15 Filme motivationale despre optimism și determinare

2
7711
top filme motivationale

Câteodată avem nevoie de o doză în plus de optimism și determinare. Pentru aceste momente și, în general, pentru zilele mai mohorâte, v-am pregătit 15 filme motivaționale cu povești incredibile despre puterea determinării de a merge mai departe. Dar nu sunt doar niște filme motivaționale, pe modelul cărților de dezvoltare personală 🙂 Toate sunt filme excepționale, exemple de realizări cinematografice de nota 10.

1. Charlie Wilson’s War (2007)

charlie wilsons war filme inspirate din fapte reale

Ce poate fi mai mișto ca un film care te inspiră, te informează în privința unui aspect interesant al istoriei recente, dar care te și distrează copios? Charlie Wilson’s War face cu succes asta.

Un film motivațional mai subtil, în care cel care are succes e un personaj uns cu toate alifiile. De ce câștigă? Pentru că tratează orice situație cu multă diplomație. Charlie Wilson’s War ne amintește că pentru a avea succes nu trebuie să ai stea în frunte, nici să fii cel mai talentat sau cel mai deștept. Dar școala vieții, experiența, empatia și o personalitate sociabilă te pot duce departe.

În Charlie Wilson’s War, Tom Hanks joacă rolul unui membru al Congresului, flușturatic și superficial, interesat doar de femei și puțin spre deloc de politică. La recomandarea unei prietene – jucată de Julia Roberts, ajunge în 1980 să se intereseze de soarta afganilor în lupta cu rușii. Face echipă cu un agent CIA Gust (Philip Seymour Hoffman) și ajunge să organizeze o întreagă rezistență contra rușilor. Și la un buget anti regimuri comuniste al CIA-ului de 500 milioane USD, de la doar 5 milioane USD. Efortul lui Charlie Wilson ajunge astfel să influențeze politica externă americană și să facă parte din Doctrina Reagan de susținere a mișcărilor anti-comuniste din lumea întreagă. Și uite așa aflăm cum s-ar putea și noi, românii, să îi datorăm ceva lui Charlie Wilson 😀

Dacă e un film cu Tom Hanks în rolul principal, sunt șanse mari să fie un film care să te inspire. De ce, pentru că Tom Hanks are un talent atât de natural și familiar, încât e foarte ușor să relaționezi cu el și situațiile pe care le traversează. Unde mai pui că Charlie Wilson’s War e un film inspirat din fapte reale. 🙂

2. Aquarius (2016) – povestea unei femei puternice

aquarius filme motivationale

Aquarius are un optimism tonic, cu care veți rezona, la fel ca și cu ritmul de samba al vieții braziliene. 🙂 Filmul a făcut turul celor mai importante festivaluri de film din 2016 și a ajuns în topul celor mai bune 10 filme din 2016 al celei mai prestigioase reviste de cinema din lume, Cahiers du cinema.

Povestea are în centru o dramă cât de poate de umană, în care personajul principal, Clara, trecută de prima și a doua tinerețe, se bucură de viață în Brazilia. În ciuda a tot ce se întâmplă în jurul ei: agenți imobiliari care au pus gând rău clădirii în care trăiește, a bolii, a faptului că toți copiii au plecat pe la casele lor și ea e văduvă.
Aquarius face parte din acele filme drama care te seduc, indiferent de vârsta pe care o ai. Actriţa din rolul principal, Sonia Braga, emană atâta poftă de viaţă în rolul Clarei, încât devine molipsitoare, în lupta ei cu momentele de disperare sau împotriva unui sistem abuziv. Povestea Clarei e în același timp o incursiune în universul afectiv feminin, expus prin amintiri şi flashback-uri inundate de melancolie. Citește recenzia noastră la Aquarius .

 

3. Marea provocare Le Mans ’66 / Ford vs. Ferrari – drama sportivă a anului 2019

ford v ferrariCa mai toate filmele dedicate sportului, Ford vs. Ferrari e un film motivațional, cu personaje extrem de ambițioase, care își urmăresc cu determinare maximă câștigarea competiției sportive pentru care se antrenează. Ford vs. Ferrari îți amintește că orice obstacol, oricât de greu ar fi, poate fi depășit cu un strop de creativitate și multă muncă.

