Cele mai noi 10 filme western care merită văzute

0
6404
filme western bune si noi

Vrei să vezi un western cu tipi cool și dintr-o bucată, care se conduc după propria lege în Vestul Sălbatic? Genul care vorbește puțin dar trage mult cu pușca sau pistolul? 🙂 Perfect, pentru că ți-am pregătit mai multe filme western bune care au apărat în ultimii ani. Asta pentru că genul western a revenit în atenția cinefililor și a regizorilor de film. Așa că poți vedea westernuri bune noi cu unii dintre cei mai cool actori din generația actuală ce joacă rolul de cowboys. Cowboys taciturni gata să scoată pistolul și să-și facă dreptate: Mads Mikkelsen, Michael Fassbender, Joaquin Phoenix, Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx sau Javier Bardem.

Filmele western au fost unele dintre cele mai populare producții ale Hollywoodului până la sfârșitul anilor 60. Așa că era și timpul să revină în atenția noastră. În anii ’30 și 40, cowboy-ul nomad mare pistolar traversa deșertul pe cal cu pălăria bine îndesată pe cap în filme clasice western. Precum Stagecoach (regizor John Ford), The Ox-Bow Accident și Fort Apache. În anii ’60 genul a atins apogeul cu clasicele western-uri pe care le-am văzut cu toții, precum trilogia The Dollars, a lui Sergio Leone. Și de aici mai ales ne referim la The Good, the bad and the ugly , una dintre bijuteriile genului western, plin de replici savuroase rostite de un Clint Eastwood de zile mari.

Revenind la zilele noastre, te-ai cam frustrat azi la birou sau în trafic? Nicio problemă, dă drumul unui film western bun apărut în ultimii ani. Și transpune-te în pielea unui cowboy care își face singur legea. O să te elibereze de toți nervii și, bineînțeles, o să ai parte și de o experiență cinematografică de nota 10. 🙂

1. Bacurau (2019)

bacurau filme western noiVrei să vezi un film western cu totul și cu totul original? 🙂 Atunci Bacurau e pentru tine. Dar pregătește-te pentru o experiență cinematografică diferită.

Bacurau e un western modern din 2019, în care acțiunea se petrece în zilele noastre, nu în secolul al 19-lea ca mai în toate filmele western. Mai mult, deși acțiunea are loc în America, nu se desfășoară în Statele Unite, ci în deșertul brazilian… După moartea uneia dintre cele mai importante membre ale comunității unui mic sat din Brazilia, Bacurau, încep să se întâmple tot felul de fenomene ciudate. Urmează o vânătoare de oameni cum numai în cele mai tari filme western ai văzut.

Două dintre personajele principale sunt interpretate de Sonia Braga și Udo Kier.

2. The Sisters Brothers (2018) – un western filmat în România

Joaquin-Phonenix-Sisters-Brothers western nouVrei să vezi un film western filmat în România? 🙂 Atunci trebuie să vezi un film western din 2018, The Sisters Brothers. Câştigător al Leului de Argint la Festivalul de Film de la Veneția pentru Cea mai buna regie în 2018, The Sisters Brothers este o reinterpretare a genului western. Filmul îi are în rolurile principale pe Joaquin Phoenix şi John C. Reilly. Cei doi actori le dau viaţă fraţilor Sisters – Charlie şi Eli – care duc o viaţă aventuroasă, dar pătată de sânge. După ce sunt angajaţi pentru a ucide un om, cei doi fraţi descoperă că au idealuri diferite. Charlie (Joaquin Phoenix) îşi doreşte să continue stilul de viaţă marcat de violenţă, pe când Eli (John C. Reilly) ar vrea o existenţă normală.

The Sisters Brothers este primul film în limba engleză realizat de Jacquest Audiard, regizorul care a primit Palme d’Or în 2015 pentru filmul Dheepan.

3. Slow West (2015) – Michael Fassbender e cowboy

slow west filme western_Slow West, debutul regizorului scoțian John Maclean, e un film western îndrăzneț, frumos și original, încadrat într-o categorie mai puțin explorată a cinematografiei – western-ul psihedelic.

