Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu – o expozitie de dragul de a-l vedea pe Ion B.

0
932

Expozitia Ion Bârlădeanu, cowboy-ul meu deschisa la Institutul Francez intre 7-28 noiembrie inseamna 20 de fotografii cu Ion Barladeanu imbracat intr-un costum de cowboy din hartie creponata care aduce a piele vintage. Toate fotografiile au ca axa majora verticala, curgand ca dintr-un candelabru in lobby-ul Institutului. 

Pe orizontala sunt cateva multimi de hartie tocata (metafora unor capite de fan), deasupra carora stau cateva fotografii (intr-un format infim fata de cele pe verticala) ale unor lucrari semnate de Ion Barladeanu, cu tema western-ul. Inedit, cele mai multe din ele sunt desene (intr-un stil grotesc á la Otto Dix) si nu colaje. In prima instanta, Ion Barladeanu a desenat, pentru a trece ulterior la o faza creativa bazata pe colaj,  intr-un stil á la Richard Hamilton.

Descrierea instalatiei pare lipsita de concept. Daca ar fi sa imbracam in idee obiectele descrise, creatoarea instalatiei, regizoarea de teatru Carmen Lidia Vidu, a gandit instalatia din admiratie si dorinta de a crea ceva impreuna cu "nea Ion", cum ii spune Carmen Lidia Vidu. Ion Barladeanu vorbeste in general despre colaje ca despre "filmele lui", pe care le "regizeaza" singur. Pana la western nu mai e decat un pas, avand in vedere ca perioada de creatie a lui Ion B. a fost si una in care western-ul era in prim plan ca forma cinematografica la Hollywood. Ion B. a fost inspirat, ca orice artist de pop art, de film, unul dintre mediile cu cea mai mare influenta in cultura si arta pop. Dincolo de asta, sunt curioasa cate filme a vazut Ion B. sau daca toate creatia de colaje care implica actori provine strict din almanahuri si reviste gen Paris Match, din care si-a decupat materia colajelor.

Comunicatul de presa care anunta expozitia vorbeste despre instalatie ca despre ocazia oferita lui Ion Barladeanu de a fi un "western hero, asa cum s-a visat dintotdeauna". Prin urmare expozitia este un exercitiu ludic si atat. Nu e cazul sa cercetam dupa motive mai profunde. Nu trebuie sa cautam calul de dar la dinti, placerea de a-l vedea pe Ion Barladeanu (la fel de modest si autentic ca oricand) si cateva colaje semnate de el merita orice prilej (ai putut sa-l vezi la vernisaj pe 7 noiembrie si poti inca sa il intalnesti in fiecare zi pana vineri, 11 noiembrie, intre 10:00-12:00 la Institutul Francez).

Mai multe detalii despre expozitie poti citi aici.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentIon Bârlădeanu, cowboy-ul meu
Următorul articolCollaborators – teatru transmis live de la Londra
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here