Filmul încearcă readucerea în prim plan a doi eroi ai lumii curselor de mașini care au fost dați uitării: piloții Carroll Shelby și Ken Miles. Este vorba despre echipa de mașini de curse Ford care a încercat să o învingă pe etern câștigătoarea echipă Ferrari. Nu sunt fană curse, nu sunt nici măcar fană mașini 🙂 dar Ford vs. Ferrari e un film bine închegat care te va inspira să îți urmărești scopurile. Are o poveste bine spusă, cu personaje cu conflicte reale și actori buni. O să te țină conectat cu siguranță și o să-i vezi în două roluri bune pe Christian Bale și Matt Damon.

Ford v. Ferrari a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film. Îl poți vedea pe HBO Go.
4. The Florida Project (2017)

E un film incredibil de frumos și pozitiv despre copilărie și despre viață în general. Nu vei vedea genul acela de ambiție care să te motiveze să iei Nobelul, ci vei vedea ambiția de a trăi și supraviețui a unor copii născuți într-un mediu la limita supraviețuirii și a sărăciei lucii.

The Florida Project este o dramă minunată, despre puterea salvatoare a primelor prietenii. Poate fi considerat demn de a sta lângă marile pelicule dedicate acestor legături. Vei descoperi nişte personaje-copii adorabile şi expresive, a căror inventivitate face din fiecare scenă o demonstraţie de umor candid.

Regizorul Sean Baker prezintă o realitate deloc roz fără a-şi împinge personajele inocente în disperare. Pentru că redă cu tandrețe o lume ameninţată de sărăcie şi degradare. Prin această tandrețe, reușește să transforme un film realist care pare de-a dreptul un documentar. Și astfel povestea să devină una luminoasă. În centrul acestei poveşti se află două fetiţe – Moonee (Brooklynn Prince) şi Jancey (Valeria Cotto). Ele trăiesc în camerele unui motel ieftin din Orlando, aflat în apropierea celebrului paradis al copiilor – Disneyland.

Povestea din The Florida Project

Moonee împarte camera cu mama ei, care pare abia ieşită din adolescenţă. Fără un job stabil, mama se află într-o continuă vânătoare de bani pentru plata săptămânală a camerei de hotel. Neavând vreo ezitare în a recurge la metode aflate la limita legalităţii pentru a face rost de suma necesară.

Dar Moonee și Jancey se bucură de fiecare moment al copilăriei. Nu pot avea parte de bucuria copiilor care se duc la Disneyland? Nu-i nimic! Îşi fac propriul parc de distracţii din hotelul ieftin vopsit în nuanţe pastel. Nu pleacă în vacanţă? Inventează tot felul de jocuri folosindu-se de camerele strâmte ale hotelului. Nu au bani de îngheţată? Fac rost uşor de ei. Și născocesc tot felul de idei simpatice pentru a nu părea nişte cerşetoare agasante care le cer bani turiştilor. Se plictisesc în lungile zile de vară? Deloc! Nişte case părăsite devin noile decoruri ale filmului imaginar din mintea fiecăreia. Iar nişte văcuţe ieşite la păscut o fac pe una dintre fetițe să-i spuna celeilalte că a adus-o într-un safari.

Oricât de tristă ar fi situaţia lor, nu vei simți prea mult timp apăsarea și neputința în faţa unei lumi nedrepte. Ci vei râde împreună cu personajele aflate la vârsta copilăriei, a primelor prietenii și a vieții trăite la maxim indiferent de context. Citește aici întreaga recenzie.

5. The two popes / Cei doi papi – cel mai bun film biografic din 2019


The-Two-Popes - filme 2019 onlineAtunci când acțiunea filmului e inspirată din fapte reale câștigă mai multă greutate în ochii noștri și, cu siguranță, când vine vorba de un film motivațional aspectul acesta cântărește mult.