Acțiunea filmului este plasată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prezintă povestea lui Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee), un tânăr aristocrat scoțian, ce pornește în căutarea iubitei sale, Rose (Caren Pistorius), care a fugit în America alături de tatăl ei. Pe drum, Jay îl întâlnește pe Silas, un pistolar misterios interpretat de Michael Fassbender, alături de care își continuă călătoria prin sălbăticia Americii. Însă, Silas este un bandit care se află pe urmele unei recompense oferite pentru prinderea lui Rose și a tatălui ei, iar Jay nu reprezintă decât o modalitate sigură de a ajunge la „pradă”.

Slow West a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance 2015, unde a câștigat premiul Sundance Institute’s World Cinema Jury Prize: Dramatic Winner.

 

4. The Salvation (2014) – un western cu Mads Mikkelsen

the salvation filme western netflixLui Mads Mikkelsen îi iese orice rol, de la Hannibal din serialul cu același nume la cowboy-ul din The Salvation. Noi suntem fani Mads Mikkelsen, dar dincolo de asta The Salvation e unul dintre acele filme western din ultimii ani care merită văzute.

E un thriller de tăietură clasică, pornind însă de la saga scandinavă. În 1870 John (Mads Mikkelsen) pornește un lanț al violenței nesfârșite atunci când îl omoară pe criminalul familiei sale.

În film apar și Eva Green (The Dreamers), Jeffrey Dean Morgan (Magic City), Michael Persbrandt (The Hobbit: The Desolation of Smaug) și Jonathan Pryce.

Filmul este semnat de un regizor din “trupa” Dogma95, din care au făcut parte și Lars Von Trier și Thomas Vinterberg. Dar Kristian Levring nu s-a bucurat de un succes comparabil cu ceilalți doi regizori scandinavi. El este cunoscut mai ales pentru filmele Fear me not și The King is alive.

Vezi trailerul The Salvation. E unul dintre multe alte filme western reușite pe care le poți vedea pe Netflix.

5. The Homesman (2014)

The Homesman
Hilary Swank in The Homesman

The Homesman e un western psihologic despre viaţa grea a femeilor ce au trăit în America sălbatică din perioada în care abia apăreau căile ferate, nevasta şi casa erau apărate cu arma în mână, iar bandiţii îşi făceau de cap.

În această lume nesigură, o femeie curajoasă, pe nume Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), trebuie să facă tot posibilul ca trei femei din Nebraska, fragile şi labile emoţional, să ajungă cu bine în Iowa, fără a cădea pe mâinile tâlharilor. În ajutor îi vine şi George Briggs, un hoţ, interpretat de Tommy Lee Jones, care este şi regizorul filmului. Scenariul se bazează pe romanul cu acelaşi nume, scris de Glendon Swarthout.

Spectatorii care încă o mai asociază pe actriţa din rolul principal (Hilary Swank) cu rolul din Million Dollar Baby se aşteaptă la un personaj feminin dur şi neînfricat, mai ales că trebuie să-i facă faţă unei alte actriţe asociate cu personaje aprige – Meryl Streep. Și nu vor fi dezamăgiți. The Homesman a fost inclus în competiţia pentru Palme d’Or, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, şi a fost foarte iubit de critici la momentul apariției.

6. The Ballad of Buster Scruggs (2018)

The Ballad of Buster Scruggs cele mai bune filme netflixE un film western din 2018, care dezvoltă mai multe povești în șase fragmente separate, de tip antologie.

Frații Coen, doi dintre cei mai talentați și originali regizori de la Hollywood (alături de Tarantino și Woody Allen), au renunțat la marele ecran și au semnat un film pentru Netflix, liderul serviciilor de divertisment online. Și le-a ieșit o dramă extraordinar de bine făcută, pe care o poți vedea toată odată sau în seri diferite, pe bucăți.

Filmul e un western cu șase povești diferite care te vor amuza, pune pe gânduri și te vor surprinde plăcut. Deși sunt niște povești simple, geniul Fraților Coen în a spune o poveste cu tâlc este inegalabilă în cinematografia actuală. Eficiența cu care creează atmosfera, personajele, leagă ițele poveștii și livrează umor, dramă, empatie și multe alte emoții nu este egalată de niciun alt regizor. După umila noastră părere. Cel puțin când vorbim de regizorii de la Hollywood. Cu siguranță The Ballad of Buster Scruggs este unul dintre cele mai bune filme ale lui 2018. National Board of Review, o organizație din State care selectează filmele cele mai bune, l-a inclus printre cele mai bune filme din 2018.

