Homme invisible a la fenetre – Pictura, amintirile si fuga de sine

0
1621

Romanul Homme invisible a la fenetre – care a stat la baza filmului Souvenirs intimes (Jean Beaudin) – a fost scris mai ales pentru cei pasionaţi de pictură. Ei vor fi capabili de a vedea culoarea şi voluptatea clipei invadate de flashbackuri anarhice tocmai acolo unde alţii nu ar găsi decât monotonia dezolantă a unui pictor paralizat, ce se înfruptă din gloria amintirilor în timp ce îşi caută inspiraţia.

Vei descoperi o nouă autoare preferată – Monique Proulx – cu a ei scriitură intimă, fluidă şi expresivă, ce îi poate atrage până şi pe aceia care au tot evitat romanul introspectiv. Monique Proulx a creat, într-un mod cât se poate de credibil, un personaj care, în loc să se lase doborât de tristeţea cu nuanţe de cinism, îşi rezervă momente care să îl resusciteze, mai ales atunci când viaţa îi readuce aproape nişte femei care l-au dorit în trecut. Ele par atrase de acesta chiar şi în prezentul aflat sub semnul bolii ce îl face pe artistul cândva adulat să se considere indezirabil. Faţă de aceste personaje artistul Max va oscila între fugă şi reapropiere, într-un mod care face scriitura densă, plină de miez şi de idei pe gustul celor ce adoră discuţiile despre pictură şi relaţii.

Viaţa lui Max se derulează între imaginile străzii pe care o priveşte de la fereastra apartamentului, imaginea femeii de care fuge, dar pe care o redescoperă în clădirea de vizazi, şi dialogurile cu fostele iubite sau cu femeile care se refugiază în apartamentul său pentru a-şi linge rănile cotidiene. Modul în care sunt prezentate dialogurile şi existenţa pictorului aminteşte de scenele unui film francez sofisticat, atractiv datorită reflecţiilor când senzual-intelectuale, când sarcastic-amare despre istoria artei ori despre societate.

Deşi starea de sănătate îi limitează posibilităţile de a se bucura de viaţă, personajul central – pictorul Max – nu transformă romanul într-o lectură împotmolită. Scriiroarea canadiană Monique Proulx ştie cum să introducă în scena reprezentată de apartamentul pictorului nişte personaje imprevizibile prin stările şi amintirile pe care le (re)activează. Datorită acestor personaje şi emoţiilor pe care le stârnesc, romanul va fi greu de lăsat din mână.

Personajele (mai ale cele feminine) şi gândurile profunde îşi fac de fiecare dată o apariţie tulburătoare, stârnind furtuni în conştiinţa protagonistului. Fie că este vorba despre acei prieteni boemi, de muzele rătăcite ce îi tranzitează prezentul sau despre acea femeie specială care îl urmăreşte din clădirea de vizavi, de parcă ar fi o amantă pasională şi obsedată, ce se simte abandonată, prezenţele din viaţa pictorului Max încurajează o trecere abruptă de la un ritm la altul. Anumite scene au intensitatea asociată de obicei unui thriller psihologic elegant, în care un personaj fuge de trecut, dar este urmărit tocmai de o persoană ce vrea să facă din acest trecut un prezent chinuitor. Alte scene amintesc în schimb de lentoarea irezistibilă a unui roman scris la persoana I, în care mărturisirile au farmecul unor clipe savurate pe îndelete într-o cafenea din care priveşti detaşat ritmul oraşului.

Prin romanul Homme invisible a la fenetre, Monique Proulx dovedeşte că are un talent rar: acela de a te seduce printr-o poveste care de obicei inhibă entuziasmul cititorului. Cum reuşeşte să transforme într-o lectură irezistibilă ritmul cotidian al unui artist al cărui trup a fost deformat de boală? Introducând la timpul potrivit personajele secundare şi gândurile incisive despre societate, marginali, artă, corpul reflectat în pictură şi fuga de propriul trecut. Precum o pensulă care lasă în urmă nişte nuanţe puternice, menite să spulbere echilibrul cromatic al unei picturi, propunând nişte contraste neaşteptate şi atipice, fiecare personaj dezvăluie trăsături ale pictorului la care nu te-ai fi aşteptat, promiţându-ţi astfel noi şi noi revelaţii cu privire trecutul acestuia, care la început pare mai degrabă unui voalat, inaccesibil, enigmatic.

Poţi citi şi 10 cărţi interesante găsite în librăria franceză Kyralina

Nimicul – Provocator şi palpitant

10 carti interesante gasite in libraria franceza Kyralina

Nimicul – Provocator si palpitant

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here