Filmul The Two Popes, produs de Netflix în 2019, este un film biografic despre prietenia ultimilor doi papi. Dar producția e mult mai mult de atât, e vorba despre greșelile pe care toți le facem în viață și despre cum putem să le acceptăm ca apoi să le depășim. The Two Popes e un film înțelept, dar în același timp simpatic și haios, fără aere didactice, care ne arată cât de important e să ne acceptăm pentru a putea progresa, a ne lărgi orizonturile și a trăi o viață împlinită.

Papa Benedict și Papa Francisc au idei foarte diferite despre ce înseamnă o viață merituoasă, trăită conform virtuților creștine. Benedict e foarte conservator, Francisc e foarte uman și săritor. În ciuda diferențelor de viziune cei doi ajung să fie prieteni.

E o dramă biografică, dar care te va prinde chiar și dacă nu ești interesat de catolicism. Pentru că dincolo de cele două figuri, filmul vorbește despre alegerile pe care le face fiecare dintre noi în viață și încărcătura morală pe care o are fiecare opțiune. În plus, jocul celor doi actori în rolurile principale este excepțional. Anthony Hopkins face unul dintre cele mai bune roluri ale lui din ultimii 20 de ani.

Bineînțeles, îl poți vedea oricând pe Netflix.

6. The Big Lebowski

the big lebowski comedii


Simți că parcă viața nu are o direcție clară și ești în căutare de sens? Nu mai căuta mai departe de The Big Lebowski 🙂 Tipul ăsta, The Big Lebowski sau The Dude, cum i se mai spune, e cel mai relaxat om din lume. De aceea nici nu are vreun obiectiv în viață în afară de conservarea stării de relaxare 🙂 Îți pare un pierde-vară îngrozitor?

Ei bine, nu, e un tip mai profund decât pare și parcă cu cât trăim mai mult cu atât îi dăm mai multă dreptate lui The Dude. Ce ne spune indirect e că ar trebui să fim suficient de motivați de frumusețea vieții și a lumii în fiecare zi cât să trăim fiecare clipă la maxim, fără frustrări, ambiții deșarte și goana după succes. Să fim doar zen ar fi o realizare incredibilă 🙂

Jeff Bridges este The Big Lebowski, The Dude, il duderino sau his dudeness, cel mai cool tip din oraș prin faptul că nu se agită pentru nimic în lume, nici măcar când este introdus într-o intrigă în care se vor pierde vieți, ba chiar și câteva frumoase degete de la picioare. His dudeness va rămâne calm și-și va savura băutura preferată, îmbrăcat în halat și visând scene suprarealiste cu tipa de care îi place, Julianne Moore. Dacă ți-ai pierdut vreodată coolness-ul, comedia The Big Lebowski este cea mai simplă și la îndemână soluție pentru a-l recăpăta în cel mult două ore.

7. Wonder Woman (2017)

wonderwoman filme motivationale


Nu suntem cei mai mari fani ai filmelor cu super eroi, dar Wonder Woman e super distractiv și îți transmite un optimism cum puține alte filme o fac.

Un film de acțiune palpitant, cu super scene de acțiune, a fost lăudat de public și de critici, deopotrivă. Dar la care se adaugă inteligența emoțională și carisma extraordinară a femeilor din distribuție. Și mai ales ale actriței Gal Gadot, care o interpretează pe Femeia Fantastică. Pe Rotten Tomatoes Wonder Woman se plasează în topul celor mai bune 5 filme cu supereroi din toate timpurile. De fapt, nu îți dă senzația în mod special că te uiți la un film cu supereroi. 🙂 Ceea ce în universul nostru e un lucru bun 🙂 E mai degrabă un film în toată puterea cuvântului, cu personaje bine conturate, cu tensiuni și conflicte reale.

8. The King’s Speech (2010)

kings speech filme motivationale

Nu te simți confortabil să vorbești în public? Nici noi 🙂 Dar ce zici de un ditamai regela bâlbâit care trebuie să motiveze prin discursurile lui o națiune întreagă pentru a putea trece prin război?

Cam aceasta e povestea Regelui George Al Șaselea. Cum va reuși să depășească, după multe frustrări și cu mult efort, acest impediment, veți vedea în filmul The King’s Speech, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film și pentru care minunatul Colin Firth, actorul care îl interpretează pe rege, a luat primul Oscar din carieră pentru acest rol.

