic pe zonele de promenadă până la cetate, în care sunt prezentate poveştile Asăneștilor, bănuim noi. Asăneştii au fost trei fraţi (Petru, Asan şi Ion Caloianul) răzvrătiţi împotriva măsurilor fiscale nedrepte luate de Imperiul Bizantin, care au chemat la luptă vlahii de la nord de Dunăre şi bulgarii pentru a pune capăt influenței împăratului, lucru pe care l-au reuşit în 1187, instituind astfel Ţaratul Vlaho – Bulgar cu sediul la Veliko Tărnovo.

Veliko Tărnovo orase din bulgaria
O parte din povestea Asăneștilor, pe care trebuie să o întregeşti căutând şi alte murale prin oraş. (Sursa foto: Pinterest)

Al treiles oras – Sofia – Citadela tuturor religiilor aproape… care-ţi promite şi o escapadă la munte

Noi nu ştiam foarte multe despre Sofia înainte să o vizităm. Bine, ştiam despre Catedrala ortodoxă Alexander Nevsky cu multe cupole care amintea de o prăjitură făcută din brioşe cu glazură albastră, dar mai multe nu. Ei bine, acum ştim că Sofia e monumentală. Mult mai mult decât Bucureştiul. Are o zona centrală numită Largo care reuneşte clădiri imense şi monumentale în stil socialist clasicist care deschid calea spre ruinele vechiului oraş roman Serdika. Awsome fact: acestea din urmă sunt descoperite şi pot fi vizitate.

Catedrala ortodoxă Alexander Nevsky sofia bulgaria orase
Puteţi să vedeţi asemanarea cu aranjamentul de brioşe acum? (Sursa foto: CulturalToursBG)




Tot în centru am regăsit destul de aproape unul de celălalt trei lăcaşe de cult diferite: o sinagogă, o biserica ortodoxă şi o moschee. Interesting fact: am auzit o chemare la rugăciune din moschee, lucru pe care nu cred că l-am auzit vreodată până acum. Bine, poate că nu e chiar citadela tuturor religiilor, întrucât mai există un oraş în Bulgaria numit Stara Zagora care găzduieşte un muzeu al religiilor stabilit fix într-un loc în care au fost mai multe lăcaşe de cult diferite unul peste altul de-a lungul vremii, dar e destul de aproape.

De asemenea, ne-a fascinat faptul că pe bulevardul cel mai mare al oraşului, venind dinspre gară, poţi vedea muntele Vitosha fix în faţă. Poţi merge să urci pe munte şi să ai o panoramă superbă a capitalei Sofia.

sofia bulgaria orase
Unde îţi bei cafeaua astăzi? În oraş? Sau pe munte? (Sursa foto: Pinterest)

Al patrulea oras din Bulgaria – Plovdiv – Orasul care te duce înapoi la trecuturile romanice

Oraşul are un centru vechi superb, plin cu clădiri de secol 19 renovate şi vopsite în varii culori. Străzile oferă o mulțime de cafenele trendy pentru destindere. Totodată este şi un oraş făcut cumva în stâncă, şi este foarte impresionant vizual să mergi prin centrul vechi, printre clădiri şi scări între două clădiri care dau spre stâncă.

plovdiv orase din bulgaria
Plovdivenilor le place să locuiască la înălţime (Sursa foto: Pinterest)

Highlight-ul oraşului, însă, sunt vechile situri arhaice care te întâmpină încă de la ieşirea din autogară. Oraşul datează de aproximativ 7000 de ani şi este considerat, după unii istorici, a fi cel mai vechi oraş din Europa. A fost aşezare neolitică, ulterior tracică şi chiar s-a considerat a fi ‘capitala Traciei’ într-un anumit punct; a fost cucerit apoi de romani, bizantini, otomani şi ce s-a mai nimerit, şi toţi au lăsat vestigii în urmă. Dintre ele, cel mai impresionanat, însă, este vechiul teatru roman construit în anul 90 care arată cam aşa:

plovdiv bulgaria orase
Deci, serios, nu e din Italia, e din Plovdiv, Bulgaria (Sursa foto: Pinterest)




Al cincilea oras din Bulgaria de vizitat – Kazanlak – originea vinului de trandafir si… locul de veci al regilor traci

Dacă decideţi să faceţi o excursie prin oraşele vecinilor noştri bulgari, ţineţi minte că puteţi încerca o mulţime de produse pe baza de trandafiri, fie ele comestibile sau cosmetice. Dintre cele pe care le-am încercat noi, cel mai mult ne-a fermecat vinul de trandafiri. Suntem ferm convinşi că dacă ar există un tărâm al zânelor şi am ajunge cumva acolo, ele ne-ar da să bem vin de trandafiri bulgăresc. Acesta își are originea, în esență, într-un oraș numit Kazanlak, situat în mijlocul Văii Trandafirilor. Tot in zonă puteți vizita și morminte tracice bine conservate cu fresce și motive sacre specifice.

kazanlak orase din bulgaria
Nu există informații în sensul acesta, dar trebuie că regele trac din frescă bea vin de trandafiri . (Sursa foto: VisitmyBulgaria.com)

Deși nu există această ofertă în orașul Kazanlak, fiindcă este prea mic, trebuie să vă spunem că există tururi ghidate gratuite ale celorlate orașe din articol care vă vor ajuta să le aprofundați istoria și calitățile. Tot ce trebuie să faceți este să întrebați despre ele la oficiile de informare pentru turiști. Safe travels, everybody!




Citește și Balcic – 7 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte să-l vizitezi

(Sursa feature foto: Pinterest)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here