Captain Phillips – O victorie improbabila

0
789

Ultimele 15 minute ale docudramei regizorului Paul Greengrass (United 93, The Bourne Supremacy și Ultimatum) reprezintă punctul culminant al unui film care durează 134 de minute. Iar acest moment de maximă încărcătură emoțională se dovedește, în mod paradoxal, piatra de moară gata să scufunde ceea ce, în termeni generali, s-ar putea considera o reușită cinematografică.

Captain Phillips este o adaptare a cărții scrise de însuși Căpitanul Richard Phillips, având în centru răpirea acestuia de către pirați somalezi. Cazul din 2009 a fost primul de acest gen semnalat în vremuri recente și s-a profilat de atunci ca o alternativă de scenariu spumoasă. Problema unui astfel de proiect este familiaritatea subiectului, situație similară celei a filmului Zodiac, sau chiar a lui United 93, a regizorului Greengrass. Toate trei filmele sunt thrillere și trebuie, prin definiție, să-ți ofere thrills.

Secretul stă în ritmul acțiunii, ceva ce Fincher și Greengrass stăpânesc bine, însă ambii regizorii se împiedică în abordarea materialului. Când vine vorba de fapte reale, există presiunea de a pune pe tavă adevărul. Și totuși adevărul nu funcționează întotdeauna pe ecran. Momentele de nebunie ale personajului principal sunt incongruente în absența motorului psihic.

Richard Phillips (Tom Hanks) este căpitanul experimentat al vasului Maersk Alabama, care transportă alimente și ajutoare către Mombasa. Când se apropie la o distanță neautorizată de țărmul Somaliei (lucru pe care Greengrass preferă să îl treacă cu vederea), Maersk este deturnat de pirați. Simplu în aparență, însă mult mai complex și brutal în realitate. Un vas de dimensiunile a două terenuri de fotbal se confruntă cu patru pirați într-o barcă cu motor – pe principiul buturuga mică răstoarnă carul mare. Însă odată răsturnat carul, buturuga nu știe ce să facă. Cei patru sunt înarmați, au un lider, Muse, hotărât să pună mâna pe bani cu orice preț, însă nu cunosc vasul, iar căpitanul nu colaborează.

Înainte să îți dai seama ce se întâmplă pirații îl răpesc pe căpitanul Phillips și pornesc spre Somalia într-o barcă de salvare, fixând răscumpărarea la milioane de dolari. Filmul lui Greengrass se deschide la scară extrem de mare, în mijlocul oceanului, pe un vapor imens, cu personaje-tip, pentru a se închide treptat în jurul celor doi căpitani, Phillips și Muse, într-un spațiu închis, apăsător – o confruntare a voințelor cu accente claustrofobice.

Pe această ultimă sută de metri personajele sunt dezgolite de secrete și sunt aceste scene în barca de salvare, cu amenințarea trupelor Marinei Americane, hotărâte să-și recupereze omul, cele care susțin filmul. Tom Hanks oferă în acest film cea mai bună performanță a sa din ultimii zece ani, o evoluție de la un om care crede că poate lupta la un om care și-a epuizat resursele, o călătorie validată de umanitatea transparentă a actorului – Captain Phillips devine un erou, dar nu genul de erou îndopat cu steroizi și fâlfâind o pușcă. De cealaltă parte a baricadei, somalezul Muse (actorul debutant Barkhad Abdi) este imaginea unui om care nu mai are nimic de pierdut, în definitiv, cel mai periculos tip de infractor. Rânjetul cu care îl asigură pe Phillips că totul va fi Okay și replica I came too far. I can't give up sunt magnetice. Nu îți poți lua ochii de la el. Nu poți să nu te pui, cu vinovăție, de partea lui.

Captain Phillips este un film bun, până în ultimul moment – cel al căderii nervoase ultrajucate a căpitanului Phillips, un hint aruncat în grabă că Hanks merită o nominalizare la Oscar. Este un film bun în încercarea lui de a-i umaniza pe răufăcători. Cei care au părăsit sala cu impresia că binele a triumfat au fost cu siguranță păcăliți de Muse. Everything is not okay.   

                                                                                                                                                                                                                                        

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here