9. Captain Phillips (2013)

captain philips filme motivationale

Cum ziceam și mai sus niciun film nu e mai motivațional ca unul în care se portretizează fapte reale, în care personaje din realitate depășesc adversități incredibile. În anul 2009, nava americană Maersk Alabama a fost atacată de pirații somalezi, iar căpitanul navei, Richard Phillips, a fost luat prizonier.

Bineînțeles, căpitanul navei e jucat în film de nimeni altul decât Tom Hanks🙂 pentru că el e mereu favoritul regizorilor atunci când vine vorba de a juca personaje autentice și familiare. Și cu care noi privitorii putem relaționa ușor.

Captain Philips e un film motivațional și inspirațional în primul rând datorită calmului și sângelui rece pe care personajul reușește să și le păstreze în această situație de un risc maxim. Dacă el își păstrează sângele rece, noi ca privitori e imposibil să nu ne lăsăm inspirați de un astfel de personaj uman, generos, luptător cu vorba bună.

Phillips a fost ținut ostatic timp de patru zile. Inclusiv Armata Americană a intervenit în scopul salvării acestuia… Atacul a cărei victimă a fost nava Maersk este primul caz de piraterie din ultimii 200 de ani. Scenariul este bazat pe cartea scrisă de căpitanul Phillips cu privire la evenimentele petrecute în perioada de prizonierat: A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS,and Dangerous Days at Sea.

Captain Phillips a fost nominalizat la cateva categorii importante la Oscar, printre care si Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol secundar(Barkhad Abdi), Montaj sau Cel mai bun scenariu adaptat. Citește și recenzia Captain Phillips. Îl poți vedea pe Netflix.

 

10. Moonrise Kingdom (2012)


Moonrise_Kingdom_filme de comedie

Adolescența e o perioadă de explorare, dar și de confuzie majoră. Moonrise Kingdom e un film care îți injectează optimism și motivație fie că ești adolescent, fie un adolescent ceva mai blazat. Pentru că îți amintește cât de important e să ne urmăm pasiunile și să trezim la maxim emoțiile și sentimentele.

Moonrise Kingdom e unul din acele filme la care te poți uita iar și iar, pe fragmente sau în întregime, pentru că plăcerea de a-l urmări nu ține de modul de rezolvare a tensiunilor poveștii sau de elementul surpriză. Ci de emoția pozitivă pe care ți-o transmite.

Adolescenții Sam și Suzy iau foarte în serios viața, dragostea, propriile descoperiri. Pentru că le iau în serios, le urmăresc dincolo de conveniențele burgheze ale părinților lui Suzy: Walt și Laura. Înstrăinați și obosiți de propria relație, Walt (Bill Murray) pare rupt complet de existența, fiind mai mult un zombie, în timp ce Laura (Frances McDormand) întreține o relație cu căpitanul de poliție Sharp (Bruce Willis).

Cei doi adolescenți fug împreună pentru a găsi Paradisul: o mică plajă necunoscută de nimeni. În acest timp, adulții nu prea știu cum să se organizeze în căutarea lor. Iar adulții sunt nimeni alții decât cei de mai sus plus Edward Norton și Tilda Swinton.

 

11. The Terminal (2004)

the-terminal-filme motivationale


Cine altul decât tot Tom Hanks joacă și în această dramo-comedie foarte simpatică, emoționantă și motivațională. Și cine altul să-l producă și regizeze decât Steven Spielberg. 🙂 E un film inspirat dintr-o poveste reală, pe care noi îl revedem mereu cu plăcere, pentru că știm că ne va transmite o stare pozitivă și ne va înveseli garantat. Hanks îl interpretează pe un est-european care rămâne blocat pe aeroportul John F Kennedy din New York. Fără să poată intra în State, dar nici să se întoarcă în țara de origine, din cauza unei lovituri de stat în plină desfășurare acolo.