7. True Grit / Adevăratul curaj (2010)

true-grit-2010 westernuriCând tatăl său este omorât și jefuit de asistentul său, Tom Chaney, Mattie Ross pornește în căutarea criminalului, hotărâtă să-și facă singură dreptatea pe care statul nu se grăbește să i-o ofere. În această întreprindere ea cere ajutorul unui șerif cu reputație, Rooster Cogburn (Jeff Bridges), care se dovedește curând un bețiv notoriu și un fost tâlhar.

True Grit e tot un film western semnat de Frații Coen. În momentul în care Ethan și Joel Coen au abordat acest proiect, primul lor western în adevăratul sens al cuvântului, regizorii au atins un punct nevralgic. Cine oare să-l joace pe cowboy-ul care face legea în True Grit? O problemă serioasă, mai ales că filmul nu e prima ecranizare a romanului cu același nume a lui Charles Portis.

Practic True Grit-ul din 2010 urmează versiunii din 1969, un clasic al genului, cu John Wayne în rolul principal. Film care i-a adus actorului american singurul său Oscar la onorabila vârstă de 62 de ani. Așadar, ce ar putea aduce noul cowboy interpretării lui John Wayne?

Așa că Frații Coen l-au recuperat pe The Dude (Jeff Bridges din The Big Lebowski), i-au pus un petec pe ochi și o sticlă în mână și l-au urcat pe cal. Mulți au zâmbit increduli, dar și mai  mulți s-au întrebat dacă nu cumva actorul de 60 de ani va repeta istoria lui John Wayne.

Pentru Jeff Bridges, însă, filmul nu a însemnat Oscarul. True Grit a fost mai degrabă ocazia perfectă de a-l transforma pe Cogburn din simbol al unei cariere, ca la John Wayne, în om.  Multe au fost deciziile care au distanțat prestația lui Bridges de Wayne, cea mai notabilă ținând de dicția personajului (chiar și spectatorii americani au avut nevoie de subtitrări), dar toate au conturat un Cogburn întunecat, un om care nu întoarce spatele abisului, ci privește drept în adâncul lui. Dacă versiunea din 1969 a stat în întregime în umbra lui John Wayne, Bridges a preferat o abordare subtilă, dar deloc insipidă, lăsând loc astfel și pentru prestațiile excelente din partea celorlalți actori din distribuție.

Îl poți vedea pe Netflix.

8. Ain’t them bodies saints (2013)

aint them bodies saints

Ain’t Them Bodies Saints este un nou exemplu al genului western, din ce în ce mai resuscitat în ultimii ani în industria cinematografică, începând de la The Proposition, The Assasination of Jesse James.., No Country for Old Men sau True Grit ale fraților Coen și ajungând până la Django Unchained al lui Quentin Tarantino.

Având mare succes la critici după premiera de la Festivalul de la Sundance, Ain’t Them Bodies Saints este povestea de dragoste, devenită tragică deveme în film, dintre personajul lui Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo) și al lui Casey Affleck (The Assasination of Jesse James.., Gone Baby Gone). Bob Muldoon (Affleck) și Ruth Guthrie (Mara) duc o viață romantică, plină de pasiune dar și periculoasă în postura a doi proscriși.

Când autoritățile reușesc să îi confrunte, Ruth împușcă un ofițer – interpretat de Ben Foster (serialul Six Feet Under, Rampart și Kill Your Darlings) – iar Bob își asumă vina, intrând la închisoare pentru 4 ani. Ajuns om liber, pornește în căutarea soției și a fiicei pe care încă nu a cunoscut-o.

Îl poți vedea pe Netflix.

 

9. Django Unchained (2012)

Django-unchained-filme western

Django Unchained, filmul lui Quentin Tarantino din 2012, este un spaghetti western, in genul clasicelor lui Sergio Leone.

Cu ajutorul mentorului sau, Django, un sclav eliberat devenit vanator de capete, pleaca in misiune pentru a-si elibera sotia de pe o plantatie din Mississippi. Mentorul este Doctorul King Schultz, jucat de Christoph Waltz. Pe care cu siguranta l-ai remarcat in altă creație a lui Quentin TarantinoInglorious Basterds, in rolul Colonelului Hans Landa. Waltz a luat Oscarul pentru rolul din Django Unchained. Django este interpretat de Jamie Foxx.

