Istanbul Unveiled – Vederi cinematice

0
636

Istanbul Unveiled este un film scurt dedicat în primul rând spectatorilor impresionaţi de povestirile cunoştintelor şi rudelor care au vizitat deja fosta capitală otomană. Cei care au descoperit cultura turcă prin intermediul scriitorilor contemporani îl vor cataloga drept comercial, supăraţi că nu sunt arătate cluburile unde se ascultă rock sau barurile unde studenţii discută despre Sartre în timp ce ascultă jazz. Indiferent de tabăra în care eşti, toate imaginile urbane inlcuse de Şerif Yenen în acest film ţi se vor părea o încântare derulată în ritmul febril al unei babilonii orientale. Prin mişcările unei camere de filmat, ai impresia că pluteşti deasupra cupolelor de inspiraţie bizantină, că simţi forfota marelui bazar sau liniştea din preajma apeductelor din legendarul Constantinopol.

Istanbul Unveiledarată de fapt un oraş personal, dezvăluit de Jessica Berkmen, o călătoare din S.U.A, ce are şi rădăcini turceşti. Majoritatea scenelor în care aceasta cutreieră oraşul alternează cu privelişti urbane atrăgătoare, cu mini-interviuri luate unor locuitori deveniţi o emblemă, printre care dervişii ce în viaţa de zi cu zi sunt oameni de afaceri, iar seara îşi regăsesc sufletul învârtindu-se, maseurii de la hammam sau locuitoarele caselor de lângă Bosfor, aşa-numitele yali, pline de obiecte vechi, candelabre scumpe şi încăperi uriaşe, pentru care se plătesc zeci de milioane de euro.

Din când în când, mai apar muzicieni stradali, cofetari exigenţi, ucenici răbdători sau artizani din marele bazar, care te vor uimi prin talentul de a mânui o pastă asemenea unei lave sau meteria încă lichida pentru a oferi suveniruri preţioase. Cireaşa de pe tortul cu siropuri dulci ameţitoare va fi imaginea fostelor apeducte luminate, cunoscute sub denumirea de Cisterna Basilica, un loc din altă lume, ce pare un templu roman inundat de lumina ca un foc. Toate aceste detalii amestecate sunt fireşti pentru locuitorii oraşului cosmopolit, întins pe două continente sau, de fapt, pe două mentalităţi şi modele de observare a umanităţii, cel occidental şi cel oriental, atât de bine unite încă din perioada otomană, când mozaicurile bizantine au scăpat de zelul fanatic, la fel şi cartierele străinilor.

Modul în care Jessica Berkmen îţi prezintă Istanbulul aminteşte de jurnalul unei adolescente joviale plecate în prima ei călătorie peste mări şi ţări. Acest gen de călătoare va folosi colaje de fotografii, în care apar curmale şi mătăsuri, localnici mai mult sau mai putin excentrici, comercianţi guralivi şi povestitori ospitalieri, mândri de oraşul lor, pe care îl prezintă cu ochii măriţi ai unui negustor de bijuterii ce tocmai a ghicit slăbiciunea unei cliente interesate de marfa lui.

Istanbul Unveiledeste o îmbinare seducătoare între vederile mişcătoare, impresiile personale şi muzica străzilor aglomerate. Privit de Jessica Berkmen, oraşul este năucitor şi derutant. Te întorci în alte secole datorită plimbărilor prin serai şi dervişilor, apoi eşti readus în prezent brusc, prin vizita la un muzeu de artă modernă. Indiferent de Istanbulul personal, care poate fi legat de realismul magic din faimosul roman Mă numesc Roşu, sau de serialele cu iz exotic, Şerif Yenen se dovedeşte a fi neguţătorul abil care te poate convinge să te opreşti în faţa oraşului său, măcar pentru a bea un ceai, dacă tot nu vrei să rămâi de tot.

Istanbul Unveiled a fost proiectat şi în cadrul festivalului Hip Trip, dedicat filmelor de călătorie.

Citește și:

27 seriale turcesti de văzut în 2020: emoționante, cu pasiuni și iubiri intense

 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here