Povestea pe care s-a bazat The Terminal îl are în centru pe un refugiat iranian care a trăit în Terminalul 1 al aeroportului Charles de Gaulle din Paris timp de nu mai puțin de 18 ani. Avea doar 18 ani când a rămas blocat în aeroportul parizian…

12. Never. Rarely. Sometimes. Always (2020)

never. rarely. sometimes. always filme noi

Nu e o experiență confortabilă de vizionare, dar e o experiență despre rezistență, curaj și puterea de a merge mai departe pe care o găsim câteodată în noi, fix când credem că nu mai avem nici măcar un strop.

Never. Rarely. Sometimes. Always e un film american cât se poate de european. Cu un ritm lent, multe lucruri lăsate nespuse, dar cu atât mai intens. Simplist spus, este vorba despre drama unei adolescente care rămâne însărcinată. Dar povestea e spusă cu atâta delicatețe, discreție și sensibilitate, încât e mai convingătoare decât dacă ar fi fost mult mai directă și ar fi arătat abuzuri fizice sau psihologice.

13. The Revenant (2015) 

the revenant cele mai bune filme netflixDupă ce veți vedea prin ce trebuie să treacă personajul lui Leonardo DiCaprio în acest film, orice problemă o să vi se pară floare la ureche. 🙂 Epic, feroce, intens, implicat total pentru a spune povestea eroului principal, fără compromisuri. Sunt doar câteva adjective care pot descrie acest film, dar și jocul actoricesc al lui Leonardo DiCaprio. 

Acțiunea are loc în anul 1823 în America de Nord, iar în centrul ei se afla Hugh Glass (Leonardo DiCaprio). Hugh Glass este membru al unei expediții în Munții Stâncoși, unde este atacat de un urs grizzly și rănit grav. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni (personaje interpretate de Tom Hardy, Will Poulter și Domhnall Gleeson), pentru a-i ține companie în ultimele clipe de viață și pentru a-i săpa mormântul.

Dar, de frica să nu fie prinși de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele și echipamentul și îl abandonează. Eroul reușește să supraviețuiască și se târăște, deși mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, motivat fiind de planurile sumbre de răzbunare pe cei care l-au părăsit. Urmărește și trailerul The Revenant. Îl poți vedea pe Netflix.

14. True Grit / Adevăratul curaj (2010)

true-grit-2010 westernuriCând tatăl său este omorât și jefuit de asistentul său, Tom Chaney, Mattie Ross pornește în căutarea criminalului, hotărâtă să-și facă singură dreptatea pe care statul nu se grăbește să i-o ofere. În această întreprindere ea cere ajutorul unui șerif cu reputație, Rooster Cogburn (Jeff Bridges), care se dovedește curând un bețiv notoriu și un fost tâlhar.

Dar Cogburn e mai mult decât ce lasă să se vadă la prima vedere. E un om care nu întoarce spatele abisului, ci privește drept în adâncul lui. Așa cum îi spune și numele, filmul e despre curajul adevărat, acela de a privi direct neantul și lipsa de sens în față fără să dai niciun pas înapoi ci să mergi mai departe.

Îl poți vedea pe Netflix.
15. Palm Springs (2020)

palm-springs filme de dragoste noiCând orice ai face ți se pare că faci degeaba și nu avansezi cu planurile tale, caută această comedie din 2020. Te va motiva să vezi partea plină a paharului în situația în care te afli și te va distra, în același timp.

Palm Springs e o comedie romantică cu Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) în rolul principal. Simplu spus, Palm Springs este o Ziua Cârtiței, dar în care acțiunea nu se petrece în anii 90, ca în clasicul film de dragoste cu Bill Murray și Andie MacDowell, ci în 2020. Și el, și ea rămân blocați în timp, condamnați să își petreacă mereu și mereu aceeași zi, la infinit. (În Ziua Cârtiței cu Bill Murray doar el era blocat în timp.) Cum vor reuși să facă față din punct de vedere psihologic acestei situații care pare fără de ieșire și fără orizont? Prin râs, comunicare și dragoste 🙂

Acestea sunt câteva dintre cele mai faine filme motivaționale din ultimii ani, din perspectiva noastră. Vă invităm să ne spuneți și producțiile voastre preferate când vine vorba de o doză în plus de motivație și inspirație.

Vezi și

Top filme – 14 dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here