Neamtul Schultz il elibereaza pe Django pentru a-l ajuta intr-o operatiune de razbunare, dar tot ce isi doreste Django este salvarea sotiei din mainile lui Calvin Candie, un proprietar de plantatie ce organizeaza lupte intre sclavi pe modelul gladiatorilor. Maleficul Candie e jucat de Leonardo DiCaprio.

Avand in vedere subiectul si stilul lui Tarantino, așteaptă-te la o baie de sange orchestrata spectaculos. Vezi teaser trailerul Django Unchained.

Dacă ți-a plăcut Django Unchained, neapărat încearcă și celălalt western al lui Tarantino din 2015, The Hateful Eight. Pe ambele le găsești pe Netflix.

10. No country for old men – super thriller în genul western

no_country_for old men filme thriller

Deși acțiunea nu se întâmplă în secolul al XIX-lea și cowboii nu prea merg pe cal, No country for old men are toate celelalte elemente ale filmelor western. Și poate fi așezat cu siguranță în panoplia cu filme western reușite.

E una dintre cele mai mari realizări cinematografice din ultimii 20 de ani. Și probabil cel mai bun thriller al aceleiași perioade. Nu există țară pentru bătrâni  (2007) nu poate fi ratat nici de cinefili, nici de cei care se uită la filme ocazional. Pentru că nu avem vreme de pierdut cu filme proaste. Thrillerul ăsta o să vă țină lipiți de canapea garantat. Pentru că e o urmărire cum numai în filme vedem. Și mai ales în filmele western 🙂 Anton (Javier Bardem) îl urmărește pe agentul de poliție Moss (Josh Brolin), care a fugit cu o valiză de bani. La rândul lor, cei doi sunt urmăriți de un șerif.

Povestea pare prea simplă ca să fie bună, dar talentul de a spune o poveste dezvoltat în atâtea și atâtea producții de film de Frații Coen este inegalabil. Până la urmă nici thrillerele clasice ale lui Alfred Hithcock nu se bazau pe povești complicate, dar what a ride sunt filmele lui. În plus, Javier Bardem e atât de diabolic de rău și periculos încât o să-ți fie greu să-l mai urmărești după în alt film fără să te treacă un fior de frică pe șira spinării. Nu-ți spunem mai mult, doar că Anton are un mod de a ucide oameni care o să-ți trezească niște reacții viscerale și un val de emoții cum nu ai mai trăit de ceva timp la un film. 🙂

Thrillerul western No country for old men a luat 4 premii Oscar: cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor pentru jocul lui Javier Bardem. Vezi o scenă din acest thriller aici.

Bonus: The Revenant (2015) – un film western de acțiune fără compromisuri

the revenant cele mai bune filme netflixEpic, feroce, intens, implicat total pentru a spune povestea eroului principal, fără compromisuri. Sunt doar câteva adjective care pot descrie acest film, dar și jocul actoricesc al lui Leonardo DiCaprio. The Revenant este ultimul film regizat de Alejandro González Iñárittu, pentru care a și luat Oscarul pentru regie. De asemenea, Leonardo DiCaprio a câștigat mult așteptatul Oscar pentru interpretare masculină.

Acțiunea are loc în anul 1823 în America de Nord, iar în centrul ei se afla Hugh Glass, interpretat de Leonardo DiCaprio. Hugh Glass este membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este atacat de un urs grizzly și rănit grav. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni (personaje interpretate de Tom Hardy, Will Poulter și Domhnall Gleeson), pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul.

Dar, de frica să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și îl abandonează. Eroul, însă, reușește să supraviețuiască și se târăște, deși mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, motivat fiind de planurile sumbre de răzbunare pe cei care l-au părăsit. Urmărește și trailerul The Revenant. Îl poți vedea pe Netflix.

Acestea sunt preferatele noastre la capitolul filme western din ultimii ani care ne-au plăcut nouă. Unele cât se poate de clasice, altele reinterpretări ale genului western, toate sunt filme bune, care merită timpul tău. Care sunt preferatele tale când vine vorba de filme western? 🙂

Mai mult, pe cele mai multe filme western din listă le poți vedea pe Netflix: The Balad of Buster Scruggs, The Salvation, Django Unchained, The Hateful Eight, True Grit/ Adevăratul curaj, The Revenant, Ain’t them bodies saints.

Citește și

22 filme istorice de top – află povestea din spatele unor evenimente majore

21 filme polițiste bune – cine e adevăratul criminal?

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here