Le Ballon Rouge – copilaria e o acadea rosie, plutitoare

0
915

Sunt atâtea feluri în care această mică alegorie  a lucrurilor delicate poate fi interpretată, încât toate baloanele (indiferent de culoare) care au dat audiții pentru Le ballon rouge s-ar înroși brusc de ferbă, s-ar ridica la înălțimi amețitoare și ar face POC !

Scurtmetrajul (34 minute) clasic al lui Albert Lamorisse, premiat cu un Oscar și un Palme d’Or în 1956, este totodată o fabulă și un basm : Pascal (Pascal Lamorisse) și un balon roșu cu personalitate devin prieteni într-o dimineață când băiețelul mergea spre școală. Eliberarea balonului care își prinsese sfoara de un felinar stradal de către Pascal e naturală, ca îmblânzirea și aproprierea lucrurilor tipică jocurilor de copii – un fel de finders keepers, losers weepers, iar cei doi pornesc la drum.

Pascal nu este primit cu balonul în tramvai, așa că aleargă până la școală, unde un profesor îl pedepsește pentru giumbușlucurile „prietenului lui”. Intrăm astfel într-o lume în care convenția este fie că adulții sunt absurzi și lipsiți de simțul umorului, iar mai ales profesorii sunt caricaturizați și gravi, fie știu că jucăriile pot prinde viață, dar nu vor să audă nimic despre asta. Oricum ar fi, Lamorisse creează prin balon și prin aventurile lui Pascal prin Paris o madlenă gustoasă care amintește de copilărie, fără ca filmul să fie sentimental; secvențele nu reamintesc cu nostalgie de copilărie, ci o recreează, senin și cu puține vorbe.

Iar această lume a lucrurilor mici are, bineînțeles, dacă o buzunărim, toate experiențele în ea, numai că la altă scară. Prietenia este un lucru simplu și presupune joacă, loialitate și camaraderie: Pascal și balonul fac aproape totul împreună, iar când băiatul este ocupat cu treburi omenești, balonul îl așteaptă cuminte, dar nerăbdător, asemenea unui cățel. În acest basm cu iz de realitate, zmeii sunt deghizați în pui de om și îl urmăresc pe Pascal pentru a-i sparge balonul. Miza este atât de mare, încât și cel mai grav adult se poate surprinde încurajând balonul și spunându-i pe unde să plutească pentru a scăpa. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here